Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
piotrulex
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 21.09.2018 09:40

sito_zabrze napisał(a):Nasze drugie auto w domu ma 20 lat

Opel astra F 98r sedan z Gliwic , od 1 wlasciciela ( kumpla ojciec )
130 tys km przebieg
Zawieszenie, hamulce, opony wszystko tip top
Gdyby mial klime to pakuje do niego graty i lecimy nim bez obaw do Cro. Poniewaz pali mniej niz drugie auto czyli Vectra C 1.8 nasz urlop bylby tańszy i zaprosiłbym swoją dziołche 2x więcej do konoby.... :oczko_usmiech:

Żony Astra raptem 17 :)

Robi nim maks 5 tysi rocznie, wszystko w nim bajecznie sprawne, przebiegu nie pamiętam

Do cro z pewnością by bez problemu nie jechał ale nie ma takiej potrzeby

Jako, że auto oddala się od domu maks o 12 km to jakoś stresu nie mam

Z ceną 2-3 koła to nieco, jak widzę, przesadziłem

Na alledrogo dobijają nawet do 4 :)
Hercklekot
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 21.09.2018 09:56

Jak się dba, tak się ma - jeżdżę Volvo z 2003 roku, kupione w Polsce. Znam ten samochód i na bieżąco robię w nim wszystko. Ten rocznik jest wart teraz jakieś 7000-9000 pln. Do Chorwacji pojedziemy razem jeszcze nie raz. Auto nie zawiodło NIGDY.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2018 10:44

wikol napisał(a):Ja mam jako drugie auto 17 letnie japońskie ale robię nim 5km do pracy w jedną stronę. Szkoda by takiego starocia dawać do intensywnej eksploatacji komuś najbliższemu....
Chyba piotrulex to sknera w pewnych płaszczyznach życia....

Ibiza 1.9 SDI - ma 18 lat i jest intensywnie eksploatowana, w szczytowej formie, tłukła 150 km dziennie a bez zająknięcia zrobiła trasę do Triestu czy Berlina (to chyba żadna sztuka...). Teraz ujeżdża ją moja ładniejsza połówka. Ja nią teraz też jeżdżę, bo moja jest w ciąży i woli nie ryzykować. To auto dostaje solidny wycisk, jeździ i nie marudzi. Naprawiam na bieżąco bo ceny częsci tanie jak barszcz. Ostatnio szukam panelu radia i komfortu bo na nierównościach gaśnie. Do roboty to auto świetnie się nadaje. Auto jak stoi to się psuje - tę teorię opieram na posiadaniu kiedyś Lancii Lybra, której chyba stanie nie służyło i nie mówię tu o Rudej Zdzirze :mrgreen:

Wspólnie z kolegami w pracy uważamy, że kupować blank funken nówka auto, by nim dojeżdżać do pracy, za bezsensowną inwestycję (przy założeniu, że w domu jest drugie, młodsze, większe i nowocześniejsze auto). To chyba nie powód do sknerstwa a pragmatyzm - parking u obecnego klienta jest zapełniony a kolejka chętnych długa. To parkuje się przy ulicy. Kolega ma Fabię z podobnego rocznika - obaj nasze auta szanujemy ale dostało się im od innych użyszkodników dróg. Chyba bym się wpienił nie na żarty, gdyby mi śmieciara przerysowała auto (a taka sytuacja miała miejsce) - nad starym bym nie płakał, nad nowym - no cóż, po ptokach jak się nie ma sprawcy i nikt nic nie widział a po naprawie z AC, składka następnym razem będzie o 15% wyższa jak nic :mrgreen: Dla mnie bez różnicy, czy rajd A1/DTŚ ze średnią prędkością 80 km/h uskuteczniam nastoletnim Kapitanem Snują czy wypasioną nową furą i nie jest to efekt sknerostwa a chyba chłodna kalkulacja, że do roboty mogę jeździć bele czym :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.09.2018 19:55

krisf62 napisał(a): jazda tak wiekowym samochodem jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia oraz życia kierowcy i pasażerów - wiem bardzo dużo na ten temat

Ja natomiast wiem, że mój 16latek o wartości 4tyś pln jest w lepszym stanie technicznym niż co najmniej kilka aut 7, 8-letnich we flocie firmy, które zaliczyły już nie jeden wysoki krawężnik czy nawet murek; przy odsprzedaży nie chcą ich nawet handlarze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2018 21:19

krisf62 napisał(a): jazda tak wiekowym samochodem jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia oraz życia kierowcy i pasażerów - wiem bardzo dużo na ten temat, doświadczyłem to na własnym ciele i mogę jutro z takim autem na czołówkę oczywiście bez kierowcy w drugim samochodzie. Może jest to niegrzeczne oraz nietaktowne ale na takie teksty tylko takie przemyślenia - owszem może i głupie.

Kiedyś w ramach odmóżdżenia się przy projekcie IT dla Dekra Sverige, klient zabrał mnie na testy bezpieczeństwa do Volvo AB. Wniosek miałem jeden - nawet nowe samochody przy prędkości większej od 50 km na godzinę nie gwarantują wyjścia z wypadku bez szwanku, zwłaszcza na czołówce. Wiek auta nie bardzo ma znaczenie a jego stan techniczny.

Mam inne odczucia jadąc 160 km/h małą Ibizą a mlodszym i nowocześniejszym Mondeo - tym pierwszym mam stracha, bo jak się rozwalę to mnie nie pozbierają. W Mondeo nie mam stracha i to jest zgubne - bo nie ma refleksji nad tym, co robię a przy jednym będzie również będą mnie wyskrobywać z wraku.

Ty zapewne przeceniles możliwości starego auta (i na pewno możliwości kierowcy) ale paradoksalnie, ludzie w nowych autach za bardzo ufają nowym systemom bezpieczeństwa zamiast się nimi wspomagać a skupić na drodze.

Stary ale aprawny samochód z kierowca z olejem w głowie nie musi być niebezpieczne.
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 22.09.2018 08:43

Pääkäyttäjä napisał(a): Wiek auta nie bardzo ma znaczenie a jego stan techniczny.

Dokładnie. W pierwszej kolejności stan techniczny.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.09.2018 09:35

CzechuXX napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a): Wiek auta nie bardzo ma znaczenie a jego stan techniczny.

Trudno się z tym do końca zgodzić 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2018 20:58

Rysio napisał(a):
CzechuXX napisał(a):

Trudno się z tym do końca zgodzić 8)

Spece od bezpieczeństwa ruchu drogowego mówią, że prędkość do 50 km/h jest bezpieczna. Powyżej, szansa na jakieś złamania czy inny uraz, rośnie bardzo logarytmicznie.

Noga z gazu, koniom lżej. Stan mechaniczny się liczy, zwłaszcza gdy trzeba wdepnac hamulec :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 22.09.2018 21:14

Ostatnio mam okazję pojeździć trochę różnymi nowymi "wypasionymi" modelami i niestety te najnowsze systemy bezpieczeństwa to porażka, mam na myśli np. asystenta utrzymania pasa ruchu oraz awaryjnego hamowania. Niestety mnogość sytuacji jaka jest na drodze jest tak ogromna, że konstruktorzy z zasady nie mogli wszystkiego przewidzieć i tak sam miałem już ostre hamowanie do zera przy omijaniu skręcającego pojazdu oraz prawie to samo przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami. W takich sytuacjach gdzie szybki ruch kierownicą i ominięcie pojazdu na centymetry uratuje nam życie z tymi systemami będzie wątpliwe, bo samochód wykryje zagrożenie i zamiast omijać zacznie sam hamować. To samo asystent utrzymania pasa dla mnie to masakra, w takich nietypowych sytuacjach powoduje wyraźne usztywnienie kierownicy i trudniejsze/cięższe skręcanie nią co w ułamkach sekund i awaryjnych sytuacjach może sprawić w kierowcy zawahanie i wypadek. Poza tym co to za frajda jak człowiek coraz mniej pokierować sobie sam może... no chyba, że ktoś lubi pisać sms podczas jazdy to + aktywny tempomat i będzie szczęśliwy :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.09.2018 07:12

Pääkäyttäjä napisał(a):
Spece od bezpieczeństwa ....

Filmik który wkleiłem robili właśnie spece od bezpieczeństwa. Rzeczywistości nie oszukasz. Sam jeżdżę Astrą G z 2002 roku. Jeśli jadę z Rodziną wybieram jednak Zafirę z 2013. W razie "W" szanse w tym drugim są zdecydowanie wyższe.
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 23.09.2018 09:35

Jeśli nowy samochód ma już ruszone podłużnice, a stary jeszcze nie to lepiej stary zniesie kolizję/wypadek. Taki stan techniczny miałem na myśli.
Jeśli weźmiemy pod uwagę golfa II i golfa VII obydwa prosto z fabryki to już wieku nie da się oszukać.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 23.09.2018 09:59

Rysio napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Filmik który wkleiłem robili właśnie spece od bezpieczeństwa. Rzeczywistości nie oszukasz. Sam jeżdżę Astrą G z 2002 roku. Jeśli jadę z Rodziną wybieram jednak Zafirę z 2013. W razie "W" szanse w tym drugim są zdecydowanie wyższe.

Kurde, myślałem ze tylko ja jestem fanem tych olejożłopów :oczko_usmiech:

Kumpel mi znalazł potencjalnego następce Astry F którą moja piękna jezdzi do pracy
To Vectra C GTS 2.2 benzyna 2004r przebieg 74 tys km. Auto jest jak nowe. Skundli się je gazem zeby tanie było

Takze w przyszłym roku moze być dylemat. Jechać obecną Vectrą 2005r 1.8 z gazem co ma juz 138 tys km czy o rok starszą 2.2 o przebiegu ~80 tys km :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2018 13:21

Holly cow, moja stara Ibiza ma nastukane 350 000 (na liczniku 280 000 bo ktoś klasycznie zrzucił z szafy o czym przekonałem się sprzątając auto...) i dalej jeździ :mrgreen:

Rysio napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Chodziło mi o to, że niezależnie od wieku auta, im większa prędkość (czyli parafrazując słowa Clarksona - "to nie prędkość zabija a nagłe unieruchomienie") lub suma prędkości, to nawet najnowsze auto nie uchroni przez urazami czy nawet śmiercią.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.09.2018 10:22

Jak obejrzałem filmik podlinkowany przez Rysia, to przypomniał mi się zeszłoroczny crash test, w którym zderzyły się czołowo dwie toyoty: Corolla z 1998 i Auris (czyli też Corolla) z 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=xidhx_f-ouU

Różnica jest kolosalna.

Faktem jest też to, że najlepszym zabezpieczeniem jest głowa na karku :wink: (chroniona poduszką powietrzną i kurtynami bocznymi).
shrek
Croentuzjasta
Wygodny bus, tylne fotele rozkładane

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 11.03.2019 05:46

Czy ktoś z was wie, które busy 8 osobowe mają wygodne, rozkładane tylne fotele ?
Do tej pory poróżowaliśmy busami 8 i 9 osobowymi, w których tylne fotele były tylko sztywne, bez możliwości rozkładania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 383
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone