Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
tomeq77
Globtroter
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 25.07.2016 19:48

miro78 napisał(a):
tomeq77 napisał(a):
te kiero napisał(a):
tomeq77 napisał(a):Właśnie wróciłem z Okrug Gornij na Ciovo.
Trzeci raz w Cro i trzeci (ostatni) raz Fordem Focusem MK1 1.8 TDci 100 KM.
Niestety tym razem nie obeszło się bez awarii. Na szczęście auto oddałem do autoryzowanego serwisu Forda, a nie do któregoś z miejscowych magików, nazwanych przez właściciela kwatery kryminalistami. Po 4 godzinach i 300 Euro auto śmiga jak wcześniej (choć w Polsce część kupiłbym za 250-300 zł i sam wymienił).

szybka naprawa, a co takiego poszło, jeżeli można wiedzieć?

"Ukręcone" koło pasowe wału korbowego. To z gumowym tłumikiem drgań. Pech chciał, że to akurat na obczyźnie się przytrafiło.

PS. Ja dalej kocham to auto, ale żona powiedziała, że więcej tym tak daleko nie pojedzie :)

Takie koło daje znać duuużo wcześniej :wink:
Śmiem twierdzić, że to nie pech tylko zaniedbanie.
P.s. - najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło :D

To nie forum motoryzacyjne, ale odpowiem.
W poprzednim moim aucie (Fiat Brava 1,4 12V +lpg) takie koło ukręciło się nagle, bez żadnych ostrzeżeń. Po prostu któregoś dnia po odpaleniu stwierdziłem, że nie mam wspomagania. Auto stało 3 dni u mechanika zanim znalazł przyczynę.
Tu na klekoczącym kole ujechałem jeszcze ok. 300 km. Tu wcześniej nie było ŻADNYCH oznak jego zużycia. Pewnie jakbym je profilaktycznie wymontował i obejrzał, to bym coś dostrzegł, ale idąc tym tropem to profilaktycznie powinienem też wymontować i sprawdzić jeszcze z 1000 innych ruchomych części w aucie.

A tak, to mogę polecić http://vukmanmotors.hr/, bo usługa wykonana szybko i sprawnie. Podnieśli mi auto, pokazali co je boli, pozwolili porobić zdjęcia i dali możliwość wyboru: naprawiamy z dokumentem (4000 KN), bez dokumentu (2100 KN) lub 'jedź Pan gdzie indziej' za darmo. Wybrałem opcję nr 2. A że drożej niż u nas, ale nie zabójczo drogo to pewnie normalne dla turystów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2016 20:21

tomeq77 napisał(a):
miro78 napisał(a):
tomeq77 napisał(a):
te kiero napisał(a):
tomeq77 napisał(a):Właśnie wróciłem z Okrug Gornij na Ciovo.
Trzeci raz w Cro i trzeci (ostatni) raz Fordem Focusem MK1 1.8 TDci 100 KM.
Niestety tym razem nie obeszło się bez awarii. Na szczęście auto oddałem do autoryzowanego serwisu Forda, a nie do któregoś z miejscowych magików, nazwanych przez właściciela kwatery kryminalistami. Po 4 godzinach i 300 Euro auto śmiga jak wcześniej (choć w Polsce część kupiłbym za 250-300 zł i sam wymienił).

szybka naprawa, a co takiego poszło, jeżeli można wiedzieć?

"Ukręcone" koło pasowe wału korbowego. To z gumowym tłumikiem drgań. Pech chciał, że to akurat na obczyźnie się przytrafiło.

PS. Ja dalej kocham to auto, ale żona powiedziała, że więcej tym tak daleko nie pojedzie :)

Takie koło daje znać duuużo wcześniej :wink:
Śmiem twierdzić, że to nie pech tylko zaniedbanie.
P.s. - najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło :D

To nie forum motoryzacyjne, ale odpowiem.
W poprzednim moim aucie (Fiat Brava 1,4 12V +lpg) takie koło ukręciło się nagle, bez żadnych ostrzeżeń. Po prostu któregoś dnia po odpaleniu stwierdziłem, że nie mam wspomagania. Auto stało 3 dni u mechanika zanim znalazł przyczynę.
Tu na klekoczącym kole ujechałem jeszcze ok. 300 km. Tu wcześniej nie było ŻADNYCH oznak jego zużycia. Pewnie jakbym je profilaktycznie wymontował i obejrzał, to bym coś dostrzegł, ale idąc tym tropem to profilaktycznie powinienem też wymontować i sprawdzić jeszcze z 1000 innych ruchomych części w aucie.

A tak, to mogę polecić http://vukmanmotors.hr/, bo usługa wykonana szybko i sprawnie. Podnieśli mi auto, pokazali co je boli, pozwolili porobić zdjęcia i dali możliwość wyboru: naprawiamy z dokumentem (4000 KN), bez dokumentu (2100 KN) lub 'jedź Pan gdzie indziej' za darmo. Wybrałem opcję nr 2. A że drożej niż u nas, ale nie zabójczo drogo to pewnie normalne dla turystów.

Mam nadzieję, że nie serwisujesz dalej auta u tego mechanika, który potrzebował trzech dni na diagnozę ukręconego koła pasowego :? A jak z rozrzadem wymienisz z kilometrów czy jak rolki zaczynają rzęzić ? :wink: Generalnie to nie moja sprawa. Pozdrawiam. :papa:
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 25.08.2016 23:59

Marko66 napisał(a):Ja też miałem spotkanie z mechanikami, ale na szczęście tylko od ogumienia. W oponę wbił mi się cieniutki przerdzewiały drut i powoli schodziło powietrze. Próbowałem skontaktować się z gospodarzem i zapytać o warsztat, ale był nieosiągalny, więc zadzwoniłem do jego żony i zaczęły się schody, bo nie umiałem jej wytłumaczyć o co chodzi: próbowałem po polsku, angielsku i niemiecku, ale ona znała tylko chorwacki i włoski. W końcu zmieniłem koło i pojechałem do Labina, gdzie na stacji benzynowej skierowali mnie do warsztatu. Drut usunęli, oponę załatali i 100 kuna wzięli. A że znali angielski to zapytałem jak ta opona nazywa się po chorwacku ? A szef serwisu mówi: normal GUMA 8O :lol: , a ja się męczyłem, żeby wytłumaczyć, że chodzi o oponę :lol:
Jechałem Skodą Octawią 1.9 TDI, prędkości w granicach dopuszczalnych, a nawet mniej. Zużycie paliwa tam: 4,6 l/100, powrót 5,0 auto niespecjalnie załadowane 2 osoby i 2 psy. Jazda spokojna bo na Istrię mam tylko 890 km.

Fajne autko też takim śmigam od lat do CRO nie udało mi się zejść poniżej piątki bo u mnie zawsze zapakowane do pełna i cztery osoby i jazda raczej na pograniczu mandatu. Ale wiem że przy spokojnej jeździe to wykonalne.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.09.2016 13:54

sito_zabrze napisał(a):Kilka wyjazdów było Vectrą C 2,2 diesel. Najlepszy motor na takie trasy.
Pierwsze tankowanie praktycznie 100km przed celem :mrgreen:

W tym roku lecimy tez Vectrą C ale benzynka 1,8 z gazem..... i troche martwi mnie tankowanie co 300km tego dziadostwa :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Trasa do Srimy za mną
Jednak diesle sporo lepsze na trasę, pod górki zeby utrzymac 130 km/h musialem mocno naciskać gaz, spalanie wyszlo jakies 11L LPG, tankowanie gazu bez najmniejszych problemów na trasie
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.09.2016 08:16

Po siedmiu wizytach w Chorwacji Golfem IV 1,6 benzyna, teraz pojechałem Focusem Mk1 1,6 benzyna.
Moc samochodów identyczna, średnie spalanie ok 0,5l/100km mniejsze na korzyść Forda. Według mnie Golf lepiej radził sobie z podjazdami i jest ciut wygodniejszy (to raczej zasługa wersji wyposażenia). Fordem jechało się również bardzo przyjemnie, w przyszłym roku znów będę miał dylemat którym jechać :oczko_usmiech: :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.09.2016 08:39

dids76 napisał(a):Po siedmiu wizytach w Chorwacji Golfem IV 1,6 benzyna, teraz pojechałem Focusem Mk1 1,6 benzyna.
Moc samochodów identyczna, średnie spalanie ok 0,5l/100km mniejsze na korzyść Forda. Według mnie Golf lepiej radził sobie z podjazdami i jest ciut wygodniejszy (to raczej zasługa wersji wyposażenia). Fordem jechało się również bardzo przyjemnie, w przyszłym roku znów będę miał dylemat którym jechać :oczko_usmiech: :mrgreen:

My w tym roku byliśmy Golfem VII oczywiście w kombi :)

Przejechane diabelskie 2666km dość ekonomicznym 1,6 TDI ze średnim spalaniem 5,3l

Jadąc DO od 15 w piątek do 8 w sobotę spalanie wyszło 5,0

Na powrocie w dzień to już mniej płynna jazda, klima itd więc sumarycznie do 5,3 dobiło

Czym pojedziemy za rok to już nie zależy ode mnie. Mało kiedy jesteśmy na wakacjach tym samym autem ;)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 06.09.2016 10:14

piotrulex napisał(a):[....

Czym pojedziemy za rok to już nie zależy ode mnie. Mało kiedy jesteśmy na wakacjach tym samym autem ;)

Ktoś ci te auta podmienia :?: Czy dostajesz w przezencie :wink: :oczko_usmiech:
lokiec3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokiec3 » 06.09.2016 10:47

Co prawda do Chorwacji jechałem pierwszy raz. Ale mam doświadczenie w dalekim podróżowaniu w Alpy (kilka wyjazdów w sezonie narciarskim). Jeździłem najróżniejszymi pojazdami. Od mniejszych po duże vany i busy. Od niecałego roku poruszam się 6 letnim Volvo XC70. Tak wygodnych foteli zarówno dla kierowcy jak i dla pasażerów to jeszcze w żadnym aucie nie miałem. Zero jakiś dolegliwości związanych z długim siedzeniem. Tempomat. Spalanie na poziomie 8 l/100km w trasie. Jeszcze jedna uwaga. Niby powiedzmy bus jest duży, niby wygodny, niby można dużo zapakować. Ale niestety z moich doświadczeń każda jedna osobówka klasy średniej, czy średniej wyższej przewyższa nawet dobrze wyposażonego busa jeśli chodzi o komfort podróżowania. Przede wszystkim hałas to jedno i stabilność prowadzenia to drugie. Reszta jest porównywalna tylko w wypadku podobnego standardu wyposażenia. A tu wiadomo, że z reguły busy są gorzej wyposażone. Choćby takie fotele na pewno są mniej komfortowe pomimo podwyższonej pozycji.
Pozdrawiam.
PS A raz do roku trafia mi się jechać na narty jako pasażer luksusowego autokaru. Pasażerów w autobusie jest połowa tego co może zabrać. I to jest najbardziej komfortowa forma podróży lądowej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2016 10:50

Powtarzam od lat SPRAWNYM autem. :boss:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.09.2016 15:31

sito_zabrze napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Kilka wyjazdów było Vectrą C 2,2 diesel. Najlepszy motor na takie trasy.
Pierwsze tankowanie praktycznie 100km przed celem :mrgreen:

W tym roku lecimy tez Vectrą C ale benzynka 1,8 z gazem..... i troche martwi mnie tankowanie co 300km tego dziadostwa :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Trasa do Srimy za mną
Jednak diesle sporo lepsze na trasę, pod górki zeby utrzymac 130 km/h musialem mocno naciskać gaz, spalanie wyszlo jakies 11L LPG, tankowanie gazu bez najmniejszych problemów na trasie

może nie tyle diesle co auta z turbiną po prostu:) a najlepiej ze zmienną geometrią łopatek:)
po płaskich autostradach w sumie nie ma to większego znaczenia...rozpędzisz się, włączysz tempomat i jedziesz...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.09.2016 15:37

lokiec3 napisał(a):PS A raz do roku trafia mi się jechać na narty jako pasażer luksusowego autokaru. Pasażerów w autobusie jest połowa tego co może zabrać. I to jest najbardziej komfortowa forma podróży lądowej.

pod małym warunkiem, że jest dość miejsca na nogi i można rozłożyć fotel w pozycji półleżącej...:)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.09.2016 08:43

Marko66 napisał(a):
piotrulex napisał(a):[....

Ktoś ci te auta podmienia :?: Czy dostajesz w przezencie :wink: :oczko_usmiech:

Co rok nowe i najlepsze, służbowe :)
freex
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) freex » 06.11.2016 16:07

Renault Thalia 1.2 16V 2006/2007r, 220 000km przebiegu z LPG i klima ;)
Średnie spalanie 7-7,5l LPG/100km drogi lokalne, 8,5l LPG/100km autostrady, cały czas z klimą (bardzo wydajna...żona siedziała pod kocem), prędkość na autostradzie 120-130km/h, poza "prawie" zgodnie z przepisami. Zrobione w 16dni ok 3600km bezawaryjnie i dalej jezdzi :) W 2017 mam nadzieję że zwiedzi Bułgarię i Rumunię :) A ponoć nie kupuje się samochodów na F :)
Załączniki:
thalia sciaga z autostrady grand voyagera.jpg
Ściągamy z autostrady Chryslera Grand Voyagera zapakowanego na maksa :)
thalia lun.jpg
LUN
thalia na pagu.jpg
PAG
thalia terme catez.jpg
Terme-Catez
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 15.01.2017 20:23

Rapid pozostanie w bazie. Mr. White go zastąpi
Załączniki:
DSC_1217.JPG
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.01.2017 20:56

Biała L-ka :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 342
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone