weldon napisał(a):Lidia K napisał(a):Hmm, no nie wiem czym Ty podglądasz, ja podglądam IrfanView i widzę 8 sekund - Exposure Time, FNumber - 13. Może nam autor podpowie jak to było naprawdę
Exif viewer'em ... A jeszcze ustalmy, które zdjęcie ...
Lidia K napisał(a):Takie listeczki ma miłorząb, ale owoców nie widziałam. Jedno drzewo jest bardzo stare a drugie bardzo młode. Moje miłorzęby w Brzegu są jeszcze mocno zielone.
Bodzioch Marek napisał(a):ND-8 "zabiera" ci 3EV (3 działki przysłony) czyli przykładowo: jeśli przy danej przysłonie wychodzi ci czas 1/125 to jedna działka to wydłuzenie czasu do 1/60, druga do 1/30 a trzecia do 1/15s... czyli... dla przykładu w niedzielę robiłem sesję na plaży w południe: F22, ISO 50 i 1/200s tło w oryginale było bardzo ciemne i rozjaśniałem w postprocesie (prawidłowo naświetlone było przy f11), sorry za paprochy z matrycy- zdjęcie jeszcze nie skończone:
więc przy zapodaniu 1x filtr ND-8 czas wydłużylibyśmy do 1/25s, a przy domknięciu do f22 mamy czas wydłużony jeszcze o 2 działki czyli 1/5s a wówczas może już mamy spokojnie rozmyte. Pomyśl więc, że jeśli przyjdzie chmura to spokojnie możemy jeszcze 2-3 działki w dół a wówczas mamy już liczone w sekundach (dodatkowo niektórze obiektywy - wcale nie te najlepsze możemy przymknąc do f32). Nie jest to wcale jak widzisz wcale takie trudne. Kupowałem ND-8 72mm za 105zł.
Lidia K napisał(a):weldon napisał(a):Lidia K napisał(a):Hmm, no nie wiem czym Ty podglądasz, ja podglądam IrfanView i widzę 8 sekund - Exposure Time, FNumber - 13. Może nam autor podpowie jak to było naprawdę
Słuszne spostrzeżenie, drugie zdjęcie
weldon napisał(a):Lidia K napisał(a):weldon napisał(a):Lidia K napisał(a):Hmm, no nie wiem czym Ty podglądasz, ja podglądam IrfanView i widzę 8 sekund - Exposure Time, FNumber - 13. Może nam autor podpowie jak to było naprawdę
Słuszne spostrzeżenie, drugie zdjęcie
A drugie, to, faktycznie, na ośmiu ...
Ale pierwsze na trzech.
Moje dziecko się bawiło, ale bez filtrów i z ręki,
więc ograniczyła się do czasów poniżej 1 sekundy: 1/10, 1/5.
Jak na pierwszy raz i kompletnie bez żadnego doświadczenia i wsparcia,
to, uważam, dobrze jej wyszło.
Fatamorgana napisał(a):...
...
Leszek Skupin napisał(a):
Pozdrawiam jesiennie... Woda miała kilka stopni a ja miałem jej w butach blisko pół litra
Powrót do FotoCroClub - dyskusja