Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jazda nocna z piatku na sobotę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 14.07.2011 18:55

kaczmar01 napisał(a):a mam jeszcze jedno pytanko.... rozmawiałem z kolega którym właśnie jest z w Chorwacji i przy granicy wymagali od niego paszportu :| ?? możliwe ? u mnie nie wszyscy mają paszport !! da radę na dowodzie wjechać ??

TU MASZ ODPOWIEDŹ
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 14.07.2011 19:20

Agulek777 napisał(a):Czy ktoś z Was przekraczał ok. północy granicę chorwacką i około 2 w nocy bramki Zagreb- Lucko???
W zeszłym roku w Lucko byliśmy ok. 14 i staliśmy w kilometrowych korkach, zastanawiam się jak to wygląda w nocy?
Ma ktoś jakieś doświadczenia???

Witam
My jadąc na Peljesac już 5 razy byliśmy na bramkach w Lucko około 2 , 3 w nocy i nigdy nie było żadnych problemów. Szerokości życzę.
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 15.07.2011 07:53

Dziękuję za odpowiedź. Jestem dobrej myśli:)))
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 16.07.2011 20:58

anakin napisał(a):Znasz 3 góralskie prowdy?
To co mówisz jest tą trzecia własnie.
Nie siej fermentu i nie mieszaj pani w głowie. 8)

Szanowny kolego Anakin, chciałby Ci przypomnieć, że forum to miejsce publiczne i proszę Cię nie obrażaj mnie.
A dla przykładu z dnia dzisiejszego czyli soboty !!!
Wyjazd śląsk: godz. 2
Ok. 9 Słowenia zjazd z autostrady A4 w miejscu gdzie z 4 pasów robią się dwa, korek 3 km, następnie 4 km korka na granicy w Macelj.
Godz. 10:15 przejazd przez Rogatec i wjazd do Chorwacji.
Następnie 1,5 godziny w korku do bramek w Zapresciu k. Zagrzebia na A2.
Następnie korek ok. 4 km na bramkach Lučko na A1 k. Zagrzebia.
Otwartych było 9 bramek, co nie rozładowywało korków.
Od wjazdu do Hr do Vodic 7 godz., ja to jadąc z soboty na niedzielę robię to w 4 - 4:30 godz.
Nic dodać nic ująć, pewnie wyjątkowo tak dziś było wg. Ciebie.

Jest obecnie 22:00
na bramkach Lučko widać na kamerce białe światła ok. 1 km
ale zgodnie z komunikatem HR2 - Promet je oslabio i na većini cesta teče bez većih zastoja i gužvi.
Zaczyna się luzować, zbliża się noc, a Ci co zaczynali urlopy od soboty już dojechali.
godz. 22:33 Macelj prawie pusto a Lučko po 10 aut do bramek.
Niejeden z nas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niejeden z nas » 16.07.2011 22:29

Wracałem z Chorwacji dzisiaj w nocy. Wyjazd z Orebic Piątek 20:00, przyjazd na Śląsk około 11:00. trasa: 414- 8 -513- 62 -A1-A4 - WĘGRY -M7-82-M1 - BRATYSŁAWA D1 - ŻYLINA - C.Cieszyn. Korków w stronę Chorwacji nie było wogóle, nawet na bramkach, jedynie wzmożony ruch. Oczywiście nie był to jeszcze szczyt, ponieważ Ci, których mijałem musieli Polskę opuścić w Piątek raczej w godzinach przedpołudniowych. Więcej samochodów było jedynie na granicy Węgiersko - Chorwackiej. Myślę, że około 20min stania.
Oprócz tego na trasie od Cieszyna do Trinca było kilka robót drogowych które spowalniały nieco ruch.
rross
Turysta
z piątku na sobote ;-(

Nieprzeczytany postnapisał(a) rross » 17.07.2011 19:46

Witam,
własnie wróciliśmy z CRO.
My jechalismy z niedzieli na poniedzialek i to była bardzo dobra decyzja.
wracalismy w nocy z piatku na sobote. Byliśmy w Vodicach. Wyjechalismy o północy z Vodic na granicy bylismy o 5 rano w sobotę a droga pusta natomiast w stronę adriatyku gęsto. Na granicy wyjazdowej z Cro loozik, ale w stronę na Cro jakas masakra przejscie w Maceji. Jak ktoś wie gdzie jest zjazd z Ptuja na autostrade to własnie w tym miejscu zaczynał sie korek korek mial tak z lekka 15 km. Auta stały a ludzie urządzali sobie pikniki. TRAGEDIA i pewnie dużo osob zapłaciło 15 ojro za utostradę w Slowenii zeby było szybciej. szacuję że Polacy Niemcy i Czesi wyjechali do Cro w piątek wieczorem. Objazdem przez Ptuj jechałem troche podnad godzinkę.

Paszporty:
na granicy dalem dowody osobiste nasze i dziecka Chorwat oglądał dosyć długo i nie kwapił się żeby nas pościć ale jak dalem mu paski to od razu oddał i kazal jechac. Więc mimo przpisów moze być rożnie. :wink:

Waluty:
w kantorze
PLN/Kuna 1,9
Ojro/Kuna 7,3
Ojro/PLN 4 (tyle płaciłem)

mozna przeliczyć

paliwo w Cro tyle samo co Austrii za PB95-1,309 Ojro :? nigdzie indziej nie musialem tankować :D

pozdr rross

ja już po :x :oops: :cry:
Ostatnio edytowano 17.07.2011 20:17 przez rross, łącznie edytowano 6 razy
rross
Turysta
z piątku na sobote ;-(

Nieprzeczytany postnapisał(a) rross » 17.07.2011 19:47

Ps. opłaty
do Pastankone , masz brameczki za przejsciem i ok 5 ojro za przejazd pod Zagrzeb i za Zagrzebiem wbijasz sie na autotradę i do Zadaru tniesz sobie i tam wychodzi niecałe 15 ojro.
pzdr
Adam Gliwice
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Gliwice » 20.07.2011 07:53

Planujemy w piątek ok 16-17 29.07 jechać z Gliwic
Nie mam jeszcze sprecyzowanej trasy, być może ktoś podpowie to i owo
Być może ktoś z okolicy wybiera się w podobnym terminie
Czarne Audi A4 Avant (kombi)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 20.07.2011 08:53

Adam Gliwice a o co dokładnie pytasz? My jedziemy 29.07 z Wrocławia ale rano około 6-7. Trasa raczej przez A4 do Krapkowic - Chałupki - Ostrawa - Olomuc - Brno - Wiedeń - Graz - Szybki przejazd przez Słowenię przez Lenart i Ptuj i śpimy w Chorwacji niedaleko granicy.
Adam Gliwice
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Gliwice » 20.07.2011 13:32

W zasadzie pytam o sprawdzoną ew polecaną trasę z Gliwic ,najlepiej z ominięciem autostrady w Słowenii ,ktoś wrzucił tu na forum plik do Automapy i ew z niego skorzystam

Wyjeżdzamy jak pisałem ok 16-17stej ,nie wiem czy to dobry wybór
Chcemy ominąć korki na przejściach i bramkach a że jedziemy pierwszy raz to wole pytać co i jak bo widzę że tu ludzie mają duże doświadczenie
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 20.07.2011 13:52

Trasa, którą podałem omija autostradę w Słowacji oraz Słowenii i jest to najpopularniejsza trasa z południowego zachodu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.07.2011 14:07

Wyjeżdżając w tym terminie masz niewielkie szanse na uniknięcie korków na granicy SLO-CRO.
Aby było weselej, mniejsze szanse na korki masz w sobotę koło południa na ww. granicy.
Cała wataha przetoczy się w nocy i rankiem.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 20.07.2011 19:25

Witam my jedziemy dopiero 12 sierpnia ale tez z piatku na sobote,chcemy wyjechac okolo 16-18 z Opola trasa CZ-A-SLO,trasa na jakies 10-11 h ,ale nam sie nie spieszy,moze jakies jedzenie w Czechach albo Austrii,zapewne pare przestankow na rozprostowanie kosci,moze tez na drzemke.jak sie wbijemy w korki trudno,bedzie zapas czasowy,ale jezeli ktos tu wlada doswiadczeniem i podpowie jaka granica do Chorwacji sie wcisnac ze Slowenii,bo jak tu w wielu watkach sie przewija przejscie w Maceji o tej porze to samobojstwo ,bedzie mi bardzo milo :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2011 21:06

alutka9 napisał(a):Witam my jedziemy dopiero 12 sierpnia ale tez z piatku na sobote,chcemy wyjechac okolo 16-18 z Opola trasa CZ-A-SLO,trasa na jakies 10-11 h ,ale nam sie nie spieszy,moze jakies jedzenie w Czechach albo Austrii,zapewne pare przestankow na rozprostowanie kosci,moze tez na drzemke.jak sie wbijemy w korki trudno,bedzie zapas czasowy,ale jezeli ktos tu wlada doswiadczeniem i podpowie jaka granica do Chorwacji sie wcisnac ze Slowenii,bo jak tu w wielu watkach sie przewija przejscie w Maceji o tej porze to samobojstwo ,bedzie mi bardzo milo :D

Jeśli Wam się nie spieszy przeczytaj mój wpis TUTAJ
lemon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lemon » 26.07.2011 10:17

Adam Gliwice napisał(a):Planujemy w piątek ok 16-17 29.07 jechać z Gliwic
Nie mam jeszcze sprecyzowanej trasy, być może ktoś podpowie to i owo
Być może ktoś z okolicy wybiera się w podobnym terminie
Czarne Audi A4 Avant (kombi)

Adam ja planuję wyjazd z Zabrza. Na miejscu w CRO mam rezerwację od 14 w sobotę 30. Myślałem żeby ruszać w nocy z piątku na sobotę, przez Czechy Austrie i Słowenię. Lecę na Istrię do Faźany. Jesli miałbyś ochotę lecieć razem ze mną (też będę jechał do CRo pierwszy raz), to co do godzin wyjazdu możemy się dogadać (choć po pracy w piątek chętnie utnę sobie drzemkę przed podróżą). Jadę srebrną Octavią z CB.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jazda nocna z piatku na sobotę - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone