Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
a.d.a.m.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) a.d.a.m. » 07.12.2006 22:26

Wiedziałem że rozpętam burzę :D
Benzyna vs. Diesel
Slapol wspaniały wywód i zgadzam sie w 100% ja też jeżdżę na gazie ze względu na ceny paliwa.

A wracając do tematu to jeśli już porównujemy to zdajmy sobie sprawę że trzeba by porównywać podobne technologie wtrysk bezpośredni + turbo w benzynie vs. wtrysk + turbo w dieslu. Turbina zbawiennie wpływa na przebieg momentu obrotowego nie ważne czy w benzynie czy w dieslu.
A wtedy różnice się zacierają. Wiadomo że diesle w przeciwieństwie do benzyny mają niesamowity moment obrotowy w niskich i średnich zakresach.
Niestety zakres użytecznych obrotów diesla jest mniejszy niż w benzynach co nadrabiane jest dłuższym zestopniowaniem skrzyń biegów (co niestety źle wpływa na osiągi).

Każda strona ma swoje racje, ja w Golfie mam tylko 190Nm momentu obrotowego i katalogowo 8,5s. do 100km/h a piąty bieg też bez problemu obsługuje zakres prędkości 80-220km/h (odcięcie na IV biegu następuje przy ~190km/h i 7400obr).
Wszystko jest sprawą względną. Ważne że dowozi mnie nad mój ulubiony Adriatyk.

http://www.auto-uzywane.pl
Zajrzyj Poczytaj Zapraszam
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 08.12.2006 07:57

a.d.a.m. napisał(a):Wiedziałem że rozpętam burzę :D
Benzyna vs. Diesel

To tylko drobny deszczyk. Zresztą zgadzam się, że wszelkie teoretyczne dyskusje o wyższości silników Pb nad ON (lub odwrotnie) nie mają żadnego sensu. Wszystko zweryfikuje trasa np. do Cro.
Pzdr
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.12.2006 08:15

krystek napisał(a):
rich72 napisał(a):Adam 320 Nm :?:
Który z mocnych benzynowych tyle ma :wink:

Impreza WRX STI ma nawet 390 Nm, a WRX właśnie 320 i to jedynie z pojemności 2,5 l. Aha, jeszcze Evo IX pewnikiem będzie miało pon. 350 Nm, w niektórych wersjach pow. 400 Nm i to z 2 l pojemności. No, ale to nie są jeździdełka dla ludu i lubią sobie łyknąć paliwka.

ale z turbiną Krystek :!: i to taką tubriną że za autem liście na drodze nie zostają :wink: . A temat turbo w benzynie to już całkiem inna bajka no i zużycie paliwa w turbo benzynie - jak wykorzystasz osiągi nie licz w takiej Imprezie na zużycie paliwa poniżej 15 l/100 :D
Żeby jeszcze podkreślić że temat turbo w silnikach benzynowych to inna bajka powiem tak - dlaczego wycofano z F1 silniki 1,5 tubro :?: bo być może że przy zastosowaniu dzisiejszych technologi materiałowych silniki miały by po 2000 Ps iu kręciły się po 50 tyś rpm (a silnik kosztowałby tyle co prom kosmiczny :D )
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 08.12.2006 10:13

rich72 napisał(a):
krystek napisał(a):ale z turbiną Krystek :!: i to taką tubriną że za autem liście na drodze nie zostają :wink: . A temat turbo w benzynie to już całkiem inna bajka no i zużycie paliwa w turbo benzynie - jak wykorzystasz osiągi nie licz w takiej Imprezie na zużycie paliwa poniżej 15 l/100 :D

No fakt, Impreza STI jest skrajnym przypadkiem, choć podobnie, jak w Evo IX w wersjach 280 KM i GT300, to spalanie (dane katalogowe) już jest na poziomie zbliżonym do wspomnianego przez Ciebie VAG-owskiego 3,2 FSI (tak, wiem , to V6) i niewiele wyższym niż 2,0 FSI z Paska. Oczywiście to tylko dane producenta, czyli niewiele wspólnego będą miały z rzeczywistym spalaniem.
Pzdr
Ps. Choć wg danych użytkowników, nie są to wartości szokujące, np.Evo IX .
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.12.2006 10:46

no szczególnie to ostatnie - 30l/100 :wink: tegoroczna podróż do Cro tak ebałt 4000 PLN :D

Ps. A Ci co podali 10 -12 litrów to chyba się rąbnęłi przy zakupie bo po ciorta im benzin turbo jeśli turbiny nie używają :?: :?: :?: :D. Taki silnik jak w Imprezie czy Evo bez turbo ma 25 % mocy podanej z turbiną :wink:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 08.12.2006 16:26

No tak faceci dostali swoje ulubione zabawki czyli dyskusja o samochodach :D:D:D
Haweł - ale słabnięciu auta winien był słaby silnik plus obciążenie a nie gaz. Sorry ale 1,2 w Punciaku z 4 osobami na pokładzie, kufrem na dachu i odpaloną klimą nie ma szans być wyścigowcem.
Samochód musi mieć konkretną pojemność i wysoki moment to nie ma problemu. Mój 1,8 122 KM i z dobrą sekwencją nie miał żadnych problemów ani w Alpach ani w Apeninach ani we wspinaczce na Etne ;)
Co do dyskusji o wyższości Świąt B. Narodzenia nad Wielkanocą czyli benzyny nad dieslem i odwrotnie ;) to nie ma dobrych rozwiązań dla wszystkich.
Ja np. kupuję raczej nowe auta (jeśli używka to tylko w przypadku drugiego w rodzinie). Dysproporcje w cenie między dieslem a benzynką w przypadku nowych mają sens przy przebiegach powyżej 40 kkm rocznie. Dla mnie to trochę za dużo/jeżdżę 25-30 kkm rocznie/.
Ostatnio robiłem porównania małych diesli i benzyn dla Autotechniki tu opłacalność ma jeszcze bardziej opóźniony zapłon (trzeba przejchać minimum 120 kkm by wyjść na zero.
Tak więc diesel fajna rzecz ale trzeba mieć albo dużo więcej kasy albo dużo jeździć.
Dysproporcje zmieniają się w przypadku zakupu kilkulatka, ale to już rosyjska ruletka zwłaszcza w przypadku diesla. Zakatować turbinę i wykończyć na polskiej ropie wtryskiwacze bardzo łatwo, poziom kultury technicznej nadal u nas szwankuje. Więc można albo mieć szczęście/nosa/układ i jak Rychu kupić superbrykę albo można wsiąść na minę.
Ja półtora roku temu wybrałem jak wybrałem, gaz już się zwrócił teraz tylko oszczędzam. Instalka sekwencyjna (renomowana a nie składak) jest praktycznie bezobsługowa. Tylko przeglądy i do przodu :twisted: :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.12.2006 17:36

Maciej - z układu zawsze możesz skorzystać. Warunek - auto nie starsze niż 3 lata i masz je z jednego z około fabrycznych salonów Opla w Niemczech (okolice Wiesbaden). Kolor i wypas wybierasz sam :wink:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 08.12.2006 17:49

Jak mogą być nie tylko Łople to jestem za ale za parę latek :wink: Następny będzie albo Subaru Forester albo Audica w dieslu np. A4 Avant - wiek max 3 lata :lol:
PozdraV
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.12.2006 18:15

Subaru raczej odradzam - nie znają się zbytnio na tych modelach - Audi może być choć już bez niemieckiej gwarancji i bez możliwości tańszego przeglądu w PL.

Ps. Czyli jednak diesel :wink:

Maciej - zakatować na kilku tysiącach km można każdą brykę ale weź pod uwagę że młodzież w Niemczech raczej nie jeździ dieslami ale raczej czymś typu 2.0 (lub więcej) 16V. Diesle natomiast (a tym bardziej kombi) kupują raczej ludzie którzy auto traktują jako narzędzie pracy a Ci o auta dbają :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 08.12.2006 19:49

W temacie diesel czy benzyna. Nie polecam czytać uwag pod zasadniczym tekstem.
adamo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamo » 16.12.2006 23:53

witam,
jako ze to moj 1 post na tym forum -> WITAM WSZYSTKICH
w tym roku pojedziemy:
Alfa Romeo 146 1.8TS 140KM klima na pokladzie. . . :D

wczesniej bylismy Daewoo Lanos. . .

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16.12.2006 23:56 przez adamo, łącznie edytowano 1 raz
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 16.12.2006 23:55

Ja zawsze jadę autkiem, które ma silnik i cztery kółka, a wy wymyślacie nie wiadomo co!!!!!!!??????? :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :?: :?: :?: :?: :?: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.12.2006 00:06

adamo napisał(a):witam,
w tym roku pojedziemy:

pozdrawiam

cieniutko ale witamy serdecznie :D :wink:
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 17.12.2006 00:21

rich72 napisał(a):
adamo napisał(a):witam,
w tym roku pojedziemy:

pozdrawiam

cieniutko ale witamy serdecznie :D :wink:

Tym słowem "cieniutko" to chyba nie zachęcasz!!!???
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 17.12.2006 09:31

Nooo....Rysiu ,długo sie kamuflowałeś,ale w końcu się wydało czym jeżdzisz :D

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone