Re: Jakim autkiem do CRO
napisał(a) Kobal66 » 24.09.2017 07:23
Olo napisał(a):endryu napisał(a):Olo napisał(a):...trend w pojemnościach jest spadkowy ... zostaje jakieś 1.0 ecoboost albo inne 1.0 TSI ...
Na moto-rynku lada moment 1,4 -1,6 czterocylindrowe to będzie wypas...
nie mówiąc już o 6 cylindrach ...
@Kobal66 dziękuję za informacje - wygląda lepiej niż myślałem, mimo wszytsko takie małe silniki do mnie jeszcze nie przemawiają
No do takich dywagacji to trzeba by założyć osobny moto temat
Generalnie mam możliwość sprawdzenia i przetestowania naprawdę wielu modeli różnych marek. Mogę powiedzieć że bardzo polubiłem silnik turbo nie koniecznie diesle chociaż te w naszych cro podróżach są zdecydowanie najprzyjemniejsze. Małe turbo benzyny są naprawdę ok ale wolę te 4 cylindrowe bo jednak 3 cyl słychać i czuć ze są niedostatecznie zrównoważone (drgania), ale i tu jest wyjątek wspomniany 1.0 EcoBoost forda naprawdę daje rade. Jeździłem fiesta 1.0 100 i 140 KM, focusem 1.0 100 i 125 oraz grand c-maxem 1.0 125 KM i tylko w tym ostatnim miałem wrażenie ze silnik się męczy.Focusem 1.0 100 KM (5dr) pojeździłem trochę dłużej i spalanie jest miejscami powalające - Kraków - 6,3l/100kM!
Ciekawie wypada peugeot/citroen 1,2 130 KM dynamika bardzo fajna drgania niestety wyczuwalne bardziej niż w fordowskich EB. Dlatego jeśli chodzi o te najmniejsze Turbo benzyny to silnik 1,2 115-130KM renault/nissan wypada naprawdę świetnie w porównaniach na żywo właśnie dlatego ze ma 4 cylindry.
Na drugim końcu skali są wynalazki typu 2 cyl 0,9 fiata chyba że ktoś ma sentyment do 126p
, z nielubianych małych turbo benzyn jest jeszcze 3-cyl 0,9 90KM renault/nissan tu drgania są naprawdę wyczuwalne co prawda głównie na zimnym silniku i tak jak silnik radzi sobie zgrabnie np. w nowej micrze tak już w clio wypada słabo a renault captur z tym silnikiem umieściłbym w kategorii "kara śmierci bez sądu". Co do małych TSI (VW,skoda,seat,audi) tzn. 1.0 i 1.2 nawet się nie wypowiadam jestem uczulony i sceptycznie nastawiony bo co VW zrobi silnik (ostatnie ok 10-12 lat) to kończy się masakrą...Ci ludzie powinni konstruować grabie tudzież skręcać sznurek do snopowiązałek.
Co do większych turbo benzyn i wolnossaków to może sobie daruje bo bym wszystkich zanudził