Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
śmigacz
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 30.07.2017 21:13

Takie podsumowanie mojego wyjazdu. Auto silnik 2.0 D chyba nie jest źle.

DSC01076.JPG

DSC01077.JPG

DSC01078.JPG

Jeżdżę dieslami 10 lat na placu mam 4 jednak kupując nowe na 99% wybiorę benzynę. Za bardzo przekombinowane są te auta.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.07.2017 21:18

nowe benzyny też niestety coraz częściej mają turbiny, dwumasy, 3 cylindry, systemy start-stop...
"za chwilę" nie będzie w ofercie "normalnego" benzyniaka...
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 30.07.2017 21:33

śmigacz napisał(a):Takie podsumowanie mojego wyjazdu. Auto silnik 2.0 D chyba nie jest źle.
1.6 MultiJet 105 Euro5, kanciate pudło na dachu:
- od Węgierskiej Górki do Lenti spalił 5,3l/100km,
- ale już po chorwackich autostradach i po całym Murterze znów do Lenti aż 6,1.
Jeżdzę często takim jednym odcinkiem krajówki w Polsce, na którym pokładowy kalkulator pokazuje mi między 3,9 a 4,1. I jest to powtarzalne.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 30.07.2017 21:48

Ja jechałem przez BIH a tam spalanie po serpentynach było odległe od tego co wyszło ze średniego. Jednak nigdy mi nie udało się zejść na dłuższej trasie poniżej 6l.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 31.07.2017 11:55

Rafal_X napisał(a):
śmigacz napisał(a):Takie podsumowanie mojego wyjazdu. Auto silnik 2.0 D chyba nie jest źle.
Jeżdzę często takim jednym odcinkiem krajówki w Polsce, na którym pokładowy kalkulator pokazuje mi między 3,9 a 4,1. I jest to powtarzalne.

Pisaliśmy o tym na stronie 333. Zdaje się, ze w kategorii benzyniaków jestem rekordzistą. 4,2/100 z obciążeniem.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2017 12:40

Eliot100 napisał(a):
Rafal_X napisał(a):

Pisaliśmy o tym na stronie 333. Zdaje się, ze w kategorii benzyniaków jestem rekordzistą. 4,2/100 z obciążeniem.

I zapewne z gazem w podłodze i korkami po drodze....
arni87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arni87 » 31.07.2017 13:16

I klimą:D
maryjusz71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryjusz71 » 31.07.2017 13:21

:lool: :lool: A zamiast box-a - żagiel :hut: :hut:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2017 13:27

Teściu kupił nową Kia Rio 1.4 ze skrzynią szóstką.
Jechałem nią z Lublina na Śląsk. 3 osoby i pusty bagażnik.
Zero korków i płynna jazda na szóstce , prędkości do 110.
Wyszło 5.5L a to małe opływowe auto.

Kumpel ma nówke fabie 1.2 tsi 90 KM
Wrocil teraz z urlopu. 2+2 malych dzieci i pelny bagażnik. Prędkości przepisowe bez korków. Wyszlo mu 5.7
Normalnie po Śląsku wychodzi mu niecałe 7

Uzyskanie 4L jest mozliwe chyba tylko w laboratorium na rolkach albo jazda która nie ma nic wspólnego z normalnym poruszaniem sie po drodze. Moja Vectra C 1.8 tez jakbym jej wrzucił 5 bieg i jechal 60 km/h to pokazuje 5L.....

Ciekawi mnie tylko jak bedzie wygladał silnik tego Captura po 100 tys km takiej eco jazdy....
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 31.07.2017 14:43

"Uzyskanie 4L jest możliwe chyba tylko w laboratorium na rolkach"
Nieprawda, jest to absolutnie możliwe przy umiejętnej jeździe. Wbrew temu, co nauczają podręczniki czasem trzeba jeździć na luzie. Trzeba też umiejętnie przewidywać wydarzenia.
"Ciekawi mnie tylko jak bedzie wygladał silnik tego Captura po 100 tys km takiej eco jazdy" - będzie normalnie wyglądał, bo jazda 90 km/h na szóstym biegu absolutnie nie jest szkodliwa dla silnika. Auto wtedy pali jakieś 3,7 - 3,8 litra, ale nie da sie caly czas tak jechać i stad mi wyszlo 4,2.
sito_zabrze - korków nie było, a klimę miałem włączoną automatyczną, choć kompresor się nie wysilał - na zewnątrz było około 20 stopni.
Jeśli na Kio Rio uzyskałeś 5,5 litra, to dość mierny wynik. Ja poprzednio miałem Kię Vengę - znacznie większą od Rio. Uzyskałem komputerowe 4,8., co w praktyce oznaczało jakieś 5,0. W dodatku to było na dystansie 340 km. W Capturze wynik 5,0 nie wymaga jakiejś specjalnej koncentracji i umiejętności. Wiem, że możecie mi nie wierzyć, ale ja od dawna, dawna lubiłem takie zabawy. Z moim szefem (dyrektor Muzeum Technik, więc się zna na autach) pojechaliśmy kiedyś służbowo na Węgry. On znając moje zamiłowanie myślał, że będziemy zawalidrogą. Mocno się zdziwił. Co prawda przy nim nie bilem rekordów, ale na trasie Warszawa - Segedyn - Warszawa uzyskałem 5,5 litra właśnie Kią Venga. A po drodze były góry, bo wracaliśmy przez przełęcz Krowiarki.
Ostatnio edytowano 31.07.2017 15:23 przez Eliot100, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.07.2017 14:57

Eliot100,
to nie ma sensu. Oni wiedzą lepiej.
Ja dałem już sobie spokój.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2017 15:04

Koncząc temat spalania bo nie temat o tym.....

Tu chodzi tylko o odróżnienie jazdy od "jazdy"

Jak wjade na pustą autostrade, rozkulam auto do 90 km/h , skasuje komputer i przejade w takich warunkach 100km bez korków świateł itp to nawet taka krowa jak Vectra C spali 5L, tylko ja nie nazwałbym tego jazdą..... Skoro te wasze eco auta palą po 4L to po kiego grzyba toyota robi hybrydy wydając na to setki mln..... ? No chyba ze dać te hybrydy w wasze ręce i spalicie wtedy 2L... :oczko_usmiech:
bykman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bykman » 31.07.2017 15:15

"Wbrew temu, co nauczają podręczniki czasem trzeba jeździć na luzie"

czyli kiedy?
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 31.07.2017 15:36

bykman napisał(a):"Wbrew temu, co nauczają podręczniki czasem trzeba jeździć na luzie"

czyli kiedy?

Nie chce mi się powtarzać tekstu, który, pisałem na prowadzonej przeze mnie stronie. Jest to strona na fb, która w dużej części przedstawia wystawy robione w Muzeum Techniki w Warszawie. Tam też jest tekst o jeździe "na luzie". Na fb wystarczy wyklinać "Kultowe auta" i będzie to czwarty, czy piąty artykuł od góry. Jeśli Ci się nie chce szukać, umieszczam zrzut ekranu tego tekstu i ikonografii. tyle, że to mniej czytelne.
Załączniki:
kk.jpg
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 31.07.2017 15:49

sito_zabrze napisał(a):Koncząc temat spalania bo nie temat o tym.....

Tu chodzi tylko o odróżnienie jazdy od "jazdy"
... :oczko_usmiech:

Trasa z Częstochowy do Warszawy przebiega drogą szybkiego ruchu - tam leciałem 120 non stop, przy wyprzedzaniu 130-140. Potem trasa biegła przez roboty drogowe - jechałem, 60 auto za autem kilkanaście kilometrów. Potem dojazd do W-wy komfortowo obwodnicą na Żoliborz. Na szczęście na Żoliborzu nie było korków. Musiałem jednak dwa razy stać na światłach, przez co wzrosło mi średnie spalanie, a spadła średnia prędkość.
Natomiast z tymi hybrydami masz absolutną rację.
To już zaczyna być problem rangi światowej, tylko media o tym piszą niechętnie. Po kilku latach doświadczeń okazało się, że hybrydy doskonale zdają egzamin jako autobusy miejskie, ale znacznie gorzej jako prywatne auta. W trasie hybryda zużywa tyle samo paliwa, co auto spalinowe (w lekkim uproszczeniu). Zajmuję się tematem zawodowo. Parę dni temu rząd brytyjski wydał oświadczenie, że do 2040 roku zakazana będzie sprzedaż Diesli, silników spalinowych i ... także właśnie hybryd!!! Hybrydy potraktowano w równym rzędzie z normalnymi benzyniakami.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 358
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone