Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
ruwado
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.07.2016 18:46

Widać zmęczenie po powrocie, pomyliło mi się coś w liczeniu:

Ma być tak - Wygodniej ( ciszej, lepiej trzyma się drogi i lepiej przyspiesza) i mniej pali. Z całego wyjazdu z trasy i jazdy po czarnogórskich górach , strasznych korkach przez burę w drodze powrotnej przez Obrovac i Gracac :twisted: 6,7. :oops:
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 19.07.2016 20:20

ruwado napisał(a):Widać zmęczenie po powrocie, pomyliło mi się coś w liczeniu:

Ma być tak - Wygodniej ( ciszej, lepiej trzyma się drogi i lepiej przyspiesza) i mniej pali. Z całego wyjazdu z trasy i jazdy po czarnogórskich górach , strasznych korkach przez burę w drodze powrotnej przez Obrovac i Gracac :twisted: 6,7. :oops:

I tego nie rozumiem u mnie masa własna 2 tony myślę że spokojnie z pasażerami i bagażem 2700 kg a 2,5 CRD spaliło 7,3 ON. Co do miejsca w środku myślę że polemizować nie będziemy, co kierowało tobą wybierając auto z tak małym silnikiem?
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 19.07.2016 20:41

Jacu przy jakiej prędkości takie spalanie? Ile wynosi spalanie przy stałej prędkości autostradowej rzędu 140-150 km/h?
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.07.2016 21:00

JACU napisał(a):
ruwado napisał(a):Widać zmęczenie po powrocie, pomyliło mi się coś w liczeniu:

I tego nie rozumiem u mnie masa własna 2 tony myślę że spokojnie z pasażerami i bagażem 2700 kg a 2,5 CRD spaliło 7,3 ON. Co do miejsca w środku myślę że polemizować nie będziemy, co kierowało tobą wybierając auto z tak małym silnikiem?
finanse,a miało być nowe i z ogromnym bagażnikiem.
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 20.07.2016 12:45

luk006 napisał(a):Jacu przy jakiej prędkości takie spalanie? Ile wynosi spalanie przy stałej prędkości autostradowej rzędu 140-150 km/h?

Tyle jeszcze nie jechałem stale najwyżej przy wyprzedzaniu. To była pierwsza daleka trasa tym autem, mi tyle wystarcza to nie wyścigówka lecz ponton :mrgreen:. Ale za to przy stałej 90 spalanie stabilizuje się na poziomie 5,2- do 5,4 l.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 22.07.2016 16:13

VW Golf 7 2.0TDI 150 KM - zaladunek pełny.
Tempomat na autostradach na 130 km/h, zwykle drogi w limitach predkosci.
Katowice - Rogoznica 4,8l na 100km.

Diesel w CRO w miare tani 8,1 kuny za litr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2016 22:01

Kichol napisał(a):VW Golf 7 2.0TDI 150 KM - zaladunek pełny.

Zajebiście..... mam silnik 2.0 TDI, ale w Passacie B6 140 KM. Przy takich prędkościach 6.3 ni cholery mniej. Mam nadzieję, że Chorwacja to zweryfikuje :mrgreen:
raulinio75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raulinio75 » 23.07.2016 07:20

Cóż kolejny wyjazd Ford Mondeo 2009 TDCI 140 KM trasa Złotów -Lokva Rogoźnica spalanie około 6 litrów oby jak zawsze przejazd bezawaryjny
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 23.07.2016 08:49

miro78 napisał(a):
Kichol napisał(a):VW Golf 7 2.0TDI 150 KM - zaladunek pełny.

Zajebiście..... mam silnik 2.0 TDI, ale w Passacie B6 140 KM. Przy takich prędkościach 6.3 ni cholery mniej. Mam nadzieję, że Chorwacja to zweryfikuje :mrgreen:

Nie liczyła bym na to :roll:
Według mnie, kolega Kichol z tym spalaniem, trochę upiększył (zaniżył).
Sami też jeździmy Golfem Wariantem, załadowany na maksa.
Spalanie, tak jak u Ciebie, poniżej 6.3 ni cholery nie chce zejść :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.07.2016 09:49

Kilka wyjazdów było Vectrą C 2,2 diesel. Najlepszy motor na takie trasy.
Pierwsze tankowanie praktycznie 100km przed celem :mrgreen:

W tym roku lecimy tez Vectrą C ale benzynka 1,8 z gazem..... i troche martwi mnie tankowanie co 300km tego dziadostwa :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 25.07.2016 10:07

Właśnie wróciłem z Okrug Gornij na Ciovo.
Trzeci raz w Cro i trzeci (ostatni) raz Fordem Focusem MK1 1.8 TDci 100 KM.
Niestety tym razem nie obeszło się bez awarii. Na szczęście auto oddałem do autoryzowanego serwisu Forda, a nie do któregoś z miejscowych magików, nazwanych przez właściciela kwatery kryminalistami. Po 4 godzinach i 300 Euro auto śmiga jak wcześniej (choć w Polsce część kupiłbym za 250-300 zł i sam wymienił).
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 25.07.2016 11:12

Ja też miałem spotkanie z mechanikami, ale na szczęście tylko od ogumienia. W oponę wbił mi się cieniutki przerdzewiały drut i powoli schodziło powietrze. Próbowałem skontaktować się z gospodarzem i zapytać o warsztat, ale był nieosiągalny, więc zadzwoniłem do jego żony i zaczęły się schody, bo nie umiałem jej wytłumaczyć o co chodzi: próbowałem po polsku, angielsku i niemiecku, ale ona znała tylko chorwacki i włoski. W końcu zmieniłem koło i pojechałem do Labina, gdzie na stacji benzynowej skierowali mnie do warsztatu. Drut usunęli, oponę załatali i 100 kuna wzięli. A że znali angielski to zapytałem jak ta opona nazywa się po chorwacku ? A szef serwisu mówi: normal GUMA 8O :lol: , a ja się męczyłem, żeby wytłumaczyć, że chodzi o oponę :lol:
Jechałem Skodą Octawią 1.9 TDI, prędkości w granicach dopuszczalnych, a nawet mniej. Zużycie paliwa tam: 4,6 l/100, powrót 5,0 auto niespecjalnie załadowane 2 osoby i 2 psy. Jazda spokojna bo na Istrię mam tylko 890 km.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.07.2016 18:07

tomeq77 napisał(a):Właśnie wróciłem z Okrug Gornij na Ciovo.
Niestety tym razem nie obeszło się bez awarii. Na szczęście auto oddałem do autoryzowanego serwisu Forda, a nie do któregoś z miejscowych magików, nazwanych przez właściciela kwatery kryminalistami. Po 4 godzinach i 300 Euro auto śmiga jak wcześniej (choć w Polsce część kupiłbym za 250-300 zł i sam wymienił).

szybka naprawa, a co takiego poszło, jeżeli można wiedzieć?
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 25.07.2016 19:19

te kiero napisał(a):

"Ukręcone" koło pasowe wału korbowego. To z gumowym tłumikiem drgań. Pech chciał, że to akurat na obczyźnie się przytrafiło.

PS. Ja dalej kocham to auto, ale żona powiedziała, że więcej tym tak daleko nie pojedzie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2016 19:22

tomeq77 napisał(a):
te kiero napisał(a):

"Ukręcone" koło pasowe wału korbowego. To z gumowym tłumikiem drgań. Pech chciał, że to akurat na obczyźnie się przytrafiło.

PS. Ja dalej kocham to auto, ale żona powiedziała, że więcej tym tak daleko nie pojedzie :)

Takie koło daje znać duuużo wcześniej :wink:
Śmiem twierdzić, że to nie pech tylko zaniedbanie.
P.s. - najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 341
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone