Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jedzonko

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BaWa
Croentuzjasta
Jedzonko

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 15.04.2005 14:02

Wszyscy piszą ,że jedzenie drogie.........i zabierają ze sobą z Polski. Napiszcie, proszę, jakie macie pomysły? co zabieracie ze sobą? Co zdaje "egzamin" w tamtejszym klimacie.
Pozdrawiam wszystkich BaWa
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 15.04.2005 14:20

Wszystko zależy gdzie się wybierasz czy pod namiocik, czy z przypczepą, a moze do hotelu lub kwatere.

Niemniej jednak suchy porowiant jesli ktoś to lubi oczywiście. Czyli zupki, jakieś kisielki (strasznie mi ich brakowało siedząc nocą na werandzie :wink:), ciastka i inne smakołyki. Wszystko bedzie tańsze jak sie zabierze z Polski.

Ja generalnie duzo nie zabierałem z tego względu, że przy upale i tak sie nie da tyle zjeść co u nas. Sami wiece jak to jest.

Namawiam za to szczerze na zabranie tyle wody mineralnej ile jest auto udźwignąc. Tamtejsza jest bardzo droga i bardzo niesmaczna - słona.

Jesli ma sie lodówe to moze w nią napchać jakiś wędlinek, na pewno sie przydadza. Nie ma sensu brania warzyw i owoców :D

Zabieramy produkty z długą data ważności i sprawdzone.

Ale jak powiadam co zabierzesz i ile to zależy od sposobu zamieszkiwania. Ja miałem wykupione posiłki w hotelu, więc to co zabierałem ze soba to tylko tak na przekąski lub na długie noce 8)
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 15.04.2005 14:22

Ponieważ mam wstręt do lodówek :wink: i lubię świeże produkty
zabieram z sobą żywy inwentarz i trochę paszy i warzyw.
Zabieram 1 kurę , 1 kaczkę ,1 gęś, 1 królika .Klatka na zwierzaki nie musi być duża trzeba tylko uważać by królika ptaszyska nie zadziobały.
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 15.04.2005 14:25

Wiele zależy od pojemności bagażnika Twojego autka. Znam takich, którzy wieźli ze sobą piwo, mleko, wodę mineralną, makaron, ziemniaki :wink: ... Osobiście ograniczam się do zupek i sosów w proszku (sosy na miejscu nie do kupienia!), paru konserw mięsnych i prowiantu na podróż - ale jeżdżę Fabią w 4 osoby (250 l bagażnika). Faktycznie wszystkie artykuły spożywcze w Cro są o około 100 % droższe niż u nas :( . Pocieszające jest to, że w tamtejszym klimacie pop prostu nie chce się jeść :lol:
Pozdrawiam :papa:
Janek
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 15.04.2005 14:40

No tak nie napisałam, że jadę z przyczepą kemnpingową- myślałam,że wiecie;-) .Dziekuje bardzo za każdą rade. Myślę, że stworzę z tego całkiem pyszną ;-) liste.
Janqes masz rację, ze wieczorkami czasem brakuje polskiego kisielu;-) doświadczyłam to będąc na Węgrzech.
DJ Bobo - ponieważ nie jestem ze Śląska to pomysł z żywym inwentarzem nie wchodzi w grę;-) ale miło że coś napisałeś...........
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 15.04.2005 14:43

Janek napisał(a): Faktycznie wszystkie artykuły spożywcze w Cro są o około 100 % droższe niż u nas :( .

Oooo! Przepraszam! Lody nie są droższe! :wink: I wina :D Arbuzy także.

Wszystko zalezy od tego gdzie się je. Jesli ma się hotelową restaurację to posiłki kosztują o połowe mniej niż "na mieście"

Zresztą nie ma co porównywac. Wystarczyć wejść do lepszej restauracji w Kołobrzegu to się możemy zdziwić jak nac wycenią :twisted: Wcale nie niżej jak na mieście w cro.
efka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efka » 15.04.2005 15:56

DJ Bobo napisał(a):Ponieważ mam wstręt do lodówek :wink: i lubię świeże produkty
zabieram z sobą żywy inwentarz i trochę paszy i warzyw.
Zabieram 1 kurę , 1 kaczkę ,1 gęś, 1 królika .Klatka na zwierzaki nie musi być duża trzeba tylko uważać by królika ptaszyska nie zadziobały.
:D Pożerasz najpierw pasze czy inwentarz????? :)
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 15.04.2005 16:28

Obrazek
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 15.04.2005 22:10

Namawiam za to szczerze na zabranie tyle wody mineralnej ile jest auto udźwignąc. Tamtejsza jest bardzo droga i bardzo niesmaczna - słona.

Kolejny raz przekonuje sie, ze nie wszyscyśmy jednacy (i Najwyzszmu niech beda dzieki :)) - bo ja podrozuje z woda w druga strone!! Woże ile samochod udzwignie chorwackiej "Jamnicy", a moi znajomi w Polsce juz czekaja, ze jak wroce z Cro, to w samochodzie bedzie ta pyszna woda!
Tak więc BaWa - jedź i jedz! i pij! Tylko w ten sposob poznasz wlasne smaki Chorwacji i bedziesz wiedziec co pasuje Twojemu podniebieniu :)
Pozdrawiam
Amelka
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 16.04.2005 10:41

Janqes napisał(a):Lody nie są droższe! :wink: I wina :D Arbuzy także.

Zresztą nie ma co porównywac. Wystarczyć wejść do lepszej restauracji w Kołobrzegu to się możemy zdziwić jak nac wycenią :twisted: Wcale nie niżej jak na mieście w cro.

Faktycznie, co do lodów i wina :hearts: (a także arbuzów kupowanych przy szosie) masz rację. Ceny w gastronomii również są porównywalne z naszymi. Jednak jeżeli chodzi o podstawowe artykuły spożywcze, to znacznie taniej jest przewieźć je z Polski (zakładam, że nie masz wykupionego hotelu z wyżywieniem). Do niedawna opłacało się kupować po drodze na Słowacji, ale ponoć tam okrutnie podrożało.
Janek :papa:
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 16.04.2005 11:36

Amelka napisał(a):Namawiam za to szczerze na zabranie tyle wody mineralnej ile jest auto udźwignąc. Tamtejsza jest bardzo droga i bardzo niesmaczna - słona.

Kolejny raz przekonuje sie, ze nie wszyscyśmy jednacy (i Najwyzszmu niech beda dzieki :)) - bo ja podrozuje z woda w druga strone!! Woże ile samochod udzwignie chorwackiej "Jamnicy", a moi znajomi w Polsce juz czekaja, ze jak wroce z Cro, to w samochodzie bedzie ta pyszna woda!
Tak więc BaWa - jedź i jedz! i pij! Tylko w ten sposob poznasz wlasne smaki Chorwacji i bedziesz wiedziec co pasuje Twojemu podniebieniu :)
Pozdrawiam
Amelka

hmmm Obrazek

pierwszy raz widze, żeby nam, przyjezdnym smakowała ta paskuda Obrazek

a jeszcze ją przywozić i tęsknić za nią to masakra Obrazek :D
Ania i Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 16.04.2005 12:06

Proponuję nie przesadzać z zapasami jedzenia z Polski.
Dwa tygodnie na zupkach w proszku :?: :evil:
Kupując świeże produkty na targowiskach trzeba zapłacić średnio 30 % drożej niż u nas (piszę średnio, bo rozrzut jest ogromny).
Lecz pobyt w Chorwacji bez spróbowania tamtejszych specjałów to ogromna strata. :!:
Parę puszek na pierwsze dni i kilka torebek na ostatnie (gdyby kasa się skończyła !) to żelazna rezerwa, ale wozić wodę albo ziemniaki :?: :?: :?:.
Większa strata na paliwo, niż oszczędność na jedzeniu.

Pozdrowienia
:!:
Ania i Grześ
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.04.2005 12:23

Janqes zapewniam Cię że Amelka w swoim "wodnym" guście nie jest odosobniona. Mnie i mojej lepszej połowie też Jamnica bardzo smakuje- także w Polsce pije prawie wyłącznie wody wysokozmineralizowane czyli lekko słonawe (Staropolanka, Pieniawa). "Mineralki" typu Nałęczowianka czy Żywiec zdrój to dla mnie kompletna pomyłka-przepuszczona przez filtry kranówa bez jakiegokolwiek smaku. Więc jak widzisz gusty są różne. Co do wożenia zgrzewek wody z Polski to 8O - ani to oszczedność (obładowanie samochodu=wieksze spalanie) ani sens, w Chorwacji jest już też duzo wód mineralnych tzw. light czyli bezsmakowych a la Nałęczowianka. Różnica w cenie IMHO jest na tyle niewielka że więcej stracisz na paliwie przywożąc to z Polski.
PZDR :)
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 16.04.2005 12:37

Ja szukałem w wielu miejscach i chyba we wszystkich okolicznych sklepikach i większego wboru nie miałem (Kvarner). Były może 3 rodzaje gazowanych i wszystkie słone.

Wszystko zależy tez na jak długo się jedzie. Brac zapasów na 2 tygodnie to wiadomo ze przesada. I godzie to pomieścić.

Jednak na pierwsze kilka dni, 3,4 dni spokojnie można zabrać parę większych baniaków. Ja lubię również neigazowaną, a takie sa w sprzedaży po 5,10 litrów.

Jesli auto jest niewielkich rozmiarów to również jest oczywistą sprawą, że sie nie pomieścimy, a do baku nie nalejemy :D

W przypadku większego auta róznica w spalaniu jest nieodczuwalna przy powiedzmy 30-40 litrach wody. Auta i tak mamy obciązone do cna więc i tak palą wtedy jak smoki. Tym bardziej jadąc autostradami.

:wink:
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 16.04.2005 14:17

Widzę, że się rozpętała mala dyskusja o wodzie ;-). To może podyskutujecie o miejscowych trunkach a ja chętnie poczytam. ( Nie miałam jeszcze niestety okazji być w Chorwacji i rozkoszować się miejscowymi specjałami - mam nadzieję, że wkońcu dojdzie do skutku mój tegoroczny wyjazd :lol:
Pozdrowienia dla wszystkich, którzy już liczą ;-) dni do wakacji :D
Następna strona

Powrót do Kempingi

Jedzonko
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone