Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jedyny rozsądny assistance PTU 100% droższy.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bafoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafoo » 06.06.2013 12:46

Witam,
również mam problem z wybraniem ubezpieczyciela. U obecnego ubezpieczyciela nie mogę dokupić assistance ponieważ mam tylko OC. Na mBank trochę za późno bo obowiązuje od pierwszego dnia następnego miesiąca. Na chwilę obecną znam tylko ceny za strater24 (chyba najmniej interesujące), sospzmot (71,88) oraz link4 (Auto Assistance Polska i Europa oraz ubezpieczenie Podróże plus dla 2 osób na 14 dni za 282zł). Nie wymagam holowania do Polski jak co niektórzy, ważne żeby mnie odholował na warsztat a tam niech naprawią auto :)

Link4 ma w OWU dosyć ciekawe zapisy (samochód do 7 dni, nocleg do 5 etc.) ale natomiast ubezpieczenie "zdrowotne" ma niskie bo tylko do 100tys zł a to jest mała kwota jak na leczenie (mBank 250tys za ~56zł)

Jakieś inne propozycje?
Fajnie było by gdyby ubezpieczenie było na samochód a nie na kierowcą

PS. auto z 2001r

PS. Doczytałem teraz że w Link4 (wersja podstawowa) samochód zastępczy nie obowiązuje w przypadku awarii samochodu a w sospzmot przysługuje albo samochód, nocleg (powyżej 1 doby) albo transport do miejsca zamieszkania/celu podróży.
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 06.06.2013 15:23

Wyczytałem dzisiaj że Assistance w PZU w największym pakiecie posiada holowanie pojazdu do 1000 km nawet z poza granic kraju.
Tutaj małe info:
http://pzu-krakow.com.pl/news/24/72/Hol ... Super.html
bafoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafoo » 06.06.2013 20:07

tylko gdzie jest te obiecane 1000km? skoro w OWU "Karta PZU Pomoc w Drodze Europa" jest napisane 150km? reszta nie jest zła ale znowu haczyk - korzystanie z pomocy w razie awarii tylko jeśli aktywowało się kartę na 14 dni przed awarią.
Widzę, że 1000km jest tylko w PZU Auto Pomoc Super a czegoś takiego nie znalazłem na stronie PZU. Znaczy się znalazłem ale tylko w połączeniu z AC :)
http://www.pzu.pl/wybierz-produkt?tags= ... &viewMode=
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 07.06.2013 12:48

Sprawdziłem co i jak, zadzwoniłem na infolinię i sprawa wygląda tak:

Auto Casco nie jest konieczne.

Dla klientów posiadających OC pakiet Assistance z holowaniem do 1000km na terenie całej Europy kosztuje:
296 zł
Rozszerzenie tego pakietu do zniesienia limitu kilometrów, czyli holowanie bez limitu kilometrów kosztuje:
+ 105zł

Dla klientów nie posiadających żadnego ubezpieczenia samochodu w PZU pakiet Assistance z holowaniem do 1000km kosztuje:
422 zł
+ 105 zł za zniesienie limitu kilometrów jak ktoś chce.

Ubezpieczenie obowiązuje cały rok.

Jak ktoś wspominał wcześniej o aktywowaniu jakiejś karty na 14 dni przed zdarzeniem to to jest już zupełnie inne ubezpieczenie i nie dotyczy tego wspomnianego przeze mnie.
Konsultantka powiedziała, że to ubezpieczenie Assistance nie posiada żadnego okresu karencji.

Myślę, że to w tej chwili najlepsza możliwa opcja.

Pozdrawiam
bafoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafoo » 07.06.2013 14:50

no tak najlepsza ale i najdroższa, co prawda w momencie zdarzenia człowiek będzie sobie w brodę pluł że pożałował 527 zł ;)
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 08.06.2013 08:13

nie do konca jest to zgodne z faktami,w PZU koszt i ubezpieczenia assistance z dodatkowa opcja -holowanie do 1000 km kosztuje :
mając w pzu tylko polisę oc:
początek odpowiedzialności 20 km od miejsca zamieszkania-366 pln
początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-401 pln
mając polisę oc i ac:
początek odpowiedzialności 20 km od miejsca zamieszkania-204 pln
początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-246 pln
nie można wykupić asistance z holowaniem do 1000 km zagranicą nie mając w pzu choćby oc,wtedy jest troche tanszy assistance ale holowanie do 150 km!
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 11.06.2013 04:06

Dzwoniłem do PZU i wyraźnie powiedziano mi to co podałem. Mają kilka wariantów Assistance. Zresztą podane przez Ciebie kwoty znacznie różnią się od tych, które mi podano.... Konsultantka wyraźnie powiedziała, że do Assistance nie jest konieczne żadne ubezpieczenie nawet OC ale wtedy ubezpieczenie jest po prostu droższe i podała nawet kwotę dopłaty na zniesienie limitów kilometrów dla tych co ubezpieczenia nie posiadają.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2013 06:35

więc poproś panią z infolinii żeby ci sprzedała takie ubezpieczenie,bo żaden agent tego nie zrobi.system z którego wystawiamy polisy nie pozwoli dodać klauzuli kilometrowej jeżeli klient nie posiada chociaż oc w pzu.zgodzę się że "obcy " klient może wykupić assistance w pzu ale bez zniesienia limitu kilometrowego w kraju czy też podniesienia do 1000 za granicą.
niestety również karencja się pojawiła w polisach całorocznych i obowiązuje na razie dla nowych ubezpieczeń i dotyczy awarii,w innych przypadkach działa od razu-okres 14 dni od daty zawarcia umowy (nie daty początku odpowiedzialności).
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 11.06.2013 08:47

Czyli Twoim zdaniem Pani na infolinii kłamała? :]
Poza tym nie piszesz nic o możliwości zniesienia limitu kilometrów ...
Może pojawiła się jakaś nowa oferta bądź ta oferta nie jest skierowana do Agentów a tylko
bezpośrednio dla klienta?
Nawet ceny się nie zgadzają ...
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2013 09:32

Piraraq napisał(a):Czyli Twoim zdaniem Pani na infolinii kłamała? :]
Poza tym nie piszesz nic o możliwości zniesienia limitu kilometrów ...
Może pojawiła się jakaś nowa oferta bądź ta oferta nie jest skierowana do Agentów a tylko
bezpośrednio dla klienta?
Nawet ceny się nie zgadzają ...

nie wiem czy pani kłamała czy nie,jedyną ofertą omijającą agenta jest karta pzu pomoc w podróży,tyle wiem. ubezpieczenia z klauzulą sprzedajemy od listopada,opracowywaliśmy je na wiele możliwych sposobów i jest tak jak piszę.może pani z infolinii ci sprzeda lepsze ubezpieczenie i tego ci życzę.
alutka9 napisał(a):...w PZU koszt i ubezpieczenia assistance z dodatkowa opcja -holowanie do 1000 km kosztuje ...[/b]

może jednak pisałam o kilometrach :)

ceny też się zgadzają ty pisałeś
"Dla klientów posiadających OC pakiet Assistance z holowaniem do 1000km na terenie całej Europy kosztuje:
296 zł
Rozszerzenie tego pakietu do zniesienia limitu kilometrów, czyli holowanie bez limitu kilometrów kosztuje:
+ 105zł"
a ja : "mając w pzu tylko polisę oc:początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-401 pln" wystarczy dodać :)
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 11.06.2013 09:42

Ale rozszerzenie znosi limit kilometrów czyli holowanie powyżej 1000km tak mówiła konsultantka ...
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2013 09:53

właśnie wisiałam 30 minut na infolinii i mądra pani prawie mi sprzedała takie ubezpieczenie jak piszesz,po moich pytaniach czy aby na pewno nie mając choćby oc mogę znieść limit km,tym bardziej że składka jaką mi podała jest równa tej bez zniesienia limitu km,powiedziałam że agent mi mówił o jakiejś klauzuli,pani zmieszana poszła się dopytać i jednak jest tak jak mówiłam.

przykre jest to ,że jak dzwoni klient i nie zada odpowiednich pytań to mu wcisną ciemnotę :evil:
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 11.06.2013 10:16

Do tej pory uważałem że PZU to ubezpieczyciel, któremu można zaufać i nie stosuje praktyk znanym ubezpieczycielom klasy B (chodzi konkretnie o obsługę klienta). Nie podpisałem tego Assistance póki co bo na końcu rozmowy okazało się, że jeżeli samochód mam zarejestrowany na firmę to muszę udać się do agenta bo przez infolinię nie da rady nic załatwić. Konsultantka zapewniła mnie jednak że ten Assistance również w tej samej cenie jest dla firm. Pewnie okaże się, że w tej kwestii również kłamała.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2013 10:31

Piraraq napisał(a):Do tej pory uważałem że PZU to ubezpieczyciel, któremu można zaufać i nie stosuje praktyk znanym ubezpieczycielom klasy B (chodzi konkretnie o obsługę klienta). Nie podpisałem tego Assistance póki co bo na końcu rozmowy okazało się, że jeżeli samochód mam zarejestrowany na firmę to muszę udać się do agenta bo przez infolinię nie da rady nic załatwić. Konsultantka zapewniła mnie jednak że ten Assistance również w tej samej cenie jest dla firm. Pewnie okaże się, że w tej kwestii również kłamała.

różnica jest przy autach osobowych a ciężarowych, nie przy tym czy jest na osobę fizyczną czy firmę.różni się tylko numer klauzuli.a nie składka czy odpowiedzialność.
każda infolinia psuje robotę i opinię firmie,jaka by to nie była super firma-niestety :evil:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.06.2013 10:38

Piraraq napisał(a):Ale rozszerzenie znosi limit kilometrów czyli holowanie powyżej 1000km tak mówiła konsultantka ...

co do tego zniesienia limitu kilometrów - to jest w kraju bez limitu a za granicą do 1000 km,w wersji podstawowej tu czy tu było i jest limit 150 km .tu dokładnie chodzi o zniesienie limitu 150 km i jego rozszerzenie do takich jak pisałam wyżej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne