Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Farstone
Croentuzjasta
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 26.06.2018 16:26

Ja nie mówiłem tylko o Lagunie... inne marki też, z resztą niech każdy kupuje co chce i nie ma co dyskutować...
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 26.06.2018 16:35

alechandro napisał(a):Nie ma to jak stereotyp zbudowany na bazie Laguny II...litości ludzie :?

A tu Cię zaskoczę mam nadzieję. Mój Tato od 2008 użytkuje Królową Lawet czyli MkII PhI, z silnikiem 1,8 benzyna Samochód kupiony z pewnych rąk, mający w dniu kupna 30 tys. przebiegu i cztery lata. Z tego co pamiętam bodaj dwu, czy trzykrotnie zdefektował. I co ciekawe tylko i wyłącznie psuła się sprężarka od klimy. Poza tym samochód do rany przyłóż. Obecnie ma 208 tys. przebiegu i nadal jeździ.
Ja natomiast od 2009 roku użytkuję służbowo Peugeoty. Mimo, że wszystkie użytkuję od nowości, to niestety nie jestem w stanie spamiętać ilości awarii. W sumie dwa egzemplarze 207 i jedna 208 (wszystkie z silnikiem 1,4 hdi 68 KM) pozwoliły mi przez 9 lat poznać niezliczoną ilość samochodów zastępczych. Wszystkie auta serwisowane w zaufanym ASO Peugeot i niestety po prostu się psują. O ile 208 to i tak olbrzymi skok jakościowy w porównaniu do 207, to i tak trzykrotnie wylądował z nieplanowaną wizytą w ASO (2xsprężarka od klimy + raz rozsypał się FAP i to przy 80 tys. przebiegu, czyli laweta i do ASO). W sumie od 2009 roku przejechałem nimi w sumie ok. 450 tys. km i trudno mi wystawić im pozytywną ocenę. Sporo znajomych z firmy użytkujących P207 i P208 niestety ma podobne zdanie.
Prywatnie użytkowałem, a w zasadzie moja żona, Skodę Roomster 1,4 86KM + LPG. Auto zakupiliśmy przy przebiegu 23 tys. użytkowaliśmy do 90 tys. i również raz uległo awarii, gdyż rozszczelniła się pompa wody. Obecnie jeździmy Dacią, która została kupiona jako nowa i raz na jakiś czas również muszę pojawić się w ASO, by przeczyścić jakiś element odpowiedzialny za LPG.
Chyba taki już urok tych samochodów, że tych na 100% bezawaryjnych już po prostu nie produkują. Jako stały czytelnik prasy motoryzacyjnej, z ciekawością czytam zawsze testy długodystansowe. Odgrzebałem jakieś stare katalogi z 2012 i z 2014 roku ze swojego archiwum. I co? Okazuje się, że tych samochodów ocenionych na "6" jest naprawdę bardzo niewiele. Nadal w czołówce znajdują się auta japońskie oraz np. Golf, a stawkę zamykają dwa Volkswageny.
AŚ1.jpg
AŚ2.jpg
W wydaniu z 2014 nie ma już zestawienia zbiorczego ale np. doskonale wypadł niedoceniany przez większość Fiat Bravo, a najgorzej ponownie VW
AŚ3.jpg
AŚ PAssat.jpg
AŚ Brawo.jpg
. Drugim z wykładników bezawaryjności jest dla mnie portal autocentrum.pl i umieszczone tam opinie użytkowników na temat samochodów używanych. I to chyba na tyle - przepraszam za przydługi post.
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 27.06.2018 14:33

A jak rozwiązujecie kwestę koła.zapasowego. Mój Chevrolet nie był.w nie wyposażony. Dokupiłem co prawda zapas sobie ale w między czasie założyłem gaz. Jak wrzucę koło luzem do bagażnika to nie dam rady się zapakować. Trochę ryzykownie jechać z łatka w sprayu.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 27.06.2018 15:00

Ten spray ma za zadanie pozwolić Ci dojechać do najbliższego warsztatu i naprawić koło, gorzej niestety w nocy... Ja u siebie mam zapas podwieszony na "windzie" pod bagażnikiem w podwoziu /koło dojazdowe/.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 27.06.2018 15:56

dareks20 napisał(a):A jak rozwiązujecie kwestę koła.zapasowego. Mój Chevrolet nie był.w nie wyposażony. Dokupiłem co prawda zapas sobie ale w między czasie założyłem gaz. Jak wrzucę koło luzem do bagażnika to nie dam rady się zapakować. Trochę ryzykownie jechać z łatka w sprayu.

Cze!
W moim S max-ie producent nie przewidział wogóle koła zapasowego, a nawt nie ma miejsca na nie,-tylko zestaw naprawczy.
Pełnowymiarowe koło zapasowe będzie na bagażniku rowerowym montowanym na hak.
...a po dotarciu na miejsce do bagażnika.
pozdro
fly
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.06.2018 17:08

Farstone napisał(a):Ten spray ma za zadanie pozwolić Ci dojechać do najbliższego warsztatu i naprawić koło, gorzej niestety w nocy... Ja u siebie mam zapas podwieszony na "windzie" pod bagażnikiem w podwoziu /koło dojazdowe/.
I jeszcze gorzej jak dziura będzie na dwa, trzy lub cztery palce. :) Koło to koło. Wystarczy dojazdówka. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2018 18:38

luk...Auto Świat jest w rękach VAG, tam każdy samochód największego konkurenta niemców czyli francuzy są krytykowane i spychane na drugi plan. Prasa motoryzacyjna w Polsce ma tylko jednego faworyta w każdym segmencie - VAG :D
Warranty Direct ( brytyjski ) za najmniej awaryjne uważa japońce, za raz po nich francuzy...to samo powie ci rzeczoznawca pracujący przy ubezpieczycielu.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 27.06.2018 20:28

alechandro napisał(a):luk...Auto Świat jest w rękach VAG, tam każdy samochód największego konkurenta niemców czyli francuzy są krytykowane i spychane na drugi plan. Prasa motoryzacyjna w Polsce ma tylko jednego faworyta w każdym segmencie - VAG :D
Warranty Direct ( brytyjski ) za najmniej awaryjne uważa japońce, za raz po nich francuzy...to samo powie ci rzeczoznawca pracujący przy ubezpieczycielu.

A czytałeś w ogóle mój post??? Auto Świat jest w rękach VAG i dlatego Auto Świat vel. Auto Bild umieszcza Volkswageny na ostatnich miejscach... No jest logika... Zobacz jeszcze raz jakie samochody są na ostatnich miejscach i jakie są najgorzej oceniane.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 27.06.2018 22:02

dareks20 napisał(a):A jak rozwiązujecie kwestę koła.zapasowego. Mój Chevrolet nie był.w nie wyposażony. Dokupiłem co prawda zapas sobie ale w między czasie założyłem gaz. Jak wrzucę koło luzem do bagażnika to nie dam rady się zapakować. Trochę ryzykownie jechać z łatka w sprayu.

Też seryjnie miałem tylko zestaw naprawczy ale dla świętego spokoju kupiłem dojazdówkę. Co ciekawe, podczas wakacji z jednego z kół zaczęło mi schodzić powietrze. Kompletny flak zrobił się po powrocie do domu, ale znając złośliwość rzeczy martwych i prawo Murphy'ego, gdybym nie miał dojazdówki złapał bym kapcia gdzieś na autostradzie i to jeszcze w nocy ;-).
Inka83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inka83 » 29.06.2018 07:48

a psinco prawda z tymi testami długodystansowymi. Nie wzięli w ogóle pod uwagę volvo.

Ja osobiście na codzień jeźdżę lupo-srupo, ale na wyjazdy do Chorwacji bierzemy Volvo V70 classic 2,4t Pb z LPG. Mega niezawodne auto i mega pakowne auto ;) Jedyny pojazd, któremu tak ufam i wiem, że mnie nie zawiedzie w trasie do Chorwacji i na powrocie do domu. Ma już najechane ponad 330tys i jest ledwo dotarty.

tak było w zeszłym roku:

Obrazek
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 29.06.2018 07:52

Inka83 napisał(a):a psinco prawda z tymi testami długodystansowymi. Nie wzięli w ogóle pod uwagę volvo.

Ja osobiście na codzień jeźdżę lupo-srupo, ale na wyjazdy do Chorwacji bierzemy Volvo V70 classic 2,4t Pb z LPG. Mega niezawodne auto i mega pakowne auto ;) Jedyny pojazd, któremu tak ufam i wiem, że mnie nie zawiedzie w trasie do Chorwacji i na powrocie do domu. Ma już najechane ponad 330tys i jest ledwo dotarty.

tak było w zeszłym roku:

Obrazek

Niezle zapakowane pod korek. Najwazniejsze ze masz pewnosc co do auta, komfotr psychiczny.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 29.06.2018 08:09

Ja już niestety po wakacjach , ponownie kemping na Istrii. Autko spisało się fantastycznie . Ford S max 2012 2.0 TDCI 163kM automat. Bagażnik załadowany pod sufit + box 600l na dachu. Z ciekawości podjechałem na wagę i zważyłem , bez pasażerów 2050kg (masa wł.1690kg). Dmc wynosi 2550 więc jest jeszcze zapas :D :D . Jazda autostradami na tempomacie ok 130km/h , spalanie wyszło mi 7,6l ( pod korek /pod korek), winiety ok 280zł + koszt paliwa 890zł :) życzę wszystkim udanych wakacji i szczęśliwych powrotów :)
coolibeer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolibeer » 02.07.2018 13:57

Melduje sie ze C-max kolejny raz tym razem z mega obciazeniem Łódki odjechał. Dostał troche po tyłku ale kolejna podróż zaliczona
KrzysTurbo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysTurbo » 08.07.2018 20:16

My jedziemy BMW F11 535d
Załączniki:
20180602_120154.jpg
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 08.07.2018 20:42

KrzysTurbo: diesel? Ile Ci spali w trasie? 6? mniej? Ja niezmiennie benzyna ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 375
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone