Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
sito_zabrze
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 21.06.2018 12:10

Garo&Justa napisał(a):Jedziemy jak zwykle w sierpniu ale tym razem nóweczką :mrgreen: Póki co ma dwa tygodnie
Kia Optima SW w benzynie co lubię, do tego wtrysk pośredni a silnik wolnossący.
Ostatki takie na rynku - tylko Mazda 6 nowa ma ten silnik. To już wymarły gatunek

Skundlić to gazem i auto ideał :oczko_usmiech:

My kminimy czy jechać roczną fabią kombi TSI czy 13-to letnią Vectrą C 1.8 z gazem :roll:
Vectra ma na razie 70% szans :oczko_usmiech:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 21.06.2018 12:17

Garo&Justa napisał(a):Jedziemy jak zwykle w sierpniu ale tym razem nóweczką :mrgreen: Póki co ma dwa tygodnie
Ostatki takie na rynku - tylko Mazda 6 nowa ma ten silnik. To już wymarły gatunek

Jaki to silnik? 2.0 163 KM ? Mazda widzę ma jakiś 2.0 Skyactive G 165KM czyli wersja poprawiona...
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 21.06.2018 12:47

teraz mam 2 auto z benzyną z turbo i bez już bym nie kupił... tak jak diesle bez turbo są do osobówek już od dawna niedostępne tak i benzynowe z turbo dużo lepsze :)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 21.06.2018 13:03

sito_zabrze o gazie nie myślę ale nie wykluczam,
Farstone tak, Mazda ma 165 ale to ta sama konstrukcja,
paulr podziękuję za turbo w benzynie. Wszystkie benzynowe z turbo to downsizingowe silniki. Wyżyłowane na potęgę. I choć jeździ się zacnie... Trwałość do bani.
Przykład? 3 lata temu do firmy wzięliśmy nówkę focusa, tennw nowej budzie z grillem. Silnik 1.5 benzyna z turbo. 180KM. Po półtora roku silnik padł. Sam z siebie. Ford wymienił cały na nowy. Teraz 3 letnie auto.ma.1.5 roczny silnik i właśnie padł katalizator, ciągle jakieś ikonki.soe wyświetlaja... Podziękuję.
Od września KAŻDE nowe auto benzynowe musi mieć GPF czyli benzynowy DPF. Tak nas UE załatwiła.
I Optima też będzie mieć nowy silnik 1.6 Turbo 186KM chyba i z GPF.
Dlatego kupiłem Optime z wolnossakiem ;)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 21.06.2018 13:49

mam auto z GPF trudno... jako nie firma a osoba prywatna robię na tyle mało kilometrów że ostatnie auto sprzedałem z przebiegiem niecałe 25000, a poprzednie niecałe 40.000 więc żywotnością się nie bardzo przejmuję, natomiast jazda z turbo jest dużo lepsza... przecież to samo tyczy się diesli, te stare bez turbo były praktycznie nie do zajechania, ale słabe osiągi, z benzynami jest to samo:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2018 13:52

Passat B6 rocznik 2008 w nieśmiertelnym silniku 1.9tdi, zakręcone na 130km oraz 320niutkow = nieśmiertelna jednostka z bardzo małym zużyciem paliwa przy jeździe mocno autostradowej (160-180 na tempomacie) spalanie ok 6-6,5 litra gnojowki więc pół darmo i nie muszę się bawić w jakieś gazowanie auto bo jak to mówił klasyk gaz to do kuchenek ;D

No i właśnie turbo czego brakuje w wolnossących jednostkach bendzinowych
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 21.06.2018 15:24

paulr napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):
paulr napisał(a):w piątek ruszam, aktualny przebieg 172km.. więc auto będę poznawać w trasie:)

Nie napisales jakim autem ale wyglada jak t roc

kilka linijek wyżej napisałem, to t-roc:)

Wiem, pozniej doczytałem :D szerokosci
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 21.06.2018 15:43

Za to wolnossakiem powinno się pojeździć że dwie dekady... Ponoć
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 21.06.2018 15:45

Garo&Justa napisał(a):Za to wolnossakiem powinno się pojeździć że dwie dekady... Ponoć

Juz takich aut nie robią, nie opłaca się to chyba... :boss:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 21.06.2018 16:08

Jak nie jak tak. Kia Optima która kupiłem i nowa Mazda 6
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 21.06.2018 16:10

Garo&Justa napisał(a):Jak nie jak tak. Kia Optima która kupiłem i nowa Mazda 6

Swoją drogą ta Kia to całkiem fajnie prezentujące sie auto :)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 21.06.2018 16:14

paulr napisał(a):mam auto z GPF trudno... jako nie firma a osoba prywatna robię na tyle mało kilometrów że ostatnie auto sprzedałem z przebiegiem niecałe 25000, a poprzednie niecałe 40.000 więc żywotnością się nie bardzo przejmuję, natomiast jazda z turbo jest dużo lepsza... przecież to samo tyczy się diesli, te stare bez turbo były praktycznie nie do zajechania, ale słabe osiągi, z benzynami jest to samo:)

Też tak uważam. Teraz użytkuje VW z silnikiem 1.4TSI i o dziwo na autostradzie w podobnych warunkach pali tyle samo co mój poprzedni Renault z silnikiem 1.9dCi....A cisza w aucie dużo większa :)
officeman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) officeman » 21.06.2018 17:00

2 razy poprzednio - Fiat Ulysse II 2.0 + LPG, auto na 8 osób super wygoda (nas 4 osoby + kot)
w tym roku bus Renaulta 1,6 twin turbo - zobaczymy jak będzie

jeszcze wcześniej, Passat TDI kombi w automacie - spalanie nie za wesołe
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 21.06.2018 17:17

Kot? Nieźle
Od wielu lat jeździmy do Cro benzynowymi.
Raz pojechalem dieslem Astra III kombi 1.7 125KM. Nawet fajnie się jeździło i u nas nie było problemu ale... Na granicy w SLO HR czerwona ikona oleju się zapaliła.... Zawał serca.
Niedziela zamkniete wszystko, masakra. Po ponownym odpaleniu auta cisza, nic nie świeci. Jedziemy. Ikonka zapalała się co 50 km.... Skoro nic się nie dymiło .. hehe to dawaj do przodu. Oczywiście wszystko sprawdziłem, płyny oleje i ok.
Okazała się czujka oleju że padła
Uraz taki mi pozostał że sprzedałem i żadnego diesla nie chce już.
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 21.06.2018 21:07

Tez odpuscilem sobie Diesle, teraz pykam Ecoboostem w benzynce....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 372
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone