napisał(a) rich72 » 26.09.2006 10:30
Główną wadą (jak dla mnie) kompaktowych cyfraków jest ich powolność - niestety icon_sad.gif
niestety ten model HP do najnowszych nie należy co właśnie powoduje pewne otępienie. Dla przykładu pierwsza moja cyfrówka to Kodak cx4230 - łapanie ostrości - żenada (trwa wiekami choć zomm optyczny tylko 3), zapis zdjęcia podobnie - następne można cyknąc (bez lampy oczywiście) po min 3-5 sekundach a niekiedy i 7. No ale cóż byl to rok 2002. Obecnie przesiadłem się Sony DSC H1 i jestem zadowolony. Jestem wyłącznie cieńkim amatorem przez co jak na razie o lustrzance nie marzę, a podstawowe potrzeby ten aparat spełnia. Jest w miarę szybki (zdjęcia fine czyli 5 Mpix wychodzą po ponad 3 klatki na sek przy poklatkowych) przy normalnych czas zapisu również praktycznie niezauważalny, ostrość łapie przy dobrych warunkach momentalnie (może 1/3 lub mniej sek), przy gorszych (zmierzch, sztuczne swiatło brak wyraźnego punktu pomiaru) nie jest już tak różowo ale i wtedy daje rady, lampa można powiedzieć aż zbyt silna - trzeba uważać robiąc zdjęcia nawet z 5 -6 metrów żeby twarze nie były białe (jest na to sposób - nie zawsze możliwy do zrealizowania a mianowicie wykonanie pomiaru światła na czymś co jest w kadrze najjaśniejsze - np biała koszula - wtedy wsio wychodzi oki). Przyzwoicie działa tryb makro co pozwala na cykanie zwierzątek i roślin w dużym powiększeniu - matryca 5 Mpix pozwala na dodatkowe powiększenia obiektu. Postaram się coś wkleić tu aby profesjonaliści mogli ocenić - a jak mnie skrytykujecie to si obrażę
Żartuję oczywiście
wszelki porady (nie te dotyczące zmiany sprzętu bo to wiem że mam do d... w porównaniu do lustrzanek ale nie przewiduję na dzień dzisiejszy wydatków na ten cel - mam ważniejsze
).
Proponuję natomiast aby osoby znające się na fotografi oceniały wraz z uwagami to co cianiasy gdzieś tu wkleją - taka mała szkółka liczę na przychylność