shrek napisał(a):Czy ktoś z was wie, które busy 8 osobowe mają wygodne, rozkładane tylne fotele ?
Do tej pory poróżowaliśmy busami 8 i 9 osobowymi, w których tylne fotele były tylko sztywne, bez możliwości rozkładania.
yzedef napisał(a):Ostatnio mam okazję pojeździć trochę różnymi nowymi "wypasionymi" modelami i niestety te najnowsze systemy bezpieczeństwa to porażka, mam na myśli np. asystenta utrzymania pasa ruchu oraz awaryjnego hamowania. Niestety mnogość sytuacji jaka jest na drodze jest tak ogromna, że konstruktorzy z zasady nie mogli wszystkiego przewidzieć i tak sam miałem już ostre hamowanie do zera przy omijaniu skręcającego pojazdu oraz prawie to samo przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami. W takich sytuacjach gdzie szybki ruch kierownicą i ominięcie pojazdu na centymetry uratuje nam życie z tymi systemami będzie wątpliwe, bo samochód wykryje zagrożenie i zamiast omijać zacznie sam hamować. To samo asystent utrzymania pasa dla mnie to masakra, w takich nietypowych sytuacjach powoduje wyraźne usztywnienie kierownicy i trudniejsze/cięższe skręcanie nią co w ułamkach sekund i awaryjnych sytuacjach może sprawić w kierowcy zawahanie i wypadek. Poza tym co to za frajda jak człowiek coraz mniej pokierować sobie sam może... no chyba, że ktoś lubi pisać sms podczas jazdy to + aktywny tempomat i będzie szczęśliwy
yzedef napisał(a):[...] przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami [...]
Pääkäyttäjä napisał(a):Chodziło mi o to, że niezależnie od wieku auta, im większa prędkość (czyli parafrazując słowa Clarksona - "to nie prędkość zabija a nagłe unieruchomienie") lub suma prędkości, to nawet najnowsze auto nie uchroni przez urazami czy nawet śmiercią.
pääkäyttäjä napisał(a):Małe zmiany w mojej flocie: stara Ibiza 6K znalazła nowego nabywcę, obok Mondeo mk4 teraz w użyciu będzie jeszcze tatusiowóz Lancia Phedra 2.0 16v. Mondeo jest ciut dłuższy od Phedry ale nie przekłada się to na bagażnik: 560 vs 830 litrów.
sito_zabrze napisał(a):Ja jadę zaraz rejestrować nowy nabytek
Niestety naszły mnie dylematy....
Jechać 4 letnim autem z podstawowym wyposażeniem czy 14 letnim z pełną opcją , wygodniejszym i lepiej wykonanym
Mamy jeszcze miesiąc czasu
Astra 4 kombi kontra Vectra C
Obie z gazem ofkors
Garo&Justa napisał(a):W zeszłym roku w czerwcu, odbierałem Kia Optima Kombi 2.0 Pb (jestem zwolennikiem benzyny a do tego Optima ma wolnossaka i był to mój świadomy wybór) z salonu i pierwszą dłuższą trasę miała do Cro.
Żona jest zwolennikiem diesla i chciała zmienic swoje MK4 2011, 1.6 manual na coś nowszego i w automacie. No i w tym roku jedziemy Mondziakiem tyle, że MK5, 2016 Kombi, 2.0 Diesel (automat dwusprzęgłowa skrzynia) 180KM i 400 niutków. Przyznaje... Pięknie się tym sunie