Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jesień na fotografiach Croforumowiczów.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2008 09:31

No to pooglądajmy te HDR-y

http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... uselang=pl

Ps. jotem - Twoje nie HDR-y ładniejsze :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 23.10.2008 16:15

Najpierw coś dla Hrabiego. Może stanie się bardziej łagodny ? Uczymy się też oglądając. Coś się może przypomina ? :lol:

Obrazek

Obrazek

Rysio zdjęcia są zmniejszane w czasie wrzucania na fotosika. Potem z nimi nic nie robię. Te mgliste też mi się podobają. Jest z nimi trochę problemu. Jak chcę coś z nimi zrobić w programie to wygladają gorzej. Może jakiś pomysł. Mam ich jeszcze trochę to potem wkleję.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.10.2008 17:08

LRobert napisał(a):Najpierw coś dla Hrabiego. Może stanie się bardziej łagodny ? Uczymy się też oglądając. Coś się może przypomina ? :lol:

JesieŃ Na Fotografiach CroforumowiczÓw.
:wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 23.10.2008 17:29

Rysio wiem ale chciałem ugłaskać Hrabiego. :D

Obrazek

Obrazek

Zrobiłem dwie wersje pierwszego zdjęcia. Biorę się za mgłę.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.10.2008 18:39

Landszfty to zdecydowanie nie mój żywioł, więc miałem się nie odzywać, no ale... :wink:

Od schodów Duba zrobiło się mz dobrze... a miejscami bardzo dobrze.

Co mi się wydaje:

1. W/w schody Duba - jest klimacik, byłoby idealnie gdybyś miał ze sobą wtedy jakieś 30/1.4 - można by wtedy odciąć temat od tła i oczki by nie latały... Ponieważ pewnie tego szkła nie masz (tak jak i ja :cry: ) więc luz - jest OK;

2. Jotem - fajna lekka seria, ekspozycja miodna, na pierwszy rzut oka trochę mało czytelnej kompozycji, ale na drugi... :wink: Tak w ogóle to fajnie, że tu zaglądasz :lol:

3.MWN - widziałem dużo luks fotek na zbliżonym "szkielecie" - co prawda w innym świetle, dobrym szkłem i z "tym czymś" w kompozycji, ale... były kiedyś takie perfumy "Być Może..." więc - parafrazując - może być :wink: (pomijając te plastiki w rowach :wink: )

4.Robert, oglądam od jakiegoś czasu Twoje fotki na forum i przyznam się, że mnie swoją jesienią serią zaskoczyłeś :lol: .

Fajnie kombinujesz z pajęczynkami (choć jeszcze jest za szeroko mz :wink:) - jeżeli kręci Cię makro zainwestuj w jakieś 100/2.8 i pierścienie pośrednie - możesz wtedy naprawdę nieźle powymiatać - komponując np. na poziomie ułożenia kilku kropel rosy w kadrze na miękkim tle :lol:

Bardzo podoba mi się mgła (ta nad pajęczykami) - super fotka :!: Ja bym tej pracy nie wyostrzał :wink:

Greckie stoliczki (to ujęcie z ukosa) i pierwsza wersja lasu po korektach też są OK.

Monte, dawno nic nie wrzucałeś :wink: Ja zresztą tyż :P

Pozdrawiam ciepło.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 23.10.2008 19:42

Cieszę się, że "może być" tym bardziej, że to moje pierwsze podejście. I tym bardziej, że jest to uliczka na wrocławskim Brochowie, którą z powodu ciągłych objazdów często "używam."
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 23.10.2008 21:11

MWN napisał(a):Cieszę się, że "może być" tym bardziej, że to moje pierwsze podejście...

to tymbardziej należy się pochwała :lol:

Tak sobie myślę, że wiele z pokazywanych tutaj zdjęć zyskałoby znacznie gdyby poddać je minimalnej choćby obróbce. Wiadomo, że w ten sposób nie za bardzo można usunąć niedostatki w kadrowaniu czy ekspozycji (częściowo), nie wszystkie filtry można zastąpić manipulacjami w programie graficznym, jednak chyba każde foto może nabrać ... odrobinę błysku.
Wczoraj jak MWN pokazał zadrzewioną ulicę, od razu zobaczyłam coś... w takim kierunku:

Obrazek

tylko trochę na szybko i mało dokładnie...posprzątałam....;)
MWN - mam nadzieję, że się na mnie nie pogniewasz :?:

A wracając do tematu....
leje cały dzień, chmury włażą do okien, postanowiłam się ...ogrzać;)

Obrazek

Obrazek

a w nawiązaniu do rzepaku z pierwszego posta...
Obrazek

Wczesna jesień...
to jesienne odmiany rzepaku 8)

A teraz zabieram się za rozpakowywanie kolejnej porcji fotek z Chorwacji...

Pozdr
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 23.10.2008 21:14

To jeszcze ostatnia partia jesiennej mgły. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na tyle. Jak ktoś bedzie miał ochotę na więcej to znajdzie sobie na fotosiku. Niektóre zdjęcia nawet w kilku wersjach. Uwagi mile widziane. Trudno tą mgłę fotografowac. Dzieki za cierpliwość. :D
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 23.10.2008 21:32

LRobert,
wydaje mi się, że mgłę chwytasz całkiem fajnie - a byłoby extra gdyby jeszcze jakieś fajne światełko towarzyszyło tej mgiełce, no ale nie zawsze można mieć wszystko;)

Jednak moim zdaniem w powyższych fotkach masz nieco problemy z kadrowaniem. MZ najlepiej wypada zdjęcie 4 i 5 - pod względem kadru. Na ostatnim jest chyba najciekawsze światło i fajne wodne odbicie ale przy tym też chyba zbyt duży chaos?
Lekka kosmetyka uwypukliłaby walory tych fotek.
Pozdr
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 23.10.2008 22:02

rafał krasoń napisał(a):
W/w schody Duba - jest klimacik, byłoby idealnie gdybyś miał ze sobą wtedy jakieś 30/1.4 - można by wtedy odciąć temat od tła i oczki by nie latały... Ponieważ pewnie tego szkła nie masz (tak jak i ja :cry: ) więc luz - jest OK;

Dzięki!Klimacik to zawsze jest w tym miejscu, to moje ukochane Głuchołazy skąd pochodzę.
Rację masz Pan! Bo to było trzaśnięte Fuji s6500, 30 1,4 nie mam i mieć nie zamierzam, zamierzam mieć S 17-70 2,8-4 chyba że coś znajdę ciekawszego.
Lub równie dobrego i tańszego co będzie trudne.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.10.2008 06:41

poziom sie podnosi. !
jotem - Dziewcze drogie...ladne zdjecia robisz i ladny masz postprocesing ;).
ale, jak nie chceszpokazac orginalu to nie. Your choice.
Hdr czy nie Hdr - za dobrze doswietlone jak na ot taki prosty strzal jak to sobie piszesz. nawet uzywajac polowkowego filtra +niebieski +podwojne naswietlenie czasem trudno jest wyciagnac takie naswietlenie.
no ale....pewnie sie nie znam.

LRobert - heh...gdzies widzialem juz takie ladne niebieskie stoliczki;).
ale las to taki bradzo prosty, gora przeswietlona dol niedoswietlony.
zmierz swiatlo centralnie.
potem w PS (jotem-ka) tak na pewno robi.
1) kopiuj warste (ctrl+j).
2) dodaj do niej maske.
3) wyedytuj krzywe (dopasuj np cienie).
4) przejdz na maske i pomaluj czarnym pedzlem to co chcesz wyciagnac.
5) potem alt + marge visabe(zlacz widoczne) i fota jak malowana.

Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.10.2008 06:50

Monte Christo napisał(a):4) przejdz na maske i pomaluj czarnym pedzlem to co chcesz wyciagnac.
5) potem alt + marge visabe(zlacz widoczne) i fota jak malowana.

Pozdrawiam.

No właśnie - jak MALOWANA :? - a nie może być taka jak ZROBIONA :lol:

Ps. A jak ktoś nie ma PS'a (lub innego "malarza"), to fotek nie ma prawa zamieścić :?: :wink:

Pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.10.2008 07:01

;) no nie te przepisy dotycza rowniez kazdego innego programu ktory obsluguje warstwy i maski warst.
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 24.10.2008 07:09

Tylko pojawia się tu pytanie natury trochę filozoficznej... czy chcemy pokazać na zdjęciu jak było, czy jak byśmy chcieli żeby było :wink:
Nie jestem przeciwny delikatnemu retuszowi. Ten był w fotografii zawsze, bez względu na to czy robiony w ciemni czy na komputerze, ale jak widzę te wszystkie, często nienaturalne kolory i inne upiększenia to dochodzę do wniosku, że nie do końca o to w tym chodzi.
Ostatnio edytowano 24.10.2008 07:30 przez Tantal, łącznie edytowano 1 raz
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.10.2008 07:15

Tantal - to chyba temat na osobny watek.
Tak jest tego nie zmienisz, dawniej skalpelikiem lub pedzlem podmalowywano lub zdrapywano emulsje na negatywie, a teraz robisz to wygodnie przed ekranem monitora.
wiesz...mialem taki okres, ze przemalowywalem na negatywie B&W jakies elementy, zeby osiagnac jakis efekt. i to calkiem niedawno.ale teraz technika pomaga, a czasem za nas wykonuje, niektore czynnosci. sorry za off topic.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja