napisał(a) Sasza » 07.02.2003 08:58
Od 4 lat wakacje spędzam w Chorwcji w hotelach, mam już trochę doświadczenia, więc przekazuję kilka moich uwag. W niektórych hotelach (rzadko) zdaża się również bufet kolacyjny. Wtedy nikt Ci nie ogranicza ilości, ale zgadzam się z Vaaldem, że tylko nieliczni (Niemcy) znoszą jedzenie do stolika w ogromnych ilościach, czasem robią zdjęcia lub filmują kamerą ile mają na stoliku, a potem przeważnie 3/4 tego zostaje. Przestrzegam przed zabieraniem jakiejkolwiek żywności z jadalni. Znów specjalizują się w tym Niemcy i Czesi, którzy upychają kieszenie owocami, jajkami na twardo, drożdżówkami, jogurtami itp. Nie wygląda to sympatycznie i prawie zawsze jest "wyłapywane" przez obsługę. Moja rada:
jeśli lubisz dobrą, mocną kawę lub herbatę - musisz zdecydować się na własny zakup poza jadalnią lub własnoręczne parzenie (ze swoich "materiałów"). To co podają do śniadania we wszystkich chorwackich hotelach klasy turystycznej nie przypomina nawet zbożowej kawy
, a herbata jest przeważnie ziołowa. Choć lubię dużo zjeść - nigdy nie chodziłem głodny, nigdy też nie narzekaliśmy na jakość i wybór potraw, choć ja jestem raczej mięsożerny, a moja żona wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam,
Sasza