Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jazda w konwoju.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miraculus
Croentuzjasta
Jazda w konwoju.

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 25.08.2005 12:42

Proszę o opinie w temacie podróży w konwoju trzema lub czterema samochodami. Ewentualne problemy.Rady.Czy lepiej sie podzielić na dwie grupy? Dzięki za info.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 12:48

spokojnie ... jak się utrzymacie razem ... to jechać ...

krótkofalowki są w takich razach niesamowicie przydatne ...

na takiej trasie ... nie utrzymacie się w .. odległości wzrokowej ... jak Wam się uda ... to będzie mistrzostwo świata ... :lol: :lol:
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 25.08.2005 13:00

No tak z tęczy to lepiej widać. Dzięki.Zastanawiamy się czy lepiej się wyposażyc w krótkofale ogólnie dostępne w marketach czy CB?Czy w tym temacie moge liczy na pomoc?
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 25.08.2005 13:03

Oczywiście, że się uda!!!! W tym roku do Chorwacji jechaliśmy sami, aż w pewnym momencie pojawił się przed nami konwój trzech samochodów (chyba z krakowską rejestracją). Niewiele myśląc sami podczepilismy się pod nich, zatrzymywaliśmy się tam gdzie oni...... Czyli również w 4 samochody jak najbardziej mozna wyruszyć! Oni mieli krótkofalówki w samochcodach, więc na pewno było im łatwiej utrzymac się razem... Być może są tu na forum!?? :D Pozdrowienia z czerwonego peugeota :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 13:05

no ok ... jak będą zdyscyplinowani ... to się utrzymają ...

indywidualistów to ... ogranicza ... :lol:

krótkofalowy kupować (zasięg ~2km) ... CB jest już niemodne ... :lol:
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 25.08.2005 13:14

Nie każdy jest takim indywidualistą (może lepiej pasowałoby indywiduum :hearts: ) jak Bjur... Trzeba umieć współpracować w grupie, a uczą tego chyba od najmłodszych lat :wink:

Nie było najłatwiej na bardzo ruchliwej autostradzie Wiedeń - Graz, ale daliśmy radę. Zgubiliśmy ich przez głupi przypadek w Słowenii, ale my nie mieliśmy z nimi żadnej łączności... :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 13:19

no czyli podsumowując ... trudno jest utrzymać się na takiej trasie bez łączności ... :cry:
co przeczy radosnej, wcześniejszej wypowiedzi koleżanki ... :hearts:

co świeżo upieczony Croentuzjasta ... to nie Globtroter ... :lol:
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 25.08.2005 13:51

ale złośliwiec :evil:

tamte 3 samochody dojechały razem i w komplecie do Primostenu Panie Croentuzjasto :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 13:53

Malenna napisał(a):Oni mieli krótkofalówki w samochcodach, więc na pewno było im łatwiej utrzymac się razem...

polecam się ... pani Globtroter ... :lol:

polecam także ... Mr. & Mrs. Smith ... :lol:
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 25.08.2005 14:48

no i znowu zmiana :) człowiek musi 5 razy czytac ten sam post, bo zawsze będzie jakieś uaktualnienie 8O wcześniej nic nie było o filmie :(

PS A tego Bjura to wszędzie pełno :hearts:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.08.2005 15:39

Byłem w sierpniu na 5 samochodów i okazało sie , ze wszystko zależy od tego jak kto da radę jechać i czym jedzie.Jestem zwolennikiem jazdy "w kupie" i tak do Chorwacji staraliśmy się jechać , co niestety nie bardzo się udawało.Powrót zrobiliśmy na zasadzie umawiania sie w punktach kontrolnych i to szło dużo lepiej , z tym że każdy musi wiedzieć gdzie jechać. jechałem pierwszy i najszybciej co w rezultacie dało to ze na noclegu koło Hartbergu byłem ostatni w skutek różnych przygód , czyli pośpiech nie zawsze popłaca!! W tamtym roku jechałem na 4 auta ale kierowcy byli wszyscy z roboty i było super jadąc "w kupie".Praktycznie zawze jadę pierwszy co też jest stresujące bo wciąż muszę sprawdzać czy auta za mną są czy nie.Pozdro!!
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 25.08.2005 16:08

Wielkie dzięki wszystkim.Już wiem,że kupimy raczej krótkofale ale słyszałem,że z tymi ogólnie dostepnymi w sklepach(popularne do 5 km)są w rzeczywistości problemy i odległość skraca się do 1km czy 2km w trasie.Chciałbym lepszy kontakt.Jak to jest w rzeczywistości :?: Może jednak CB.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 26.08.2005 07:19

W tym roku na Rab i Krk jechaliśmy "konwojem" złożonym z 4 pojazdów.
jako, że to ja organizowałem wyjazd narzuciłem pewną zasadę - razem wyjeżdżamy i razem wracamy - niestety jeden z uczestników w trakcie powrotu wyłamał się - jak twierdził musi zdążyć na obiad do teściowej :D i zrezygnował z noclegu w Czechach.
Nie jestem zwolennikiem rozdzielania się na trasie - w końcu to ponad 1000 kilosów i różne rzeczy mogą się wydarzyć, a wtedy zawsze można mieć pod ręką pomocną dłoń.
Niestety nie mieliśmy łączności pomiędzy samochodami - pierwsze jechały samochody z dziećmi - mają mniejszą pojemnośc "instalacji hydraulicznej" (dzieci nie samochody :lol: )- muszą częściej stawać.
Dojechaliśmy bez sensacji i w komplecie, powrót również bez problemów.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 26.08.2005 08:44

Porównajcie sobie koszt kilku-kilkunastu połączeń(nawet nie w jednym roku) z komórki z kosztem zakupu (wiem że są tanie, ale mimo to) mikrofalówek. Weźcie pod uwagę, że to dodatkowe urządzenia do pilnowania i przechowywania, dbania o baterie. Czy warto? Byc może. 8) Zawsze to jakaś zabawka. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2005 08:50

liwan napisał(a):Porównajcie sobie koszt kilku-kilkunastu połączeń(nawet nie w jednym roku) z komórki z kosztem zakupu (wiem że są tanie, ale mimo to) mikrofalówek. Weźcie pod uwagę, że to dodatkowe urządzenia do pilnowania i przechowywania, dbania o baterie. Czy warto? Byc może. 8) Zawsze to jakaś zabawka. :lol:

kolega nie myśli kupować mikrofali ... :lol: ... chyba, że będzie miała funkcję grilla ... i wyświetlacz 15" ... :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone