Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Ustian
Globtroter
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ustian » 12.07.2017 12:45

Ja jade kia Ceed 1.4 109 kM i boli mnie strasznie to, ze nie mam 6-go biegu, bo auto przy 2800 obr/min jest głosne, a przy predkosci 100-120 km/h ma wlasnie zblizone obroty. Teraz w trybie miejskim spalanie mam 7.8l, wiec mam nadzieje na trasie cos ok 7l bedzie.
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 12.07.2017 12:48

W tym roku Mercedes C180 CGI automat.
Wczesniej Mondeo Mk4 1.8 TDCi.

Oba wygodne (choc Mondeo sporo wieksze), w Mercedesie wiecej mocy i ciszej. No i oba bardzo stabilne na autostradzie. Mondeo bardziej "napalone" na zakrety, ale MB w Alpach tez dal rade - choc tylne opony nie... ;)

No i Mondeo miescilo sie w 7l/100km, a w MB licze ok 8-9l/100km, choc z Polski do Chorwacji jedzie sie spokojniej niz po Niemczech (gdzie mieszkam) wiec moze uda sie zaoszczedzic na Karlovacko. :D
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 12.07.2017 13:31

1mario_p napisał(a):
Farstone napisał(a):Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, po 3500 km spalanie na poziomie 9,2 l. C4 Grand Picasso benzyna 1,8 125KM. Zakładałem spalanie 10 - 10,5 więc już mniej wydam na pewno :-)

Ja jadę w nocy w sobotę C4GP 2.0hdi 136KM, mam zamiar nie szaleć ale jak dotąd nigdy na trasie poniżej 7,5l nie zszedłem zawsze jakoś tak min 140km/h jadę a w Picasso to już spalanie idzie w górę masakrycznie.
Szerokości...

Diesel spali mniej ale ja i tak za mało jeżdżę ogólnie dlatego pozostaję przy benzynie co nie zmienia faktu że Grandem podróżuje się bardzo komfortowo.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 12.07.2017 14:32

miro78 napisał(a):
Eliot100 napisał(a):No nie zawsze. Ja w Renault Captur spaliłem 4,2.

Jazda oszczędna to 80 km/h ? Ciekawy jestem :wink:

Nie, bo średnia mi wyszła 76,7/h. Czyli musiałem jechać 100-110, by taką średnią mieć.
Załączniki:
1.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2017 15:52

Eliot100 napisał(a):
miro78 napisał(a):

Nie, bo średnia mi wyszła 76,7/h. Czyli musiałem jechać 100-110, by taką średnią mieć.

Jaki dla mnie wynik rewelacyjny :wink:

Passat Variant B6 z DSG rocznik 2006 - zapięty na autostradzie 130 km/h = ok. 6.5 na setkę :D. Na dystansie 3400 kilometrów średnia wyszła 6,4 :)
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 12.07.2017 20:23

miro78 napisał(a):
Eliot100 napisał(a):
miro78 napisał(a):

Passat Variant B6 z DSG rocznik 2006 - zapięty na autostradzie 130 km/h = ok. 6.5 na setkę :D. Na dystansie 3400 kilometrów średnia wyszła 6,4 :)

miro78, ja poprzednie 3 lata "leciałem" B6 2,0TDI, ale CR z 2009r. jazda równo 130-140km/h i średnia z 4000km. wyszła 5,7l. Kolega, który za mną jechał Peugeotem 508 2,0HDI też 140KM miał zawsze spalanie wyższe o 0,5l. Kolega był w małym szoku :wink: , bo przy każdym tankowaniu wlewał 3-4l.ON więcej, niż ja. W tym roku Mercedes E 2,2CDI. Myślę, że "wypije" z 0,5l. więcej, niż Passat. Pozdrav :papa:
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 12.07.2017 21:35

Farstone napisał(a):Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, po 3500 km spalanie na poziomie 9,2 l. C4 Grand Picasso benzyna 1,8 125KM. Zakładałem spalanie 10 - 10,5 więc już mniej wydam na pewno :-)

Hmm? jak dla mnie spalanie bardzo wysokie przy silniczku 1.8, gdybyś miał tam ze 2.5 litra spaliłby na pewno mniej :)
Może ktoś uważać że bajdużę pierdoły po forum bo auto chcę sprzedać ale w drodze do chorwacji sprawdziłem z ciekawości spalanie BMW X3 z 3L dieslem 218kM, syn liczył 3 razy na kalkulatorze w telefonie po zatankowaniu, wyszło 5,94/100kM, przy prędkości między 140 a 160 w większości trasy bo jechał wtedy jeszcze szwagier golfiną 1.9TDi która jeździ teraz moja córka, także wolniej żeby golfina dojechała do Orebicza i nie dostała zadyszki :)
W ubiegłym roku zaś X3 ( 5 osób ) wyszła z całej trasy 7.2 ale mój młodszy syn powoził, drugie auto Nissan Qashqai ( 4 osoby ) 1.5 diesel mojej żony, wyszedł 5.2.
W tym roku ma zamiar wybrać się BMW e38 750IL 5,4L benzyna ( 1999r ), nie wiem jeszcze które auto pojedzie jako drugie, bo albo x3 jak się nie sprzeda albo BMW e39 kombi jak x3 się sprzeda.
W weekend majowy byłem w Jantarze nad naszym morzem e38, w jedną stronę 12.1 ( silny wiatr ), w drodze powrotnej 11.7 w cztery osoby.
To tak dla informacji żeby zaraz ktoś nie napisał że lepiej taryfę wziąć jak taką krową jechać :)
bykman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bykman » 12.07.2017 22:06

Trzy litrowy silnik diesla w BMW to wspaniały motor!
Także mam golfinę 1.9 TDI 155KM 320Nm, 4 razy byłem nią w CRO.
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 12.07.2017 23:08

To prawda, zarąbisty motorek, synowi kupiłem też taką 3 litrówkę ale w e46 ( 2000r ) ( tam jeszcze 184km ), potrafi to palić dobrze poniżej 6-tki, jak daje mu mocno batem po pęcinach :) to 6,5 do 7 max ale to trzeba już się dobrze starać.
On to dopiero ma fioła na punkcie auta, jakby go nie wygonił to by chyba w nim spał, pedantycznie zadbane, mechanicznie i wizualnie.
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 12.07.2017 23:13

bykman napisał(a):Także mam golfinę 1.9 TDI 155KM 320Nm, 4 razy byłem nią w CRO.

Golfik widzę podrasowany trochę, ten którym jeździ teraz córka jest z 1998-ego i do Orebicza dojechał :)
Dziwi mnie trochę czytając forum jak ludziska przeżywają że trzeba dwu czy 3-letnim autem zrobić 3 tysiące kilometrów :)
Moje nowsze będą stać w garażu a jadę złomami :)
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 13.07.2017 05:39

macvw napisał(a):
miro78 napisał(a):
Eliot100 napisał(a):
miro78 napisał(a):

miro78, ja poprzednie 3 lata "leciałem" B6 2,0TDI, ale CR z 2009r. jazda równo 130-140km/h i średnia z 4000km. wyszła 5,7l. Kolega, który za mną jechał Peugeotem 508 2,0HDI też 140KM miał zawsze spalanie wyższe o 0,5l. Kolega był w małym szoku :wink: , bo przy każdym tankowaniu wlewał 3-4l.ON więcej, niż ja. W tym roku Mercedes E 2,2CDI. Myślę, że "wypije" z 0,5l. więcej, niż Passat. Pozdrav :papa:

Tak, ale Wy wszyscy piszecie o Dieslach. A ja wynik 4,2 uzyskałem na silniku benzynowym 120 KM.
Dlatego zbliża się nieunikniony koniec Diesli. Za 10 lat nie będzie ich w ofercie nowych samochodów osobowych. Napisałem o tym tekst, ale nie mogę wkleić linka - za mały staż na Forum-Cro. Motoryzacją zajmuję się zawodowo, choć w sprawie spalania jestem całkowitym amatorem. Jednak też uważam, ze uzyskałem bardzo dobry wynik, ale zamierzam go poprawić.
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 13.07.2017 12:16

Kolego wynik zrobiłeś bardzo dobry i ja Ci w to wierzę, tyle że sprawdziłem auta z ciekawości, przede wszystkim żeby sprawdzić wskazania komputera z tym co rzeczywiście wychodzi z tego co wskazuje licznik i tego co wychodzi na dystrybutorze.
Jeżdżę normalnie wydaje mi się i nie jest dla mnie priorytetem żeby zajechać gdzieś i jak najmniej spalić, jeśli umożliwiają to warunki na drodze to prędkości dozwolone przekraczam i to znacznie ( pewnie nie ma się czym chwalić ), dla zabawy depnę pedał w podłogę choć już lata swojej "świetności" mam daleko za sobą ale w każdym pozostaje coś z tego "lwa" :) nawet na stare lata jak jest czym się odepchnąć.
Pomimo 34 lat za kierownicą zawodowo, jazda samochodem sprawia mi dalej przyjemność, inaczej jest jak ktoś to lubi a inaczej jeśli ktoś robi to z przymusu żeby przenieść się z punktu A do punktu B.
Życzę dalszych sukcesów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 12:43

Eliot100 napisał(a):wynik 4,2 uzyskałem na silniku benzynowym 120 KM.
Dlatego zbliża się nieunikniony koniec Diesli. Za 10 lat nie będzie ich w ofercie nowych samochodów osobowych. Napisałem o tym tekst, ale nie mogę wkleić linka - za mały staż na Forum-Cro. Motoryzacją zajmuję się zawodowo, choć w sprawie spalania jestem całkowitym amatorem. Jednak też uważam, ze uzyskałem bardzo dobry wynik, ale zamierzam go poprawić.

Na benzynie? To bardzo dobry wynik, taki sam uzyskałem na starym SDI w Ibizie - 3.9 ;) Na benzynie najniższy wynik, jaki mialem to 5.5 l w Focusie II ;) W benzynowych silnikach jest jeszcze trochę możliwości choć z czasem w odległej perspektywie podzielą los diesli. No bo skoro z silników lotniczych można wycisnać lepsze parametry i niższe spalanie, to dlaczego nie zrobić tego z silnikami w autach.

Inna rzecz - miałem możliwość obejrzeć Škodę Karoq i Seata Ateca na linii montażowej. Małe SUV z silnikami 1.0 TSI (turbodoładowane trzy cylindry) - to trochę pomylony pomysł (owszem, w ofercie są i diesle), downsizing spoko ale z oszczędnością paliwa to ma niewiele wspólnego tudzież spalanie rzeczywiste jest niemałe :mrgreen: No i trwałość tak "wyżyłowanych" jednostek jest dyskusyjna :D
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 13.07.2017 13:07

karoka65 napisał(a):Kolego wynik zrobiłeś bardzo dobry i ja Ci w to wierzę, tyle że sprawdziłem auta z ciekawości, przede wszystkim żeby sprawdzić wskazania komputera z tym co rzeczywiście wychodzi z tego co wskazuje licznik i tego co wychodzi na dystrybutorze.
Jeżdżę normalnie wydaje mi się i nie jest dla mnie priorytetem żeby zajechać gdzieś i jak najmniej spalić, jeśli umożliwiają to warunki na drodze to prędkości dozwolone przekraczam i to znacznie ( pewnie nie ma się czym chwalić ), dla zabawy depnę pedał w podłogę choć już lata swojej "świetności" mam daleko za sobą ale w każdym pozostaje coś z tego "lwa" :) nawet na stare lata jak jest czym się odepchnąć.
Pomimo 34 lat za kierownicą zawodowo, jazda samochodem sprawia mi dalej przyjemność, inaczej jest jak ktoś to lubi a inaczej jeśli ktoś robi to z przymusu żeby przenieść się z punktu A do punktu B.
Życzę dalszych sukcesów.

Wiem o mylnych wskazaniach. Ale ja to mam "obcykane". Po zakupie auta sprawdziłem błąd pomiaru. Zrobiłem tak: z określonego dystrybutora nalałem do trzeciego odbicia. Przejechałem prawie cały bak i zatankowałem na tej samej stacji z tego samego dystrybutora do trzeciego odbicia. Wtedy maiłem dokładny pomiar zużytego paliwa. Porównałem z komputerem i okazało się, że komputer zaniża o 7%. Ale dochodzi jedna rzecz. W moim aucie licznik przebiegu też zaniża. Gdy on wskaże, że przejechałem 100 km, to w rzeczywistości przejechałem 103,1 km. Czyli tu błąd wynosi 3,1%. Po zaokrągleniach można uznać, że komputer zaniża o niecałe 5%. Zatem jeśli komputer wskazał średnie zużycie 4,2, to w rzeczywistości spaliłem 4,4, co uważam też jest dobrym wynikiem, jak na benzynę.

Acha, prawo jazdy robiłem w 1982 roku, czyli jesteśmy z tej samej półki :)
Od tamtego czasu miałem przerwę w prowadzeniu 3 miesiące - po sprzedaniu ostatniego auta i przed zakupem nowego.
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 13.07.2017 13:25

Eliot100 napisał(a):Acha, prawo jazdy robiłem w 1982 roku, czyli jesteśmy z tej samej półki :)

Jak to młodzi mówią: dinozaury, hehe
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 352
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone