Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.02.2007 09:31

woka napisał(a):
woka napisał(a):
krzysio21 napisał(a):Obrazek

Jeśli można zapytać ...... co to za automobil i czy to jest nowe czy " stare" .
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 03.02.2007 09:33

Bentley Continental GT
6.0-liter W12 552 Ps :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.02.2007 09:45

rich72 napisał(a):Bentley Continental GT

6 liter ....... to tylko w Ameryce można tym jeździć. Zapewne pali mniej niż czołg ale to żadna pociecha. Szkoda, pojazd wizualnie niebrzydki. ..... acha, zapewne "bardzo tani" :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.02.2007 10:39

rich72 napisał(a):
Plumek napisał(a):A i jeszcze jedno! PLUMKOWA to żona PLUMKA, a to się nie zgadza :)

Żeńskie imiona ponoć kończą się na "a" więc tak mi się jakoś napisało

:wink:

:lol: Plumek to Plumek i już :)

rich72 napisał(a):Plumek - gdzie napisałem że powinien mieć 350 Ps :?:

No masz rację - nie Ty napisałeś tylko Hadson... :roll:

rich72 napisał(a):Ps. Nigdy nie zdarzyło mi się stać po pas w błocie a to że lubię pojeździć po lesie nie oznacza że to moje hobby. Zdjęć autentycznie nie mam bo zawsze mi było szkoda aparatu do takiego ciaprajstwa.

No to wprowadziłeś mnie w błąd opisując czym to jeździłeś w ten teren, jak pokonywałeś kałuże na motorynce, że zinterpretowałam sobie, że jesteś pasjonatem offroadu... Hm... Nie rozumiem, jak można tylko "lubić" babrać się w autach i lubić pojeździć po lesie przerabianymi do offroadu autami... To się ponoć kocha, albo nie! A Ty piszesz, że to nie było Twoje hobby i zdjęcia ani pół nie masz :( Kicha :( Jak ludzie chodzą w góry, to uwieczniają to na zdjęciach; jak łowią ryby - to fotografują największe okazy. A Ty siedzisz w autach, "w teren się najeździłeś" i... nic?

Dobra... Wracamy do meritum, czyli do tematu niniejszego wątku...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 03.02.2007 12:46

Nie rozumiem, jak można tylko "lubić" babrać się w autach i lubić pojeździć po lesie przerabianymi do offroadu autami...

Bo miastowi nigdy nie zrozumieją ludzi ze wsi :wink:

6 liter ....... to tylko w Ameryce można tym jeździć. Zapewne pali mniej niż czołg ale to żadna pociecha. Szkoda, pojazd wizualnie niebrzydki. ..... acha, zapewne "bardzo tani"

Woka nie zaprzątaj sobie głowy ceną auta ani zużyciem paliwa chociaż jak chcesz ....

silnik: W12, 48V, o pojemności 5998 cm3
Skrzynia: Sześciostopniowa, automatyczna skrzynia biegów z możliwością ręcznej zmiany przełożeń; stały napęd na cztery koła
Zawieszenie: Wielowahaczowe, pneumatyczne, amortyzatory z 4-stopniową regulacją, zmienna wysokość prześwitu
Hamulce: Tarczowe, przód o średnicy 40,5 cm, tył - 33,5 cm, wentylowane; ESP
moc maksymalna: 560 KM przy 6100 obr./min
maks. moment obr.: 650 Nm przy 1600 obr./min
Prędkość maksymalna: 318 km/h
Przyspieszenie 0-100 km/h: 4,8 s
Zużycie paliwa (miasto/trasa/średnie): 26,2/11,9/17,1 l/100 km
Cena (w USA): 165 tys. dol.

a tu masz słowa testującego

Na trasie z baku znika co najmniej 16 l/100 km, a w mieście trudno zejść poniżej 22 litrów. Świadomość, że jeden ruch prawą stopą może obudzić ponad 500 KM, okazuje się jednak silniejsza. Moja przeciętna to 29 litrów...

Jako że testujący dostał samochód tylko do testów o tym wspomniał - Ci którzy go kupują o tym już nie rozmawiają :wink:

A tak na marginesie - mnie również auta tego pokroju nie interesują - wiem że mnie nie stać i raczej mi nie grozi by było mnie stać a nawet gdybym miał takie pieniądze znalazłbym wiele innych kierunków ich wydatkowania niż zakup takiego bolida ot choćby zwiedzanie świata, choć nie powiem chętnie bym się z nim zmierzył np na północnej pętli Neuburgringu :wink:

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.02.2007 13:37

rich72 napisał(a):
Nie rozumiem, jak można tylko "lubić" babrać się w autach i lubić pojeździć po lesie przerabianymi do offroadu autami...

6 liter ....... to tylko w Ameryce można tym jeździć. Zapewne pali mniej niż czołg ale to żadna pociecha. Szkoda, pojazd wizualnie niebrzydki. ..... acha, zapewne "bardzo tani"

Woka nie zaprzątaj sobie głowy ceną auta ani zużyciem paliwa chociaż jak chcesz ....

silnik: W12, 48V, o pojemności 5998 cm3
Skrzynia: Sześciostopniowa, automatyczna skrzynia biegów z możliwością ręcznej zmiany przełożeń; stały napęd na cztery koła
Zawieszenie: Wielowahaczowe, pneumatyczne, amortyzatory z 4-stopniową regulacją, zmienna wysokość prześwitu
Hamulce: Tarczowe, przód o średnicy 40,5 cm, tył - 33,5 cm, wentylowane; ESP
moc maksymalna: 560 KM przy 6100 obr./min
maks. moment obr.: 650 Nm przy 1600 obr./min
Prędkość maksymalna: 318 km/h
Przyspieszenie 0-100 km/h: 4,8 s
Zużycie paliwa (miasto/trasa/średnie): 26,2/11,9/17,1 l/100 km
Cena (w USA): 165 tys. dol.

a tu masz słowa testującego

Na trasie z baku znika co najmniej 16 l/100 km, a w mieście trudno zejść poniżej 22 litrów. Świadomość, że jeden ruch prawą stopą może obudzić ponad 500 KM, okazuje się jednak silniejsza. Moja przeciętna to 29 litrów...

Jako że testujący dostał samochód tylko do testów o tym wspomniał - Ci którzy go kupują o tym już nie rozmawiają :wink:

A tak na marginesie - mnie również auta tego pokroju nie interesują - wiem że mnie nie stać i raczej mi nie grozi by było mnie stać a nawet gdybym miał takie pieniądze znalazłbym wiele innych kierunków ich wydatkowania niż zakup takiego bolida ot choćby zwiedzanie świata, choć nie powiem chętnie bym się z nim zmierzył np na północnej pętli Neuburgringu :wink:

Obrazek

Czy takim "autkiem" da sie pojechać do Chorwacji i jest to ekonomiczne :?: czy się kalkuluje :?: :lol: Wróćmy do tematu :!:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 03.02.2007 13:50

Lesiu - a czy Ty zawsze w temacie :?: :wink: Czy ekonomiczne - dla wielu TAK :!: Czy da się tym do Chorwacji - oczywiście :!: Czy się kalkuluje :?: a czy wszystko trzeba kalkulować :?: Czy jazda 200 km/h się kalkuluje :?: Najmniej auto pali przy 70-80 - jedziesz tyle :?: wiesz co to urlop :?: to czas kiedy wszystko mam w dupie - luzz bluess i orzeszki a to że z ciekawości patrzę ile mi autko pali przy 100 km/h, 220 km/h jeździe pod górkę jeździe z górki na Jadrance czy na autostradzie a może na przełęczach Velebitu - którędy najekonomiczniej :?: Wyłącz przynajmniej na 2 tygodnie ten kalkulator w głowie a poczujesz że żyjesz - nie masz tyle kasy - jedź na 12 albo na 10 dniu i spróbuj poczuć co to urlop.
Wiesz ile kosztowało paliwo w Cro :?: wiesz po ile były pomidory, mleko, wino, piwo, lody :?: PO CO :?: ja wiem - tylko dlatego że żona zabierała czasem paragony które przejrzałem dopiero w domu i stwierdziłem że stać mnie jechać tam w przyszłym roku :sm: :hearts:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.02.2007 13:54

Rysiek - ble ble ble oczywiście że wyłączam kalkulator jak jadę na wakacje :!: po to haruję cały rok żeby o tym nie myśleć przez 2 tygodnie :P. A ... i nie zawsze jestem w temacie, ale zrobiło się całkiem offroadowo :lol: to moze ktoś zna jakieś ciekawe offroadowe trasy w CRO :?: :lol:
Pozdrav :papa:

P.S. Żeby nie było całkiem w temacie poznałem kiedyś ciekawą drogę właśnie offroad dla sedana pod pełnym obciązeniem wracając z Helu i jadąc przez Gdańsk :lol: Patrzyłem tylko czy mi rowery z dachu nie spadają :lol:

:papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 03.02.2007 14:31

Tak więc mogę polecić trasę jeśli dobrze połączyłem fakty - nagranie video - niestety analog i mapę: Sumpetar - Trusa- Tugare - Gata - Cotici - przed Dubravą w lewo z powrotem na Tugare - Srinjine - Podstrana - tam naprawdę jest droga :wink:

Po jej przejechaniu droga na Sv. Jure i na Hvarze będzie się wszystkim wydawać autostradą :D :wink: - teściowa oczu nie otwarła :wink:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 03.02.2007 17:09

woka napisał(a):
rich72 napisał(a):Bentley Continental GT

6 liter ....... to tylko w Ameryce można tym jeździć. Zapewne pali mniej niż czołg ale to żadna pociecha. Szkoda, pojazd wizualnie niebrzydki. ..... acha, zapewne "bardzo tani" :lol:

Rich już wszystko napisał, a jeździ po ,,Europie'' :smo: Zdjęcie zrobione w Monako.Co ciekawe u nas nie ma dilera ,ale za to jest na Ukrainie :oczko_usmiech: POZDRAWIAM
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 03.02.2007 23:08

Czytam ten wątek i muszę zabrać głos. Chodzi o Explorera a ogólnie o amerykańskie auta. Rich zgadzam się z Tobą, że duże silniki i marna moc tych jednostek w porównaniu z Japońją czy Europą. Sam mam amerykana (małolitrażowe auto jak na Amerykę silnik 3,1v6) i przyznam się, że czasem przydałoby się szybciej pojechać, szybciej przyspieszać. To fakt. Z drugiej jednak strony trasę do HR połykam nim na raz. Bez bólu pleców. Podczas jazdy słyszę tylko szum opon. Jek jest otwarte okno lub przy przyspieszaniu słyszę jeszcze jedno...pomruk v6.
I tutaj nie mamy się co sprzeczać bo porównanie odgłosu pracy i kultury pracy jakiejś czwórki do v szóstki to tak jakby porównywał gówno do twarogu. No chyba, że jest to Subaru z silnikiem typu boxer.
Jeśli chodzi o auta terenowe to w pełni zgadzam się z Rich'em. Explorer nie jest autem terenowym. Znaczy się jak ktoś chce to pewnie może jechać w teren ale na pewno dalej by się w ten teren zapuścił gdyby jechał np. malutkim Suzuki Samuraj czy Jimny z silnikiem 1,3. Taka jest prawda. Nie zawsze i nie wszędzie to co duże jest lepsze. Duże i cięzkie auta nie są stworzone z myślą o ściganiu się ale do spokojnej statecznej jazdy. Pozdrawiam wszystkich automobilistów.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.02.2007 00:27

rich72 napisał(a):

Ale ja z Huty jestem - to jak ze wsi ;)
Ostatnio edytowano 04.02.2007 11:30 przez Plumek, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.02.2007 00:28

Wiła wianki napisał(a):Jek jest otwarte okno lub przy przyspieszaniu słyszę jeszcze jedno...pomruk v6.

A pomruk V8 to dopiero dźwięk ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.02.2007 09:52

Plumek napisał(a):
Wiła wianki napisał(a):Jek jest otwarte okno lub przy przyspieszaniu słyszę jeszcze jedno...pomruk v6.

A pomruk V8 to dopiero dźwięk ;)
w tym miejscu zgadzam się z Wami w 100 % :D

Ps. V 12 to jest to - wide BMW 750 :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.02.2007 10:03

Jak już mowa o ilości "V" to zdażyło mi się słyszeć dźwięk V 10 pod maską Touarega 8O. Ale pięknie mruczał. Znaczy się V 10 miał napisane z tyłu na klapie bagażnika a osobiście nie liczyłem mu garnków :D ale pomruk był piękny. Nie pisało też ile miał litrów pojemności. A dla ścisłości to był najnowszy model.

http://www.supercarnews.net/volkswagen/picture/2007-volkswagen-touareg-v10-tdi-r-line-scn-net-1862121-23450/

MRRRRRRRR :D:D:D:D

P.S. Cena nowego BMW 750 V12 :arrow: KBB Value: $67,400-$71,100
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone