napisał(a) piotr68 » 12.04.2024 06:29
ziemniak napisał(a):Na następny rok planujemy dłuższą wyprawę do Azji w różne regiony. Po wielu filmach, lekturach itd. koncentrujemy się wokół dwóch aut. Proszę pomóżcie, bo mam dwie oferty i chcę coś wybrać, aby mieć auto już na ten sezon i powoli coś w nim skubać. Nie chcemy typowego kampera, raczej coś w stylu auta do którego możemy wrzucić rowery i jechać, albo jak parę postów wyżej zmienić na mini kamper i móc nocować po drodze.
Szukam opinii na temat silników, komfortu jazdy i ogólnych uwag (L2H1):
- fiat ducato 3 (silnik 2,3 d)
- renault trafic 2 (silnik 2,0 d)
Tylko roczniki 06-11, głównie ze względu na to, że wydają się mi być prostsze w obsłudze i w większości świata ktoś będzie potrafił to naprawić.
Mam taki sam pomysł. W lutym kupiłem trafica2 L2H1 2.0dCI właśnie, ale 2012r. bo chciałem już euro5 ze względu na planowane SCT w Krakowie. W dwa miesiące zrobiłem zabudowę. Jest już po pierwszych testach w Polsce i niebawem lecimy do Grecji, Turcji i może Gruzji na 3-4 miesiące. Powtórka z trzymiesięcznego wyjazdu namiotowego z 2021r. tylko tym razem bardziej na dziko. Auto fajne ale małe, co ma też swoje plusy w podróży (wjazd, parkowanie w miastach). Przy przemyślanej zabudowie można sporo zmieścić w środku, ale rowery to już jednak na zewnątrz. O assistance na Azję faktycznie lepiej zapomnieć. Po powrocie będę mógł powiedzieć więcej.