Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakiś aparat dobry do Chorwacji

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 31.03.2006 07:13

Panasonic LUMIX FX9 - i wszystko jasne !
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 31.03.2006 07:27

wiko napisał(a):Panasonic LUMIX FX9 - i wszystko jasne !

Czy wiesz to z autopsji. W miare możliwości prosze innych forumowiczów o opinie na temat tego aparatu.

Puzzle1
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 31.03.2006 09:43

Puzzle1 napisał(a):

Czy wiesz to z autopsji. W miare możliwości prosze innych forumowiczów o opinie na temat tego aparatu.

Puzzle1

Wg mnie to jeden z najlepszych aparatów kompaktowych - mam go od pół roku i jestem bardzo zadowolony. Na uwagę zasługuje stylowa obudowa, b. dobra optyka Leica oraz przetwornik Venus Engine II - aparat bardzo szybko łapie osrość, a jakość zdjęć jest wg mnie bardzo dobra. Na uwagę zasługuje też akumulator - 250 - 300 zdjęć bez problemu można zrobić na jednym ładowaniu. W necie jest kilka recenzji które potwierdzają moje spostrzeżenia. We wszelkich rankingach bardzo wysoko sie plasuje - oczywiście w swojej klasie.
Zapomniałem jeszcze dodać, że 2,5 calowy wyświetlacz LCD robi piorunujące wrażenie - jakość obrazu niesamowita dzięki wysokiej rozdzielczości - dobrze widać nawet w ostrym słońcu.
W tym roku sprawdzę go CRO !
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 31.03.2006 09:47

wiko napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):

Puzzle1

Wg mnie to jeden z najlepszych aparatów kompaktowych - mam go od pół roku i jestem bardzo zadowolony. Na uwagę zasługuje stylowa obudowa, b. dobra optyka Leica oraz przetwornik Venus Engine II - aparat bardzo szybko łapie osrość, a jakość zdjęć jest wg mnie bardzo dobra. Na uwagę zasługuje też akumulator - 250 - 300 zdjęć bez problemu można zrobić na jednym ładowaniu. W necie jest kilka recenzji które potwierdzają moje spostrzeżenia. We wszelkich rankingach bardzo wysoko sie plasuje - oczywiście w swojej klasie.
Zapomniałem jeszcze dodać, że 2,5 calowy wyświetlacz LCD robi piorunujące wrażenie - jakość obrazu niesamowita dzięki wysokiej rozdzielczości - dobrze widać nawet w ostrym słońcu.
W tym roku sprawdzę go CRO !

wielkie dzieki
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 31.03.2006 15:12

ale nie na temat się zrobiło...

-miro-troszkę za mało kasy żeby nie było niesmaku po sprzęcie wyśmienitym, który wymieniłeś. to wcale nie są aparaty z innej epoki-TO SĄ DOBRE APARATY.
-ŻADEN KOMPAKT cyfrowy czy analogowy nawet przy nich nie stał 1 minuty...
-i może mieć milion pikseli i zoom 62,89 i 100 guziczków a lustrzanka to lustrzanka.
-niestety wydatek większy a i jakieś obiektywy zdałoby się potem zanabyć-
-PO CO CI TA CYFRUFKA?-jeżeli robisz fajne zdjęcia swoim leciwym analogiem zmień go na NOWEGO ANALOGA.-natomiast jeżeli masz na 32 klatkach jedną udaną to kompakt cyfrowy w sam raz-odmóżdża znakomicie.
-no a jak już bardzo będziesz musił to zwróć też uwagę na format matrycy-przyzwyczajony do odbitek 10*15 z matrycy3/4 każdą fotkę będziesz musił przyciąć(lub zrobi to za Ciebie automat w labie)

-ogólnie wg mnie: przesiadka na kompakt (nawet wypasiony) z tak fajnych lustrzanek NIE JEST MOŻLIWA.
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 31.03.2006 18:18

Ja kupiłem wczoraj NIKONA P3, taki sam jak P4 tylko ten pierwszy ma WI-FI czyli bezprzewodowe przesyłanie zdjęć na komputer i mam nadzieje że będzie wszystko w porządku.
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 31.03.2006 19:50

miro. napisał(a):
ooloo napisał(a):Jakiś debil wymyślił fantastyczny wątek pt. "Jakiś aparat dobry do Chorwacji".

Najlepszy dla niego byłby aparat tlenowy albo aparat partyjny (ze wskazaniem na Bieruta i jego kompanów).

Każdy aparat fotograficzny jest dobry do Chorwacji, a jakość fotki nie tylko zależy od aparatu, ale też od fotografującego. Gdyby istniały jeszcze "Druchy", które potrafiły robić fotki w formacie filmu(!!!!) 6 x 9 cm - to byłyby to najlepsze aparaty do Chorwacji. A w fotografii cyfrowej każdy jest dobry, jeśli chcemy zrobić zdjęcie formatu 9 x 13 cm, a jeśli większe - no to większa matryca i więcej tych pikseli. Nie ma specjalnych aparatów fotograficznych do Chorwacji, są tylko debilne wątki na ten temat. Jak kogoś interesuje fotografia "tradycyjna" lub cyfrowa - to niech poczyta na ten temat w internecie, a nie zadaje głupich pytań typu " Jaki aparat jest dobry do Chorwacji?" Ja mam dwa: Konicę Minoltę i HP i obydwa są dobre do Chorwacji.
Ważna informacja dla debili: do Chorwacji nie nadają się aparaty marki Rowenta i Braun. Aparaty Zelmer też nie są najlepsze...

Wasz Kochany ooloo :lol: :lol: :lol:

Debile to są ci co piszą Druh przez "ch"
:!:
A tytuł wątku powinno się traktować w " c u d z y s ł o w i e" :evil: - panie oooooolo

Teraz dopiero to znalazłem, fakt, wyszło debilnie :oops: :oops: :oops:
Co nie zmienia mojego zdania, że to debilny wątek...
ooloo :?
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 01.04.2006 18:25

Debilny wątek 8) , ale rozjaśnił mi wiele spraw dotyczących aparacików cyfrowych.
Swoją lustrzankę Prakticę BX20 zachowam, - tak na wszelki wypadek, a cyfrówkę "dobrą do Chorwacji" - już zamówiłem w necie. Ma to być Panasonic DMC FZ 7.
Zobaczę co to warte....
A wszystkim dziękuję za podpowiedzi i sugestie (nie tylko w tym wątku) :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.04.2006 19:39

Puzzle1 napisał(a):
Plumek napisał(a):A po co Ci 8,1 MPx, skoro jesteś laikiem? Toż to mozna plakaty drukować... A ile pamięci zżera na karcie! A jak długo zrzuca na HDD! Może trzeba sobie uprościć życie i kupić cos za 1500 PLN? Będzie wystarczające - ręczę.

Dlatego własnie ,że jestem laikiem kupiłem 8,1 MPx. Zawsze mam pecha do aparatów, więc myślałem ,że jak kupie 8,1 to zdjęcia będą OK.A tu nici- wszystko za mgłą. W MM mogę tylko wymienić aparat i to za sumę nie mniejszą niz koszt aparatu który już kupiłem. Już jestem załamany, więc mam nadzieję ,że jak mi doradzicie to wszystko będzie OK. Kwota 2500 to kwota graniczna którą moge wydac , nie mniej jednak niz 1700. Chce mieć po prostu aparat który zrobi wyraźne i ostre zdjęcia. Na wymianę mam czs do dzisiaj do godz 21.

Puzzle1

No i co z wymianą daj znać na co wymieniłeś?
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 03.04.2006 06:39

Janusz Bajcer napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):
Plumek napisał(a):A po co Ci 8,1 MPx, skoro jesteś laikiem? Toż to mozna plakaty drukować... A ile pamięci zżera na karcie! A jak długo zrzuca na HDD! Może trzeba sobie uprościć życie i kupić cos za 1500 PLN? Będzie wystarczające - ręczę.

Dlatego własnie ,że jestem laikiem kupiłem 8,1 MPx. Zawsze mam pecha do aparatów, więc myślałem ,że jak kupie 8,1 to zdjęcia będą OK.A tu nici- wszystko za mgłą. W MM mogę tylko wymienić aparat i to za sumę nie mniejszą niz koszt aparatu który już kupiłem. Już jestem załamany, więc mam nadzieję ,że jak mi doradzicie to wszystko będzie OK. Kwota 2500 to kwota graniczna którą moge wydac , nie mniej jednak niz 1700. Chce mieć po prostu aparat który zrobi wyraźne i ostre zdjęcia. Na wymianę mam czs do dzisiaj do godz 21.

Puzzle1

No i co z wymianą daj znać na co wymieniłeś?

Dostałem do sprawdzenia na tydzień Nikona 8400. Wywołałem juz z niego zdjęcia.Są w porządku. Jeżeli chodzi o P4, to podobno jest to bardzo nieudana zabawka i nie byłem jedyny który miał wątpliwosci co do jakości zdjęć zrobionych przez ten własnie aparacik.

Pozdrawiam

Puzzle1
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2006 07:02

Puzzle1 napisał(a):Dostałem do sprawdzenia na tydzień Nikona 8400. Wywołałem juz z niego zdjęcia.Są w porządku. Jeżeli chodzi o P4, to podobno jest to bardzo nieudana zabawka i nie byłem jedyny który miał wątpliwosci co do jakości zdjęć zrobionych przez ten własnie aparacik.

Pozdrawiam

Puzzle1

Witam.
Ja gdzieś wyżej lub innym poście podawałem ten adres http://www.nikonians.org.pl/, pod którym znajdziesz wypowiedzi, rady, testy użytkowników Nikonów.
Uwierz mi, (Nikon Polska mi nie płaci), że są to jedne z najlepszych, jeżeli nie najlepsze aparaty na świecie. Mam analogową lustrzankę F50 tej firmy 10 lat i w porównaniu z kompaktowym, cyfrowym Sony P7, bije tego ostatniego na głowę. W tym roku, może przed wakacjami, pokuszę się o D50 lub D70S z jakimś przyzwoitym szkłem.
Zdjęcia zrobione Nikonem w Cro powiększone do słusznych rozmiarów, wiszą u mnie na ścianach i nie ma osoby, która przyjdzie, aby się nimi nie zachwycała. Poczytaj to Forum. Może skusisz się na np. D50 z kitowym obiektywem 18-70 od Nikona D70S.
Polecam i pozdrawiam
FUX
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 03.04.2006 07:27

FUX napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):Dostałem do sprawdzenia na tydzień Nikona 8400. Wywołałem juz z niego zdjęcia.Są w porządku. Jeżeli chodzi o P4, to podobno jest to bardzo nieudana zabawka i nie byłem jedyny który miał wątpliwosci co do jakości zdjęć zrobionych przez ten własnie aparacik.

Pozdrawiam

Puzzle1

Witam.
Ja gdzieś wyżej lub innym poście podawałem ten adres http://www.nikonians.org.pl/, pod którym znajdziesz wypowiedzi, rady, testy użytkowników Nikonów.
Uwierz mi, (Nikon Polska mi nie płaci), że są to jedne z najlepszych, jeżeli nie najlepsze aparaty na świecie. Mam analogową lustrzankę F50 tej firmy 10 lat i w porównaniu z kompaktowym, cyfrowym Sony P7, bije tego ostatniego na głowę. W tym roku, może przed wakacjami, pokuszę się o D50 lub D70S z jakimś przyzwoitym szkłem.
Zdjęcia zrobione Nikonem w Cro powiększone do słusznych rozmiarów, wiszą u mnie na ścianach i nie ma osoby, która przyjdzie, aby się nimi nie zachwycała. Poczytaj to Forum. Może skusisz się na np. D50 z kitowym obiektywem 18-70 od Nikona D70S.
Polecam i pozdrawiam
FUX

Dzięki bardzo. Na pewno poczytam. Tym razem na decyzję mam dużo czasu ( do piątku)

Puzzle1
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 03.04.2006 11:20

Właśnie zaczynam działać NIKONEM P3, zrobiłem pierwsze zdjęcia i wyszły rewelacyjnie, czasem wychodziły lekko rozmazane ale tylko jak robiłem MAKRO bez lampy a po ustawieniu wszystko ok.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2006 11:46

Pozdrawiam

Puzzle1

Jeszcze raz ja. Tak popatrzyłem w cenniki i za około 500 PLN wiecej, masz D50 z kitowym obiektywem, który jest (D50) bazą na długie lata. Otrzymujesz przede wszystkim możliwość WYMIANY OBIEKTYWÓW.
NC 8400 nie da Ci tej możliwości nigdy!
Chcesz focić w pomieszczeniach kupujesz obiektyw szerokokątny, dalekie widoki, większe tele. Kitowy obiektyw zawsze możesz wrzucić na Allegro.
Przemyśl to.
No i ten trzask migawki przy zdjęciach seryjnych........... mmmmmhhhhmmmm

FUX
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 03.04.2006 13:04

FUX napisał(a):

Pozdrawiam

Puzzle1

Jeszcze raz ja. Tak popatrzyłem w cenniki i za około 500 PLN wiecej, masz D50 z kitowym obiektywem, który jest (D50) bazą na długie lata. Otrzymujesz przede wszystkim możliwość WYMIANY OBIEKTYWÓW.
NC 8400 nie da Ci tej możliwości nigdy!
Chcesz focić w pomieszczeniach kupujesz obiektyw szerokokątny, dalekie widoki, większe tele. Kitowy obiektyw zawsze możesz wrzucić na Allegro.
Przemyśl to.
No i ten trzask migawki przy zdjęciach seryjnych........... mmmmmhhhhmmmm

FUX

Czytając dużo dobrego o D50 chciałem go kupić , ale niestety nie mieli go w sprzedaży. Niestety jestem w tym przypadku przywiązany MM. Jako laik błąd zrobiłem na samym początku. Teraz moge tylko wymienić. Oddać za zwrotem kasy nie mam szans. Jak na razie jestem zadowolony ze zdjęć które wykonałem 8400. I chyba tak zostanie. ( no chyba ,że nazbiera się do piątku dużo złych opinii na jego temat)

Pozdrawiam

Puzzle1
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja