Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.04.2007 21:37

W połowie lat 90-tych byłem w Hiszapnii Citroenem BX diesel 1.9 combi, w najsłabiej wyposażonej wersji, nawet wycieraczki tylnej szyby nie było, szyby w tylnych drzwiach nie opuszczały się, nie było korbek, bardzo uboga wersja. Klima--to auto nie słyszło o czymś takim. Przebieg--ok 300 tys. Pojechałem, wrócilem, na autostradzie jechałem ok 140 km/h, miałem box na dachu i teściową za pasazera. upały były spore, temperatury przekraczały 30 st, a ja pojechałem autem bez klimy i ŻYJĘ.
Jeśli masz autko sprawne, wiesz co mu ew dolega to nie słuchaj znajomych, może zazdroszczą wyjazdu, tylko wsiadaj i jedż.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 10.04.2007 08:17

Adam's napisał(a):Dromader,jeżeli moge w coś dodać.
Jeżdzę lagunąII w dieslu, tylko młodszy rocznik (2004), odradzam kupno roczników 2001-2002, znajomi strasznie narzekają na choroby wieku dziecięcego w tych roczniach. Nawet po tylu latach (czytaj naprawach) potrafi coś wyskoczyć. Np. błąd karty kodowej .. .W Chorwcji nie byłem laguną ale Hiszpania, południe Francji, spisywała się bez zarzutu. Wygodny i przytulny samochód. Na wszelki wypadek polecam assistance.

Dzięki za bardzo cenną uwagę. Może rzeczywiście warto "dołożyć" trochę więcej. Ma czas na przemyślenia i ... oszczędzanie :wink:
Pozdrawiam
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 10.04.2007 12:11

Przez cztery lata jeżdziłem do Cro Fiatem Punto II rok prod. 2002 poj. 1.2 8V niestety bez klimy ale nie było źle. Zawsze będziemy go dobrze wspominac prawie całą Cro z nami zjeździł. W tym roku zmiana bryczki. Jedziemy Renault Megane II Grandtour, nowy, 1.6 16V no i z klimą, myślę że będzie poprostu bardziej komfortowo i więcej miejsca. Ale najważniejsza i tak będzie atmosfera na miejscu. Pozdrav.
Sp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sp » 10.04.2007 13:19

Ford Mondeo I 1.8 16v + LPG . Myśle że sobie poradzi :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 10.04.2007 18:41

W ubiegłym roku na Korculę jechałem Oplem Vectra B combi 1,6 16V+LPG sekwencja (1996r.pr.). Przed wyjazdem wymieniłem tylko przednie klocki. Wyszło bardzo tanio i bez żadnych problemów. W tym roku do Primosten tym samym autem ale czeka mnie przed wyjazdem wymiana rolek i paska rozrządu.

Wszystkim wybierającym się wkrótce do Cro życzę szerokiej drogi :!: :papa:
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 11.04.2007 19:12

Cześć

Toyota Avensis Kombi 2.2 D4D Diesel 150KM
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 11.04.2007 19:15

Cześć

Toyota Avensis Kombi 2.2 D4D Diesel 150KM
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 11.04.2007 19:18

Dromader napisał(a):
Jeżdzę lagunąII w dieslu, tylko młodszy rocznik (2004), odradzam kupno roczników 2001-2002, znajomi strasznie narzekają na choroby wieku dziecięcego w tych roczniach. Nawet po tylu latach (czytaj naprawach) potrafi coś wyskoczyć. Np. błąd karty kodowej .. .W Chorwcji nie byłem laguną ale Hiszpania, południe Francji, spisywała się bez zarzutu. Wygodny i przytulny samochód. Na wszelki wypadek polecam assistance.

Dzięki za bardzo cenną uwagę. Może rzeczywiście warto "dołożyć" trochę więcej. Ma czas na przemyślenia i ... oszczędzanie :wink:
Pozdrawiam

a najlepiej Laguna 2006 2.0 dCi 175 KM - polecam. Tanio, szybko, i dynamicznie

pozdrav
adam_cro
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 11.04.2007 19:42

adam_cro napisał(a):
Dromader napisał(a):

Pozdrawiam

a najlepiej Laguna 2006 2.0 dCi 175 KM - polecam. Tanio, szybko, i dynamicznie

pozdrav
adam_cro

Adam, dzięki. ja też uważam, że rocznik 2006 jest prawie najlepszy, tylko jakość i gwarancja idą w tym przypadku równo z ceną :roll: To niestety za drogo :(
Pozdrawiam i dzięki za radę
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 12.04.2007 11:31

Zastanawiałem się jaka usterka jest usterką krytyczną na trasie i trudną do przewidzenia w starszych samochodach. Zakładając,że pamiętasz o okresowych przeglądach i obsłudze bierzącej . Z własnego i znajomych doświadczenia widze dwie -trzy:
1. alternator (łożyska, szczotki), mechanicy często zapominają zdjąc pasek i sprawdzić łożyska),
2. pasek rozrządu, nie tyle chodzi o sam pasek ale o otoczenie, czyli pompe wodną, napinacz.One wpływają na trwałośc paska. Jeżeli wymieniasz pasek poproś o zajrzenie do tych elementów.
3. Klocki hamulcowe.
Rocznik 95 to nie jest nic tragicznie starego. Zrób przegląd ,po przeglądzie wycieczkę jakieś 300 km, jak nic nie wyjdzie to możesz jechać.
Pozdr.
Ostatnio edytowano 12.04.2007 15:21 przez Adam's, łącznie edytowano 3 razy
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 12.04.2007 12:15

Adam's napisał(a):Zastanawiałem się jaka usterka jest usterką krytyczną na trasie i trudną do przewidzenia w starszych samochodach. Zakładając,że pamiętasz o okresowych przeglądach i obsłudze bierzącej . Z własnego i znajomych doświadczenia widze dwie:
1. alternator (łożyska, szczotki), mechanicy często zapominają zdjąc pasek i sprawdzić łożyska),
2. pasek rozrządu, nie tyle chodzi o sam pasek ale o otoczenie, czyli pompe wodną, napinacz.One wpływają na trwałośc paska. Jeżeli wymieniasz pasek poproś o zajrzenie do tych elementów.
3. Klocki hamulcowe.
Rocznik 95 to nie jest nic tragicznie starego. Zrób przegląd ,po przeglądzie wycieczkę jakieś 300 km, jak nic nie wyjdzie to możesz jechać.
Pozdr.

1. Alternator - rzeczywiście może paść, ale z tego co pytałem - raczej małe prawdopodobieństwo, jeśli się do niego regularnie zagląda.
2. Pasek rozrządu - teraz mechaniory polecają wymianę całości, łącznie z pompą i napinaczem. Wzrasta wówczas trwałość całego kompletu. To podbnie jak z wymianą zespołu napędowego w moto. Niektórzy wymieniają tylko łańcuch, jeżdżąc dalej na zarżniętych zębatkach. To powoduje bardzo szybkie i duże zużycie nowego łańcucha i o nieszczęście nietrudno. Widziałem raz dzwona takiego specjalisty, co to uważał, że zębatki to jeszcze długo, długo :) Rada - wymienić łańcuch razem z zębatkami - nowe jest do siebie dopasowane i będzie służyło długo. Podobnie jest z paskiem rozrządu. Wymiana całego kompletu daje większą kulturę pracy całości, a co za tym idzie mniejszą awaryjność.
3. Hamulce - hmmmmm, no właśnie - może nie tyle serwis, co technika hamowania w górzystym terenie się kłania. A o tym to już można pisać i pisać. :) No w każdym razie niejednemu (niejednej) już się "skończyły" w Cro hamulce. :)
Niemniej rzeczywiście, na te elementy warto zwrócić szczególną uwagę przy "szykowaniu" wyjazdu.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES 100 konna Drynda z cro.pl
Szopisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szopisko » 12.04.2007 17:38

Ale przeżywacie :D:D

Rok temu byłem 6-letnim Seicento 900 - wersja bardzo uboga - kierownica i koła.

Zepsuć może się każde auto - bez względu na wiek - jak jest w miarę zadbane to nie ma się czego bać. Kupić assistatce i jechać.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 13.04.2007 20:49

Szopisko napisał(a):Ale przeżywacie :D:D

Zepsuć może się każde auto - bez względu na wiek - jak jest w miarę zadbane to nie ma się czego bać. Kupić assistatce i jechać.

Przeżywamy :?:
W jakim składzie byłeś: Ty i Twoja dziewczyna/żona? Czy może byłeś jeszcze z małymi dziećmi :?: :?: Każdy rodzic stwierdzi, że to duża - bardzo duża różnica, nawet bez względu na posiadane ubezpieczenie :!: :!: Więc potraktuj nasze "przeżywania" jako normalną troskę o najmłodszych Cromaniaków, potrafisz to zrozumieć :?: :wink:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 13.04.2007 21:10

Dromader napisał(a):
Szopisko napisał(a):Ale przeżywacie :D:D

Przeżywamy :?:
W jakim składzie byłeś: Ty i Twoja dziewczyna/żona? Czy może byłeś jeszcze z małymi dziećmi :?: :?: Każdy rodzic stwierdzi, że to duża - bardzo duża różnica, nawet bez względu na posiadane ubezpieczenie :!: :!: Więc potraktuj nasze "przeżywania" jako normalną troskę o najmłodszych Cromaniaków, potrafisz to zrozumieć :?: :wink:

Ale się zapaliłeś :lol: Szopisko ma rację że każde się może zepsuć.Ja jadę nowym i też zastanawiam się co robić gdy................................... :?: :wink: :lol:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 13.04.2007 21:12

Ups wyszło dwa razy sorki :oops:
Ostatnio edytowano 15.04.2007 10:25 przez krzysio21, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone