Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jazda na Bałkany tylko przez Chorwację!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 02.08.2012 08:09

Może za chwilę spadnie na mnie grad różnego rodzaju slów krytyki, ale postanowiłem podzielić sie nie tylko moimi uwagami na temat jazdy do Corwacji czy nawet Czarnogóry. W tym roku wybrałem się z rodziką do Czarnej Góry. Drogę w tamtą stronę zaplanowałem przez Bosnię! I powiem tak: nigdy więcej. Wszystkim wokolo chcącym, nie wiem, zaoszczędzić pieniądze czy cokolwiek, odradzam kombinowanie. Niech mnie nikt nie przekonuje, że widoki piękne itd. bo jak chcę widoki to jadę w góry i na szlaku mam widoki o niebo lepsze niż zza szyby samochodu. Chcialoby sie powiedzieć, że samochodu pędzącego, ale jeśli długimi kilometrami jedzie sie na trzecim biegu, bo prędkość nie pozwala, a ilość patroli policyjnych jest przerazająca (sam tego doświadczyłem), to nie ma nic lepszego niż wspaniałe drogi Chorwackie. I niech nikt nie pisze, że są one drogie, bo jeśli jedzie sie na wakacje za kilka tysięcy złotych, to te chyba 180 zł. za autocestę nie jest wielkim wydatkiem. Dlatego wszystkim wkolo odradzam ze szczerego serca kombinowanie i wybieranie drogi przez Bosnię czy Serbię. Widoki w buty i bezpieczeństwo przede wszystkim. Podobnego zdania byli wszyscy napotkani wczasowicze jadący tamtymi trasami. Widoki nie są warte, żeby 800 km jechać ponad 15 godzin. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 02.08.2012 08:58

Jestem tego samego zdania co Ty ale...

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33075&highlight=

Jest już taki wątek.
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 02.08.2012 09:09

Szukałem zle nie zauważyłem. Czułem taką "potrzebę', żeby ludzi uświadomić..... i podpowiedzieć. Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 09:20

Popatrz jaki ja głupi jestem. 12 raz w tym roku jadę do Chorwacji z czego chyba z 8 razy starą drogą przez Knin jechałem :roll:
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 02.08.2012 09:25

O głupocie to Ty powiedzialeś, nie ja... Kwestia tego typu, czy już na początku wakacji ktoś chce sie wymęczyć w samochodzie, czy spokojnie dojechać (tylko nie mówcie, że jazda w samochodzie nie męczy...).
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 02.08.2012 10:11

wojownik73 napisał(a):O głupocie to Ty powiedzialeś, nie ja... Kwestia tego typu, czy już na początku wakacji ktoś chce sie wymęczyć w samochodzie, czy spokojnie dojechać (tylko nie mówcie, że jazda w samochodzie nie męczy...).

Ciężko się nie zgodzić!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 10:18

wojownik73 napisał(a):O głupocie to Ty powiedzialeś, nie ja... Kwestia tego typu, czy już na początku wakacji ktoś chce sie wymęczyć w samochodzie, czy spokojnie dojechać (tylko nie mówcie, że jazda w samochodzie nie męczy...).

Pisałem wielokrotnie ale powtórzę. Dla mnie wakacje zaczynają się od zamknięcia bramy posesji i od tego momentu wypoczywam. Podróż autem mnie absolutnie nie męczy, no może oprócz sytuacji kiedy jadę nudną autostradą wśród tysięcy równie znudzonych kierowców :D
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 02.08.2012 10:27

Rysio napisał(a):

Pisałem wielokrotnie ale powtórzę. Dla mnie wakacje zaczynają się od zamknięcia bramy posesji i od tego momentu wypoczywam. Podróż autem mnie absolutnie nie męczy, no może oprócz sytuacji kiedy jadę nudną autostradą wśród tysięcy równie znudzonych kierowców :D

Każdy jest inny i każdy ma inne preferencje. Ja się na temat trasy "boksuję" w innym wątku:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=997968#997968

Nie będę się ze swoją opinią powielać tutaj. Dla jednego swoja trasa i jazda autem (Ty) to przyjemność a autostrada to nuda dla innego jazda lokalnymi drogami to udręka (ja). Nie mylić z bezsensownym gonieniem autostradami na łeb na szyję.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 11:12

Lokalne drogi powiadasz, no niech będzie :wink:

Obrazek
Ostatnio edytowano 02.08.2012 11:13 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 02.08.2012 11:13

Podszywacz masz calkowitą rację! bo co to za wakacje i przyjemność z jazdy, jeśli jedzie się wiele kilometrów z prędkością 30 - 50 km/h, a do pokonania ma sie jeszcze setki kilometrow...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 11:15

Jeśli tą drogą co pokazałem na powyższym obrazku jedziesz 30-50km/h to pomyśl może o jakimś kursie doszkalającym :D
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 02.08.2012 11:17

Rysio napisał(a):Lokalne drogi powiadasz, no niech będzie :wink:

A powiadam, powiadam... "Czrne taczki" czy jak je zwą, półki skalne, tunele w dolinie Neretwy. Zdjęć niestety nie posiadam bo jak jechałem to jeszcze nie była era aparatów cyfrowych która pozwala na robienie zdjęć w skali masowej. Poza tym byłem zajęty całą drogę żygającym jak kot chorym, prawie odwodnionym przez to dzieckiem (od serpentyn właśnie). Powtórzę, każdy lubi co chce.
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 02.08.2012 11:21

Rysio może Ty z Klanu, że taki agresywny... Człowiek radzi, żeby nie pakować się w niepotrzebne męki, a Ty od razu puszysz sie ja paw! Weź na wstrzymanie chłopie bo nie o tym ta dyskusja. nie chodziło mi o jakość dróg tylko o przepisy. Warto sie wczytać w tekst i wyciągać z niego wnioski... Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 11:23

Tyle że tego rejonu w dalszym ciągu autostrada nie obsługuje :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 11:27

wojownik73 napisał(a):Rysio może Ty z Klanu, że taki agresywny... Człowiek radzi, żeby nie pakować się w niepotrzebne męki, a Ty od razu puszysz sie ja paw! Weź na wstrzymanie chłopie bo nie o tym ta dyskusja. nie chodziło mi o jakość dróg tylko o przepisy. Warto sie wczytać w tekst i wyciągać z niego wnioski... Pozdrawiam

Jakaż agresja :lol: Po prostu prezentuję drugi biegun do czego mam prawo. Autostrada nie jest lekiem na całe zło i to próbuję uświadomić zważywszy choćby na ruch jaki na autostradzie panuje w sezonie urlopowym.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone