Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Garo&Justa
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 05.08.2019 06:18

alechandro napisał(a):To prawda, ja za auto tyle nie dałbym. Prawdopodobnie dlatego, że biorę auta w leasing na 3-4 lata i wymieniam a jak do tej pory w każdym egzemplarzu do 100 tys. miałem wszystko co potrzeba i tej kwoty nie mam zamiaru przekraczać także następnym razem chyba, że niedużo. No i olej. Ponieważ ludzie myślą, że producenci dbają o ich komfort kiedy zapraszają na wymianę co 30 tys. km. W nowym Oplu pojechałem na wymianę oleju po 2 tys. km ( mimo, że brak takiego zalecenia ) i Pan serwisant rzucił do mnie - do zobaczenia przy 30 tys. Ja mu na to - nie, do zobaczenia za 13 tys. czyli kiedy stan km będzie wynosił 15 tys. Bardzo dużo obecnie zależy od oleju, szczególnie, że mamy erę "turbo". Nie wierzcie w zapewnienia, że wystarczy co 30 tys. chyba, że jak ja wymieniacie samochód po 3-4 latach.

Po zakupie Optimy, serwis zaprosił mnie na wymianę po 3 tyś. Wymienili i zaprosili za kolejne 12 tyś.
Wiedzą co robią. Dodatkowo wbijają to w kompa i auto samo przypomina o zbliżającym sie serwisie.
Kia jako wciąż świeża marka (Kia to Hyundai, znaczy sie Hyundai jest właścicielem marki Kia) i nie może pozwolić sobie na wtopy.
Optima ma rok i przebieg 28 tyś. Jeżdżę mało.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.08.2019 06:33

My se tu mozemy gdybać co jest lepsze a co gorsze
Prawda jest taka ze to wszystko rozbija sie o to , ze mało kogo stać na nowe auto co pare lat. Ja i moi znajomi dobijamy do czterdziestki. Tylko jedni kupili nowe auto do tej pory i za kilka lat bedzie ich znowu stać na nowe. Reszta kupuje z drugiej ręki , lepsze lub gorsze.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 05.08.2019 06:40

40 lat to ponoć najlepszy okres podczas życia jezeli chodzi o finanse. Doświadczenie w pracy jest, większość sie dorobiła lub zaczyna bo np zwalniają sie z pracy i zakładają firmy, robiąc dalej to samo.
Nowe auto to tez kwestia rozsądku. Ktoś ma 100 tyś zł, ciężko zarobione i chce pojazd to 10 razy się zastanowić musi - Nowa Astra, Focus, Ceed a jak dobrze pogada to może Optima, czy 5 letnie BMW czy Audi.
Zależy na czym komu zależy...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.08.2019 06:43

Garo&Justa napisał(a):Po zakupie Optimy, serwis zaprosił mnie na wymianę po 3 tyś. Wymienili i zaprosili za kolejne 12 tyś.
Wiedzą co robią.

Oczywiście że wiedzą co robią, to jest dla nich dodatkowa kasa. Wymiana oleju po kilku tysiącach km jest mocno dyskusyjna. Ja wymieniłem po 15k zamiast po 30k jak jest w książce. Kupiłem swój olej a wpis mam w książce serwisowej.

Flayszakal napisał(a):pod domem stanęła Kia ceed 1,6benzyna :lol:

Będzie Pan zadowolony, mam ten silnik tyle że w Hyundai i spisuje się bardzo dobrze. Przydałoby się więcej koni ale jest oszczędny w porównaniu do T-GDI.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 05.08.2019 07:00

Ceedką byliśmy kilka razy w Cro i Włochy też zjeździła. Zadnych problemów.
Ale to nowe, więc pewnie każde nowe auto dałoby radę.
Jedyne co przeszkadza to wielkość, nasza rodzina to 2+2, dlatego teraz jest Optima.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.08.2019 07:15

Ja sie wahałem które kombi kupić, Astra 4 czy Ceed 2
Kasa podobna, wielkość też. Wybrałem Opla. Moze dlatego ze mam dobry dostęp do części i serwisu tej marki... :mrgreen:

No i Opel stworzony jest do gazu :hearts:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2019 07:28

Gdy słyszę teksty o tym, jak to nowe jest lepsze a używane to szrot, to...

FB_IMG_1554367086014.jpg

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 05.08.2019 08:06

Kto napisał że używane to szrot?
Tak sie złożyło, że mam już drugie nowe auto ale też wcześniej pisałem o eksperymentowaniu z autami żony. Kupujemy używane, kilkuletnie (obecne Mk5 jest wyjątkiem bo z 2016r a zawsze były to okolo 7 latki) i i bardzo sobie chwalimy używki. Z jednym wyjątkiem, BMW. Nie kupię wiecej...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.08.2019 08:10

Statystyczny wiek sprowadzonych w tym roku aut wynosi 11 lat i siedem miesięcy i jest to mniej niż średnia w 2018 r., która wyniosła blisko 15 lat.
I to się zgadza. W pobliskich warsztatach zawsze komplet aut na parkingu do naprawy.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 05.08.2019 08:17

wikol napisał(a):Statystyczny wiek sprowadzonych w tym roku aut wynosi 11 lat i siedem miesięcy i jest to mniej niż średnia w 2018 r., która wyniosła blisko 15 lat.
I to się zgadza. W pobliskich warsztatach zawsze komplet aut na parkingu do naprawy.

I są to tylko auta stare sprowadzone. Nikt nie naprawia swoich kilkuletnich salonowych, kupionych w kraju. :lol:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.08.2019 08:20

wikol napisał(a):Statystyczny wiek sprowadzonych w tym roku aut wynosi 11 lat i siedem miesięcy i jest to mniej niż średnia w 2018 r., która wyniosła blisko 15 lat.

W ASO w którym pracuje stoi tez komplet rocznych lub kilkumiesięcznych do naprawy. Silniki, skrzynie, turbiny, pompy adblue....
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 05.08.2019 08:25

sito_zabrze napisał(a):

W ASO w którym pracuje stoi tez komplet rocznych lub kilkumiesięcznych do naprawy. Silniki, skrzynie, turbiny, pompy adblue....

Sito_zabrze, a jakiej marki głównie?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.08.2019 08:27

sito_zabrze napisał(a):W ASO w którym pracuje stoi tez komplet rocznych lub kilkumiesięcznych do naprawy. Silniki, skrzynie, turbiny, pompy adblue....

Ople się tak sypią że roczne lub kilkumiesięczne do naprawy ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2019 08:40

Ople raczej się tak nie sypią.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 05.08.2019 08:59

Garo&Justa napisał(a):40 lat to ponoć najlepszy okres podczas życia jezeli chodzi o finanse. Doświadczenie w pracy jest, większość sie dorobiła lub zaczyna bo np zwalniają sie z pracy i zakładają firmy, robiąc dalej to samo.

Najlepszy okres? Większość ma dzieci w wieku przedszkolnym/szklonym i 15-20 lat kredytu na mieszkanie do spłacenia. Jak patrzę dziś na bezdzietnych 25-30 latków, co kupują auta z salonu i budują dom, to mnie ogarnia zazdrość. Kilkanaście lat temu, jak my mieliśmy tyle lat, to połowa uciekła do Anglii, inni zarabiali tu po tysiąc złotych i cieszyli się, że mają pracę, bo bezrobocie wynosiło, wtedy tyle, ile mieliśmy lat.

Mając w pamięci tę statystykę (15 lat), ostatnio przechodząc wzdłuż bloku na moim osiedlu przyjrzałem się stojącym samochodom ;), i myślę, że ze 20-30% aut miał mniej niż niż 10 lat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 391
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone