Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Janosik wysiada...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
J@nek
Croentuzjasta
Janosik wysiada...

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 02.07.2006 13:51

Uwaga! Uwaga! Uwaga!
W Czechach rozpoczął się sezon łowiecki.
Nie masz winiety? 14tysPLN mandat
Masz naklejoną nieaktualną winietę? 14tysPLN mandat
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=766360
Polecam drogę przez Słowację, mniejszy stres
Powodzenia
Crozdrav
J@nek
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 02.07.2006 23:17

Co ty tu za pierdoły opowiadasz człowieku?
Rozumiem że w poprzednich latach kombinowałeś i jeżdziłeś bez winetki.

Tacy jak ty robią porządnym Polakom paskudną opinię kombinatorów.
Nie stac cię na te 300 koron? Za takie drogi??

Zobacz co oni zrobili z drogami przez ostatnich 15 lat.Rewelacja.
Ale chyba nie dzięki takim jak ty.

Opłaty z winiet służą w Czechach m.in. budowaniu dróg.

Ten twój post to wstyd.I dzięki takim jak ty w Polsce jeszcze dłudo nie będzie dobrych dróg

Za usługę nalezy płacić,jak ci nie pasuje cena to nie korzystaj a nie pisz tu pierdół.
A złodzieja nalezy karac-to chyba oczywiste

I chyba przez takich kombinatorów własnie wprowadzili takie mandaty.
Gdyby wszyscy płacili do tej pory na pewno nie zostałoby to wprowadzone
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 03.07.2006 18:20

sp9hzx napisał(a):Co ty tu za pierdoły opowiadasz człowieku?

Ten twój post to wstyd.I dzięki takim jak ty w Polsce jeszcze dłudo nie będzie dobrych dróg

Za usługę nalezy płacić,jak ci nie pasuje cena to nie korzystaj a nie pisz tu pierdół.

Z PiS-u jesteś?
Już mnie osądziłeś?
Człowieku zwróciłem delikatnie uwagę zapominalskim, że mogą się auta pozbyć za nienaklejenie lub niezdrapanie.
Normalnie aż mnie wzięła ochota dać ci w pysk za taaaaki komentarz...
Zapewne uważasz że kara jest adekwatna do wykroczenia? Tak?
Nie pozdrawiam
J@nek
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 03.07.2006 20:21

Z PISu nie jestem a jeździłem jak ty pewnie jeszcze robiłeś siusiu w majtki.
I zupełnie nie rozumiem co ma tu do rzeczy polityka.....

Twój post jest wystarczająco jasny.Bez dalszego komentarza.

Gratuluję kultury.Brawo.
Jeśli masz aż taką ochotę na spotkanie to zapraszam.Łatwo mnie znależć.
Przez internet łatwo być odważnym
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 03.07.2006 21:37

sp9hzx napisał(a):Z PISu nie jestem a jeździłem jak ty pewnie jeszcze robiłeś siusiu w majtki.
I zupełnie nie rozumiem co ma tu do rzeczy polityka.....

Twój post jest wystarczająco jasny.Bez dalszego komentarza.

Gratuluję kultury.Brawo.
Jeśli masz aż taką ochotę na spotkanie to zapraszam.Łatwo mnie znależć.
Przez internet łatwo być odważnym

Taaak, przez internet łatwo kogoś poniżyć, opluć.
Sorry,
ale z kulturą pierwszy wyjechałeś wyzywając mnie od złodziei i kombinatorów, a z siusianiem w majtki to też strzał kulą w płot...
A poza tym dlaczego bronisz czeski wymiar prawa a na własnej stronie ujawniasz rozlokowanie radarów na polskich drogach???
Ale sądzę, że obaj trochę się zagalopowaliśmy :?
Może to ta gorączka przed wyjazdem...
Może gdzieś, kiedyś przy szklance tyskiego wyjaśnimy sobie o czym naprawdę pisaliśmy :idea:
A stronkę masz całkiem fajną Panie Andrzeju.
J@nek[/b]
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 03.07.2006 21:53

Jasne ,być może poszlismy za daleko....

Co do radarów w głupich miejscach,to jestem ich przeciwnikiem.
Ja też gdzie się da / ale rozsądnie / przyciskam pedał.

Na piwo zawsze........

Jak ci sie podoba spearfishing to nic prostszego.Zabawki nie są takie drogie.
Wystarczy troche praktyki.Duża frajda.

Pozdrawiam
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 04.07.2006 00:15

sp9hzx napisał(a):Co ty tu za pierdoły opowiadasz człowieku?

Szczerze? Trochę jednak przesadziłeś :) Czytając post J@nka od razu wiedziałem, że wyśmiewa czeski taryfikator mandatów... Niepotrzebnie się tak uniosłeś... Taki chyba "mały krzykacz" jest z Ciebie, co?... ;)
A wracając do rzeczy, skoro "pepiki" potrafią przyładować w przeliczeniu na nasze 14 tysięcy zł za brak winietki (lub nieaktualną winietkę), to strach pomysleć co będzie, jak popełnisz inne wykroczenie...
Ja proponuję następujący taryfikator (oczywiście w stylu "czeskim"):
- za brak włączonych świateł mijania - konfiskata auta
- za jazdę bez pasów bezpieczeństwa - rozstrzelanie na miejscu (bo i tak jesteś potencjalnym trupem)
- za przekroczenie prędkości - jak wyżej...
- za rozmowę przez telefon komórkowy w czasie jazdy - obcięcie ucha... (oczywiście na miejscu i tępym nożem, żeby od razu wiadomo było za co!)

Nie dziwię się, że J@nek napisał taki, a nie inny post. Chciał nim po prostu ostrzec innych Cromaniaków, przed "niespodziankami", jakie czyhają na nich w Czechach. I daję sobie obie ręce poucinać, że J@nkowi nawet przez myśl nie przeszło nieopłacenie winiety... (I żeby nie było, ja tez zawsze płacę! :))

Myślę, że czesi sami sobie skręcili bicz na własną dupę... Jeszcze kilka innych takich durnych pomysłów i pies z kulawą nogą nie będzie jeździł po ich drogach.... Ale w końcu to ich małpy i ich ZOO... Ja na szczęście problem tranzytu do Chorwacji mam rozwiązany i sprawdzony. Jeżdżę tylko przez Słowację (Zwardoń- Cadca - Żlina - Bratysława) i innym Cromaniakom też polecam Słowację (niekoniecznie tę trasę), a Czechy niech omijają szerokim "księżycem"...

Pozdrawiam i spokoju ducha życzę :)

PS. Do J@nka: J@nek, to rzadka umiejętność wyciągnięcie pierwszy ręki do kogoś, kto tak na Ciebie najechał... Oby więcej takich ludzi jak Ty... :) Powiem Ci tak po młodzieżowemu: wielki SZACUN dla Ciebie! :)
A! I jeszcze jedno... Mój post nie jest wychwalaniem łamania przepisów! Jestem jak najbardziej za karaniem za nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego. Ale jestem przeciw paranoicznymi karom, jakie zafundowali nam Czesi... Taki ze mnie mały "liberał"... :) To tyle w tym temacie :)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 04.07.2006 05:32

Moondek: 100% racji.

PozdraV
J.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.07.2006 05:58

Nikt nie jest winny lub obaj po trochu. Janek napisał ale dla kogo to było adresowane ? dla tych co zawsze maja winietki chyba nie. To dla tych "odmiennych". Z kolei sp9, może zbyt ostro zaatakował lecz za bardzo się nie dziwię, ja również jestem zaciętym wrogiem niekonwencjonalnych zachowań. Jest 0 : 0. Wiadomość z Czech należy traktować jako bardzo dobrą. Przyniesie tylko pozytywne skutki.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 04.07.2006 07:08

J@nek napisał(a):Uwaga! Uwaga! Uwaga!
W Czechach rozpoczął się sezon łowiecki.
Nie masz winiety? 14tysPLN mandat
Masz naklejoną nieaktualną winietę? 14tysPLN mandat
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=766360
Polecam drogę przez Słowację, mniejszy stres
Powodzenia
Crozdrav
J@nek

Przepraszam bardzo, a w której to linijce cytowanego postu J@nek w jakikolwiek sposób sugeruje "niekonwencjonalne zachowania"?... Napisał wyraźnie o wysokości kar za brak winiety.
Jeśli w Polsce podnieśliby karę za jazdę bez zapiętych pasów do 10.000 PLN i napisałbym posta:
"Rozpoczął się sezon łowiecki.
Nie masz zapiętych pasów? 10tys mandatu.
Polecam jazdę tramwajem. Mniejszy stres"
to czy namawiam w ten sposób do jazdy bez pasów albo sugeruję, że ja jeżdżę bez nich?... No chyba nie...

Jest jeszcze dodatkowy aspekt całej sprawy. Otóż jeśli pojedziesz za szybko lub bez włączonych świateł itp, to sprawa jest czysta - Ty jedziesz samochodem i świadomie włączasz lub nie te światła i wciskasz gaz. Natomiast z winietą jest inaczej - jesteś uzależniony od zaopatrzenia na stacji benzynowej. Czy dasz głowę, że nie będzie dochodziło do prowokacji i celowego polowania na spieszących się na wakacje kierowców? Bo ja nie.

PozdraV
J.

P.S. Ja kupuję winiety, więc proszę mnie nie posądzać o kombinatorstwo...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.07.2006 09:47

Jacunio, trudno sie z Tobą nie zgodzić. Argumenty przedstawiasz logiczne. Jednak zauważ ile tutaj jest postów ... jak ominąć i nie zapłacić, gdzie drogi objazdowe, etc. Skojarzenia same się narzucają.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 04.07.2006 11:16

woka napisał(a):Skojarzenia same się narzucają.

OK.
Nie wrzucałbym wszystkich pytających się do jednego worka. Jeden nie chce zapłacić bo jest skąpy, drugi to złodziej, trzeci uparty a jeszcze następny biedny. Ale nie można ich wszystkich "kojarzyć", bo wyjdzie, że jak biedny to złodziej. A to modna ostatnio technika kojarzenia - jak ktoś przeciwko Giertychowi to musi być komunista, pedofil albo narkoman...
Napisałem w tym wątku, bo nie spodobało mi się, że kol. J@nek napisał tylko o drakońskich mandatach a kol. sp9hzx nawrzucał mu od razu od kombinatorów i złodziei. Też "skojarzył".

PozdraV
J.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 04.07.2006 11:30

Pax, Pax, panowie i panie,

Nie ma o co podnosić krzyku. "koń jaki jest każdy widzi". Co do naszych południowych sąsiadów to znam ich mentalność aż za dobrze (urodziłem się i wychowałem na pograniczu polsko - czechsłowackim (wtedy jeszcze). Są rozkochani w niemcach a nas polaków to tak niekoniecznie. Oczywiście nie można generalizować, ale można bez większego błędu założyć brak życzliwości dla polskich kierowców. To tak jak z sędziowaniem meczów piłki kopanej - niby zgodnie z przepisami ale ze wskazaniem na ... . Tak więc chyba lepiej jechać przez Słowację bo a nuż czesi przyczepią się według zasady "a ty bez czapki chodzisz".

Szerokiej drogi dla wszystkich spragnionych wakacji.

Sonti
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.07.2006 12:38

Czechów ogólnie bardzo lubię, mam tam znajomych a nawet przyjaciół, tylko ich służb mundurowych nie lubię :)
A w tym roku daję przez Słowację bez winietki :P Żilina - Prievidza - Vrable - Komarno. Tylko na czesko-słowackim przejściu za Jablunkovem będę pamiętał żeby nie pakować się za wcześnie na lewy pas :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.07.2006 13:11

Zawodowcu, a jeśli można wiedzieć, dokąd w tym roku "dajesz", czyt.: skąd będziemy czytać fantastyczną relację?... :wink:
Pawel
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone