Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakiś aparat dobry do Chorwacji

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.04.2006 17:43

Na stronie 5 tego tematu zamieściłem link do innego tematu na tym forum o aparatach fotograficznych, jesli nie czytałaś to znajdziesz tam wiele porad.
forum/viewtopic.php?t=6135&postdays=0&postorder=asc&start=165
Pozdrawiam.
Piotrek_W
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_W » 06.04.2006 21:32

Patrycja Głowacka napisał(a):Co to znaczy, że będzie szumiał...? :?:

mówiąc w uproszczeniu, znaczy to mniej więcej tyle że ciemniejsze zdjecia bedą wychodzić jakby "zaśnieżone" czy zaszumione przypadkowymi pikselami, zwłaszcza te robione na wiekszych czułościach

poza tym kupowanie aparatu tylko i wyłacznie na wyjazd do Chorwacji to chyba lekkie nieporozumienie jest...

A700 to model krytykowany na wszystkich forach dot. fotografii cyfrowej, porównując do starszego nieco modelu A610 nie ma tez obrotowego wyświetlacza

cenowo są porównywalne, albo nawet A610 bedzie tańszy
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 06.04.2006 21:54

Chyba żeśmy się nie zrozumieli, ja nie kupuje aparatu tylko na wyjazd do Chorwacji. Akurat do Waszej ukochanej Chorwacji jadę pierwszy raz, być może i ja się zakocham....
Kupuje aparat bo lubie utrwalać na zdjęciach swoje podróże, wyjazdy na narty i żagle itp.
Ale jak mówiłam pasjonatką fotografii nie jestem, ot pstrykam sobie... to chyba nie jest przestępstwo....
Dzięki za wszelkie rady, słucham ich uważnie...
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 07.04.2006 22:48

I oto dziś nadszedł ten dzień... :D
Kurier dostarczył mi przesyłkę - czyli zamówiony w necie aparat (dobry nie tylko do Chorwacji) - Panasonic DMC FZ7.
Było to około 3 po południu, teraz mamy prawie północ, a ja cały czas obracałem tym cudeńkiem na wszystkie strony, naciskałem, przełączałem, ustawiałem.... itp. itd.
Ogólnie jestem pod wrażeniem :)
Jutro dalszy ciąg zabawy nowym nabytkiem.

a tak przy okazji, to uświadomiłem sobie właśnie, że akurat minął mi rok obecności na Cro Forum.

Pozdrawiam Wszystkich :D :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2006 17:20

Ja także się pochwalę. Pojechałem dzisiaj do Wrocka, wziąłem do ręki Nikona D50, pomacałem, pooglądałem, porobiłem parę zdjęć (ten dźwięk migawki!) i.................. kupiłem.
Następna szajba.... po KOBIECIE, którą uwielbiam, samochodach, motorówkach i .....
Lepiej nie myśleć, co jeszcze do głowy przyjdzie!
Ale uwierzcie! Zdjęcia robi za...biste!!!
Czekam teraz z niecierpliwością, aż się akumulator naładuje.
Wierzę, że nie tylko w Cro, da sobie radę.

Pozdrawiam

FUX
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.04.2006 17:31

A z jakim obiektywem kupiłeś, FUX?

PozdraV
J.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2006 18:00

Kitowe 18-55mm, dlatego, że napaliłem się na AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G DX VR. Więcej na temat tego szkła znajdziesz pod http://www.nikonians.org.pl/ zakładka obiektywy i akcesoria i tytuł, jak nazwa obiektywu.

Pozdrawiam
FUX
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 10.04.2006 07:59

FUX napisał(a):Kitowe 18-55mm, dlatego, że napaliłem się na AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G DX VR. Więcej na temat tego szkła znajdziesz pod http://www.nikonians.org.pl/ zakładka obiektywy i akcesoria i tytuł, jak nazwa obiektywu.

Pozdrawiam
FUX

Nie warto kupować tak "uniwersalne" obiektywy. Od 18-200 to za duzo by obiektyw był naprawde dobry.... przynajmniej za takie pieniądze.

Pzdr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.04.2006 17:15

Kasy jeszcze nie wydaję. Zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie. Ten akurat wpadł mi w oko. Myślę jeszcze o jakimś jasnym szkiełku do pomieszczeń.

Pozdrawiam

Fux
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 03.05.2006 20:40

Ja też się pochwalę, że ostateczna decyzja została podjęta:)
Kupiłam Panasonica Lumix TZ1 :) Póki co zabaweczka jest ok. Będę dalej testować:)
Dzięki za wszelkie porady:)
onka37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) onka37 » 06.06.2006 10:57

Tak.... a ja kupiłam Samsunga digimaxa s600, chciałam Canona ale jakoś tak przekręcił mnie sprzedawca no i stało się. Wydaje sie ok ale jak sie sprawdzi? może ktoś z Was takiego ma , co myślicie?
Vandall
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vandall » 01.07.2006 22:44

Dzis wybrałem sie wkońcu po aparat, bo urlop niebawem - szedłem z założeniem ze ide po Olimpusa SP-500 w cenie obecnie około 1150pln, ale niestety obok Olka lezał sobie SONY DSC H5- i w tym momęcie mój plan wzioł w łep- bo w końcu aparat kupuje sie raz na jakiś czas i za te pare złotych wiecej mozna mieć juz coś co jest bardziej zaawansowane technologicznie i zapewne na dłużej starczy(niegonie za nowością-choć bardzo lubie gadzety) - i teraz moje pytanie od strony parametrów czy w cenie ok 1700 jest cos co mogło by znów zrobic mi bajzel w głowie?
czy DSC H5 jest wart swojej ceny?
W Sonym urzekł minie wielki wyświetlacz 3", zoom X12, i podwójna stabilizacja.
-po Olipmpusie wiem czego sie spodziewać, bo juz w mym życiu pare ich miałem, poczynajac od C-120 ;) natomiast Sony jest mi całkiem opce w tej dziedzinie, a szukajac po forach dla fotografików amatorów - kazdy chwali swoje i nic konstruktywnego z tego niewychodzi :D - tak wiec zwracam sie do osób postronnych :)
Brać??
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.07.2006 02:00

Vandall napisał(a):Dzis wybrałem sie wkońcu po aparat, bo urlop niebawem - szedłem z założeniem ze ide po Olimpusa SP-500 w cenie obecnie około 1150pln, ale niestety obok Olka lezał sobie SONY DSC H5- i w tym momęcie mój plan wzioł w łep- bo w końcu aparat kupuje sie raz na jakiś czas i za te pare złotych wiecej mozna mieć juz coś co jest bardziej zaawansowane technologicznie i zapewne na dłużej starczy(niegonie za nowością-choć bardzo lubie gadzety) - i teraz moje pytanie od strony parametrów czy w cenie ok 1700 jest cos co mogło by znów zrobic mi bajzel w głowie?
czy DSC H5 jest wart swojej ceny?
W Sonym urzekł minie wielki wyświetlacz 3", zoom X12, i podwójna stabilizacja.
-po Olipmpusie wiem czego sie spodziewać, bo juz w mym życiu pare ich miałem, poczynajac od C-120 ;) natomiast Sony jest mi całkiem opce w tej dziedzinie, a szukajac po forach dla fotografików amatorów - kazdy chwali swoje i nic konstruktywnego z tego niewychodzi :D - tak wiec zwracam sie do osób postronnych :)
Brać??

Za około 2100 PLN masz Nikona D50. I jest to lustrzanka, anie hybryda. Zoom cyfrowy to możesz sobie zrobić na kompie przy obróbce zdjęć.

FUX
Vandall
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vandall » 02.07.2006 05:38

Przypominam ze budgetem początkowym było 1200 - które na siłe rozciagnełem do 1700, 2100pln to troszkę sporo, ale oto oferta naszego gdańskiego sklepu
http://cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=786
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 02.07.2006 07:51

Vandall napisał(a):Przypominam ze budgetem początkowym było 1200 - które na siłe rozciagnełem do 1700, 2100pln to troszkę sporo, ale oto oferta naszego gdańskiego sklepu
http://cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=786

Jako całkowity amator używam Panasonic FZ7, jest ok.
kliknij sobie:
http://www.recenzje.net.pl/
wybierz zakładkę porównania i ustaw te aparaty które chcesz porównać.
Potem wyciągnij wnioski
Crozdrav
J@nek
... a w piątek na Hvar :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja