alechandro napisał(a):To prawda, ja za auto tyle nie dałbym. Prawdopodobnie dlatego, że biorę auta w leasing na 3-4 lata i wymieniam a jak do tej pory w każdym egzemplarzu do 100 tys. miałem wszystko co potrzeba i tej kwoty nie mam zamiaru przekraczać także następnym razem chyba, że niedużo. No i olej. Ponieważ ludzie myślą, że producenci dbają o ich komfort kiedy zapraszają na wymianę co 30 tys. km. W nowym Oplu pojechałem na wymianę oleju po 2 tys. km ( mimo, że brak takiego zalecenia ) i Pan serwisant rzucił do mnie - do zobaczenia przy 30 tys. Ja mu na to - nie, do zobaczenia za 13 tys. czyli kiedy stan km będzie wynosił 15 tys. Bardzo dużo obecnie zależy od oleju, szczególnie, że mamy erę "turbo". Nie wierzcie w zapewnienia, że wystarczy co 30 tys. chyba, że jak ja wymieniacie samochód po 3-4 latach.
Po zakupie Optimy, serwis zaprosił mnie na wymianę po 3 tyś. Wymienili i zaprosili za kolejne 12 tyś.
Wiedzą co robią. Dodatkowo wbijają to w kompa i auto samo przypomina o zbliżającym sie serwisie.
Kia jako wciąż świeża marka (Kia to Hyundai, znaczy sie Hyundai jest właścicielem marki Kia) i nie może pozwolić sobie na wtopy.
Optima ma rok i przebieg 28 tyś. Jeżdżę mało.