Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jedziemy pierwszy raz-pomocy!!!!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
orinoko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) orinoko » 21.07.2006 20:56

Witam,
02.08.2006 planujemy pojechac do chorwacji. No i tu zaczyna się problem 8O wiec mam kilka pyteń i bardzo prosze o pomoc. Chcemy pojechać w 4 osoby jednym autem kombi, planujemy głównie spać na kempingach lub w kwaterach, bo ponoć nie sa najdroższe. Na całą podróżprzeznaczamy około 12 dni (powrót najpóźniej 14 sierpnia).Chcielibyśmy jechac przez czechy, austrię, słowenię, z ewentualnym postojem na trasie, tylko gdzie? i czy warto sie zatrzymywać? Po drodze jest Salzburg i Alpy Julijskie, ponoż warto to zobaczyć, czy jest na trasie cos jeszcze ciekawego co ominełam? o której powinniśmy wyjechać, czy lepiej jechać nocą?
1. Co warto zobaczyc w chorwacji i gdzie warto pojechać? (interesuje nas leniuchowanie na plaży i zwiedzanie kultury)
2. Od jakiego miasteczka rozpocząć nasza podróż, czy moze od Puli i wyspy KRK, w tym rejonie pobyć ok 2 dni, warto?
3. Potem droga w okolice Zadaru i wyspy Pag, tam tez około 2 dni na kempingu,
4. Dalej wyjazd do Split, tam warto tez chyba zobaczyć Hvar i Korculę, około 3 dni
5. Wyjazd do Dubrownika, zwiedzanie miasta, pewnie tez ze 2 dni.
6. Z powrotem chcielibyśmy jechac przez Wegry, żeby zatrzymac się nad Balatonem lub w Budapeszcie na kilkagodzinne zwiedzanie, co wy na to? Wiec chyba trzebabyłoby z Dubrownika jechac przez Zagrzeb, bo w Bośni to chyba jest wiza potrzebna, choć tedy pewnie byłoby bliżej.
Co sadziecie czy taki wyjazd w ciemno, ma sens, czy znajdziemy jakieś kempingi lub inne tanie noclegi, ile kosztuje taki nocleg?
Ile generalnie trzeba przeznaczyc pieniędzy na taką ilość dni na osobe, nie licząc oleju napedowego i opłat za autostradę.
Gdzie najtańsze jest paliwo?
czy warto brac jakieś jedzenie z Polski?
UUUU, strasznie dużo tych pytań. Mam nadzieję, ze nam pomożecie. Beda bardzo wdzięczna za każda pomoc :)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 21.07.2006 21:40

Cały wasz plan jest nierealny. Tak się nie da, chyba że zakładasz że będziecie zmęczeni jak nie wiem co po tym urlopie
Nie da się po prostu nie mówiąc juz o tym że o plazy w tym tempie to można zapomnieć.

Jest na tym forum taka piękna opcja SZUKAJ:
Obrazek
pozwoli odpowiedzieć na wszytkie prawie pytania, ja spróbuję coś po kolei napisać choć odpowiadanie po raz dziesiąty "od jajka" zniechęca do tego forum coraz bardziej.

orinoko napisał(a):02.08.2006 planujemy pojechac do chorwacji. No i tu zaczyna się problem 8O wiec mam kilka pyteń i bardzo prosze o pomoc. Chcemy pojechać w 4 osoby jednym autem kombi, planujemy głównie spać na kempingach lub w kwaterach, bo ponoć nie sa najdroższe.

Więc tak: nocleg na 2-3 noce w kwaterze jest nieopłacalny. Po prostu za jedną noc zapłaciće tyle co za 2 noce bo wynajmowanie apartamentu na taki okres czasu jest nieekonomiczne chyba że stanie się cud i te masy Włochów Austriaków Niemców a także Czechów czy Francuzów jakos o Hr zapomną.
Wiec tak naprawde zostanie wam kamp. A właściwie kilka z pośród ponad 200 większych kampów i podobnej liczby kampów przydomowych

orinoko napisał(a):Na całą podróżprzeznaczamy około 12 dni (powrót najpóźniej 14 sierpnia).Chcielibyśmy jechac przez czechy, austrię, słowenię, z ewentualnym postojem na trasie, tylko gdzie? i czy warto sie zatrzymywać?

W 12 dni to możecie sobie zwiedzić Istrie i będzie czas by wpaść po drodze do Plitvic czy w Alpy lub do słoweńskich jaskin i jeszcze zahaczyć o plażę.
Albo zwiedzić Kwarner spędzając pół urlopu na jednej z wysp a drugie pól na lądzie i kolejnej wyspe, zahaczając o północną Dalmacje czyli Zadar+Nin czy nawet Szibenik+Krka, pójśc w góry Velebit czy lajcikowo do wąwozu Paklenica i też Plitvice zaliczyć
Albo pojechać do Dalmacji i tam zrobić rajd od Zadaru do Dubrovnika.

orinoko napisał(a):Po drodze jest Salzburg i Alpy Julijskie, ponoż warto to zobaczyć, czy jest na trasie cos jeszcze ciekawego co ominełam? o której powinniśmy wyjechać, czy lepiej jechać nocą?

Alpy Julijskie to w jeden -2 dni można powąchać czyli pojechac nad Bled czy Boheńskie i poogladac góry z drogi. A jeszcze pewnie chcecie do Jaskiń - zaponmij albo przeznacz 2 dni -np w jeden dzień pojechać z Polski i zatrzymać się na kempie gdzieś przy jeziorach (Bled Boheńskie) może pójśc na krótki spacer w góry, pojechać do jaskiń i jedną -2 jaskinei zaliczyć i ruszyć w dalszą drogę ale w grę wchodzi Istria lub Kwarner, nie dalej.

orinoko napisał(a):1. Co warto zobaczyc w chorwacji i gdzie warto pojechać? (interesuje nas leniuchowanie na plaży i zwiedzanie kultury)

No to jest pytanie na osobnywątek, poszukaj listy przebojów typu moje Naj- w Chorwacji. Przecież my nie wiemy co Was kręci - natura, przyroda zabytki i to z jakiej ery: starożytność, renesans, czasy Habsburgów? Itd

orinoko napisał(a):2. Od jakiego miasteczka rozpocząć nasza podróż, czy moze od Puli i wyspy KRK, w tym rejonie pobyć ok 2 dni, warto?

No jak Pula to jest miasteczko to ja dziekuję. Piszesz o sporym porcie kiedyś porcie macierzystym floty cesarzy Austro-Węgier. Krk to raczej jest wyspa - kurortowisko, do zwiedzania wiele nie ma za to tłumy letników bo turystami to cięzko nazwać. Lepiej sie zdecydować czy w tym roku Istria czy cos innego

orinoko napisał(a):3. Potem droga w okolice Zadaru i wyspy Pag, tam tez około 2 dni na kempingu,

Przejazd np z Puli do Zadaru zajmie jakieś 8 godzin i to jak nic się na jardance nie zdarzy. 8godzin w 40 stopniowym upale, trudna trasa za to widoki niezapomniane. I co chcecie w ten jeden dzień zwiedzić Zadar? Nin?Pag? Paklenicę?

orinoko napisał(a):4. Dalej wyjazd do Split, tam warto tez chyba zobaczyć Hvar i Korculę, około 3 dni

No Split Hvar to raczej 2 dni zajmą nie mówiąc już o kosztach przepraw
zwłaszcza z samochodem. Jeszcze po drodze jest Trogir Szibenik i wodospady Krka
Na Korczulę to najlepiej jechać do Orebicza i tam na statek wycieczkowy, tyle że to cąły dzień a jeszcze żeby dojechać ze Splitu do Orebicza trzeba ok 4hw jedną stronę

orinoko napisał(a):5. Wyjazd do Dubrownika, zwiedzanie miasta, pewnie tez ze 2 dni.

No to będzie 1 dzień na dojazd zakwaterowanie i plażę i jeden na zwiedzanie

orinoko napisał(a):6. Z powrotem chcielibyśmy jechac przez Wegry, żeby zatrzymac się nad Balatonem lub w Budapeszcie na kilkagodzinne zwiedzanie, co wy na to? Wiec chyba trzebabyłoby z Dubrownika jechac przez Zagrzeb, bo w Bośni to chyba jest wiza potrzebna, choć tedy pewnie byłoby bliżej.

Może być do Bośni nie trzeba wizy tylko zielona kartę. Ale jazda z Dubrovnika do Budapesztu zajmie cały dzień

orinoko napisał(a):Co sadziecie czy taki wyjazd w ciemno, ma sens, czy znajdziemy jakieś kempingi lub inne tanie noclegi, ile kosztuje taki nocleg?

No to i wiele pozostałych pytań pomoże odpowiedziec ta opcja
Obrazek
orinoko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) orinoko » 21.07.2006 21:50

No wielkie dzieki za szybką odpowiedz, czyli widze, że mój plan podrózy jest mało realny i chyba trzeba go skrócić. Na czym wobec tego warto sie skupić jadac pierwszy raz do słowacji, w podobny sposób zwiedzaliśmy dwa lata temu włochy i byliśmy fakt dość zmęczeni ale tez zadowoleni, bo nie przepadamy ze leżeniem przez tydzień na plaży. dlatego tez powstał pomysł napietego plane, ale tez odpoczywania miedzyczasie np. wieczorami Tylko, ze we wloszech drogi sa super i tego typu plan był realny, a w chorwacji przy tych korkach, hmmm trzeba program skrócić. Wiec myślę, że moze od razu pojechac do split i okolic i dalej do dubrovnika? co wy na to?
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 21.07.2006 21:51

Nic dodać nic ująć z tego co powiedział przedmówca.
A w ogóle to co Wy zakładacie taki napięty plan? Zamierzacie już nigdy do Chorwcji nie przyjechać, że chcecie wszystko zobaczyć w "pigułce"?
W takim tempie wiele przeoczycie.
Tylko spokojnie bez narwówki 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2006 00:07

orinoko napisał(a):No wielkie dzieki za szybką odpowiedz, czyli widze, że mój plan podrózy jest mało realny i chyba trzeba go skrócić. Na czym wobec tego warto sie skupić jadac pierwszy raz do słowacji, w podobny sposób zwiedzaliśmy dwa lata temu włochy i byliśmy fakt dość zmęczeni ale tez zadowoleni, bo nie przepadamy ze leżeniem przez tydzień na plaży. dlatego tez powstał pomysł napietego plane, ale tez odpoczywania miedzyczasie np. wieczorami Tylko, ze we wloszech drogi sa super i tego typu plan był realny, a w chorwacji przy tych korkach, hmmm trzeba program skrócić. Wiec myślę, że moze od razu pojechac do split i okolic i dalej do dubrovnika? co wy na to?

Skąd akurat wiesz o "korkach" w Chorwacji-czy tylko tyle.... i aż tyle :?: :wink:
I w końcu gdzie ten wyjazd-do Słowacji czy do Chorwacji :wink:
jolam15
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 22.07.2006 14:39

właśnie wróciłam z HR i jedyny korek , który spotkałam był w Trogirze.
Gogo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gogo » 22.07.2006 22:24

Właśnie wczoraj wróciłam z Chorwacji. Byliśmy 12 dni na miejscu i widzieliśmy: Plitwice,Sibenik( pod Sibenikiem 2 noclegi) Omis, potem 7 noclegów na riwierze Makarskiej w Drasnicach(polecam te miejscowosc albo Igrane) Z Drasnic robilismy sobie wycieczki - 1 dzien Dubrownik, 2- Korcula, 3-Split, Trogir, a pozostałe dni troche plazy a popoludniu -Biokowo-St Jure, a innego dnia Vrgorac, Kokorici,Medjugorje( Do Bośni nie potrzeba żadnych wiz!) Potem pojechalismy na północ ( po drodze 3 godz w Zadarze) i na 3 noce zatrzymalismy sie u bardzo sympatycznego małżeństwa Chorwacko- Czeskiego w Dramlje( jakies 40 km do Rijeki) i tam jeden dzień plaza a drugi na wyspe Krk ( miasta Krk, Baśka-tam kąpiel i plażowanie i Vbrnik- super miasteczko ) Wypoczęliśmy doskonale - jak ktoś lubi zwiedzać i aktywnie wypoczywac to taka opcja jest idealna. Za noclegi placilismy zawsze 50 E od apartamentu , a warunki zawsze byly rewelacyjne - 2 osobne sypialnie, lazienka,kuchnia, w 2 miejscach dodatkowo salon przy kuchni. Tylko w jednym miejscu facet mówil ze by spuscil cene gdybysmy zostali na dłuzej -w reszcie miesc nawet nie chcieli sie targowac,zeby za 8 dni bylo troche taniej. Ze znalezeniem noclegu nie ma najmniejszego problemu - na ulicy przy wjezdzie do niektorych miast stali z kartkami "Apartmani" takze mozna jechac w ciemno. Co do spania po drodze to zalezy skad w Polsce i ilu jest kierowcow.Nas bylo 4 kierowcow takze wyjechalismy z poznania o 4.30 rano i z krotkimi postojami za Karlovacem( nastepnego dnia jechalismy do jezior plitwickich) dojechalismy o 21 . Jesli masz jeszcze jakies pytania to smiało.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2006 01:08

Gogo napisał(a):Jesli masz jeszcze jakies pytania to smiało.

Gogo- jeśli mnie proponujesz jakieś zapytania, to ja nie mam żadnych :lol:

Pozdrawiam i gratuluję tempa zwiedzania tak pięknego kraju jak Chorwacja.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.07.2006 21:08

Janusz Bajcer napisał(a):

No proszę, ........ jaki ten świat. "Młody" chce uczyć "Starego". Nie zauażył zapewne ilości postów. To chyba słońce chorwackie tak działa. :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.07.2006 21:38

woka napisał(a):

No proszę, ........ jaki ten świat. "Młody" chce uczyć "Starego". Nie zauażył zapewne ilości postów. To chyba słońce chorwackie tak działa. :lol:

Tempo. :wink: Ale zauważ miał 4 kierowców. :D
No to można Chorwację w 2 dni objechać. :D
miał Gogo 4 kierowców to w dwa dni Chorwację objechał :wink:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 23.07.2006 21:58

woka napisał(a):

Czy na tym forum jest podział na żółtodzióbów i tych co tylko pouczają??? Coś mi tu trąciło brakiem tolerancji i samouwielbieniem, oj „woka” nie ładnie, nie ładnie!!! 3 czy 1998 to tylko cyfry, choć za nimi kryją się odpowiedni ludzie, ech tam, może wystarczy.
pozdrav :hut: :papa:
Gogo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gogo » 23.07.2006 22:00

Nie Tobie proponuje rady tylko osobie która o nie prosiła.Szkoda,że uważasz się za wszechwiedzącego.W Chorwacji byłam może niewiele, bo 3 razy,ale we Włoszech 8razy po 2, 3 tygodnie i raz 2 miesiące i wiem doskonale,że żeby poczuć atmosferę i porządnie zwiedzić kraj to 2 tygonie nie wystarczą. Ale nie można pisać osobie która być może raz pozwala sobie na takiw yjazd ( albo po prostu następnym razem chce jechać w inne miejsce) że jej plan jest od razu do dupy! Pewnie,że można zwiedzać wszelkie dziury typu Veliki Godinj czy Kokorici (które mają swój urok) i spedzać każdy wieczó w innej knajpie w Dubroniku,ale nie uważam żeby nie można było zobaczyć wicej.
Niedoświadczony i nic niewiedzący nowicjusz na forum
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 23.07.2006 22:30

No właśnie ilość postów o niczym nie świadczy.
Ktoś może mieć 1500 i więcej postów a niu razu nie być w HR.
Coś jak w tym dowcipie.

Kolega do kolegi
-chciałbym jeszcze raz spędzić urlop w Acapulco
-a co byłeś już tam?!?!
-nie. Ale już raz chciałem.

Pozdrawiam Nestorów.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 24.07.2006 07:00

Orinoko Opisał (-a) swój plan wakacji.
Plan rzeczywiście napięty, kiedyś był już na forum podobny post - odpowiedziałem pytającemu więc i tym razem co nie co rzeknę.
Nie ukrywam, że nie jestem zwolennikiem tzw. objazdówek - zbyt kojarzą mi się z "lataniem" z wywieszonym językiem i oglądaniem "po łebkach" wszystkiego co winno sie zobaczyć.
Propozycja którą ja i kilku innych forumowiczów przedstawiliśmy poprzednim pytającym to podział pobytu w CRO na dwie ew. trzy części - macie 12 dni - trochę mało.
Można np. ustalić 3 bazy w któych załatwicie nocleg - i posiedzieć w nich po 4 dni.
Co wybrać - do zwiedzania południowej Dalmacji - baza w okolicy Makarskiej (ale ja wybrałbym Peljesač - tam jeszcze nie byłem :D ),
środkowa Dalmacja - baza np. Murter,
północ - baza na Istrii wschodnie wybrzeże.
Ale nie ma co ukrywać, że czasu i tak Wam zabraknie.
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 31.07.2006 17:07

Howgh,
Peljesac to prima pomysł - Dubrovnik, cały póLwysep, Ston, BiH, Split, Korcula + wyspy w "zasięgu" ręki - i tak wszystkiego nie przerobisz 8)
pozdrav
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone