Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Bartek81
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 03.08.2019 12:36

Ural napisał(a):Znowu te durne dyskusje ile komu pali i jakie ma auto. Dżentelmeni o samochodach nie rozmawiają. Jak kogoś stać to jeżdzi nowym autem : fiatem, skodą, dacią, fordem, oplem czy tudzież mercedesem. Inteligentny człowiek nie obnosi się tym itp. A Polacy aby się dowartościować w oczach rodziny, znajomych kupują 10 - 20 letnie BMW, RAV4, Hondy, Audi z wodotryskami z 200 tys km i więcej przebiegiem i to jeszcze ściągane na lawetach z zachodu bo niby taniej niż w Polsce. Wieś tańczy wieś śpiewa. Głupota Polaków nie zna granic. Postaw się, a zastaw się . A kup sobie nowe BMW czy Audi to wtedy powiem, że widocznie dobrze się Ci powodzi lub masz auto leasingu jak większość osób prowadzących działalność gospodarczą. Osobiście zamieniłem piękną starą 10 letnią Hondę CRV na nowe auto ale nie takie drogie w zakupie i naprawie jak Honda tylko na nowe tańsze z polskiego salonu. Jestem zadowolony bo mam nowe auto. Jak pojeżdżę nim kilka lat to oddam córce bo szkoda sprzedawać auto od I właściciela obcemu, a w szczególności handlarzowi. Jak kogoś nie stać na nowe auto to niech kupi nowsze, mniejsze, tańsze ale sprawne, nie składane z kilku części czy z przebiegiem ponad 200 tys km od któregoś po kolei właściciela czy ściągane jako prawie złom z zachodu i wiecznymi niesprawnościami.

Ktoś mądry powiedział o kierowcach starych BMW - Bolid Młodego Wieśniaka i jest w tym część prawdy. Silnik się zaciera, co chwila w naprawie itp. ale ma ...BMW, Audi 200 KM mocy. Siwy dym. Nie obrażam pracowitych mieszkańców wsi podałem tylko przykład bo dotyczy to też mieszkańców miast. Na co komu rzęch z wiecznymi problemami do których nikt nie chce się przyznać bo nie wypada, bo co znajomi powiedzą albo rodzina.

Wydaje mi się że trochę przesadzasz. Nie każde auto 10 letnie to złom i nie każde auto z przebiegiem 200 tys. to też złom. Sam mam auto z przebiegiem ponad 190.000 i sprawuje się b.dobrze. Koledzy maja auta z większym przebiegiem i są zadbane. Równie dobrze można mieć auto z przebiegiem 100 lub mniej i zaniedbany szrot. Jak dbasz tak masz.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2019 12:49

wikol napisał(a):Do Chorwacji na pewno wolałbym jechać nowym Fiatem Tipo niż 12-15 letnim BMW z przebiegiem 250k.
Stare auto to loteria czy się popsuje czy nie.
Znajomy ma 13 letnie auto i już nie ryzykuje wyprawy do CRO. Chce mieć spokojne, udane wakacje. Wybiera wygodny samolot.

Pierwszy raz do CRO jechałem moim Golfem gdy miał 10lat ostatni raz nim byłem gdy miał 16lat i spokojnie mógłbym dalej jeździć. Sprzedałem go w ubiegłym roku gdy miał lat dwadzieścia i przez ostatnie półtorej roku jeździłem nim służbowo robiąc 3-3,5 tyś. km miesięcznie. Auto miałem 15lat , wszystkie przeglądy robione na bieżąco i co najważniejsze wszystko co stwierdzone na przeglądzie do wymiany było wymieniane. Jeżdżę przeważnie starszymi autami i to nie zawsze wiek jest wyznacznikiem awaryjności auta :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2019 12:58

Zgadza się ale auta z tamtej "epoki" produkcyjnej to inna bajka niż obecne samochody z silnikami typu TSI i podobnymi. Za 10 lat o tych dzisiejszych nowych nie powiemy że są równie dobre co nowe. Niestety stare poczciwe niezawodne Golfy, Toyoty czy Fordy z tamtych lat to już historia.
Tak samo za 10 lat LPG będzie o wiele mniej popularne. Auta są tak skomplikowane że instalacja gazowa to ryzyko. Np. najnowsza RAV4 ma wtrysk pośredni i bezpośredni jednocześnie :)
Ale nie wpłynie to na koszt wakacji gdyż auta na benzynie coraz mniej palą :)
Sidney
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sidney » 03.08.2019 13:23

Nie ważne jakie autko się ma grunt że jeździe z punku A do punktu B auto ma być sprawne cały rok!!!
A nie tylko na wyjazd urlopowy !!!
Ja byłem w Cro 11letnim fiatem Doblo 1.9 mjtd zrobiłem nim przez 2tygodnie 3500 km jakoś dawał radę
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2019 13:57

wikol napisał(a):Zgadza się ale auta z tamtej "epoki" produkcyjnej to inna bajka niż obecne samochody z silnikami typu TSI i podobnymi. Za 10 lat o tych dzisiejszych nowych nie powiemy że są równie dobre co nowe. Niestety stare poczciwe niezawodne Golfy, Toyoty czy Fordy z tamtych lat to już historia.
Tak samo za 10 lat LPG będzie o wiele mniej popularne. Auta są tak skomplikowane że instalacja gazowa to ryzyko. Np. najnowsza RAV4 ma wtrysk pośredni i bezpośredni jednocześnie :)
Ale nie wpłynie to na koszt wakacji gdyż auta na benzynie coraz mniej palą :)
Służbowo jeżdże teraz 1,4 TSI, jak na razie po roku przejechane 40tys. km bezproblemowo. Zobaczymy jak będzie po 5 latach i 200tysiach :oczko_usmiech: :mrgreen:
Jeśli chodzi o spalanie i osiągi to TSI jak dla mnie rewelacja :papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.08.2019 15:10

Och Wy eksperci od siedmiu boleści. Stare to jest stare i nigdy nie będzie lepsze od nowego. Koniec i kropka.

Mój brat miał sprowadzaną 10 letnią Mazdę 6, kolega Audi 4. Co się okazało. Bratu zardzewiała Mazda, koledze siadła głowica silnika diesel i jeszcze coś tam -koszt naprawy 10 tys zł. . Co zrobili ano sprzedali. Co kupili: brat Lagunę III diesel 4 letnią z przebiegiem 70 tys. km od I właściciela kupioną w Polsce (w rankingu europejskim, światowym 1 miejsce - silnik 150 KM, diesel o pojemności 2 litry). Co kupił kolega ano Hondę HRV benzyna z salonu. Co mi powiedzieli - nigdy auta sprowadzanego. Co jeszcze wyszło w czasie eksploatacji. Auta poprzednie miały cofnięte liczniki średnio o 100 tys km. I weż tu kup okazyjne piękne stare auta z bogatego zachodu.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2019 16:44

Ural napisał(a):Och Wy eksperci od siedmiu boleści. Stare to jest stare i nigdy nie będzie lepsze od nowego. Koniec i kropka.

Wiedziałem że mądrego zawsze warto posłuchać.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 03.08.2019 16:59

wikol napisał(a):Do Chorwacji na pewno wolałbym jechać nowym Fiatem Tipo niż 12-15 letnim BMW z przebiegiem 250k.
Stare auto to loteria czy się popsuje czy nie.
Znajomy ma 13 letnie auto i już nie ryzykuje wyprawy do CRO. Chce mieć spokojne, udane wakacje. Wybiera wygodny samolot.

Hihi, mozna odniesc wrazenie, ze o BMW pisza Ci, ktorzy chyba nawet nim nie jezdzili jako pasazer...
12-15-letnie z przebiegiem 250k? Dobre...
To sa auta, ktore maja robic 50k rocznie...

pozdrawiam
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.08.2019 17:14

Zapewne robią stare BMW po 500 tys km tylko dlaczego stoją po warsztatach czyżby opony na zimę wymieniali. Jakoś mój młody kuzyn szybko wycofał się z BMW z 2005 r jak mechanik Pan Mietek powiedział, że koszt naprawy silnika nie opłaca się tylko doradził mu aby szybko znalazł na niego Jelenia albo inaczej mówiąc Osła. :D :D :D

Ze starej baby modelki nie zrobisz :D :D :D

No chyba, że będziesz pompował w nią kasę ale to i tak z tyłu liceum z przodu muzeum. :papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.08.2019 17:18

wikol napisał(a):
Ural napisał(a):Och Wy eksperci od siedmiu boleści. Stare to jest stare i nigdy nie będzie lepsze od nowego. Koniec i kropka.

Dziękuję, dziękuję za uznanie ze strony biegłego eksperta :oops:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 03.08.2019 17:23

Ural napisał(a):Zapewne robią stare BMW po 500 tys km tylko dlaczego stoją po warsztatach czyżby opony na zimę wymieniali.

Nabijają klimę na wyjazd do Chorwacji, co znacznie podnosi koszt urlopu, podczas, gdy można po prostu uchylić okna. ;)
wegorz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wegorz » 03.08.2019 17:45

A200universeblue napisał(a):
Bravik napisał(a):Lepsza cała Škoda niż X6 zespawane z czterech :oczko_usmiech:

A kto dzis spawa X4 czy X6 z czterech cwiartek?
Takie auta ida na czesci a nie na drogi (jak czesto kiedys audi A4 czy skoda octavia) :roll:
Inny klient inna robota blacharsko-lakierniczna kolego bravik.
Ural a ty jak chcesz jezdzic nowym fitem tipo i go muskac kocem na zime dla corki to bardzo dobry pomysl.
Moze zanim sie rozsypie dowiezie ciebie corka nim do lekarza na SOR?
Czy nowe czy stare auto musi byc sprawne przed urlopem i od tego zalezy tez koszt urlopu(zgodnie z tematem) panowie :wink:
Nieprzewidziane wydatki 350-550€ moga zabolec kazdego po kieszeni...

btw Nie rozumiem skodziarzy,fordziarzy dlaczego smieja sie z bmw ktore przeciez statystycznie sie rzadziej psuje niz marki ktorymi ci zawistnicy jezdza?
Jak jade gdziekolwiek po trasie to na poboczu zazwyczaj stoja zepsute fordy,ople,francuzy.

UPDATE
szroty na poboczu to glownie:

ford mondeo,focus
opel insignia,astra
renault espace,laguna

Pozdrawiam. Właściciel trzech BMW
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 03.08.2019 19:07

wikol napisał(a):

Panowie, święta prawda. Stare to są dobre: skrzypce i wino.
Nowy fiat tipo gorszy od 15 - 20 letniego samochodu. Albo ktoś robi tu nas za debili albo sam jest. Nie ubliżając nikomu.
KrzysTurbo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysTurbo » 03.08.2019 19:53

BMW ponad wszystko ✌
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.08.2019 20:27

[/quote]
Pozdrawiam. Właściciel trzech BMW[/quote]

Z których jeden sprawny jeżdzi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 388
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone