Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
luk006
Mistrz Świata FIFA
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 26.04.2015 12:00

ruwado napisał(a):Nie mam do końca zaufania do nowoczesnych francuzów, ale najnowszy C5 Kombi - jest po prostu piękny :mg:

A ile samochodów francuskich dotychczas użytkowałeś?
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 26.04.2015 12:42

znałem kilku gości Peugotami i Lagunami - nie wyrażali się o nich zbyt miło
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.04.2015 12:50

I ja znam gościa co ma cytrynę. Też ma z nią problemy.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.04.2015 13:01

Bocian napisał(a):I ja znam gościa co ma cytrynę. Też ma z nią problemy.

O cytrynach jeszcze jako tako dobre opinie słyszałem. Znam takowych co mają i jest ok. Znam też wieku byłych właścicieli wszelkich Lagun i innych modeli tej marki. Juz więcej nie kupią.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.04.2015 13:10

MRK napisał(a):
O cytrynach jeszcze jako tako dobre opinie słyszałem. Znam takowych co mają i jest ok. Znam też wieku byłych właścicieli wszelkich Lagun i innych modeli tej marki. Juz więcej nie kupią.

Mam w robocie kolegę co miał Lagunę. Padaka. Zamienił na nowego i40.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 26.04.2015 13:11

A ja znam gości, którzy mają laguny mk2 (królowe lawet), dbają o nie i jeżdżą bez narzekania, znam też takich, którzy peugeotami przejeżdżali setki tysiące kilometrów, znam też gościa który jest cytryniarzem i nie kupuje innych samochodów. Sam przejechałem służbowo od 2009 roku dwoma peugeotami 350 tys. i jeżdżę dalej. Wcześniej miałem renówkę i też coś koło 200 tys. przelatała. Prywatnie miałem skodę, fiata, forda i volksawegena i też złego słowa nie powiem.

A teraz się narażę, bo znam gości, który posiadł motoryzacyjny szczyt marzeń wielu Polaków, czyli VW oczywiście w tdiku i musi często śmigać po serwisach, bo nawala.

Może to jest tak, że jak dbasz tak masz, a wydawanie opinii na temat samochodu, bo kuzyn, szwagierki brata ciotecznego miał i wiem, że się sypie jest chyba mocno krzywdzące dla niektórych marek.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 26.04.2015 13:17

luk006 napisał(a):A ja znam gości, którzy mają laguny mk2 (królowe lawet), dbają o nie i jeżdżą bez narzekania, znam też takich, którzy peugeotami przejeżdżali setki tysiące kilometrów, znam też gościa który jest cytryniarzem i nie kupuje innych samochodów. Sam przejechałem służbowo od 2009 roku dwoma peugeotami 350 tys. i jeżdżę dalej. Wcześniej miałem renówkę i też coś koło 200 tys. przelatała. Prywatnie miałem skodę, fiata, forda i volksawegena i też złego słowa nie powiem.

A teraz się narażę, bo znam gości, który posiadł motoryzacyjny szczyt marzeń wielu Polaków, czyli VW oczywiście w tdiku i musi często śmigać po serwisach, bo nawala.

Może to jest tak, że jak dbasz tak masz, a wydawanie opinii na temat samochodu, bo kuzyn, szwagierki brata ciotecznego miał i wiem, że się sypie jest chyba mocno krzywdzące dla niektórych marek.

A dasz radę w ciągu jednego życia przetestować wszystkie marki przynajmniej po roku? Generalnie opieramy się na opiniach.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.04.2015 13:22

luk006 napisał(a):

Osobiście znam prezesów dwóch spółek, jedna państwowa, druga giełdowa. Obie te spółki miały floty Renault. Obie te spółki nie mają już floty z Renault. W spółce giełdowej mieli ok. 30 samochodów. Handlowcy więcej czasu spędzali w serwisie, niż u klientów (część handlowców tez znam i potwierdzili słowa prezesa). Spółka państwowa miała ok. 20 samochodów. Szkopuł w tym, że samochody te miały śmigać z min. organami do przeszczepów itp,wiec tutaj chodziło o dość istotne kwestie. Sytuacja analogiczna, jak w przypadku pierwszej spółki. Nie są to więc pojedyncze przypadki gdzieś tam zasłyszane. Z pojedynczych... Dwóch kumpli miało. Matrix, co się tam wyprawialo.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.04.2015 13:22

Nie ma co porównywać aut służbowych do prywatnych gdzie serwis idzie w koszty i wali mniej więcej każdego ile naprawa kosztuje (w rozsądnym zakresie). I ja nie wydaję opinii tylko piszę jak sprawował się konkretny samochód u konkretnej osoby.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 26.04.2015 13:42

Laguna III nie ma nic wspólnego z Laguną II,Laguna II była dosyć awaryjna,natomiast Laguna III jest autem bez awaryjnym,to jest całkowicie inna konstrukcja auta.Chyba że ktoś źle trafił z zakupem,miało mieć 150 tys.km a ma 250 tys.km,oraz po wypadku lub stłuczce.
Osobiście miałem dwa francuzy,z jednego byłem bardzo zadowolony z drugiego mniej.
Małżonka jeździ Peugeotem 206 już 4 lata,zero awarii,auto ma 11 lat i rdzy nie widać.
Jak dobrze się trafi i się dba to się jeździ.
Mercedesy też już nie są te same co były,psują się i rdzewieją.
Beczki i balerony robiły po 600-800 tys km bezawaryjnie,przeważnie taksówkarze,a teraz.
Szerokości.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 26.04.2015 13:50

Miałem punto I - co rok przed wyjazdem na wakacje inwestowałem kupę pieniędzy. Kupiłem Lagunę I - z pewnych rąk, zadbaną, sam też dbałem - auto bezproblemowe. Kupiłem mondeo MKIII - z komisu - kupa pieniędzy zainwestowana, żeby jeździło ( i tak awaria byle czego za dużą kasę w Cro) . Miałem Mazdę 6 w dieslu 2008 - też z pewnych rąk - złego słowa nie powiem. Mam audi w benzynie - również z pewnych rąk. Pomimo tego jedna poważna awaria - uważam, że przereklamowana marka i przewagi dzięki technice nie ma. Typowa dla tego silnika bolączka spowodowała poważną usterkę. Poza tym samochód bardzo wygodny w jeździe. Mam Bravo, który jest bardzo dobrym samochodem, a to przecież tylko FIAT.
Służbowo jeżdżę cytrynami : Berlingo i C4, kupione nowe, w dieslu, robią kilometry, nic złego się nie dzieje.
Po tym przekroju uważam, że wszystko zależy od egzemplarza, zadbany, z pewnych rąk , z historią pewną, nie kręcone z 400 tysi na 160 przebiegu, Niemców, co płakali jak sprzedali ( no, chyba że ze szczęścia :) )
Nie ma chyba marki, która by nie miała problemów z jakimiś usterkami, mniejszymi czy większymi, chociaż nie dotyczy to wszystkich egzemplarzy pewnie. Warto dbać, by potem nie stać na drodze, choć to też bardzo pewne nie jest, ale zminimalizuje ryzyko awarii.
Nie ma marki złej czy dobrej i nie można mówić, że fiat to be, a mercedes to jest super.
Każdy ma swoje doświadczenia i przekonania oraz ulubione marki
marchos87
Odkrywca
Re: Samochodem do Chorwacji - ale jakim?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marchos87 » 26.04.2015 14:01

Ja mam Forda Mondeo 2.0 16V 145bhp (bez gazu), auto jeździ bardzo dobrze i jestem super zadowolony. W tym roku pojedziemy na Cro, ale nie wiem czy moim Fordem czy Touranem od teściów. W każdym razie wyjeżdżamy z UK, najpierw do PL na kilka dni, poźniej na Cro, później znowu PL na tydzien i powrót do UK. Razem jakieś 6tys kilometrów. Mam nadzieję, że bez większych przygód :)
Art_Ed
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Art_Ed » 26.04.2015 15:55

Witam, do tej pory jeździłem trzema francuzami Renault 19 później była Laguna 1,8 16v :D Laguna była 4 razy w Chorwacji nie narzekałem na nią. Obecnie Scenic II, który w tym roku pojedzie Jadranką drugi raz tym razem z rowerkami :D Jak dotychczas nie zawiodło mnie żadne
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 26.04.2015 16:12

Art_Ed napisał(a):Witam, do tej pory jeździłem trzema francuzami Renault 19 później była Laguna 1,8 16v :D Laguna była 4 razy w Chorwacji nie narzekałem na nią. Obecnie Scenic II, który w tym roku pojedzie Jadranką drugi raz tym razem z rowerkami :D Jak dotychczas nie zawiodło mnie żadne

Moja laguna I była też trzy razy w Chorwacji, uważam ją za moje pierwsze dobre auto, to samo mogę powiedzieć o mazdzie, którą będę miło wspominał, choć miałem przejściowe problemy z dpf-em, ale to już raczej wina eksploatacji na krótkich odcinkach. Generalnie nie ma co generalizować, że francuskie i włoskie to złe, niemieckie dobre czy japońskie siakie czy owakie.
Art_Ed
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Art_Ed » 26.04.2015 16:40

Zgadzam się , dużo zależy od eksploatacji, serwisu auta no i oczywiście dobrego mechanika
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 327
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone