Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Japonia-luty

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Leon
Cromaniak
Japonia-luty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.11.2006 21:47

Kochani Polaci,
czy ma ktosz doswiadczenia z wczasow z Japonii? Jake sa ceny taksowki, piwa, wejsciowek do muzeow i komunikacji miejskej. Co jest warte zobaczenia w Yokohamie, Tokyo, Kobe, Keihanna i Osace? Mozliwe ze sie wybiore tam w lutim. Pozdrawiam Leon
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.11.2006 21:50

Widziałem na filmie jak w Japonii masakrują Delfiny.Straszne.
Może byś im wytłumaczył co robią. :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.11.2006 21:51

Nooo nie powiem...."dowaliłes do pieca Leon" :wink: :lol: ...Japan...szkoda, że w lutym...pokicowałbyś naszym siatkarzom, gdyby to był jeszcze ten weekend... :lol: :lol: :lol:
P.S.
Nie byłem w Japonii, więc nie podpowiem cen...ale życzę Ci udanej egzotycznej wyprawy. Pozdravki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.11.2006 22:10

Końcem lutego mógłyś natomiast pokibicować naszym na Mistrzostwach Świata w narciarstwie klasycznym w Sapporo :wink: :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.11.2006 22:39

Platon, niestety nie ogladale tych masakr a w sumie moze i dobrze. Poniewarz Japonci zyja z innej strony to maja troche poprzewrace w glowach-przinajmniej tak nam sie widaje. Chorwaci ktory jako rybaci pracowali na Pacifiku uziwali delfinow do polowow tunczykow okreznicam.
To polega na tym ze sie wipatruje duze stada delfinow i plinie za nimy. Delfini maja urodzone sonary ktorymy wikriwaja lawice ryb(olbrzimie lawice). Choc tunczyki sa rybamy o malej inteligencji, to jednak wiedza tyle ze powini bic pod lawica "watacha" delfinow, ktory bez problemu odnajduja poziwienie. Taka simbioza. Oczewiscie za tunczykamy plina i rekiny.
O tym wiedza i rybaci czekaja kiedy sie zacznie zerowania w kture sie wlanczaja wszystke szczytowe predatory (delfini, tunczyki, rekiny i mewi). Oczewyscie ludzie wykozystuja zamieszanie, okrazaja wszistko sieciamy i czekaja kiedy sie rekini zasica. Potem wypuszczaja delfini i zaciskaja siec z tunczykamy i rekinamy. W takich operacijach ginie 2 do 5 % delfinow z stada. Japonci natomiast nie chca tracic zdobiczy i wilawiaja wszistko. Poniewarz jedza wszistko z morza, od jaj jezowcow do chzastki wyelorybow nie daruja ni delfinom. Oprucz tego Japonci rybi lowya i dlugimy 2-10 km dlugimi sieciamy drifujancimy ktore w nocy lowia oprucz ryb delfiny, ptatvo i zuwie.... W latach 80-tych dla ochrony delfinow w USA doszlo do bojkotu jedzenia tunczykow, potem rybaci lowili samolotamy i smiglowcamy (wyzualne wyszukiwanie lawic) co jest teraz tez zabronione. Aprapo Japoncow - ony jediny maja pozwolenie i kwote na lowienie wielorybow w celach badawczych :wink: poprostu nie moga bez tranu.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.11.2006 22:51

...no jak nie mogą bez tranu...to trzeba im trochę współczuć....ale może coś zastępczego da im się podsunąć???.....kiedyś na video widziałem...radzlili sobie całkiem nieźle... :wink: :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.11.2006 22:55

Leon napisał(a):Platon, niestety nie ogladale tych masakr a w sumie moze i dobrze. Poniewarz Japonci zyja z innej strony to maja troche poprzewrace w glowach-przinajmniej tak nam sie widaje. Chorwaci ktory jako rybaci pracowali na Pacifiku uziwali delfinow do polowow tunczykow okreznicam.
To polega na tym ze sie wipatruje duze stada delfinow i plinie za nimy. Delfini maja urodzone sonary ktorymy wikriwaja lawice ryb(olbrzimie lawice). Choc tunczyki sa rybamy o malej inteligencji, to jednak wiedza tyle ze powini bic pod lawica "watacha" delfinow, ktory bez problemu odnajduja poziwienie. Taka simbioza. Oczewiscie za tunczykamy plina i rekiny.
O tym wiedza i rybaci czekaja kiedy sie zacznie zerowania w kture sie wlanczaja wszystke szczytowe predatory (delfini, tunczyki, rekiny i mewi). Oczewyscie ludzie wykozystuja zamieszanie, okrazaja wszistko sieciamy i czekaja kiedy sie rekini zasica. Potem wypuszczaja delfini i zaciskaja siec z tunczykamy i rekinamy. W takich operacijach ginie 2 do 5 % delfinow z stada. Japonci natomiast nie chca tracic zdobiczy i wilawiaja wszistko. Poniewarz jedza wszistko z morza, od jaj jezowcow do chzastki wyelorybow nie daruja ni delfinom. Oprucz tego Japonci rybi lowya i dlugimy 2-10 km dlugimi sieciamy drifujancimy ktore w nocy lowia oprucz ryb delfiny, ptatvo i zuwie.... W latach 80-tych dla ochrony delfinow w USA doszlo do bojkotu jedzenia tunczykow, potem rybaci lowili samolotamy i smiglowcamy (wyzualne wyszukiwanie lawic) co jest teraz tez zabronione. Aprapo Japoncow - ony jediny maja pozwolenie i kwote na lowienie wielorybow w celach badawczych :wink: poprostu nie moga bez tranu.....

Japończycy Delfiny.Inni pałkami zabijają foki.Inni wieloryby.
Pojebany ten świat Leon.Strasznie.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.11.2006 23:18

A ze bys wiedzial Platon, ze jast taky jak go wydzis....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2006 00:19

Leon napisał(a):Kochani Polaci,
czy ma ktosz doswiadczenia z wczasow z Japonii? Jake sa ceny taksowki, piwa, wejsciowek do muzeow i komunikacji miejskej. Co jest warte zobaczenia w Yokohamie, Tokyo, Kobe, Keihanna i Osace? Mozliwe ze sie wybiore tam w lutim. Pozdrawiam Leon

Kochany Leonie, nie mam doświadczeń z wczasów i podróży do Japonii,ale mam dla Ciebie "JAPOLAND"- może tu znajdziesz trochę potrzebnych informacji:
http://www.japoland.pl/pl/index_art.php?kat=Podroz
Pozdrawiam
Ps. A jak tam już będziesz, to życzę miłego "siorpania" sake i uważaj na trzęsienia ziemi :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 30.11.2006 13:09

Janusz dziekuje bardzo
:hut:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.12.2006 13:01

Hej Leonie.
Ja byłam ale dobrych kilka lat temu i w nieco specyficznych warunkach więc, ceny za jedzenie itd mnie zbytnio nie interesowały.Niemniej oczywiście kupowałam conieco ale niestety cen nie pamiętam, to był rok 1998 i chyba 1996.

Powiem jedno: warto jechać, cudowny kraj, niesamowite zabytki jak i niesamowicie nowoczesne miasta, plus tamtejsza kultura która jest mocno zakorzeniona mimo pedu do nowoczesności.

Tyle, że tam teraz zima i nie załapiesz się na kwitnące wiśnie :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.12.2006 13:14

Ally dzieki za posta, ja tez sie nie martwie cena zywnosci bo bende w sluzbowej delegacji. Ale tez chce troche pozwiedzac i kupic pare upominkow. Tak ze mnie interesuja ceny komunikacji, koszty jake ma turista odwiedzajanci ten piekni kraj. Bende tam 7 dni z czego duzo czasu na wybrzezu w rybackich miejscowosciach i w morskich laboratorium tak ze na pewno nie zwiedze tile co ty.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.12.2006 17:07

Jak mówiłam, bylam tam w specyficznej roli więc wiele nie zwiedziłam ale nieco owszem. Z tym, że bardzo bym chciałam pojechać tam jeszcze raz wyłącznei w celach turystycznych :D

U nas prktycznym przewodnikiem jest Pascal, zazwyczaj podają tam ceny. Nie posiadam niestety żadnego przewodnika po Japonii.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 08.12.2006 19:33

Dobrze Leon, że nauczyłeś się wstawiać zdjęcia. Myślę, że będzie relacja z Japonii. Rób duuuuużo zdjęć!! Powodzenia!!! :P

P.S. Uważaj na gejsze! :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.12.2006 01:16

Witam Was kochani Polaci!
Czy w waszich ksiegarniach mozna dostac rozmowki Polsko-Japonskie :?: :)
U nas takich niema moze u was sa?
Serdecznie pozdrawiam i zycze wesolich Swiant Leon
Następna strona

Powrót do Azja