Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jedzonko na Słowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RBK
Odkrywca
Jedzonko na Słowacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 15.06.2006 15:04

Mam do Was pytanko odnośnie tematu. Który motorest jest najlepszy na autostradzie przed bratysławą? Proszę o porady i orientacyjne ceny obiadku:)
RBK
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 15.06.2006 15:58

Bardzo lubie i szanuje Słowaków (patrz autostady, wyciągi, trasy turystyczne,baseny termalne itd....).
Ale jedzenie jest ich najsłabsza stroną, jeśli jedziesz przez Węgry, to polecam, zajazdy jest ich masa a jedzonko super.
Na jedzenie czeka się w nieskończonośc, jest prawie zawsze letnie, no i obsługa dla scenarzystów MISIA2
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.06.2006 16:29

"Na jedzenie czeka się w nieskończonośc, jest prawie zawsze letnie, no i obsługa dla scenarzystów MISIA2"

Ale gdzie na Slowacji czy na Wegrzech ?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.06.2006 17:30

Jeżdżę często do Słowacji i na Węgry. :wink:
Ich restauracje to nie MC Donald . 10 minut i po jedzeniu.
Musisz się coś napić :wink: ,wszystko musi być dobrze przyrządzone a to trwa.No a Ty tranzytem i się śpieszysz . :wink: No i niestety Polacy coś słabe napiwki zostawiają bo myślą ,że to złośliwość ,że się czeka .We Włoszech dobry posiłek to minium dwie godziny, w Chorwacji też.
Nikt się nie śpieszy. :D
Także czasami lepiej wziąć kanapki i zjeść na parkingach ,a nie niepotrzebnie się denerowować.
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 15.06.2006 20:20

dzięki wielkie za info, jadę przez Austrię. Czyli nie zabardzo jest taka restauracja samoobsługowa tak jak motorest Rohlenka w czechach? Pozdrawiam!!!
RBK
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 15.06.2006 21:22

Haweł napisał(a):"Na jedzenie czeka się w nieskończonośc, jest prawie zawsze letnie, no i obsługa dla scenarzystów MISIA2"

Ale gdzie na Slowacji czy na Wegrzech ?

Sorry miałem na myśli Słowacje.
Węgry pod tym względem to klasa światowa
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.06.2006 06:00

daisykf jeszcze napisz,czy na Wegrzech menu maja tylko po wegiersku czy tez po angielsku,wiesz boje sie,ze sie z nimi trudno dogadac :) tym bardziej,ze moje dziecko to straszny fusyd,a wydaje mi sie,ze oni tam maja tylko gulasze pikantne :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.06.2006 06:46

na Węgrzech w knajpach z większą renomą przy trasach przelotowych menu prawie zawsze jest po węgiersku, angielsku i niemiecku (czasem zdaża się że i po polsku bądź czesku). Z zwiększością kelnerów również dogadasz się po angielsku bądź niemiecku.
Ps. Na Słowacji rzeczywiście bary przydrożne często zalatują naszym PRL-em jednak spotkałem również knajpy gdzie można dużo i dobrze zjeść za niewielkie pieniądze jednak przy trasie do Bratysławy nigdy z jedzenia nie korzystałem ze względu na odległość (mógłbym zjeść co najwyżej śniadanie w drodze do CRO :wink: ).
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 16.06.2006 11:02

To możnaby prosić o nazwy, km autostrady tych dobrych restauracyji??:)
Jade z przyczepą, więc przez Słowację pojadę długo:):)
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 16.06.2006 16:02

Jeśli na Słowacji to tylko "prażony syr" :D Jak a to nazywam :D Świetny, ciągnący serek w chrupkiej panierce, do tego fryteczki lub ziemniaczki i surówki. Cena w przeliczeniu na złotówki to ok.7zł. Aha, i można kupić tojedzonko praktycznie wszedzie.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 16.06.2006 16:39

RBK napisał(a):Mam do Was pytanko odnośnie tematu. Który motorest jest najlepszy na autostradzie przed bratysławą? Proszę o porady i orientacyjne ceny obiadku:)
RBK

W tych przyautostradowych knajpach to można się napić najwyżej kawy, nie polecam. Radzę zatrzymać się przed wjazdem na autostradę. W każdej miejscowości coś znajdziesz bez większego problemu, tanio i smacznie.
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 16.06.2006 16:40

Dzięki za wszytskie odpowiedzi, chyba zdecyduję się na Ikea w Bratysławie, tam mniej więcej wypadnie mi obiadek:):):) Pozdrawiam goraco!!!!
RBK

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone