Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakość autostrady w Czechach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
catmanpl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) catmanpl » 02.09.2012 22:03

Rok temu jechałem przez czeskie autostrady i naprawdę odradzam wszystkim jazdę tamtędy (Bohumin-Olomouc-Brno). Od tej pralki odpadł mi klosz kierunkowskazu - prędkość 160-170 km/h Także Czechy - nigdy więcej
boro2511
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 02.09.2012 22:20

el_guapo napisał(a):Jest jeszcze kwestia relacji cena/jakość - jeżeli mam płacić za tę A, to chciałbym przejechać nią w miarę komfortowo. Ten minimum komfortu można osiągnąć lecąc lewym pasem, no ale ryzykujemy spotkanie z czeską drogówką.

Myślę,że szanowny kolega przesadza. Być może komfort jest niższy niż na naszych "nówkach", ale spokojnie obleci. Jak czytam,że komuś odpadło to, komuś tamto to mimowolnie wyobrażam sobie pojazdy o których mowa i nasuwa mi się myśl,że muszą być conajmniej klikunastoletnie i w niezbyt dobrej "kondycji". Oczywiście nic mi do tego (sam mam kilkuletnie auto), ale już nie przesadzajmy.
Odnośnie relacji cena/jakość którą poruszył el_guapo. Jakość ok, słabsza. Cena jak dla mnie bez zarzutu. Wole jechać czeską autostradą niż płacić jak jeszcze było do niedawna (jest?) w okolicach Krakowa za ruch wahadłowy...
pzdr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.09.2012 07:00

catmanpl napisał(a):Rok temu jechałem przez czeskie autostrady i naprawdę odradzam wszystkim jazdę tamtędy (Bohumin-Olomouc-Brno). Od tej pralki odpadł mi klosz kierunkowskazu - prędkość 160-170 km/h Także Czechy - nigdy więcej

Odpadanie elementów świadczy o mało starannej naprawie powypadkowej...
Z drugiej, to miałeś kolosalne szczęście, że czescy policjanci nie zaprosili Cię na pobocze na dłuższą pogawędkę.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa, Twoje wakacje zakończyły by się, zanim rozpoczęły... :roll:

Jeszcze jedno. W Wiedniu także jeździłeś zamiast 80 120-160?

Czytając takie wypociny miszczóf prostej, to nie wiem czy płakać, współczuć, ale na pewno się cieszyć, że w pobliżu ich „popisów" nie przebywałem.
Szerokości.
catmanpl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) catmanpl » 03.09.2012 09:07

Chyba troszkę przesadzasz. Nierówna nawierzchnia na tej autostradzie jest faktem i nie ma się co spinać. Myślę, że lepszym rozwiązaniem (dla osób jadących z Krakowa i okolic) jest wybranie drogi przez Słowację i nowej autostrady od Żiliny aż po Bratysławę.

Pozdrawiam
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 03.09.2012 10:36

catmanpl napisał(a):Chyba troszkę przesadzasz

Z czym jakby kolega mógł uściślić bo nie wiem. Z jakością nawierzchni czy prędkością? :D
FUX napisał(a):Odpadanie elementów świadczy o mało starannej naprawie powypadkowej...

Nie chciałem pisać aż tak dobitnie, ale niestety muszę się zgodzić... :)
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 03.09.2012 17:40

catmanpl napisał(a):Chyba troszkę przesadzasz. Nierówna nawierzchnia na tej autostradzie jest faktem i nie ma się co spinać. Myślę, że lepszym rozwiązaniem (dla osób jadących z Krakowa i okolic) jest wybranie drogi przez Słowację i nowej autostrady od Żiliny aż po Bratysławę.

Pozdrawiam

W czym jest lepsza?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.09.2012 19:26

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 13:45 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 03.09.2012 20:11

Wracając w tym roku z Cro zwróciłem uwagę na jedną rzecz - lewy pas płytostrady jest w dużo lepszym stanie niż prawy, co - z perspektywy czasu - wydaje się być logiczne.
Ruch był mały, więc jak tylko nikt z tyłu nie jechał szybciej niż ja, starałem się trzymać lewego pasa, co i innym polecam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.09.2012 20:19

Parę lat temu juz to zauważyłem... :wink:
catmanpl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) catmanpl » 03.09.2012 20:36

Z czym jakby kolega mógł uściślić bo nie wiem. Z jakością nawierzchni czy prędkością? :D

Ze wszystkim. Pozwolę sobie zacytować:
wypociny miszczóf prostej

"popisów"

Twoje wakacje zakończyły by się, zanim rozpoczęły...

pojazdy o których mowa i nasuwa mi się myśl,że muszą być conajmniej klikunastoletnie i w niezbyt dobrej "kondycji"

Odpadanie elementów świadczy o mało starannej naprawie powypadkowej...

PS. Dodam tylko, że samochód jest kilkuletni, nigdy nie uczestniczył w żadnym wypadku, żadnej stłuczki nie miał, także nie ma tutaj mowy o żadnych 'naprawach powypadkowych'. Element, który odpadł był fabrycznie zamontowany.
Ale myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć tej dyskusji bo i tak dowiem się, że droga jest wspaniała, a ja mam starego, rozbitego, rozlatującego się trupa, którym nie potrafię jeździć. A najlepiej byłoby jakby mnie w ogóle czeska policja do więzienia zamknęła :)
I tak uważam nadal, że ze wszystkich krajów przez które się przejeżdża/można przejeżdżać czeska autostrada jest najgorsza i odradzam ją osobom, które zastanawiają się nad takim wariantem trasy. No chyba, ze ktoś lubi potłuc autem to inna sprawa :)
Wyraziłem tylko swoją opinię, a i tak mi się dostało, nie wiadomo za co :D

Także dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

I'm out. EoT
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.09.2012 20:53

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 13:53 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 03.09.2012 21:11

Jechałem kolejny raz po małej przerwie Ołomuniec-Brno jak i odcinek od Breclav w stronę Brna i na lewym pasie ok. Przesadzone są te opinie, nic mi nie odpadło a auto mam dość sztywne. Swoją drogą jak już ktoś będzie w Breclav to zdecydowanie polecam http://www.steakhouse-codys.cz/index.php?exe=1 Nie wiem, czy celowo nie będę jeździł przez to miejsce dla tego lokalu :D Ceny bardzo ok
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.09.2012 06:21

catmanpl napisał(a):.............................

Proszę jeszcze, abyś do tych prędkości w CZ się odniósł i odpowiedział, czy w Wiedniu i na autostradach z odcinkowym pomiarem prędkości, także tak szybko się przemieszczałeś... :wink:

Kierunkowskaz zapewne wprawny serwis montował, a skoro jeździsz autem zadbanym i bezwypadkowym, to tylko przyklasnąć.

:papa:
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 04.09.2012 07:12

Jadac do Cro jechalem z pewna niesmialoscia tzn calkiem przepisowo ,jak wracalem to nieco sie rozbuchalem i generalnie im blizej domu tym bylo szybciej zaczalem od Grazu gdzie nie wyrobilem psychicznie na zwezeniach i ograniczeniach do 80km\ h no i dalej to juz jakos poszlo tzn te 20/30 wiecej niz mozna.
Mandat do Cro zepsulby mi wakacje a z Cro bylby dodatkowym urozmaiceniem.Demonizowanie Policji za granica jest przesadzone raz sa raz ich nie ma dokladnie jak w Polsce.A autostrada do Breclavia i tak jest lepsza niz A19 z Olszyny do A4 czyli kawalek trasy z Berlina do Wroclawia gdzie rzeczywiscie ci sie wydaje ze ci kulki z lozysk powypadaja.Na tej w czechach jest tylko delikatne pukanie tu samochod konkretnie wali a rozstepy i roznice wys plyt Ale i wiek tych obu atostrad jest zasadniczo rozny .Ta z Berlina jestjeszcze Made by 3 Rzesza
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 25.04.2014 14:19

Czy szanowni forumowicze posiadają informacje o obecnej jakości czeskiej autostrady nr 2 Brno-Breclav :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakość autostrady w Czechach - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone