Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakiś aparat dobry do Chorwacji

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 06.03.2006 00:41

Miro - polecam Sony (ten co podałeś za 730 zeta to dobry wybór) - sam miałem zwykłą małpkę DSC P-71 i byłem bardzo zadowolony. Kodaka i HP chyba od razu możesz sobie darować.

PS co do Nikona D50...... to się nie chwaląc....... od miesiąca go mam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: + obiektyw 18-70 od D70 :)
Macko_Wrocek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Macko_Wrocek » 06.03.2006 09:46

Odradam tego KODAKA 740 - wolny jak ślimak, żre baterie, czasami dziwne zachowania w trybie AUTO. :? PADACZKA :evil:

Pamietajmy jednak że na wakacje / urlopy / wyjazdy aparat musi być mały (chyba że ktoś bedzie na plaże latał z lustrzanka i torbą obiektywów albo bedzie to targał ze sobą podczas pieszej wycieczki), szybki (dzieci), energooszczędny (np Z10 robi sporo fotek 100-200 spokojnie, a Kodak740 wysiada po kilkunastu/kilkudziesięciu) bo jak aku padnie to kto bedzie leciał do kwatery po zapasowe albo podładować :roll:

Polecam Minolty serii Z (przesiadłem sie z Z10 na Kodaka 740 i ŻAŁUJĘ BARDZO :x ) Minolta jest szybka, szybko gotowa do pracy, szybki focus, lepiej sie zachowuje, obiektyw "nieruchomy", spory zoom, z trybu "czuwania" wstaje momentalnie po naciśnieciu spustu migawki (Kodak jak wejdzie w czuwanie to sie wyłącza :? trzeba wyłaczyć fizycznie guzik i właczyć ponownie - to niby jest tryb oszczedności baterii )

Polecić jeszcze moge Canona A75, A85, A95 lub podobno równie dobrego następce A610.
Olympusa serii 7xx
Te powyższe pakujemy w kieszeń i niema problemu żadnego.
To z "małych" aparatów
Większe to
Fuji S5500
Panasonic FZ10
Canon S1IS
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 06.03.2006 10:08

Co do aparatów to sięnie wypowiem - nie jestem znawcą. Sam mam Nikona CoolPix 8700. Fajny aparacik i robi ładne zdjątka.

Proponuję znaleźć aparat w polsce np w Media Mark czy innym super - hiper sklepie z RTV ale zakupy zrób np na www.pixmania.com ceny niższe o ok 10 - 30% niż u nas w sklepach int. Kupiłem u nich kamerkę i zapewniam że sklep działa super. (nie jest to reklama) w górnym okienku na ich stronie masz kontakt bezpłatny ze sprzedawcą po polsku więc jest ok.

PZDR
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 06.03.2006 12:45

A co myślicie o tych Nikonach P3 i P4, pierwszy moj aparat, warto kupić ???
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3945
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 06.03.2006 12:49

cena P4- ok. 1400zł, P3- ok. 1600zł
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 06.03.2006 13:05

Od niedawna posiadam Pentaxa Optio 555 bardzo fajny aparat, ale żeby wyciągnąć z niego wszystko przydałaby sie instrukcja ktorej nie posiadam w żadnym języku.
Czy ktoś z was mógłby mi pomóc?
/Najchetniej polska/
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 06.03.2006 13:07

miro. napisał(a):Witam :!:
Chciałbym trochę odświeżyć temat o wyborze aparatu cyfrowego, prosząc jednoczesnie o radę.
Przed tegorocznym urlopem w Chorwacji (25. 06 do 9. 07) planuję zakup cyfraka.
Fotografią interesuję się amatorsko od bardzo dawna - zamierzchłe czasy szkoły podstawowej. Miełem różne aparaty np. Druh, Ami 66, Certo KN35, Smiena, Zenity ( ostatni to Zenith 12xp), potem Praktiki (TTL, i do dzisiaj Prakticę 12XP).
Jednak są to wszystko aparaty jak ja to mówię z poprzedniej epoki.
Uważam, że czas się przesiąść na fotografię cyfrową, tym bardziej, że ceny tego sprzętu stają się coraz atrakcyjniejsze.
I tu pojawia się problem - co wybrać z oferty wielu poducentów, setek modeli, ich funkcji parametrów itp itd.
Przeczytałem prawie cały ten watek i mam mętlik w głowie.
Poradźcie więc.... co wybrać :?: :?: :?: :?: :?:
Moje kryteria to:
cena do 600-1000 PLN.
znana firma
dobra rozdzielczość
przydatne w amatorsko - rodzinnej fotografii funkcje
nieskomplikowana obsuga
niedrogie akcecoria
Może coś jeszcze :?:

Niestety za te pieniądze to cudu się nie kupi i bedzie to sprzęt o wiele słabszy od Zenita.... czy Smeny.... :-)

Pozdr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 06.03.2006 13:13

karol 11 napisał(a):Od niedawna posiadam Pentaxa Optio 555 bardzo fajny aparat, ale żeby wyciągnąć z niego wszystko przydałaby sie instrukcja ktorej nie posiadam w żadnym języku.
Czy ktoś z was mógłby mi pomóc?
/Najchetniej polska/

Cześć Karol!
Podaj mi mala to prześlę Ci manuala (2,5MB) do Twojego aparatu - udało mi sie go znaleźć w sieci ... ale niestety tylko po angielsku.

Pozdr ( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl )
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 06.03.2006 13:19

FUX napisał(a):
JachuG napisał(a):
FUX napisał(a):
JachuG napisał(a):Mój typ poniżej .....
....sam sie zastanawiam nad wymianą aparatu jednak musze poczekac i dołożyć do skarbonki z następnej wypłaty

http://www.allegro.pl/item89707668_nowe ... alny_.html

Pozd

Czy ta cena trochę nie za niska????

Ma gwarancję???

http://www.nikon.com.pl/cennik/cyf_lustrzanki.pdf

FUX

Ja tego sprzętu nie wystawiam ale kojarze na alegro sprzedającego jesli jest aparat nowy pewnie ma gwarancje choć moze to być międzynarodowa. Jednak cena znacznie wzrosnie w ostatniej minucie ...

Zauważ, że cena sprzedaży to 1400 PLN. Coś za nisko....

Fux

Ludzie .... zauważcie, że nie osiągnł ceny minimalnej.... nit tego nie odda za 1400PLN... chyba ze kradziony ale wtedy pojdzie choćby za wódke...

pozdr
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 06.03.2006 13:20

miro. napisał(a):Witam :!:
Chciałbym trochę odświeżyć temat o wyborze aparatu cyfrowego, prosząc jednoczesnie o radę.
Przed tegorocznym urlopem w Chorwacji (25. 06 do 9. 07) planuję zakup cyfraka.
Fotografią interesuję się amatorsko od bardzo dawna - zamierzchłe czasy szkoły podstawowej. Miełem różne aparaty np. Druh, Ami 66, Certo KN35, Smiena, Zenity ( ostatni to Zenith 12xp), potem Praktiki (TTL, i do dzisiaj Prakticę 12XP).
Jednak są to wszystko aparaty jak ja to mówię z poprzedniej epoki.
Uważam, że czas się przesiąść na fotografię cyfrową, tym bardziej, że ceny tego sprzętu stają się coraz atrakcyjniejsze.
I tu pojawia się problem - co wybrać z oferty wielu poducentów, setek modeli, ich funkcji parametrów itp itd.
Przeczytałem prawie cały ten watek i mam mętlik w głowie.
Poradźcie więc.... co wybrać :?: :?: :?: :?: :?:
Moje kryteria to:
cena do 600-1000 PLN.
znana firma
dobra rozdzielczość
przydatne w amatorsko - rodzinnej fotografii funkcje
nieskomplikowana obsuga
niedrogie akcecoria
Może coś jeszcze :?:

dozbieraj jeszcze tysiaka i ogladnij gdzies w sklepie lumix fz30 a potem allegro, bawilem sie dwa dni tym aparacikiem i po prostu mi galy wyskoczyly
pozdrowienia
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.03.2006 13:30

Piotr napisał
Ludzie .... zauważcie, że nie osiągnł ceny minimalnej.... nit tego nie odda za 1400PLN... chyba ze kradziony ale wtedy pojdzie choćby za wódke...

pozdr

Wczoraj taka była... teraz 1481PLN ???

Fux
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 06.03.2006 13:34

FUX napisał(a):Piotr napisał

pozdr

Wczoraj taka była... teraz 1481PLN ???

Fux

Wszystko się zgadza....

Pozdr
JachuG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JachuG » 06.03.2006 14:10

Witam
U mnie obecnie widnieje cena 1456 i cena ta przekroczyła minimalną ;)
- godzina do konca...
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 06.03.2006 14:31

JachuG napisał(a):Witam
U mnie obecnie widnieje cena 1456 i cena ta przekroczyła minimalną ;)
- godzina do konca...

Zobacz , że to tylko Body... ciekawe ile kosztuje szkło Nikkor-a... chocby kitowe???

Pozdr
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 06.03.2006 15:47

Dzieki Piotr
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja