Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
krystek
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 13.06.2017 19:42

Po kilku latach powrót do HR, tym razem Mazda 2 1,5 90 KM SkyMotion, "nówka sztuka nie śmigana", znaczy się r. prod. 2017.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 13.06.2017 21:40

luk006 napisał(a):
marosmaro napisał(a):Trochę już leciwa ale daje.
Oby jeszcze kilka razy dała radę.

Zdjęcie niczym z folderu reklamowego. Ładnie się prezentuje.

Dziękuje. To wyspa Pag okolice plaży SV duch jest tam droga w stronę miasta Pag niestety od jakiegoś czasu nie przejezdna.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 14.06.2017 08:37

A co tam, też się raz pochwalę ;-). My w tym roku takim oto samochodem, który zamiast loga ma na masce otwieracz ;-).
dacia logo.jpg

Silnik 1,6 102 KM PB + LPG. Ponieważ jedziemy w 6 osób, tak że na dachu będzie jeszcze umieszczony box.
wosk1.jpg
. Chodzi oczywiście o ten czarny pojazd z przodu, nie ten różowy za nim :lol:

Oczywiście na tylnej szybie znalazła się odpowiednia naklejka :-).
Ostatnio edytowano 14.06.2017 12:24 przez luk006, łącznie edytowano 1 raz
simon174
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simon174 » 14.06.2017 08:48

Od 2010r zaczęła się nasz przygoda z Chorwacją,pierwszy był Pisak, później Tribunji, Hvar, Omniś, Drvenik(Gornja Vala)i w 2015r Orebic. Toyota Corolla sedan 03r do 2016r. Jadąc do pracy 07.06.16r gościu skasował na szczęście moje, tylko auto i już zaplanowane wczasy na Korcule na lipiec 2016 legły w gruzach. Ale tego samego roku zakupiliśmy Toyote Avensis 2006r Kombi 1.8 benzyna granatowa i to co było do zrealizowania rok temu zaczynamy od 01.07.2017r będzie sie działo.
Załączniki:
cro.jpg
Ostatnio edytowano 14.06.2017 09:28 przez simon174, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.06.2017 08:57

luk006 napisał(a):A my w tym roku taki oto samochodem, który zamiast loga ma na masce otwieracz ;-).

Dbaj o niego (przeglądy, olej), a będziesz zadowolony.
Po 4,5 roku mam 250 tysięcy.
Do tej pory popsuł się wyłacznik świateł i jakieś przewody z klimy były nieszczelne.
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 40855.html
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 14.06.2017 12:12

Janusz Bajcer napisał(a):Sprzęgło poprawione - typowa literówka i klikanie za szybko w klawiaturę.
Dziękuję za zwrócenie uwag. :lol:

Na Chorwację - to nie literówka.

Dlatego jak widzę NA - to zwracam uwagę że ma być DO. :idea:
Janusz Bajcer napisał(a):
Eliot100 napisał(a):Na Bałkany (większość to Chorwacja) zacząłem jeździć w 2003 roku. Wtedy był to Renault Thalia 1,4 - najbrzydsze auto z początków XXI wieku. W dodatku bez klimy!!!

Po Felicji, w której wysiadło sprzęgło w Chorwacji, kupiłem Thalię z klimą i ze względu na duży bagażnik, ponieważ był to jeszcze czas kiedy jeździłem na kempingi.

Tak po prostu w czasie jazdy Ci to sprzęgło "wysiadło"? I co gdzie poszło? :oczko_usmiech:
Jak już się tak czepiamy to sprzęgło mogło ulec awarii albo uszkodzeniu...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2017 12:20

Dokładnie już nie pamiętam :roll: - to było chyba 2003 lub 2004 roku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2017 13:49

Sześć lat posiadania prawka i szóste auto w mym posiadaniu (oprócz Seata, którego mam od 4 lat).
Teraz za główną gablotę robi Mondeo IV z 12.2008 z silnikiem 1.8 TDCi 125 KM, sprzęgnięty z sześciobiegową skrzynią.
Mój drugi diesel w życiu (jedyny jak dotąd to tylko SDI...) i obym po namowie znajomego, nie narzekał.

Obrazek
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 14.06.2017 21:47

luk006 napisał(a):A co tam, też się raz pochwalę ;-). My w tym roku takim oto samochodem, który zamiast loga ma na masce otwieracz ;-).
dacia logo.jpg

Silnik 1,6 102 KM PB + LPG. Ponieważ jedziemy w 6 osób, tak że na dachu będzie jeszcze umieszczony box.
wosk1.jpg
. Chodzi oczywiście o ten czarny pojazd z przodu, nie ten różowy za nim :lol:

Oczywiście na tylnej szybie znalazła się odpowiednia naklejka :-).

Da radę. Na jednym forum motoryzacyjnym znam taką, tylko beżową. Ostro tyra i ..... zawstydza inne niby nowocześniejsze marki. W Cro też była.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 14.06.2017 21:55

W przyszłym tygodniu moja Octavia III 1,2 105 KM idzie na przegląd - na trzeci raz się szykuje (jak ten czas leci, już dwa razy była od nowości). Znowu MNE czeka. Albania też...

Octavia I 1.6 benzin 102 kucyki z klimą :
2008 - Novalja, Plitvice, Krka, Zadar, wyspa Pag
2009 - Crikvenica, Istria (Pula, Hum, Pazin), Rab
2010 - Sv. Filip i Jakov (Sibenik, Trogir, Split, Nin, Medugorje)
2011 - Sv. Filip i Jakov (Knin, Klis, Pasman, Ugljan), Karlovac, Slunj - Rastoke
2012 - Orebic (półwysep, Divna, Nakovanj, Loviste, Dingac, Dubrovnik, Srd, Trsteno, Imotski, Ston), Mljet, Korcula, Pupnastka luka, Mostar, Blagaj, Pocitelj, Kravica
2013 - Jelsa (cała wyspa), Hwar, Stari Grad, Vrboska, sv. Niedelja, Pitve, Sv. Nikola, Velo i Malo Grabije, Rudine
2014 - Rabac + zwiedzanie Słowenii (Postojna, Vintgar, Bled i Predjamski grad), Pula, Rovinj

Octavia III 1.2 benzin 105 kucyków z klimą
2015 - Gradac, Brac (Pustinja Blaca), Omis, Split i wypad do MNE
2016 - Ptuj, Trakoscian, Makarska, MNE (Durmitor, Lovcen, Monastyr Ostrog, Pivsko, Budva, Sv. Stefan) i Sv. Filip i Jakov.
2017 - Makarska, Budva, zwiedzanie dalszych zakątków MNE, wypad do Albanii - takie plany...
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 14.06.2017 22:38

Po Hondzie HRV w 2010 i Renault Clio Grandtour 2011 - 2016 czas nastał na Citroena C4 Cactus 1,2 110 KM.
Zobaczymy jak się spisze bo ukochany osiołek Clio (75 KM) męczył się okrutnie na chorwackich zawijasach.
Byle do 15 sierpnia.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 15.06.2017 03:03

Pääkäyttäjä napisał(a):Sześć lat posiadania prawka i szóste auto w mym posiadaniu (oprócz Seata, którego mam od 4 lat).
Teraz za główną gablotę robi Mondeo IV z 12.2008 z silnikiem 1.8 TDCi 125 KM, sprzęgnięty z sześciobiegową skrzynią.
Mój drugi diesel w życiu (jedyny jak dotąd to tylko SDI...) i obym po namowie znajomego, nie narzekał.

Obrazek

Twój drugi Diesel i ostatni zapewne. Za kilka lat Diesle osobowe zostaną wycofane ze sprzedaży i zakończy się pewna epoka.
Piszę tak rano, bo jeszcze zerknąłem na forum i za 20 minut wyjeżdżam do Cro. Pozdrawiam.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 15.06.2017 12:59

Eliot100 napisał(a):Twój drugi Diesel i ostatni zapewne. Za kilka lat Diesle osobowe zostaną wycofane ze sprzedaży i zakończy się pewna epoka.

Ale, używane, nie znikną chyba tak od razu ze sprzedaży :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2017 13:22

Eliot100 napisał(a):Twój drugi Diesel i ostatni zapewne. Za kilka lat Diesle osobowe zostaną wycofane ze sprzedaży i zakończy się pewna epoka. Piszę tak rano, bo jeszcze zerknąłem na forum i za 20 minut wyjeżdżam do Cro. Pozdrawiam.

Ogólnie jestem zwolennikiem benzyny. Diesel tak naprawdę jest z przypadku, dorwanie przyzwoitej benzyny graniczy z cudem. Niewiele brakowało a jeździłbym dwulitrową, wolnossącą benzyną ale dogadać się z kolesiem nie mogłem a w drugim przypadku, przy oględzinach wyszło jakieś podejrzane grubsze spotkanie z przeszkodą... no i tak został diesel.

Coraz bardziej wyśrubowane normy dla nowych silników z zapłonem samoczynnym spowodują, że producenci się z tego wycofają. Może skorzystają na tym zapewne koreańskie i chińskie firmy motoryzacyjne.

Benzynowe motory zapewne też to kiedyś spotka (mam nadzieję, że tego nie dożyję), tu jest duże pole do popisu i da się z nich jeszcze trochę wycisnąć. Motoryzacja to piękna rzecz ale od ponad 50 lat silniki spalinowe są przestarzałe i nic nowego = spektakularnego - nie wymyślą.

elka21 napisał(a):Ale, używane, nie znikną chyba tak od razu ze sprzedaży :?:

Raczej nieprędko. Obawiam się raczej tego, że te "ostatnie diesle" będą na tyle skomplikowane, że ich naprawa przestanie być opłacalna. Im prostszy silnik, tym lepiej. W przypadku SDI, ogólnie zapomniałem, że mam to auto. Zobaczymy, co będzie przy "starym, fordowskim, żeliwnym TDCi" ;)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 16.06.2017 18:13

Właśnie teraz może być ostatni czas na zakup nowego lub używanego diesla np. 2.0 ze stajni PSA (w wielu modelach i markach pojazdu) TDI , JTD czy też DCI. Jak widać w dieslach też producenci schodzą na 1.4-1.6 a to już nie to co optymalny 2.0. Sam się zastanawiam nad wymianą 1,4 TSI na coś używanego 3-5 letniego z ostatnich właśnie jeszcze dobrych 2.0 w Mondeo, C5-tce, Peugeocie 508 czy Lagunie. Nowe benzyniaki z bezpośrednim wtryskiem też są obecnie już nie tak tanie w porównaniu do diesla. I lada moment będzie wymagany filtr cząstek stałych w benzyniakach. A zarejestrowane obecnie diesle będą jeździć jeszcze długo.
Jeździłem do Chorwacji 1,9 TDI (110 KM i 1,4 TSI 122 KM) i leciutki plus w stronę klekota :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 348
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone