napisał(a) Marcin » 31.07.2010 18:13
Witam!
Jadąc od strony Budapesztu w stronę Barwinka...
Lokale przy autostradach pomijam (chyba, ze lubisz fast food'y)
Polecam lokal w Szikszo ok 20km po zjeździe z autostrady koło Miszkolca. Jadąc do Koszyc przy głównej drodze po lewej w centrum miejscowości. Super gulasze, mięcho, galuszki itp Ceny przystępne
Jadłem też w fajnej restauracji w Forro ok 30 km dalej w stronę Poski, przy wyjeżdzie z miejscowości, po prawej, kilkaset metrów przed stacją MOL. Jedzenie węgierskie, jak wyżej
Na Słowacji kilka km przed Koszycami w Sebastovcach jest super restauracja, która nazywa się chyba... Sebastovce. Jadąc do Polski po lewej, oczywiście przy głównej drodze, w centrum wsi (to chyba dzielnica Koszyc? przedmieście?). B. dobra czesnakowa poliewka i wyprażany syr. Super miejsce jeżeli jedziesz z dziećmi - pokój zabaw w środku i plac zabaw na zewnątrz. Jadłem tu ..naście razy - zawsze OK
Przy wyjeździe ze Świdnika (ok 15km przed Barwinkiem) polecam jeszcze Kalinkę - fajne miejsce z węgierską i słowacką kuchnią (jeżeli to jakaś różnica) Po drugiej stronie drogi dwa czołgi - sowiecki i niemiecki - moja córcia twierdzi, że się kochają!! Czego ich uczą w tym przedszkolu??
Wszystkie wymienione miejsca znajdują się bezpośrednio przy drodze na Barwinek - bez błądzenia i zbaczania z trasy. Kiedyś Słowacja była wyrażnie tańsza, ale teraz... Euro!!
Pozdrawiam i smacznego życzę!