Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jesień na fotografiach Croforumowiczów.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.10.2010 21:57

Wstępne poszukiwania skłaniają mnie do stwierdzenia, że to może być wiciokrzew przewiercień. Po :idea: kwiatkach łatwiej byłoby rozpoznać, niż po owockach...
Co Wy na to?

Jeszcze jedno ujęcie:
Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.10.2010 22:42

LRobert napisał(a):Fajne tylko czy musiałeś wodę tak malować? :lol:

Gaussian blur ...

Pudło...
Ani to ani to.

Powtarzam- nieco praktyki, dobra optyka (firmowa 24mm f2.8, plus The special one czyli 50mm f3.5 macro- - zwana żyletą nie do pobicia, czasami 16mm f2.8 fish)), polar, właściwe warunki (wspomniane kiedyś Weldonowi leśne najlepsze warunki) i jedynie lekkie podbicie kontrastu oraz unsharp mask z PSa.
Nic więcej naprawdę nie trzeba...
No, poza statywem oczywiście. :) :wink:
Na takie zdjęcia bez statywu to się raczej nie chodzi. :wink:

Oczywiście można by się dalej takimi zdjęciami bawić i bawić, cuda wianki tworzyć, tylko...po co, skoro oryginał smakuje najlepiej, bo jest owocem własnej myśli a nie możliwości programu z komputera. :) :wink:

Pozdr.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.10.2010 00:27

długi czas naświetlani, srzał ze statywu i tyle
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2010 06:06

Fatamorgana napisał(a):Pudło...
Ani to ani to.

Na żartach się nie znasz? 8O
A tego "minolciarza" przegapiłeś ... :lol:

To nie jesień i nie Polska nawet, ale Soniakiem można takie coś, podobne, nawet z ręki.
Obrazek

Tylko rączki pewnie trzeba mieć delikatne i młode. Jak dziecko. Moje zresztą :wink:

Danusiu, jeżeli to są wstępne poszukiwania ... 8O :D

Może, faktycznie, skoro występuje w dolinie Wisły, to powinienem na to wpaść,
natomiast kompletnie tego nie kojarzę ...
Możliwe, ze widywałem już ukwiecone.
O tej porze to mokro nad Wisłą i rzadko tam chodzę :oops:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.10.2010 07:41

Bodzioch Marek napisał(a):długi czas naświetlani, srzał ze statywu i tyle

Jaaasne....
Tylko że trzeba jeszcze znaleźć motyw i kadr co nie?
Poszukiwanie i czas też wchodzą w skład pracy nad zdjęciem.
Ale Ty doskonale o tym wiesz.

P.S. Literki się gdzieś gubią koledze. :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.10.2010 08:05

Fatamorgana napisał(a):

Jaaasne....
zapomniałes o świetle;P przynajmniej tak w książkach piszą;)
jaaasne...;)

P.S. Literki się gdzieś gubią koledze. :wink:
baterie w klawiszach padaja;)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 19.10.2010 08:27

Fatamorgana napisał(a):

Jaaasne....

Długi czas, ja też podglądnęłam exifa, nie wiem jak Weldon podglądał (3 sek, żartował chyba) ale długi czas u Faty to 8 sekund. Ileż on musiał filtrów na obiektyw założyć i jakich przy przesłonie 13, ISO - 100. Nawet jakby dał przesłonę 32 to musiałby za kadr mieć port Rijece a nie las w ciągu dnia. Sam polar na pewno nie wystarczy.

Fatamorgana napisał(a):dobra optyka (firmowa 24mm f2.8, plus The special one czyli 50mm f3.5 macro- - zwana żyletą nie do pobicia, czasami 16mm f2.8 fish)),

To czym konkretnie Twoje zdjęcia były zrobione - 50mm :?
Ponoć nie aparat robi zdjęcia............
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.10.2010 09:36

Lidia K napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):

Jaaasne....

Długi czas, ja też podglądnęłam exifa, nie wiem jak Weldon podglądał (3 sek, żartował chyba) ale długi czas u Faty to 8 sekund. Ileż on musiał filtrów na obiektyw założyć i jakich przy przesłonie 13, ISO - 100. Nawet jakby dał przesłonę 32 to musiałby za kadr mieć port Rijece a nie las w ciągu dnia. Sam polar na pewno nie wystarczy.

Fatamorgana napisał(a):dobra optyka (firmowa 24mm f2.8, plus The special one czyli 50mm f3.5 macro- - zwana żyletą nie do pobicia, czasami 16mm f2.8 fish)),

To czym konkretnie Twoje zdjęcia były zrobione - 50mm :?
Ponoć nie aparat robi zdjęcia............
cos ci się pomieszało, to w lesie jest ciemniej i nie trzeba tak bardzo przymykać a nie w porcie w Rijece. Co do filtrów to wystarczy jeden ND8 i robić póżnym popołudniem lub wieczorem. Co do optyki to nie jest aż tak ważna.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2010 09:39

Lidia K napisał(a):Długi czas, ja też podglądnęłam exifa, nie wiem jak Weldon podglądał (3 sek, żartował chyba) ale długi czas u Faty to 8 sekund.

# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 32/10 second ===> 3.2 second
# Lens F-Number / F-Stop = 90/10 ===> ƒ/9
# Exposure Program = shutter priority (4)
# ISO Speed Ratings = 100
# EXIF Version = 0221

Czy ja kiedyś żartowałem? 8O

:lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.10.2010 09:45

nie ma większego znaczenia,czy czas odrobinę krótszy czy dłuższy, najlepiej poeksperymentować i wybrać to co nam się najbardziej podoba. Ja osobiscie wolę z trochę krótszym czasem, by jeszcze było widać że to strumyk i woda, a nie mgiełka. Tu bardziej chodzi o dynamike zdjęcia niż efakt mgły.

można jeszcze spróbować z dopaleniem lampą zamrozic część wody (lecz najlepiej nie z lampą na sankach)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.10.2010 10:10

dangol napisał(a):Wstępne poszukiwania skłaniają mnie do stwierdzenia, że to może być wiciokrzew przewiercień. Po :idea: kwiatkach łatwiej byłoby rozpoznać, niż po owockach...
Co Wy na to?

Jeszcze jedno ujęcie:
Obrazek

Wiciokrzew jest to na pewno.
Ja na działce mam takiego
i takiego.

Pomorskiego to nawet znad morza przywiozłem. Bardzo lubię wiciokrzewy.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 19.10.2010 10:11

Bodzioch Marek napisał(a):
cos ci się pomieszało, to w lesie jest ciemniej i nie trzeba tak bardzo przymykać a nie w porcie w Rijece. Co do filtrów to wystarczy jeden ND8 i robić póżnym popołudniem lub wieczorem. Co do optyki to nie jest aż tak ważna.

Nic mi się nie pomieszało, nie zwróciłam uwagi że zgubiłam słowo W NOCY w Rijece. Gapa jestem.

Exif wskazuje na godzinę 15.07, jeżeli to jest prawdziwa godzina to naprawdę jest to dwie godziny po południu (12.00 czasu słonecznego) więc ani to wieczór ani to późne popołudnie. Pełnia dnia. A dzień był bardzo słoneczny. Cieszę się, że dajesz nam szansę zwykłym amatorom zrobić coś w tym stylu, bo nie mamy takich jasnych stałych obiektywów a zwykłe kity.
ND8 - szary, przepuszcza 1/8 światła. Pewnie też się mylę, bo nie mam. Nam amatorom, to by się przydało tak konkretniej nie skrótami tłumaczyć.

weldon napisał(a):
Lidia K napisał(a):Długi czas, ja też podglądnęłam exifa, nie wiem jak Weldon podglądał (3 sek, żartował chyba) ale długi czas u Faty to 8 sekund.

# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 32/10 second ===> 3.2 second
# Lens F-Number / F-Stop = 90/10 ===> ƒ/9
# Exposure Program = shutter priority (4)
# ISO Speed Ratings = 100
# EXIF Version = 0221

Czy ja kiedyś żartowałem? 8O

:lol:

Hmm, no nie wiem czym Ty podglądasz, ja podglądam IrfanView i widzę 8 sekund - Exposure Time, FNumber - 13. Może nam autor podpowie jak to było naprawdę :?
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.10.2010 10:42

Lidia K napisał(a):Danusiu, fajne jesienne barwy. Zwłaszcza czerwony - modny jest tej jesieni. Nie znam takiego krzaczka.

Do modnego czerwonego, żółty dodatek. Znacie go :?: :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2010 10:54

Lidia K napisał(a):Hmm, no nie wiem czym Ty podglądasz, ja podglądam IrfanView i widzę 8 sekund - Exposure Time, FNumber - 13. Może nam autor podpowie jak to było naprawdę :?

Exif viewer'em ... A jeszcze ustalmy, które zdjęcie ... :lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.10.2010 10:54

ND-8 "zabiera" ci 3EV (3 działki przysłony) czyli przykładowo: jeśli przy danej przysłonie wychodzi ci czas 1/125 to jedna działka to wydłuzenie czasu do 1/60, druga do 1/30 a trzecia do 1/15s... czyli... dla przykładu w niedzielę robiłem sesję na plaży w południe: F22, ISO 50 i 1/200s tło w oryginale było bardzo ciemne i rozjaśniałem w postprocesie (prawidłowo naświetlone było przy f11), sorry za paprochy z matrycy- zdjęcie jeszcze nie skończone:
Obrazek
więc przy zapodaniu 1x filtr ND-8 czas wydłużylibyśmy do 1/25s, a przy domknięciu do f22 mamy czas wydłużony jeszcze o 2 działki czyli 1/5s a wówczas może już mamy spokojnie rozmyte. Pomyśl więc, że jeśli przyjdzie chmura to spokojnie możemy jeszcze 2-3 działki w dół a wówczas mamy już liczone w sekundach (dodatkowo niektórze obiektywy - wcale nie te najlepsze możemy przymknąc do f32). Nie jest to wcale jak widzisz wcale takie trudne. Kupowałem ND-8 72mm za 105zł.
Ostatnio edytowano 19.10.2010 13:47 przez marekb, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja