Bodzioch Marek napisał(a):nie widziałem jeszcze szerokiego kąta o świetle 1.2 ale cóż pomarzyć można. Lampa odpowiednio zastosowana z filtrem, który cały zestaw można kupić za 20-30zł na all niczego nie zabije.co do szerokosci kąta to też ważne jaki aparat posiadacie??arturac napisał(a):kup jasny obiektyw, najlepiej ze stałym światłem. za długi to on nie będzie chyba, że masz dużo kaski. jak wnętrza i zabytki to warto żeby zaczynał się od 17 przynajmniej. Lampa zabija cały efekt naturalnych kolorów. nie wiem jak z szumami w twoim aparacie przy wysokich iso ale jakimś programem to podreperujesz......i jeszcze jedna kwestia...co to znaczy jasny obiektyw? ja mam 2,8, stałe....ale takie 1,4 albo 1,2...coś pięknego
pozdrawiam
ja też jeszcze nie widziałem i nawet nie sprawdzałem czy coś takiego istnieje bo nie zawracam sobie głowy czymś na co mnie nie stać a tanie to by nie było. mam 17-50 ze stałym 2,8, ale canon kiedyś robił coś zaczynającego się od 16 ze światłem 2,8. A szerokość przy wnętrzach się przydaje dlatego na to zwróciłem uwagę, żeby nie kupić czegoś jasnego i wąskiego, co zapewne jest tańsze... a w ostatnim zdaniu zadałem pytanie Elizasz co dla Niej oznacza jasny. A jaki filtr Pan używa do lapmy? za 20-30 zł?
pozdrawiam