Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakosc gazu Lpg w drodze Do ... i w samej Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.01.2011 18:45

Nie przesadzajmy z tą jakością polskich paliw! To już nie te czasy kiedy zbiorniki na stacjach były niebetonowanei bez izolacji od dołu a z hydrantów woda lała sie do nich wężami. Teraz są częste kontrole jakości (często niezapowiadane) zarówno z rozmaitych inspekcji krajowych, jak również od producentów. Nakładane sa często tak duże kary, że właścicielom stacji paliw nie opłaca się kombinować, dystrybutorom i rozlewniom gazu również. Mój prawie-sąsiad pracuje właśnie w takiej inspekcji w Orlenie i czasami potrafią tę samą stację skontrolować bez zapowiedzi nawet 3 razy dziennie.

Jasne że są wyjątki, zwłaszcza w jakości LPG, ale jest teraz tak duża konkurencja, że takie stacje szybko zyskuja sławę w okolicy i klienci omijają się szerokim łukiem. Dotyczy to jednak tych małych stacji. Wszystkie należące do dużych sieci mają w 99% paliwa porównywalne z tymi na Zachodzie, a na pewno nie mają żadnego "syfu". Trzeba tylko tankować w miejscach pewnych, a nie ciągnąc diesel od "szwagra Zenka co jeździ TIRem" i trzyma paliwo w beczkach po niewiadomo czym!
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 19.01.2011 20:34

Raul73 napisał(a):... Za to najlepszy gaz był na stacji w Jesenicach (Słowenia) - zrobiłem na nim ok. 10% więcej niż na innych.

Ja także największą wydajność osiągałem na słoweńskim LPG, chociaż nie pamiętam nazw stacji. Ostatnio (wrzesień 2010) na powrocie zaryzykowałem i po zatankowaniu LPG w Słowenii odpuściłem sobie 106 km w Austrii. Wystarczyło do Zlatych Pesków.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.01.2011 20:46

waldis napisał(a):
Raul73 napisał(a):... Za to najlepszy gaz był na stacji w Jesenicach (Słowenia) - zrobiłem na nim ok. 10% więcej niż na innych.

Ja także największą wydajność osiągałem na słoweńskim LPG, chociaż nie pamiętam nazw stacji. Ostatnio (wrzesień 2010) na powrocie zaryzykowałem i po zatankowaniu LPG w Słowenii odpuściłem sobie 106 km w Austrii. Wystarczyło do Zlatych Pesków.

Ja równiez odpuściłem sobie Loipersdorf, ale bardziej z powodu dłuuuugiej kolejki, bo do Bratysławy mi nie starczyło. Ale przejechalem jakieś 80 km na benzynie, więc biorąc pod uwagę horrendalną cenę gazu na Loipersdorf dużo nie straciłem - a zaoszczędziłem ponad godzinę czasu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.01.2011 20:57

Ja polecam gaz do pieców co i kuchenek, jednakże go nie używam, gdyz nieumiejętnie stosowany i podlączony, grozi smiercią!
Wolę olej opalowy i ON do samochodu.
Pozdrawiam niedorobionych gazowników, którzy nie ogarniaja tematu i zwalaja swoja niekompetencję na użytkowników! :wink:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 19.01.2011 22:49

marcin10 napisał(a):Niw wiem jak to sie dzieje, ale jak tankowanie było na Słowacji, Węgrzech lub w Chorwacji gazu wpływało więcej i jednocześnie zasięg był większy przy mniejszym spalaniu. Czary :?: :!: :?: :!: :?:

Autostrada się nazywa takie to czary mary.
Ale faktycznie każdy kto jeździ na LPG wie, że gaz ma różną kaloryczność i dotyczy to konkretnych stacji jak i pojedynczej dostawy.
Nie ma gwarancji, że zawsze będzie to samo. Np Shell ma dobry zasięg ale cena raczej stopuje. A mnie po ostatniej "regulacji" to nawet na najlepszym gazie mam o 10-15% słabszy kilometraż.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 20.01.2011 13:49

realista2 napisał(a):
Fuzi napisał(a):Podejrzewam że w całej europie nie zatankujesz gorszego LPG niż ten który wlewasz w Polsce :) Jeżeli chodzi o chorwacki gaz to jesteś średnio jakieś 10% do przodu w trasie.

Skąd ten defetyzm skąd się bierze to samobiczowanie? Na jakiej podstawie tak twierdzisz przeprowadzałeś badania?

Powinna Ci wystarczyć informacja, że LPG w PL nie podlega żadnym normom, w przeciwienstwie do innych paliw.
tomkod
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkod » 20.01.2011 15:19

Wracając do tematu:
Mam trochę doświadczenia w tankowaniu LPG poza Polską, bo tankuję głownie w Holandii i Niemczech. Ten gaz w porównaniu do polskiego nie różni się, przynajmniej nie znacznie bo tego nie czuć.
Natomiast muszę przyznać, że jak zatankowałem w Ptuju na Słowenii, poźniej w Chorwacji to praktycznie robiłem 10% więcej na tym gazie.Nie wiem czego to zasługa ale mogę powiedzieć, że tam gaz mają lepszy.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.01.2011 15:28

el_guapo napisał(a):
Powinna Ci wystarczyć informacja, że LPG w PL nie podlega żadnym normom, w przeciwienstwie do innych paliw.

Jak to nie podlega? Co ty tu wypisujesz? Podlega - i są to takie same normy co w większości krajów europejskich. Zarówno benzyna, olej, jak i gaz podlegają szczegółowym badaniom jakości. Nie tylko paliwa - także dystrybutory, zbiorniki, cysterny i liczniki.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 20.01.2011 15:43

jeśli chodzi o temat to w Cro zwiedziłem kilka stacji - raz zatankowałem na jakiejś z czerwonym logo (niestety nazwy nie pamiętam) - nigdy więcej.... spalanie wyszło mi praktycznie 2 razy większe niż normalnie, auto jechało trybem kangurzym, i do póki nie spalił się ten gaz co chwila zapalała się na pare kilometrów kontrolka "check engine". Po tej jednej wpadce gaz w Cro zawsze tankuje tylko na stacjach INA, jeśli chodzi o trase do/z Cro. jadę przez Słowację i Węgry (wszystko lece autostradami) - na Węgrzech omijałem stacje bo ceny paliwa ok 50% były wyższe niż u nas (zobaczymy jak będzie w tym roku) więc sie nie wypowiem, nie mniej jak zatankowałem w złotych piaskach w drodze do cro tak gaz mi się skończył kawałek przed granica HU/CRO co dla mojego autka jest na prawde niezłym wynikiem:)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.01.2011 15:57

Raul73 napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Jak to nie podlega? Co ty tu wypisujesz? Podlega - i są to takie same normy co w większości krajów europejskich. Zarówno benzyna, olej, jak i gaz podlegają szczegółowym badaniom jakości...

Badaniom tak.
Norm brak.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 20.01.2011 20:55

FUX napisał(a):Wolę olej opalowy i ON do samochodu.
:wink:

Raczej do traktorów, koparek i innych tym podobnych sprzętów (-;, i na dodatek śmierdzi i zatruwa środowisko.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2011 21:09

Jacek S napisał(a):
Raul73 napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Jak to nie podlega? Co ty tu wypisujesz? Podlega - i są to takie same normy co w większości krajów europejskich. Zarówno benzyna, olej, jak i gaz podlegają szczegółowym badaniom jakości...

Badaniom tak.
Norm brak.

Mylisz się tak było, ale to było dawno. Od początku 2007 roku lpg już nie powinien, ale musi spełniać normę PN-EN 589.(http://www.orlenpetrotank.pl/obrazki/File/0003(1).pdf)

Dodajmy jeszcze, że w 2010 tylko ok 3 % próbek nie spełniała tej normy czyli z lpg jest lepiej niż z innymi paliwami.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.01.2011 21:10

A co nie zatruwa?,chyba tylko prąd :D :D :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2011 21:40

Z napisał(a):A co nie zatruwa?,chyba tylko prąd :D :D :D

Prąd to ja mam w łokciu jak się niefartownie walnę, a energia elektryczna to największy truciciel bo jest z węgla. Inaczej samochód elektryczny to samochód na węgiel.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2011 07:23

noyle napisał(a):
FUX napisał(a):Wolę olej opalowy i ON do samochodu.
:wink:

Raczej do traktorów, koparek i innych tym podobnych sprzętów (-;, i na dodatek śmierdzi i zatruwa środowisko.

Do tych koparek sprzed 20-30 lat może tak; do nowoczesnych raczej nie bardzo.
A od kiedy spalanie gazu nie powoduje zanieczyszczenia powietrza, hę? 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakosc gazu Lpg w drodze Do ... i w samej Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone