Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Użytkownik usunięty
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2020 23:38

Francuzy to nie tylko Citroeny a Honda to Honda, nie ma co porównywać. A spadek wartości auta, kto się teraz tym przejmuje ?
Mam znajomego rzeczoznawcę, który od 25 lat jeździ tylko Francuzami i nadal będzie nimi jeździł.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 25.01.2020 10:24

alechandro napisał(a):Ostro, wynika z tego, że każda Vitara się psuje. Miałem już Suzuki, co prawda nie Vitarę ale S-Cross i wspominam ją bardzo dobrze. Powtarzacie oklepane mity tak jak na temat Francuzów. Jeszcze raz zapytam - jakie samochody mają najniższą usterkowość poza Japońcami ? Francuzy właśnie .....

Niższą awaryjność niż auta francuskie ma Hyundai, Kia. Francuzi mogą się od nich uczyć jak się powinno robić samochody. Warto poczytać rankingi niezawodności.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.01.2020 11:09

alechandro napisał(a):Francuzy to nie tylko Citroeny a Honda to Honda, nie ma co porównywać. A spadek wartości auta, kto się teraz tym przejmuje ?
Mam znajomego rzeczoznawcę, który od 25 lat jeździ tylko Francuzami i nadal będzie nimi jeździł.

Masz absolutną rację co do Francuzów - moja całkowicie niezawodna Toyota Yaris jest wyprodukowana we Francji :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.01.2020 12:56

wikol napisał(a):
alechandro napisał(a):Ostro, wynika z tego, że każda Vitara się psuje. Miałem już Suzuki, co prawda nie Vitarę ale S-Cross i wspominam ją bardzo dobrze. Powtarzacie oklepane mity tak jak na temat Francuzów. Jeszcze raz zapytam - jakie samochody mają najniższą usterkowość poza Japońcami ? Francuzy właśnie .....

Niższą awaryjność niż auta francuskie ma Hyundai, Kia. Francuzi mogą się od nich uczyć jak się powinno robić samochody. Warto poczytać rankingi niezawodności.

Za to koreańczyki mogą sie uczyć od francuzów jak sie robi wygodne auta :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.01.2020 13:50

sito_zabrze napisał(a):
Za to koreańczyki mogą sie uczyć od francuzów jak sie robi wygodne auta :mrgreen:

Ale czy w samochodzie o wygodę chodzi?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.01.2020 14:04

Kapitańska Baba napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

Ale czy w samochodzie o wygodę chodzi?

W jakimś stopniu tak
Zrób sobie trase do Cro twardym Golfem GTI a potem Citroenem C5 :wink:

Ja raz jechałem do Cro Reno Scenikiem i tylko wtedy po dojechaniu na miejsce nic mnie nie bolało. No ale moze to wina wieku bo przechodze kryzys wieku średniego.... :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.01.2020 14:08

sito_zabrze napisał(a):W jakimś stopniu tak
Zrób sobie trase do Cro twardym Golfem GTI a potem Citroenem C5 :wink:

Ja raz jechałem do Cro Reno Scenikiem i tylko wtedy po dojechaniu na miejsce nic mnie nie bolało. No ale moze to wina wieku bo przechodze kryzys wieku średniego.... :mrgreen:

Wygoda to dodatek uprzyjemniający jazdę. Najważniejsze dla mnie jest jednak bezpieczeństwo a tu wiele by pisać

PS. najmniej zmęczona jestem po prowadzeniu busa :D
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 25.01.2020 14:18

Fakt że Francuzy są wygodne, mają dobrze wyprofilowane fotele itd. Elektronika w tych autach to kompletna porażka.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.01.2020 14:28

sito_zabrze napisał(a):
Ja raz jechałem do Cro Reno Scenikiem i tylko wtedy po dojechaniu na miejsce nic mnie nie bolało. No ale może to wina wieku bo przechodzę kryzys wieku średniego.... :mrgreen:

Perez 20 lat jeździłem Golfami i IV była bardzo wygodna, ale na dłuższe trasy ojca Golf Plus był wygodniejszy.Od dwóch lat jeżdżę C-Maxem i jak dla mnie rewelacja, służbowo jeżdżę dwuletnią Octavią i C-Max jest na dłuższych trasach wygodniejszy. Scenic, Max, Plus to wyższe auta, w pewnym wieku się to bardziej docenia :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ps. Focus Mk1 na dłuższe trasy jak dla mnie porażka, po ok 3 godzinach dooopa mnie tak boli że nie potrafię usiedzieć :mrgreen:

wikol napisał(a):Fakt że Francuzy są wygodne, mają dobrze wyprofilowane fotele itd. Elektronika w tych autach to kompletna porażka.

Za to możesz wygodnie czekać na lawetę :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2020 15:27

⁹Nie wiem na czym się opieracie ale zakładam, że nie na Auto Światach i tego typu badziewiach. Jednak według niezależnego Warranty Direct w rankingu najmniej awaryjnych są Francuzy właśnie za Japońcami. Elektronika we Francuzach to porażka ? Ale elektronika we Francuzach jest niemiecka, więc ?. Zmieńcie myślenie bo zabobonami daje.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 25.01.2020 15:41

Silniki diesla HDI grupy PSA (Peugeot/Citroën) zostały uznane za jedne z najlepszych na świecie, dokładnie zajęły drugie miejsce za dieslem Toyoty lub Hondy. Dodatkowo samochody francuskie (Peugeot/Citroën) są podwójnie ocynkowane, próżno szukać tam rdzy jak to ma miejsce w innych markach, nawet wśród młodych samochodów.
Sam jeżdżę "amerykańcem" ale miałem kilka aut francuskich i złego słowa nie powiem.
Co do bezawaryjnych Japończyków, to i tam zdarzają się wpadki jak np. 1,5 mln.aut Toyota wzywanych do serwisu przez możliwość nie otwarcia się poduszek powietrznych lub słynna sprawa Toyot w USA gdzie koncern Toyota wypłaca gigantyczne odszkodowania ofiarom wypadków gdzie w Toyotach blokował się pedał gazu. Takze każda marka ma sukcesy jak i wpadki.
Pozatym większość koncernów współpracuje ze sobą, jak i większość zaopatrza się u tych samych dostawców części z których produkują samochody.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 25.01.2020 17:17

Bartek81 napisał(a):Silniki diesla HDI grupy PSA (Peugeot/Citroën) zostały uznane za jedne z najlepszych na świecie, dokładnie zajęły drugie miejsce za dieslem Toyoty lub Hondy. Dodatkowo samochody francuskie (Peugeot/Citroën) są podwójnie ocynkowane, próżno szukać tam rdzy jak to ma miejsce w innych markach, nawet wśród młodych samochodów.
Sam jeżdżę "amerykańcem" ale miałem kilka aut francuskich i złego słowa nie powiem.
Co do bezawaryjnych Japończyków, to i tam zdarzają się wpadki jak np. 1,5 mln.aut Toyota wzywanych do serwisu przez możliwość nie otwarcia się poduszek powietrznych lub słynna sprawa Toyot w USA gdzie koncern Toyota wypłaca gigantyczne odszkodowania ofiarom wypadków gdzie w Toyotach blokował się pedał gazu. Takze każda marka ma sukcesy jak i wpadki.
Pozatym większość koncernów współpracuje ze sobą, jak i większość zaopatrza się u tych samych dostawców części z których produkują samochody.

Nie myl pojęć..!
"Błąd ludzki" a żywotność auta to dwa różne pojęcia.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 25.01.2020 18:04

yanek37 napisał(a):
Bartek81 napisał(a):Silniki diesla HDI grupy PSA (Peugeot/Citroën) zostały uznane za jedne z najlepszych na świecie, dokładnie zajęły drugie miejsce za dieslem Toyoty lub Hondy. Dodatkowo samochody francuskie (Peugeot/Citroën) są podwójnie ocynkowane, próżno szukać tam rdzy jak to ma miejsce w innych markach, nawet wśród młodych samochodów.

Nie myl pojęć..!
"Błąd ludzki" a żywotność auta to dwa różne pojęcia.

Błędem ludzkim w takim razie jest złe zaprojektowanie miejsca komputera BSI w Peugeocie 307 gdzie dostawała się woda i powodowała zwarcie i pożar. Bo i peugeot bez tych błędów ludzkich przejedzie 1000000 km.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.01.2020 18:17

Audi w podobnym miejscu umieszczało tez jakiś ważny komputer w modelu A6. W tym samym modelu potrafią sie same otworzyć szyby. W nocy. Bez udziału osób trzecich :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2020 18:41

sito_zabrze napisał(a):Audi w podobnym miejscu umieszczało tez jakiś ważny komputer w modelu A6. W tym samym modelu potrafią sie same otworzyć szyby. W nocy. Bez udziału osób trzecich :oczko_usmiech:

Dokładnie to się zdarzyło mojemu bratu. A jak będziecie w drodze do cro i z powrotem to zwróćcie uwagę jakie samochody jadą na lawetach. Ja to obserwuję od co najmniej 3 lat i swoje obserwacje podałem już w tym wątku. Nie były to Francuzy ;)
Co by nie było, nie mam Francuza, nie dlatego ich bronię ale opieram się na doświadczeniach znajomych, którzy od lat jeżdżą Francuzami. Podobne mity co na temat Francuzów zakorzenione są w Polsce na temat Fiata, który ma dobre auta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 407
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone