karoka65 napisał(a):Farstone napisał(a):Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, po 3500 km spalanie na poziomie 9,2 l. C4 Grand Picasso benzyna 1,8 125KM. Zakładałem spalanie 10 - 10,5 więc już mniej wydam na pewno
Hmm? jak dla mnie spalanie bardzo wysokie przy silniczku 1.8, gdybyś miał tam ze 2.5 litra spaliłby na pewno mniej
Może ktoś uważać że bajdużę pierdoły po forum bo auto chcę sprzedać ale w drodze do chorwacji sprawdziłem z ciekawości spalanie BMW X3 z 3L dieslem 218kM, syn liczył 3 razy na kalkulatorze w telefonie po zatankowaniu, wyszło 5,94/100kM, przy prędkości między 140 a 160 w większości trasy bo jechał wtedy jeszcze szwagier golfiną 1.9TDi która jeździ teraz moja córka, także wolniej żeby golfina dojechała do Orebicza i nie dostała zadyszki
Niestety ale w tych Grandach benzyna była tylko jeszcze 2.0 ale pali niewiele mniej. Porównywanie spalania benzyny do diesla jest nie na miejscu o czym już pisałem Na te wielkość auta spalanie benzyny przy tym silniku i tak uważam za ok zwłaszcza ze jechałem 130 - 140. Przy 100 pali 7-8. Być może w przyszłym roku uda się wybrać nową C3 w automacie benzyna powinna spalać 6 - 8, niestety ale Unia wymusza chore "ekologiczne" normy czego wynikiem jest stosowanie silnika 1,2 z turbiną 110 KM zdaje się i na dodatek 3 cylindry. Pocieszające ze po 3 latach można sprzdać i jeszcze się nie zdąży zepsuć ☺