Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
paulr
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 22.06.2018 04:56

Garo&Justa napisał(a):Za to wolnossakiem powinno się pojeździć że dwie dekady... Ponoć

Silnik moze i tak... Ale elektronika ;-(
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 22.06.2018 05:59

paulr napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Za to wolnossakiem powinno się pojeździć że dwie dekady... Ponoć

Sprawy elektroniczne a w samochodzie również elektryczne są newralgiczne owszem, ale dużo zależy na jaki egzemplarz trafimy. Jeżdzę Cytryną - wszyscy wszem i wobec krzyczą, że nigdy francuskie auto bo elektronika i.t.p. i.t.d. a ja jeżdzę już 5 lat i nic się nie dzieje, a samochód ma lat 10.... Co do turbiny, IMHO im prostszy silnik tym mniej do zepsucia. Ja mam wolnossący i jedyne co zrobiłem to rozrząd. Teraz w nowych rzeczywiście ciężko kupić wolnossący, ale się zdarzają. Co do silników doładowanych są lepsze i gorsze - problemem pozostaje wybrać i kupić ten najlepszy :-)
Kolega kupił auto z wolnossącym silnikiem benzynowym, pojemność 6 litrów, 8 cylindrów i niecałe 500 KM - jak widać można kupić bez turbiny... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2018 05:59

Jeżdżę diesla od ok 10 lat i ptfu ptfu nigdy żaden mnie nie zawiódł. W pracy mam skodę yeti z małym silnikiem z turbo i z przerażeniem patrzę ile to małe pierdzidełko pali to jest szok! W mieście 9-9,5 A przy dynamicznej jeździe osiągnąć 11 to nie problem, po co ten DownSizing? Bo na pewno nie chodzi w nim o ekologię = mniejsze spalanie a tylko i wyłącznie żeby po 150tyś km jednostka nadawała się na złom. Na zachodzie ludzi stać żeby kupić nowe auto i po okresie gwarancji wymienić je na nowe. Polska w większości to klasa średnia niższa lub klasa średnia i nie stać typowego Kowalskiego na wymianie auta zanim zacznie się sypać taki tsi czy inny Ecobubel. Wiadomo era w motoryzacji się zmieniła, o nieśmiertelnych jednostkach czy autach można jedynie poczytać bo teraz fabryki POSTARZAJA samochody po to żeby się psuly czyli odwiedzały serwisy. Bo teraz wszyscy producenci głównie zarabiają na serwisie a nie na sprzedaży aut.

Drugą sprawa wystarczy popatrzec np na firmy które busami przewożą ludzi do de, nl czy gdziekolwiek widzieliście żeby takie auta miały jakieś silniki benzynowe? Nie bo po pierwsze nie wyrobiliby na benzynę a po drugie charakterystyka silnika benzynowego nie pasuje do tego aut. No a po trzecie niezawodność, która w tego typu autach kończy się średnio ok 100-150tys a potem jednostka na złom a klekoty robią po 300-400tys i dopiero się zaczną coś z nimi dziać.

Każdy wybiera wiadomo to co chce ale mnie osobiście nie stać na benzynę, aż taki Dorobiony nie jestem :roll:

Taki tam drobny offtop :hut:
Ostatnio edytowano 22.06.2018 06:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2018 06:00

paulr napisał(a):

Na forum Lancii padło kiedyś stwierdzenie, że kto ci teraz będzie jeździć 20-30 lat obecnymi autami. Coś czuję, że obecne auta po prostu nie dotrwają takiego wieku, jak np. Kappa czy 166.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 22.06.2018 06:57

Może i racja,jednak społeczeństwo się bogaci i będzie coraz więcej nowych aut.
Z drugiej strony jadąc często przez sporo bogatsze Niemcy Austrię, spotka się stare golfy Volvo czy saaby
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2018 07:14

Garo&Justa napisał(a):Może i racja,jednak społeczeństwo się bogaci i będzie coraz więcej nowych aut.
Z drugiej strony jadąc często przez sporo bogatsze Niemcy Austrię, spotka się stare golfy Volvo czy saaby

W Szwecji i Finlandii jest to samo - auto nie musi być nowe ale z drugiej strony podyktowane jest to wysokimi podatkami... spotkałem się też z opinią, że po zachłyśnięciu się bogactwem, po prostu im przeszło...
Tomek1984
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek1984 » 25.06.2018 21:00

Mazda 6 Skypasion 2.0 165 Km roczna a już 99850 km w kołach. Powiem Wam że autko bardzo oszczedne na trasie :) 6.5 litra na 100kę przy 140 km/h i ten dziwięk silnika na wyższych obrotach ;)
Załączniki:
20180530_130156.jpg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2018 21:48

Pääkäyttäjä napisał(a):
dids76 napisał(a):
coolibeer napisał(a):Ja ruszam 1.07 - Ford Focus C-max 2008 (dwa razy już dojechał i liczę że trzeci też ) :)

Ja jutro ruszam po raz pierwszy C-Maxem z 2008r. Poprzednio dwa razy Focusem z 2001r i siedem razy Golfem z 1998r.
Jeżeli C-Max sie sprawdzi tak jak pozostałe dwa to będzie super :wink: :papa:

Jak tam czujnik deszczu? :mrgreen: Sam jestem ciekaw, jak Ci się to sprawdzi - powoli myślę o wymianie wysłużonej Ibizy na coś innego...

Na Brač dojechał bezproblemowo. W porównaniu do Focusa Mk1 dużo wygodniejszy no i przede wszystkim bardziej pakowny. Jeśli chodzi o spalanie to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, bo spalił tyle co Golf z silnikiem 1.6 a wszyscy straszyli że 1.8 Forda są paliwożerne. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2018 21:54

No, demony oszczędności toto nie są - chyba, że Foka II z 1.6 16v pod maską. Ale w Trieście i w Ljubelj przekonałem się, że za mało mocy ma - dobrze, że ten silnik lubi się pokręcić :) 2.0 w emeryckiek jeździe spali tyle, ile 1.6 przy normalnej. 1.8 nie znam, jeździłem Foką I z 2.0 i II z 1.6 tylko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2018 06:30

Farstone napisał(a):wszyscy wszem i wobec krzyczą, że nigdy francuskie auto bo elektronika

Z tym, że we francuzach elektronika jest niemiecka :wink:
Do tego trzeba dodać,że francuzy są bardzo dobrze wyposażone w stosunku do niemieckich gdzie za dodatkowe rzeczy trzeba grubo dopłacić. Dla mnie za te przekręty ze spalinami VAG powinien być zaorany a ja kiedy przed sobą widzę autko ze znaczkiem VAG w tedeiku to od razu włączam u siebie obieg zamknięty :D
Już to widzę gdyby Francuzi robili przekręty jak VAG :o
coolibeer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolibeer » 26.06.2018 07:23

dids76 napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
dids76 napisał(a):
coolibeer napisał(a):Ja ruszam 1.07 - Ford Focus C-max 2008 (dwa razy już dojechał i liczę że trzeci też ) :)

Ja jutro ruszam po raz pierwszy C-Maxem z 2008r. Poprzednio dwa razy Focusem z 2001r i siedem razy Golfem z 1998r.
Jeżeli C-Max sie sprawdzi tak jak pozostałe dwa to będzie super :wink: :papa:

Jak tam czujnik deszczu? :mrgreen: Sam jestem ciekaw, jak Ci się to sprawdzi - powoli myślę o wymianie wysłużonej Ibizy na coś innego...

Na Brač dojechał bezproblemowo. W porównaniu do Focusa Mk1 dużo wygodniejszy no i przede wszystkim bardziej pakowny. Jeśli chodzi o spalanie to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, bo spalił tyle co Golf z silnikiem 1.6 a wszyscy straszyli że 1.8 Forda są paliwożerne. :wink:

Mój na trasie pali 10-11 Gazu na setkę. Też jestem zadowolony.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.06.2018 07:32

alechandro napisał(a):
Farstone napisał(a):wszyscy wszem i wobec krzyczą, że nigdy francuskie auto bo elektronika

Z tym, że we francuzach elektronika jest niemiecka :wink:
Do tego trzeba dodać,że francuzy są bardzo dobrze wyposażone w stosunku do niemieckich gdzie za dodatkowe rzeczy trzeba grubo dopłacić. Dla mnie za te przekręty ze spalinami VAG powinien być zaorany a ja kiedy przed sobą widzę autko ze znaczkiem VAG w tedeiku to od razu włączam u siebie obieg zamknięty :D
Już to widzę gdyby Francuzi robili przekręty jak VAG :o

Masz 100% racji. Niestety Francuzi w projektowaniu aut idą za bardzo z modą i przez to tracą wg mnie. Przykładem może być nowy Scenic i Espace. Poprzednie modele były dobrymi autami rodzinnymi a obecne niestety wg mnie są gorsze jeżeli patrzeć na walory użytkowe. Sam nie tak dawno stałem przed wyborem auta i kupiłem VW bo jak dokładnie zaczęliśmy oglądać i wsadzać foteliki dziecięce to jedynie Touran okazał się na tyle przestronny, że wszystko wchodzi bez problemów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2018 07:47

No nie wiem, mnie się przez to francuzy podobają, że jednak stylistycznie wyróżniają się z tłumu. Te dwa modele, które wymieniłeś rzeczywiście są dziwne ale to nie tylko te dwa modle francuskich koncernów. Jakoś tak przyjemnie zawiesić oko na Peugeocie 3008 kiedy ma się dosyć już tych szroburych łopli i tedeików. Skoda wynoszona jest wyżej niż jest ( sam jeździłem Skodą ). Z koncernu VAG obecnie jedyny samochód jaki mnie się podoba to Seat Leon. Dwa lata temu przeszedłem na japończyka i kolejny też będzie japończyk lub francuz a przed dylematem będę stał w lutym.
Łople są teraz już francuskie, zobaczymy jak to teraz będzie wyglądało i co zaoferują bo łople to póki co najnudniejsze obok VW samochody pod słońcem. PSA ma zamiar wypuścić nowy silniczek Pure Tech 1.6, może być ciekawie. Kolega, który nigdy nie przywiązywał wagi do marki kupił sobie nowego Tipo z silnikiem 1.4 turbo i jest zachwycony a ma go od kilku miesięcy. Za te pieniądze takie wyposażenie 8O
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 26.06.2018 07:56

toomas napisał(a):
alechandro napisał(a):
Farstone napisał(a): Przykładem może być nowy Scenic i Espace. Poprzednie modele były dobrymi autami rodzinnymi a obecne niestety wg mnie są gorsze jeżeli patrzeć na walory użytkowe. .

Zgadzam się, mam SC III i jak z II przesiadłem się zadowolony na III tak obecnie wybierałbym w czymś innym bo SC IV w ogóle mi nie przypadł do gustu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2018 09:10

Ale na marginesie to co wam się nie podoba w tych Scenicach nowych bo przecież to bardzo ładne samochody. Walory użytkowe, tzn. jakie ? Z czystej ciekawości bo fanem Scenica nigdy nie byłem ale Meganke to przytuliłbym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 373
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone