Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakosc gazu Lpg w drodze Do ... i w samej Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 18.01.2011 07:29

WITAM

Chciałbym zasięgnąc opinii forumowiczow jakie maja doświaczenia z gazem w Chorwacji i w drodze do niej (Słowacja, Wegry). Sa jakies stacje które należy omijac szerokim łukiem ??
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 18.01.2011 07:33

Z drugiej strony - ankowlaismy gaz na stacji Zlote Peski (czy jakoś tak) przed Bratysławą i był bardzo wydajny. Kierowca powiedziął ze nigdy w 10 letniej karierze swego auta tyle nie przejechał na jednym baku ;) Ale to było 2 lata temu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.01.2011 07:47

piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.01.2011 09:59

Zasadniczo lepszy niz w Polandzie
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 18.01.2011 12:41

niestety nie wiem bo leje ropkę
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 18.01.2011 13:13

Dzięki wielkie za odp, bo generalnie pierwszy rok dopiero mam instalacje i wczesniej sie tym nie interesowalem. Jeszcze raz wielkie dzieki i byle do wakacji;)

P.S Do CINNAMONGIRL ... dzięki Twojej relacji w zeszłym roku byłem w Primostenie i ... nie żałuję ;)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 18.01.2011 13:31

Tankuję obecnie on,ale wcześniej lpg.Potwierdzam Słowacki gaz był super.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.01.2011 14:09

Dario85 napisał(a):WITAM

Chciałbym zasięgnąc opinii forumowiczow jakie maja doświaczenia z gazem w Chorwacji i w drodze do niej (Słowacja, Wegry). Sa jakies stacje które należy omijac szerokim łukiem ??

Na gazie chorwackim uzyskałem spalanie na poziomie 7,2/100 przy prędkości podróżnej oscylującej wokół 115km/h.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 18.01.2011 20:40

Niw wiem jak to sie dzieje, ale jak tankowanie było na Słowacji, Węgrzech lub w Chorwacji gazu wpływało więcej i jednocześnie zasięg był większy przy mniejszym spalaniu. Czary :?: :!: :?: :!: :?:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.01.2011 22:54

Potwierdzam że na Zlatych Pieskach gaz jest dobry. Róznicy między polskim a słowackim czy chorwackim nie odczulem ale to pewnie dlatego, że w Polsce od lat tankuję w 90% na jednej sprawdzonej stacji, więc nie bardzo mam porównanie, w dodatku rzadko jeżdżę w ciągu roku załadowanym na full autem. Za to najlepszy gaz był na stacji w Jesenicach (Słowenia) - zrobiłem na nim ok. 10% więcej niż na innych.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.01.2011 12:57

Podejrzewam że w całej europie nie zatankujesz gorszego LPG niż ten który wlewasz w Polsce :) Jeżeli chodzi o chorwacki gaz to jesteś średnio jakieś 10% do przodu w trasie.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.01.2011 13:28

Fuzi napisał(a):Podejrzewam że w całej europie nie zatankujesz gorszego LPG niż ten który wlewasz w Polsce :) Jeżeli chodzi o chorwacki gaz to jesteś średnio jakieś 10% do przodu w trasie.

Skąd ten defetyzm skąd się bierze to samobiczowanie? Na jakiej podstawie tak twierdzisz przeprowadzałeś badania?
Skądinąd kto dużo jeździ ten wie, ze spalanie w warunkach urlopowych czyli spokojnej odprężającej jazdy poza miastami różni się od tej codziennej. Najwięcej auto spala zaraz po rozruchu i im dłużej dochodzi do temperatury roboczej tym zużycie jest większe. To teraz pomyśl ile razy uruchamiasz auto zanim zużyjesz cały bak w codziennej eksploatacji ? Kolejna sprawa to jazda po autostradzie i zwykłej drodze nie mówiąc o mieście. Moje auto ma duży silnik dlatego łatwo prześledzić różnicę. Na co dzień przy delikatnej nodze Wawa i okolice zużywa 17- 19 l gazu. Wyjazd na autostrado podobną trasę katowicką przy dozwolonych prędkościach to 12 litrów, a po lekkim przekroczeniu przepisów litr półtora więcej. Autostrada w drodze do Chorwacji w zależności od stylu jazdy 12 litrów do .... nieskończoności, niemal. Jeszcze jedna rzecz jest dla mnie ciekawa. Tak jak mogę zrozumieć nieracjonalny, ale uwarunkowany kompleksem niższości pogląd o wyższości paliwa za zachodnią granicą tak zupełnie nie rozumiem skąd się bierze przekonanie, że nawet w kraju stojącym niżej od nas w sferze nazwijmy to cywilizacyjnej również jest lepiej.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.01.2011 14:22

realista2 napisał(a):
Fuzi napisał(a):Podejrzewam że w całej europie nie zatankujesz gorszego LPG niż ten który wlewasz w Polsce :) Jeżeli chodzi o chorwacki gaz to jesteś średnio jakieś 10% do przodu w trasie.

... skąd się bierze przekonanie, że nawet w kraju stojącym niżej od nas w sferze nazwijmy to cywilizacyjnej również jest lepiej.

Ten kraj stojący niżej od nas w sferze ... zawsze miał lepsze drogi od nas i zawsze miał lepsze paliwo. Może wynika to ze zwykłej uczciwości, nie rozkradają tłucznia na budowanych przez siebie autostradach i nie dolewają rozpuszczalników do paliw sprzedawanych na swoich stacjach benzynowych, jeżeli to robią to chociaż robią to z umiarem :) Bo u nas ilu pośredników tylu cwaniaków i paserów.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.01.2011 14:55

Jak rozumiem jesteś ekspertem przeprowadziłeś badania i autorytatywnie potwierdzasz że cyt.: "nie rozkradają tłucznia na budowanych przez siebie autostradach i nie dolewają rozpuszczalników do paliw sprzedawanych na swoich stacjach benzynowych", a co do dróg to oczywiście oprócz autostrady widziałeś sieć doskonałych szerokich szos jak na Hvarze na przykład.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.01.2011 17:04

Tak - jestem ekspertem zawsze na wakacje zabieram ze sobą małe laboratorium, w bagażniku ma chromatografy o szerokim spektrum oraz co 50 km wykonuje odwierty badając przekrój autostrad, dróg lokalnych, szutrowych oraz duktów leśnych. Taki - jestem !
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone