1mario_p napisał(a):Farstone napisał(a):Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, po 3500 km spalanie na poziomie 9,2 l. C4 Grand Picasso benzyna 1,8 125KM. Zakładałem spalanie 10 - 10,5 więc już mniej wydam na pewno
Ja jadę w nocy w sobotę C4GP 2.0hdi 136KM, mam zamiar nie szaleć ale jak dotąd nigdy na trasie poniżej 7,5l nie zszedłem zawsze jakoś tak min 140km/h jadę a w Picasso to już spalanie idzie w górę masakrycznie.
Szerokości...
miro78 napisał(a):Eliot100 napisał(a):No nie zawsze. Ja w Renault Captur spaliłem 4,2.
Jazda oszczędna to 80 km/h ? Ciekawy jestem
Eliot100 napisał(a):miro78 napisał(a):Eliot100 napisał(a):No nie zawsze. Ja w Renault Captur spaliłem 4,2.
Nie, bo średnia mi wyszła 76,7/h. Czyli musiałem jechać 100-110, by taką średnią mieć.
miro78 napisał(a):Eliot100 napisał(a):miro78 napisał(a):Eliot100 napisał(a):No nie zawsze. Ja w Renault Captur spaliłem 4,2.
Nie, bo średnia mi wyszła 76,7/h. Czyli musiałem jechać 100-110, by taką średnią mieć.
Jaki dla mnie wynik rewelacyjny
Passat Variant B6 z DSG rocznik 2006 - zapięty na autostradzie 130 km/h = ok. 6.5 na setkę . Na dystansie 3400 kilometrów średnia wyszła 6,4
Farstone napisał(a):Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, po 3500 km spalanie na poziomie 9,2 l. C4 Grand Picasso benzyna 1,8 125KM. Zakładałem spalanie 10 - 10,5 więc już mniej wydam na pewno
bykman napisał(a):Także mam golfinę 1.9 TDI 155KM 320Nm, 4 razy byłem nią w CRO.
macvw napisał(a):miro78 napisał(a):Eliot100 napisał(a):miro78 napisał(a):Eliot100 napisał(a):No nie zawsze. Ja w Renault Captur spaliłem 4,2.
Jaki dla mnie wynik rewelacyjny
Passat Variant B6 z DSG rocznik 2006 - zapięty na autostradzie 130 km/h = ok. 6.5 na setkę . Na dystansie 3400 kilometrów średnia wyszła 6,4
miro78, ja poprzednie 3 lata "leciałem" B6 2,0TDI, ale CR z 2009r. jazda równo 130-140km/h i średnia z 4000km. wyszła 5,7l. Kolega, który za mną jechał Peugeotem 508 2,0HDI też 140KM miał zawsze spalanie wyższe o 0,5l. Kolega był w małym szoku , bo przy każdym tankowaniu wlewał 3-4l.ON więcej, niż ja. W tym roku Mercedes E 2,2CDI. Myślę, że "wypije" z 0,5l. więcej, niż Passat. Pozdrav
Eliot100 napisał(a):wynik 4,2 uzyskałem na silniku benzynowym 120 KM.
Dlatego zbliża się nieunikniony koniec Diesli. Za 10 lat nie będzie ich w ofercie nowych samochodów osobowych. Napisałem o tym tekst, ale nie mogę wkleić linka - za mały staż na Forum-Cro. Motoryzacją zajmuję się zawodowo, choć w sprawie spalania jestem całkowitym amatorem. Jednak też uważam, ze uzyskałem bardzo dobry wynik, ale zamierzam go poprawić.
karoka65 napisał(a):Kolego wynik zrobiłeś bardzo dobry i ja Ci w to wierzę, tyle że sprawdziłem auta z ciekawości, przede wszystkim żeby sprawdzić wskazania komputera z tym co rzeczywiście wychodzi z tego co wskazuje licznik i tego co wychodzi na dystrybutorze.
Jeżdżę normalnie wydaje mi się i nie jest dla mnie priorytetem żeby zajechać gdzieś i jak najmniej spalić, jeśli umożliwiają to warunki na drodze to prędkości dozwolone przekraczam i to znacznie ( pewnie nie ma się czym chwalić ), dla zabawy depnę pedał w podłogę choć już lata swojej "świetności" mam daleko za sobą ale w każdym pozostaje coś z tego "lwa" nawet na stare lata jak jest czym się odepchnąć.
Pomimo 34 lat za kierownicą zawodowo, jazda samochodem sprawia mi dalej przyjemność, inaczej jest jak ktoś to lubi a inaczej jeśli ktoś robi to z przymusu żeby przenieść się z punktu A do punktu B.
Życzę dalszych sukcesów.