Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

JAMNICA RAZ JESZCZE...........(mniam)

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2006 14:12

r_s_poland napisał(a):Oświadczam, że w przeciwieństwie do typwych polskich turystów nie będe wiózł z Polski do Chorwacji 50 litrów wody mineralnej. ......WRĘCZ PRZECIWIE !!!!! zamierzam zabrac do kochanej POlski conajmniej 3 paki jamniczki. moze wiecej.

No i w związku z tym jest interes do zrobienia, do ciebie pisze typowy Polski turysto! skoro wieziesz do chorwacji 50 litrów wody żywiec, 20 paszetów, i 10 chlebów i tudzież 6,5 kg pomidorów, to mozesz jeszcze zarobic sprzedając mi Jamnice przywiezioną z Chorwacji.

Mówie serio możecie przywieśćmi wode a ja ją od waz odkupie z zyskiem powiedzmy 5.00 PLN za litr, dojade w każde miejsce na dolnym śląsku

czekam na oferty

(a ktoś pił cos podobnego do Jamniczki w Polsce)???

poprostu chce czasem zimowego wieczoru napic sie mojej ulubionej wody

I ja się teraz juz też pod tym podpisuje. Nie ma niczego lepszego jak lodowata gazowana Jamnica do absolutnie boskiego espresso w knajpkach nad morzem. Szczególnie dobra ta w małych szklanych butelkach (0,25 l chyba).

MOJE WNIOSKI po pierwszym pobycie :

Po 1) woda w Cro wcale nie jest tak tragicznie droga, jak o tym wcześniej czytalam na forum (w Konzumie itp wychodzi naprawdę grosze wiecej niż nasza, nie mam pod ręką rachunków, ale potem sprawdzę ceny).
Po 2) niegazowana alternatywa czyli "Jana" jest bardzo ok i w niczym nie odbiega od Nałęczowianki (ponoć ze źródeł 800 m pod ziemią).
Po 3) Zabraliśmy ze sobą do Polski zgrzewkę gazowanej Jamnicy.
Po 4) Jamnica wcale nie jest słona (jak to pisano wielokrotnie), albo ja mam spaczone kubki smakowe (a nie jestem palaczem więc raczej nie mam).
Po 5) Człowiek uczy się wiele na miejscu, ja byłam dopiero 1 raz ale bogatsza jestem już o wiele doświadczeń, nie tylko z wodą ;)
Po 6) Bardzo mi się podoba, że Chorwaci stawiają na swoją rodzimą produkcję. Może źle patrzyłam, ale prawdę mówiąc nie widziałam nigdzie wód typu Bon Aqua czy Nestle. Sprawa ma się podobnie z innymi produktami i gastronomią - jedyną (i to tylko ) strzałkę na Mc Donalda widziałam w Karlovacu. W Polsce aż by się prosiło o "Maka" w Łebie czy Krynicy Morskiej (może są, nie wiem bo dawno nie byłam) - tam wzdłuż całego wybrzeża nie widziałam ani jednego tego typu Fast Fooda, jadłam natomiast na targu w Trogirze absolutnie boskiego hamburgera (który nazwę też miał jakąś rodzimą) i było to jedno z lepszych dań, jakie pamiętam z Cro :)

pozdrawiam
pawel99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel99 » 01.09.2006 22:21

A swoja droga, to do Jamnicy podobna jest polska: Wysowianka oraz Celestynka (jak ktos jest z poludnia Polski, bedzie wiedzial o co chodzi). Tez lekko (Wysowianka) lub bardzioej (Celestynka) slonawe. Mi tam Jamnica smakowala (lubie lekko slone wody), choc po kapieli w morzu (tez lekko slonym) wolalem pic mineralna wypordukowana przez Coca-Cole (nie pamietam nazwy - w kazdym razie byla bez smaku).
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.09.2006 17:25

Po stosunku do Jamnicy widać kto jest prawdziwym cromaniakiem :wink:
Gdzieś tak po 3-cim pobycie w HR Jamnica zaczęła mi smakować a dziś nawet sobie nie wyobrażam pić w HR inną wodę gazowaną. Widać trzeba do Jamnicy dojrzeć :wink:
mandarek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mandarek » 13.09.2006 11:23

niezawodny napisał(a):Po stosunku do Jamnicy widać kto jest prawdziwym cromaniakiem :wink:

Ja zaryzykuję twierdzenie, że prawdziwy cromaniak pije wodę Donat - bez krzywienia się i z uśmiechem :lol:

A mi smakowały wody Jana, zwłaszcza smak borówka-brusznica :)

BTW Ciekaw jestem co prawdziwy cromaniak jada :?:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.09.2006 11:53

Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale, ale Jamnica.......
Z mojego czysto subiektywnego punktu widzenia to faktycznie lekko rozwodniona gazowana woda morska, ale skoro są amatorzy Zuberka to dlaczego nie Jamnicy??
W Chorwacji można trafić wodę która przypomina to do czego przyzwyczailiśmy się w kraju np. Studenac.
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 04.10.2006 11:16

..................

czekam na swoją wode z Lubina

...................

prosze o kontakt bo zostaly mi juz tylko 2 jamiczki
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 04.10.2006 11:20

scubamen napisał(a):Mówisz i masz, w połowie września będziesz miał swoją wodę :D

no wlasnie czekam na info o wodzie od Ciebie

pozdrawiam

niedlugo opisze pobyt z tego roku Bol i Orebic
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 04.10.2006 18:19

Beata W. napisał(a):Jamnica wprost nienadaje się do picia. Wypiliśmy z mężem jedną szklankę a reszta wylądowała w zlewie.
No ale jak już ktoś napisał o gustach się nie dyskutuje.

Dokładnie. My również uważamy Jamnicę za paskudztwo. Dla mnie właśnie Jamnica jest powodem nr 1, by wozić własne napoje do HR ;-) :lol:
Katarina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarina » 04.10.2006 19:35

Obrazek
Katarina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarina » 04.10.2006 19:40

Obrazek
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 05.10.2006 07:30

mandarek napisał(a):
niezawodny napisał(a):Po stosunku do Jamnicy widać kto jest prawdziwym cromaniakiem :wink:

Ja zaryzykuję twierdzenie, że prawdziwy cromaniak pije wodę Donat - bez krzywienia się i z uśmiechem :lol:

A mi smakowały wody Jana, zwłaszcza smak borówka-brusznica :)

BTW Ciekaw jestem co prawdziwy cromaniak jada :?:

LIGNJE NA ŽARU!!!! :D . A smak zimnej Jamnicy w upalny dzień uwielbiam.... Dla Chorwatów woda mineralna jest bardzo cenna i zajmuje jedno z głównych miejsc na stole.
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 23.11.2006 16:29

No i w związku z tym jest interes do zrobienia, do ciebie pisze typowy Polski turysto! skoro wieziesz do chorwacji 50 litrów wody żywiec, 20 paszetów, i 10 chlebów i tudzież 6,5 kg pomidorów, to mozesz jeszcze zarobic sprzedając mi Jamnice przywiezioną z Chorwacji.

Turysta typowy czy nie,to jednak polski a nie [b]Polski.
Mnie osobiście denerwują goście,którzy liczą u kogoś pasztety,chleby itp.produkty a sami siedzą całymi dniami na plaży posilając się gorącym kubkiem KNORRa a koło niego gromadka dzieci skomląca o 4 kuny na gałkę loda.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 15.01.2007 21:46

Wody mineralne mają dokonałe a Jamnica jest świetna
scubamen
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) scubamen » 13.02.2007 15:34

r_s_poland:

no wlasnie czekam na info o wodzie od Ciebie

zostały mi tylko dwie butelki, także daj znać jak będziesz w Lubinie
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 14.02.2007 21:36

A może Sarajevski Kiseljak? :wink:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

JAMNICA RAZ JESZCZE...........(mniam) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone