Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jechać i czy nie....

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
namore
Turysta
Jechać i czy nie....

Nieprzeczytany postnapisał(a) namore » 22.05.2010 10:00

Witam,
Od wielu miesięcy planowaliśmy urlop w Chorwacji od 24.05 (10 dni).
Od kilku miesięcy czytam to forum i o tym kraju wiem już prawie wszystko...
Jednak gdy patrzę na prognozy pogody to zastanawiam się nad sensownością tego wyjazdu (planowaliśmy okolice Splitu):

http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&p ... code=14445

http://uk.weather.com/weather/10day-Split-HRXX0004

Liczyliśmy na wypoczynek nad nad wodą i ew. trochę na zwiedzanie... Do tego jeszcze powodzie i może kłopoty z przejazdem na płd Polski...
Co byście moi mili forumowicze nam radzili? Czy można zaryzykować i jechać, czy lepiej szukać innego kierunku?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.05.2010 10:37

Jechać. Jest ryzyko - jest zabawa.

A tak poważnie. Gdziekolwiek się ruszysz - pogoda jest nieprzewidywalna.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 22.05.2010 11:42

Jasne że jechać, Adriatyk już ma około 20 st, a teraz tam jest wszystko zielone i kwitnące i jeszcze mało turystów- cisza i spokój. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2010 12:56

namore napisał(a):czy lepiej szukać innego kierunku?

A kto Ci da gwarancję, że w innym kierunku nie będzie beznadziejnej pogody ?
Tak samo jak Plumek - jest ryzyko, jest zabawa :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.05.2010 13:19

A chcesz tu siedzieć i patrzeć jak......leje??? Ja bym nie chciał.... :wink: Ale,że jeszcze ponad 2 miesiące do wyjazdu..........niestety muszę! :cry: Więc jedź, wróć i...........opowiedz jak wygląda...słońce! :oczko_usmiech:
namore
Turysta
Podziękowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) namore » 22.05.2010 14:45

Dziękuję za wszystkie rady... trudno by było samemu podjąć decyzję... :)
N.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.05.2010 07:14

Pewnie ze jechac, ew. pochmurne dni przeznaczyc na zwiedzanie, słoneczne na plazowanie.
Rok temu tez załapałam sie na kilka pochmurnych dni i były doskonałe do zwiedzania, a jak zwiedzałam Dubrownik przy 30 w cieniu to dosłownie prawie padłam trupem ;).
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.05.2010 07:57

Hm...
Pozwolę sobie mieć odrobinkę inne zdanie.
Myśmy zwiedzali Dubrownik przy 40 st. upale i było bosko!
Najpierw łaziliśmy ok. 2 godzin po murach, a potem "wymęczeni" upałem piliśmy wspaniałą kawę w kawiarence znajdującej się w przyjemnie zacienionych wąskich uliczkach. Nie wyobrażam sobie co to za frajda zwiedzać Dubrownik przy pochmurnej pogodzie! Do d... ! Przecież tam najpiękniejszą sprawą jest właśnie to połączenie ślicznej architektury z niesamowitym błękitem nieba i turkusem morza!
Na smakowanie pięknych zabytków w pochmurnej zimnej scenerii to zapraszam serdecznie do Krakowa!

Osobiście bym wybrał na podróż przy obecnych prognozach Turcję, Grecję płd. lub Albanię!

Ale skoro zdecydowaliście się już wcześniej na maj, to znaczy, że liczyliście się z ewentualnością chłodniejszej i bardziej pochmurnej pogody.
Prognozy wskazuję, że będzie fifty-fifty, więc z pewnością uda wam się podjąć najlepszą z możliwych dla was decyzji.. czego życzę z całego serca.
Choć ja bym na pewno teraz tam nie jechał... he he..
My jeździmy na południe głównie po to, by nabrać zapasów słońca i upałów na cały zafajdany pochmurno słocisty polski rok!

Nawet w tym roku postanowiliśmy, że jeśli w Grecji lub Czarnogórze w sierpniu będą jakiekolwiek zapowiedzi pochmurności, to walimy do Turcji lub np. do Hiszpanii.. i trudno .. kasę się jakoś wykombinuje.. :)
:papa:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.05.2010 19:18

Myślałem, że umrę przy zwiedzaniu Dubrownika. Na murach upał nie ztej ziemi.Najleoiej zwiedzać w dni pochmurne, tylko że takich nie ma. :D
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 24.05.2010 10:46

Jechać!!!Każdy miesiąc ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.05.2010 10:53

Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split zrak:20.7 more:19.4 [stu C] - ja bym jechał :wink:

http://galijula.izor.hr/web/guest/pokre ... e-s-kamere
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.05.2010 13:18

Rysio napisał(a):Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split zrak:20.7 more:19.4 [stu C] - ja bym jechał :wink:
http://galijula.izor.hr/web/guest/pokre ... e-s-kamere

Ale jakoś tak pusto.. i nikt się nie kąpie... pewno zimno jak w d.. u sybiriaka..
Ja bym się zastanowił...

:cry: :sm:
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 24.05.2010 13:31

Jechać !!! co ja bym dała zeby zwiedzac bez tłumu turystów!! w pieknej soczystej zieleni
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 24.05.2010 13:42

I pojechali (mam nadzieję).
Dajcie znać po powrocie jak się udało :wink:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 24.05.2010 20:12

Plumek napisał(a):Jechać. Jest ryzyko - jest zabawa.

A tak poważnie. Gdziekolwiek się ruszysz - pogoda jest nieprzewidywalna.

sorry, ale tak to można powiedzieć o wypiciu piwa a nie o wydaniu sporej przecież kasy, szkoda kasy...
pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Jechać i czy nie....
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone