Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jesień na fotografiach Croforumowiczów.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ewa 40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa 40 » 21.10.2008 15:19

Czytam i nadziwić Hrabiemu się nie mogę... Wydawało mi się,że zalogowałam się na cro.pl,czyli forum dla Wszystkich-a nie dla koneserów...Dobrze,że nie umiem wstawiać zdjęć,bo by mnie też zbeształ za jakość.Mi się podobają wszystkie,ale wiewióra jest Super! :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 21.10.2008 17:47

Pan Hrabia popada w skrajności :D może więc kiedyś będzie zwyczajnie. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2008 18:25

LRobert napisał(a):Pan Hrabia popada w skrajności :D

I do tego ta jesienna depresja :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.10.2008 18:40

Ewa 40 napisał(a):Czytam i nadziwić Hrabiemu się nie mogę... Wydawało mi się,że zalogowałam się na cro.pl,czyli forum dla Wszystkich-a nie dla koneserów...Dobrze,że nie umiem wstawiać zdjęć,bo by mnie też zbeształ za jakość.Mi się podobają wszystkie,ale wiewióra jest Super! :D

Ewo, to nie tak do końca. Jesteśmy w FotoCroClubie - dyskusji, tak więc ocena zdjęć powinna się odbywać na zasadzie uwag do zdjęć. Ohy i ahy niech pozostaną w relacjach itp tematach. Ta część forum przeznaczona jest dla osób, które zamierzają się czegoś nauczyć w sposób mało stresujący. Powiem szczerze nie chcąc nikogo urazić, że 90% prezentowanych tu zdjęć, gdyby ukazało się np na CyberFoto, dostałoby taką zrypę, że autorom odechciałoby się czegokolwiek wklejać. Tu moim zdaniem jest o wiele sympatyczniej właśnie z tego względu, że nawet prozaiczne uwagi niosą naukę, a chyba chodzi nam o to, żeby robić coraz lepsze zdjęcia a nie coraz gorsze. Monte, przedstawia delikatny ! (naprawdę) przykład w jaki to sposób reaguje się na pewne zdjęcia na forach fotograficznych, także wstawiajmy zdjęcia, ale wstawiajmy te z których sami jesteśmy zadowoleni, wstawiajmy te na których nie wiemy co jest nie tak a coś nam samym nie pasuje, ale wstawiajmy zdjęcia przemyślane, bo fotografia uczy myślenia ale też go wymaga. Czasem zastanówmy się przez sekundę lub 2 zanim następnym razem naciśniemy spust migawki a nasze zdjęcia z pewnością wypięknieją :) :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 21.10.2008 19:33

Uwagi są jak najbardziej wskazane. chodzi tylko o bardziej przyjazny sposób prekazania. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2008 19:42

LRobert napisał(a):Uwagi są jak najbardziej wskazane. chodzi tylko o bardziej przyjazny sposób prekazania. :lol:

Wyjąłeś mi to z ust :lol:
Chodzi o to, żeby nie zniechęcić kogoś do fotografii.
Moje fotki są (również poza forum) "rypane" przez np. Rafała K, ale.....robi to w taki sposób, że dzięki jego cennym uwagom mam ochote dalej iść w słusznym kierunku 8)
Kiedyś każdy z nas nie odróżnial przysłony od migawki........Pan Hrabia również :wink:
Więc nie róbmy tego tak, jakbyśmy wszystkie rozumy pozjadali.....
Pozdrav
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 22.10.2008 21:55

Lubię jesień, zwłaszcza w bukowych borach.
Portal do snu...
Obrazek
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 22.10.2008 22:39

dub.religion napisał(a):Lubię jesień, zwłaszcza w bukowych borach.
Portal do snu...

A ja lubię takie światło jak na poręczy powyżej...:)

takie moje kilka strzałów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.10.2008 22:43

Za powyższe (dub.religion)- najwyższy szacun!!!

A moje skromne 3 grosze:

Obrazek
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 22.10.2008 22:51

Piękne te schody. Jeszcze trochę jesieni? Może ona być bardzo różna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 23.10.2008 06:25

joton - fajny to bylby hdr, a to Twoje wykonanie to powiedzmy srednie.
1. niebo na kazdym zdjeciu nie od tego zdjecia(moze na 1 faktycznie takie bylo)
2. niebieski nieba to w zyciu takiego niebieskiego na tej szerokosci geograficznej nie bedzie
3. kazde zdjecie kadrowane pol/pol (horyzont w srodku kadru).

ogolnie pozytywnie to wyglada na pierwszy rzut oka,ale po przyjrzeniu jednak bije po oczach.

Pozdrawiam.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 23.10.2008 08:49

Monte Christo napisał(a):joton - fajny to bylby hdr, a to Twoje wykonanie to powiedzmy srednie.
1. niebo na kazdym zdjeciu nie od tego zdjecia(moze na 1 faktycznie takie bylo)
2. niebieski nieba to w zyciu takiego niebieskiego na tej szerokosci geograficznej nie bedzie
3. kazde zdjecie kadrowane pol/pol (horyzont w srodku kadru).

ogolnie pozytywnie to wyglada na pierwszy rzut oka,ale po przyjrzeniu jednak bije po oczach.

Pozdrawiam.

joton - to chyba do mnie było....;)

Tylko tam nie ma hdru :)
a horyzont.... cóż dla mnie horyzont to horyzont a nie linia drzew.
Niebo.... mało widziałeś chyba.
Ale rozumiem, że wszedłeś w taką rolę i musisz:)

joton - to chyba do mnie było....;)
Pozdr
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 23.10.2008 08:56

przepraszam. pomylilem sie z nickiem.

Tak to pokaz mi orginal exifa !!(takie ostre swiatlo i zarowno cienie jak i swiatla i polcienie i polswiatla w miare dobrze naswietlone)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.10.2008 09:05

Dub.religion, poręcz bardzo fajna. Trochę może przeszkadzać cień w lewym dolnym ale i tak jest dobrze :)

Jotem, mi Twoja seria się podoba i wcale nie tęsknię za HDRami. Można by się przyczepić do paru szczegółów, ale ogólnie bardzo przyjemne fotki 8)

MWN, ładne miejsce, aczkolwiek wolałbym mocniejsze wyciągnięcie kolorów jesieni :wink:

LRobert, jak sam widzisz pod światło to raczej cudów nie osiągniesz na fotkach. Z całej serii podchodzą mi najbardziej te mgliste jednak brakuje mi ostrości na Twoich fotkach. Wyostrzasz po zmniejszeniu :?:
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 23.10.2008 09:23

Monte Christo napisał(a):przepraszam. pomylilem sie z nickiem.

Tak to pokaz mi orginal exifa !!(takie ostre swiatlo i zarowno cienie jak i swiatla i polcienie i polswiatla w miare dobrze naswietlone)

Walki na exify nie będzie. Bo ...i po co? Sens miałoby pokazanie jpga przed obróbką - zmniejszeniem - ale... to tak jakby wyjśc z domu bez ubrania....;)
Jednak nie rozumiem Twojego zacięcia....
przecież wszystkie foty (z jednym wyjątkiem) są wykonane przy tylnym bądż boczno-tylnym świetle, więc żadnej czarnej magii 8) nie trzeba aby naświetlić poprawnie i jasne i ciemne obszary.
Jedno ze zdjęć jest pod światło i tam było gorzej ale...poza wyciągnięciem lekko cieni, żadnych innych zabiegów nie ma - a HDR...to trochę co innego!

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie i jak Ci się foty nie podobają, ...to OK w końcu nie muszą. Ja sama wiem, że nie są doskonałe.
Co nie znaczy, że to HDRy :twisted:
Ostatnio edytowano 23.10.2008 21:22 przez jotem, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja