Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Użytkownik usunięty
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2019 08:33

Moje Mondeo ma 125 KM (mam 1.8 TDCi - 140 konne 2.0 TDCi jest trochę cięższe bo chyba waży 1715 kg) i waży 1490 kg, Opel Astra G - do 1278 kg... więc z czym do ludzi? ;)
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 17.07.2019 08:41

Kiedyś byłem tym staruszkiem ale niestety sprzedany i pierwszy raz będę jechał z boxem na dachu, boję się tego okrutnie :(
Załączniki:
DSCF9888.jpg
majkel001
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkel001 » 17.07.2019 08:54

A czego tu się bać z boxem?? Trochę głośniej, większe spalanie ale ogólnie jedzie sie tak samo, przynajmniej moim kombi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2019 09:04

ArturCzu napisał(a):pierwszy raz będę jechał z boxem na dachu, boję się tego okrutnie :(

To nie jedź za szybko - nie odpadnie :mrgreen:
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 17.07.2019 09:29

ArturCzu napisał(a):Kiedyś byłem tym staruszkiem ale niestety sprzedany i pierwszy raz będę jechał z boxem na dachu, boję się tego okrutnie :(

do boxa staraj się ładować lekkie rzeczy ,a te cięższe do bagażnika . Poprzez dołożenie boxa zwiększa się środek ciężkości i przy załadowanym boksie ciężkimi rzeczami auto może się "dziwnie zachowywać" :wink: Hałas -szum na początku będzie irytujący po x kilometrach człowiek się przyzwyczaja :)
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 21.07.2019 11:53

croalhambra.jpg

Pierwszy raz Alhambra 2.0 TDI po chipie prawie 200 koni na pokładzie 3 nurków ze sprzętem prędkość zależna od kraju i sytuacji na drodze :D spalanie z całej trasy 6.7 l/100
Slawek_11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawek_11 » 21.07.2019 13:20

W ostatnim czasie obserwuje auta stojące na autostradzie lub wciągane na lawetę i są to auta zawsze nowe....... z czego oni to robią te samochody, chyba nie są przystosowane to pokonywania naraz tak długich dystansów.
Tak na poważnie dzisiejsze auta mają inaczej konstruowane strefy zgniotu stąd inaczej odkształcają się ich karoserie, natomiast największa niewiadomą jest w nich elektronika bo ona unieruchamia auta.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 21.07.2019 13:31

Dokładnie tak jest, dlatego 2 msc temu założyłem do mojego Punto Evo założyłem gaz(żałuję że odrazu po wyjeździe z salonu tego nie zrobiłem) żeby mnie nie kusiło zmieniać na jakąś nową zabawkę. Wiem że to nie uniknione, ale póki co, takie auto każdy kowal naprawi za grosze..
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.07.2019 13:50

Slawek_11 napisał(a):W ostatnim czasie obserwuje auta stojące na autostradzie lub wciągane na lawetę i są to auta zawsze nowe....... z czego oni to robią te samochody, chyba nie są przystosowane to pokonywania naraz tak długich dystansów.
Tak na poważnie dzisiejsze auta mają inaczej konstruowane strefy zgniotu stąd inaczej odkształcają się ich karoserie, natomiast największa niewiadomą jest w nich elektronika bo ona unieruchamia auta.

Nowych samochodów jest w trasie więcej niż staroci - stąd i ich awarii więcej, zwykła statystyka :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 21.07.2019 13:55

majkel001 napisał(a):A czego tu się bać z boxem?? Trochę głośniej, większe spalanie ale ogólnie jedzie sie tak samo, przynajmniej moim kombi.

3 lata temu box Thule, belki Wingbar , 160-170 km/h chwilami , całkiem stabilnie , po za hukiem .
Do 130 hałas znośny.

Tym razem pojadę Honda HR-V , kupiłem rok temu i teraz drugi raz jadę na KRK, zabieram boxa
misiorwroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiorwroc » 21.07.2019 20:29

My w tym roku Kia Ceed 1.6 CRDI 136KM.
4 osoby + box.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 21.07.2019 21:30

Slawek_11 napisał(a):W ostatnim czasie obserwuje auta stojące na autostradzie lub wciągane na lawetę i są to auta zawsze nowe....... z czego oni to robią te samochody, chyba nie są przystosowane to pokonywania naraz tak długich dystansów.

rufus295 napisał(a):Dokładnie tak jest, dlatego 2 msc temu założyłem do mojego Punto Evo założyłem gaz(żałuję że odrazu po wyjeździe z salonu tego nie zrobiłem) żeby mnie nie kusiło zmieniać na jakąś nową zabawkę. Wiem że to nie uniknione, ale póki co, takie auto każdy kowal naprawi za grosze..

Wniosek ? należy tylko produkować stare auta :mrgreen: 8O
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2019 13:48

A200universeblue napisał(a):Widze solidarnosc elpidzikow z silnikami od kosiarki :mrgreen:
Ja potrzebuje do przebycia 1700km ok 124 litrow benzyny 95 (ze srednia predkoscia przelotowa 130-170km rowniez w deszczu)
Gdybym jechal noca (z predkoscia do 95-110km czyli bardzo wolno) wystarczylo by mi 93.5 litrow :wink:
Na baku robie pomiedzy 580-750km
Czy to znaczaca wplywa na cene urlopu?
wg.mnie nie (bo przeciez mozesz zrezygnowac raz z restauracji/nurkowania?) i cieszyc sie szybka jazda autostradowa podziwiajac elpidziki zaladowane po dach gdzies w alpach :oczko_usmiech:

wikol napisał(a):O masz, wypowiedź godna rosyjskiego filozofa.
To nie czasy PRL gdzie cola to przyjemność na którą się czeka w święta czy wakacje. Na upał najlepsza zdrowa woda.
Co ma LPG do zaradności, wtf ?

Dzieci w 3rp wciaz czekaja na zimna cole jak ty na zimne piwo :hut:
LPG to zaradnosc bo wplywa na finalne koszty zycia jednak to co do jeepa jest musem do pandy jest przesada :D

Cóż to "rakietę" posiadasz, że ci tak mało pali ?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2019 14:34

yzedef napisał(a):
wikol napisał(a):Wszystko zależy jakie auto, jaki silnik itd.
Gdybym chciał bić rekordy jak najtańszego dojazdu to kupiłbym Fiata Pandę na LPG bez klimatyzacji lub Dacie Logan z fabrycznym LPG
:)
Na 3 obiady przywiozę rzeczy z PL więc trochę przyoszczędzę i odkuje się na wydanym paliwie...
W jedną stronę potrzebuję około 105 litrów PB

Widzę, że Ty masz zawsze odpowiedz na wszystko Zenuś :D .
Ja już od dobrych kilku lat zrezygnowałem z LPG i przeszedłem na diesla, teraz bardziej cenię czas, a ten jaki traciłem na tankowania LPG był duuużo większy, koszty już grają mniejszą rolę. Miałem auto z zasięgiem LPG 280km i można było dostać kur... od tego tankowania a jazda polegała na wypatrywaniu stacji :). Teraz diesel i zasięg 800-900km i doceniam to również na co dzień w jeździe. Ale wiadomo, człowiek się rozwija, stopa życiowa rośnie itp. Kiedyś w Tico na LPG z Warszawy do Zakopanego zrobiłem trasę za 40zł (Tico paliło 5-6l LPG) :D

Ja odwrotnie
Po 20 latach jazdy dieslami zrezygnowałem na rzecz gazu i sobie chwalę mimo ze nigdy zaden diesel nie miał awarii

Tankowania robie 2 do Cro , to dużo ?
Bylem w Cro 5x dieslem. Jedyny plus to elastyczność....
Auta o podobnej mocy

Moje teraźniejsze koszty za paliwo do Cro i nazot to jakieś 450zł.... diesel nie miał szans sie w tej kwocie zmieścić. Styl jazdy ten sam, zawsze z przepisami
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.07.2019 19:52

sito_zabrze napisał(a):
Ja odwrotnie
Po 20 latach jazdy dieslami zrezygnowałem na rzecz gazu i sobie chwalę mimo ze nigdy zaden diesel nie miał awarii

Tankowania robie 2 do Cro , to dużo ?
Bylem w Cro 5x dieslem. Jedyny plus to elastyczność....
Auta o podobnej mocy

Moje teraźniejsze koszty za paliwo do Cro i nazot to jakieś 450zł.... diesel nie miał szans sie w tej kwocie zmieścić. Styl jazdy ten sam, zawsze z przepisami

Nie neguję gazu bo nie jedno miałem z nim autko, jednak teraz już bym do niego nie wrócił. Zasięg, zmniejszona przestrzeń bagażowa, koło dojazdowe w bagażniku, co roku przegląd (nawet jak Masz nowe auto), zakaz wjazdu do wielu parkingów podziemnych no i najważniejsze musisz mieć dobrego fachowca, który to dobrze założy, dobrze będzie serwisował aby nie był problemów + jakieś niedostatki techniczne (w citroenie musiałem mieć emulator zużycia paliwa który i tak nie działał dobrze bo autko cały czas myślało że jadę na rezerwie). Gaz nie jest zły i jak ktoś dużo jeździ, ma autko ze "żrącym" paliwo silnikiem to fajna sprawa, jednak nie jest to cud miód i trzeba mieć świadomość pewnych ograniczeń.
Spoko i tak niedługo będziemy wszyscy dzięki Uni jeździć elektrykami lub jakimiś pseudo hybrydami :), nowe przepisy lada chwila wchodzą a za 4 lata kolejne bardziej zaostrzone.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 386
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone