Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jednorazowe aparaty podwodne

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miki1995
Plażowicz
Jednorazowe aparaty podwodne

Nieprzeczytany postnapisał(a) miki1995 » 25.07.2006 10:16

Witam.Kupiłem jednorazowy aparat podwodny firmy Snap Sighst za zaledwie 30zł.Czy zdjecia będą wmiare atrakcyjne.Zdaje sobie sprawe że za taką cene to nie będzie nic świetnego,ale czy to nie będzie "badziewie"?
Pozdrawiam,Michał.
_Leszek_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Leszek_ » 25.07.2006 11:25

Nie licz na zbyt wiele.
Nie wiem jaki masz aparat ale w moim przypadku jednorazowy Kodak za pierwszym razem robił zdjęcia ciemne a jako takie wychodziły tylko z bliska, drugi jakimś cudem się zapocił i zdjęcia były w kropki.
Następnie kupiłem jakieś badziewie w Makro, takie z "obudową podwodną" i flashem - ten nabrał wody do pełna przy pierwszym zanurzeniu.
Jeśli chcesz robić dobre zdjęcia poszukaj na miejscu centrum nurkowego i wypożycz od nich.
Pozostaje jeszcze technika robienia zdjęć - bez pasa balastowego wykonanie czegoś pod wodą to niezła zabawa.
pozdr.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 25.07.2006 11:58

Dokładnie, nie licz na wiele i nie spodziewaj się, że to bedą fajne zdjęcia. Coś tam na nich wyjdzie, ale traktuj to raczej jako zabawkę :)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 25.07.2006 13:11

Swojego czasu zabierałam do Egiptu jakąś trochę lepszą wersję jednorazowego Kodaka (kosztował w Media koło 60 zł).
Zasadniczo nie było najgorzej, wiadomo że wszystko zależy od głębokości i światła no i serio, trzeba mieć anielską cierpliwość albo raczej dużo szczęścia, żeby takim jednorazowym "badziewiem" coś uchwycić i nie zdziwić się potem, jeśli okaże się, że to sam Wielki Błękit ;))
Na forum Egipt polecano często prosty aparat wielorazowego użytku Vivatar, też chyba do kupienia w Media. Niestety nigdy na niego nie trafiłam.

A tu przykład kilku fotek z Kodaka (pierwsze 2 rzędy):
http://www.pbase.com/corrina/animals_of_egypt&page=all
miki1995
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miki1995 » 25.07.2006 13:17

Ja swój kupiłem w sklepie Decathlon.Jest napisane że jest do 30 metrów.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 25.07.2006 13:43

miki1995 napisał(a):Ja swój kupiłem w sklepie Decathlon.Jest napisane że jest do 30 metrów.

Chyba od brzegu ;)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 25.07.2006 15:43

moondek napisał(a):
miki1995 napisał(a):Ja swój kupiłem w sklepie Decathlon.Jest napisane że jest do 30 metrów.

Chyba od brzegu ;)

No więc właśnie. W takie bajery jak 30 czy nawet 15 metrów bym specjalnie nie wierzyła. Taki aparacik sprawdza się maksymalnie przy kilku metrach w naprawdę czystej wodzie. Producenci na ogół nie wkładają w nie filmów czulszych niż ISO 800 więc każdy metr poniżej linii wody obniża szanse kolorowego i poprawnie doświetlonego zdjęcia.
30 m to zdecydowanie przesada. Zrób tyle kroków a potem wyobraź sobie taką głębokość i będziesz wiedzieć, że żaden aparat bez mocnej lampy nie ma szans nawet w Morzu Czerwonym :)
radeksone
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) radeksone » 25.07.2006 17:17

Już kupiłeś :roll: ale nie spodziewałbym się fajnych zdjęć.
Tu masz zdjecia z jednorazowego podwodnego Kodaka. Film był czuły, stąd duże ziarno. Zdjecia robione naprawdę płytko od 1-3 metrów, widoki były wspaniałe ale to foty ....... . Troszkę się wstydzę :oops:
http://www.radeks.info/picture/Cro%202005/pod/index.html

_Leszek_ ma racje, bez balastu jest strasznie ciężko utrzymać pozycje przy cykaniu.

Pogooglaj troszkę i poczytaj o teorii fotografii podwodnej, pamietam że ważne jest ze słońcem czy pod słońce. Może się uda - powodzenia :D
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 26.07.2006 10:30

Przepraszam, ze odbiegam od tematu ale Radeksone, czy to miejsce
http://www.radeks.info/picture/Cro%2020 ... _6771.html
to widok z Waszego apartamentu ??
Jest obledny !!
Jesli tak, to koniecznie prosze o info, jakie miasteczko i adres najlepiej ;)

pozdrawiam
Kasia
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 26.07.2006 11:16

moondek napisał(a):

Chyba od brzegu ;)

:) :D
no chyba że od sklepu ;D
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 26.07.2006 11:24

radeksone napisał(a):Troszkę się wstydzę :oops:
http://www.radeks.info/picture/Cro%202005/slides/IMG_7033.html

tak z ciekawości... ta ganja to gdzie rosła ? 8) :lol:
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 26.07.2006 14:03

corrina napisał(a):Przepraszam, ze odbiegam od tematu ale Radeksone, czy to miejsce
Jest obledny !!

pozdrawiam
Kasia

Hmmm, mogę wtrącić?? ... O ile kojarzę, to stawiam na panoramę z tarasu widokowego z parkingu przed mostem dubrownickim (most niewidoczny na lewo) ... Także niestety, chyba to nie kwaterka a jadranka :)) Ale poprawcie mnie jeśli się mylę..
radeksone
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) radeksone » 26.07.2006 15:18

corrina napisał(a):Przepraszam, ze odbiegam od tematu ale Radeksone, czy to miejsce
Jest obledny !!

Kasiu, niestety nie mieszkałem tam, nawet nie jestem pewien gdzie to jest :oops: Są dwie możliwości albo przed Dubrovnikiem ( dokładnie tak jak napisal emtomek ) albo okolice Orebica ( ale droga na zdjeciu, basen i wyskokość coś mi nie pasuje), stawiam na Dubrovnik.

tak z ciekawości... ta ganja to gdzie rosła ?

tboy
zdjecie za małe żeby poznać że to ........ nie jest to co myślisz
ale mój synek rzucił się na te krzaczki i dwa razy mu musiałem tłumaczyć że z tego zioła miodu nie będzie
ma dzieciak zapędy :twisted: ciekawe po kim to ma 8)
dzis zasuszona gałązka ze zdjecia sterczy za ramką zdjecia na ścianie i przypomina okolice Orebica
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 27.07.2006 12:38

radeksone napisał(a): Kasiu, niestety nie mieszkałem tam, nawet nie jestem pewien gdzie to jest :oops: Są dwie możliwości albo przed Dubrovnikiem ( dokładnie tak jak napisal emtomek ) albo okolice Orebica ( ale droga na zdjeciu, basen i wyskokość coś mi nie pasuje), stawiam na Dubrovnik.

Mam wielką nadzieję, że jakoś przypadkiem natrafię na to miejsce, bo widok naprawdę przecudny, fajnie, że go uwieczniłeś na zdjeciu, w razie czego przynajmniej tak można sobie popatrzeć... :D

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone