Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
coobah
Croentuzjasta
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 13.03.2019 14:02

Szukaj coś pokroju Caravelle, Viano (V-klasa)...
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.04.2019 17:17

W tym roku lecimy Toyota Corolla verso 2006 r 1.8 benzyna +gaz.
Wcześniej 5 razy Yarisem 1.3 z 2008 roku.
Rafi70
Cromaniak
Re: Wygodny bus, tylne fotele rozkładane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 20.04.2019 21:09

shrek napisał(a):Czy ktoś z was wie, które busy 8 osobowe mają wygodne, rozkładane tylne fotele ?
Do tej pory poróżowaliśmy busami 8 i 9 osobowymi, w których tylne fotele były tylko sztywne, bez możliwości rozkładania.

Przyjrzyj się nowym trojaczkom Citroen Spacetourer , Peugeot Expert , Toyota Proace. Silniki niezawodne 2.0 hdi PSA , fotele z niezależnymi odchylanymi oparciami. Ja własnie takie sobie sprawiłem i po przejechaniu ok 600km jestem na razie zadowolony. Autko kupione oczywiście pod kątem wyjazdów z rodzinką do Chorwacji... :wink:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.05.2019 03:56

yzedef napisał(a):Ostatnio mam okazję pojeździć trochę różnymi nowymi "wypasionymi" modelami i niestety te najnowsze systemy bezpieczeństwa to porażka, mam na myśli np. asystenta utrzymania pasa ruchu oraz awaryjnego hamowania. Niestety mnogość sytuacji jaka jest na drodze jest tak ogromna, że konstruktorzy z zasady nie mogli wszystkiego przewidzieć i tak sam miałem już ostre hamowanie do zera przy omijaniu skręcającego pojazdu oraz prawie to samo przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami. W takich sytuacjach gdzie szybki ruch kierownicą i ominięcie pojazdu na centymetry uratuje nam życie z tymi systemami będzie wątpliwe, bo samochód wykryje zagrożenie i zamiast omijać zacznie sam hamować. To samo asystent utrzymania pasa dla mnie to masakra, w takich nietypowych sytuacjach powoduje wyraźne usztywnienie kierownicy i trudniejsze/cięższe skręcanie nią co w ułamkach sekund i awaryjnych sytuacjach może sprawić w kierowcy zawahanie i wypadek. Poza tym co to za frajda jak człowiek coraz mniej pokierować sobie sam może... no chyba, że ktoś lubi pisać sms podczas jazdy to + aktywny tempomat i będzie szczęśliwy :)

Zdaje się, że można te systemy wyłączać wedle potrzeb... ?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 11.05.2019 06:05

yzedef napisał(a):[...] przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami [...]

Za takie małe odległości w wielu krajach mandaty lądują. Ja wiem, że u nas dużo ludzi lubi jazdę "na zderzaku" i w tym systemy przeszkadzają, ale nie można dla tego zakładać, że systemy są złe.
Ja nie mam w aucie tylko asystenta pasa ruchu, ale mam aktywny tempomat i systemy awaryjnego hamowania. I wg mnie jak ktoś jeździ spokojnie i w miarę przepisowo to systemy absolutnie nie przeszkadzają.
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 17.06.2019 15:02

Dzisiaj po raz kolejny moja już 20-to letnia "babunia" e38 750IL rusza nad Jadran ( Igrane )
Wczoraj wróciła z 3-dniowego zlotu 7er.pl BMW Klub Polska, trasa około 540km, dzisiaj tankowanie i na noc dalej ogień :)
button
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) button » 28.06.2019 11:07

Trzeci rok z rzędu naszym Czarnuszkiem Mondeo MK4 2.0 Ecoboost. Póki co zero problemów. Dzieci i żonka bardzo go lubią :)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 28.06.2019 11:27

Pääkäyttäjä napisał(a):Chodziło mi o to, że niezależnie od wieku auta, im większa prędkość (czyli parafrazując słowa Clarksona - "to nie prędkość zabija a nagłe unieruchomienie") lub suma prędkości, to nawet najnowsze auto nie uchroni przez urazami czy nawet śmiercią.

https://telewizjarepublika.pl/szok-audi ... 80269.html
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 29.06.2019 17:56

Słup podzielił go z powrotem na to z czego powstało, przód z jednego, tył z drugiego :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2019 22:15

Małe zmiany w mojej flocie: stara Ibiza 6K znalazła nowego nabywcę, obok Mondeo mk4 teraz w użyciu będzie jeszcze tatusiowóz Lancia Phedra 2.0 16v. Mondeo jest ciut dłuższy od Phedry ale nie przekłada się to na bagażnik: 560 vs 830 litrów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.07.2019 08:52

pääkäyttäjä napisał(a):Małe zmiany w mojej flocie: stara Ibiza 6K znalazła nowego nabywcę, obok Mondeo mk4 teraz w użyciu będzie jeszcze tatusiowóz Lancia Phedra 2.0 16v. Mondeo jest ciut dłuższy od Phedry ale nie przekłada się to na bagażnik: 560 vs 830 litrów.

My jeździmy pod namiot gdzie każdy centymetr bagażnika jest na wagę złota

Jedziemy w tym roku, po raz pierwszy NIE kombi, tylko HB

Mierzona długość bagażnika po podłodze to około 77cm :( . W prywatnym aucie ta długość to około 117cm :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.07.2019 09:19

Ja jadę zaraz rejestrować nowy nabytek :oczko_usmiech:

Niestety naszły mnie dylematy....
Jechać 4 letnim autem z podstawowym wyposażeniem czy 14 letnim z pełną opcją , wygodniejszym i lepiej wykonanym :roll:

Mamy jeszcze miesiąc czasu

Astra 4 kombi kontra Vectra C :oczko_usmiech:

Obie z gazem ofkors :hearts: :devil:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.07.2019 09:44

sito_zabrze napisał(a):Ja jadę zaraz rejestrować nowy nabytek :oczko_usmiech:

Niestety naszły mnie dylematy....
Jechać 4 letnim autem z podstawowym wyposażeniem czy 14 letnim z pełną opcją , wygodniejszym i lepiej wykonanym :roll:

Mamy jeszcze miesiąc czasu

Astra 4 kombi kontra Vectra C :oczko_usmiech:

Obie z gazem ofkors :hearts: :devil:

Ten HB o którym pisałem to właśnie Astra z tego roku, jaki to numerek nie mam pojęcia

To drugie to Pasek B6 w kombiaku, gdzie 12 letnia klimatronik powoduje szczękanie zębami

W Astrze w upalny dzień czasem wątpie czy klimo wogóle jest sprawna
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 16.07.2019 10:02

W zeszłym roku w czerwcu, odbierałem Kia Optima Kombi 2.0 Pb (jestem zwolennikiem benzyny a do tego Optima ma wolnossaka i był to mój świadomy wybór) z salonu i pierwszą dłuższą trasę miała do Cro.
Żona jest zwolennikiem diesla ;) i chciała zmienic swoje MK4 2011, 1.6 manual na coś nowszego i w automacie. No i w tym roku jedziemy Mondziakiem tyle, że MK5, 2016 Kombi, 2.0 Diesel (automat dwusprzęgłowa skrzynia) 180KM i 400 niutków. Przyznaje... Pięknie się tym sunie
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.07.2019 10:11

Garo&Justa napisał(a):W zeszłym roku w czerwcu, odbierałem Kia Optima Kombi 2.0 Pb (jestem zwolennikiem benzyny a do tego Optima ma wolnossaka i był to mój świadomy wybór) z salonu i pierwszą dłuższą trasę miała do Cro.
Żona jest zwolennikiem diesla ;) i chciała zmienic swoje MK4 2011, 1.6 manual na coś nowszego i w automacie. No i w tym roku jedziemy Mondziakiem tyle, że MK5, 2016 Kombi, 2.0 Diesel (automat dwusprzęgłowa skrzynia) 180KM i 400 niutków. Przyznaje... Pięknie się tym sunie

Czasem takim jeżdżę z tym, że sedan 2017. Klekot 2.0 ale nie wiem ile koni. Astrą HB 136KM objeżdżam Mondka bez problemu choć komfort jest nieporównywalny
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 384
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone