Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Rafal_X
Croentuzjasta
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 16.04.2015 12:29

luk006 napisał(a):Nawet nie wiesz w jak wielkim błędzie jesteś Rafale_X i jak często spotykasz na ulicy stare samochody z silnikami benzynowymi, które są wyposażone w dwumasowe koło zamachowe. Choćby Laguna MK2 2,0; Primera P12 2,0; Mondeo MK3 1,8 oraz 2,0. Niektóre z tym samochodów mają już niemal po 15 lat i nadal cieszą się ogromnym powodzeniem - nieprzerwanie od kilkunastu lat - wśród `importerów` zza zachodniej granicy.
I jakoś się nie psują, co? Bo gdyby użytkownicy wiedzieli, że "mają", to by się zaczęły psuć? :D
Hmm, tego nie wiedziałem. Znam tylko historię amerykańskiego Hyundai'a, który sprzedawał tamże benzyny duże pojemnościowo wolnossące z dwumasami i po pewnym czasie ogłosił akcję serwisową i wymieniał na zwykłe. Ale to było dawno, w czasach, kiedy w Europie, a szczególnie w PL nikt nie wiedział, co to dwumasowe.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 16.04.2015 12:41

Powód dla którego ten element w benzynach jest żywotniejszy wynika z tego, ze moment obrotowy w tych silnikach ma z reguły inne wartości i inny przebieg.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 18.04.2015 09:51

luk006 napisał(a):Powód dla którego ten element w benzynach jest żywotniejszy wynika z tego, ze moment obrotowy w tych silnikach ma z reguły inne wartości i inny przebieg.

100% racji ja jeżdżę dieslami od 2001 r i nigdy koła 2 masy nie robiłem a i przebiegi miałem ponad 300 tkm, ponadto Sprintery mają po 500 tysi co prawda w trasach i po 4 lata i tez jeszcze jest ok, miałem też i turbobenzyne ale taka dla facetów :twisted: 2,5 250KM w LPG i po 250tkm uszczelkę pod głowica wydmuchalo a instalacja nie była ani tania ani słaba , niestety jak ktoś się dorwie do mocnego diesla i zacznie pałowac 1,2,3 to coś musi puścić :mrgreen:
arni87
Odkrywca
Re: Samochodem do Chorwacji - ale jakim?

Nieprzeczytany postnapisał(a) arni87 » 18.04.2015 15:50

W zeszłym roku widziałem na autostradzie chłopaków w UNO na Gliwickich blachach. Jak widać można, jak by się popsuł to pewnie by go zostawili i wrócili innym środkiem transportu.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 18.04.2015 16:17

Kolega dojechał ze Szczecina do Chorwacji i z powrotem Skodą Favorit, bez żadnych problemów. 4 osoby i ich bagaż. Bez klimatyzacji oczywiście.
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 18.04.2015 18:45

Ja się wybieram thalia 1.2 16V w LPG w 4 osoby + bagaże :D Nie powinno być problemów może na wzniesieniach. Ostatnio w sobote walnąłem trase Katowice - Kraków - Braniewo i spowrotem 1400Km bez mniejszych problemów :D
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 21.04.2015 21:26

AdamKce napisał(a):Ja się wybieram thalia 1.2 16V w LPG w 4 osoby + bagaże :D Nie powinno być problemów może na wzniesieniach. Ostatnio w sobote walnąłem trase Katowice - Kraków - Braniewo i spowrotem 1400Km bez mniejszych problemów :D

Na wzniesieniach w Chorwacji auto będzie ci ostro zwalniało. Bez odpowiedniego zapasu mocy można szybko silnik zamęczyć. Po prostu nie jedź za szybko a na pewno dojedziesz. Ważne żeby ustalić sobie zakres obrotów silnika 3-3,5tyś. obr/min nie więcej.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 22.04.2015 18:41

Michalm2012 napisał(a):
AdamKce napisał(a):Ja się wybieram thalia 1.2 16V w LPG w 4 osoby + bagaże :D Nie powinno być problemów może na wzniesieniach. Ostatnio w sobote walnąłem trase Katowice - Kraków - Braniewo i spowrotem 1400Km bez mniejszych problemów :D

Na wzniesieniach w Chorwacji auto będzie ci ostro zwalniało. Bez odpowiedniego zapasu mocy można szybko silnik zamęczyć. Po prostu nie jedź za szybko a na pewno dojedziesz. Ważne żeby ustalić sobie zakres obrotów silnika 3-3,5tyś. obr/min nie więcej.

Z tymi obrotami to "św.prawda". Dla benzyniaka można trzymać 3,5tyś. obr/min. Ja w moim VW Passat B6 TDI jadę zawsze równo 140km/h, a obroty mam wtedy 2,5tys. Pracuję na autostradzie i widzę, jak ludzie starsze auto męczą, a później stoją na pasie awaryjnym, bo silnik "odmówił współpracy". Tym bardziej latem z pełnym obciążeniem nie można przesadzać z dłuższą jazdą na wyższych obrotach.
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 22.04.2015 21:51

Akurat swoje auto troche znam.. niby maly silnik 1.2 ale no daje rade i to nawet w 4 osoby + bagaze wiadomo nie bede jechal przez 1000km po 170 bo tez tak idzie, zalezy od specyfikacji silnika, kazdy silnik ma swoje obroty w ktorych najlepiej pracuje, troche swoj znam wiec to co kolega napisal 3,5tys to akurat dla 1.2 wystarczajaco wtedy mam ok 115km/h, wtedy z tylu po lewej silnik nie dmucha olejem z pod pokrywy nawet przy nowej uszczelce taka wada tego silnika i ludzie nawet w CLIO IV sie na to skarza.. mam ten + ze moje auto wazy 900KG a Clio IV np na starcie wazy 1150 gdzie jest ten sam motor i moc :D Ogolnie silnik D4F 1.2 16V lubi to robic jak sie go kreci po 5-6tyś obr :D

Uff troche odbiegłem od tematu :D Wszyscy dojedziemy i bedziemy sie chwalic wspomnieniami..
PS: Ubezpieczenie w PZU oczywiscie będzie :D
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 23.04.2015 21:27

Też kiedyś jeździłem autem z silnikiem 1.2. Był to Fiat Palio 75km. Niby na mieście sprawował się dobrze - nigdy ze świateł nie odjeżdżałem ostatni i nad morze jechało się dobrze. Niestety jak jechaliśmy do Zakopanego to za Krakowem myślałem że mam awarię silnika. Redukcja do 4-ki nie pomagała. Długie podjazdy go wykańczały. A na płaskim znowu dobrze ciągnął. To był ostatni mój samochód z tak małą mocą.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 24.04.2015 14:03

Michalm2012 napisał(a):Też kiedyś jeździłem autem z silnikiem 1.2. Był to Fiat Palio 75km. Niby na mieście sprawował się dobrze - nigdy ze świateł nie odjeżdżałem ostatni i nad morze jechało się dobrze. Niestety jak jechaliśmy do Zakopanego to za Krakowem myślałem że mam awarię silnika. Redukcja do 4-ki nie pomagała. Długie podjazdy go wykańczały. A na płaskim znowu dobrze ciągnął. To był ostatni mój samochód z tak małą mocą.

Od dużej mocy lepsza jest jeszcze większa moc ;)
Właśnie w takich sytuacjach duży silnik pokazuje swoje zalety-podjazdy go nie męczą, wyprzedzanie TIRa to nie problem itp
Jak niektórzy myślą-mając większą moc wcale nie trzeba szybko jeździć ;)
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 24.04.2015 14:55

jara napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):współczuję komuś kto kupuje fabrycznie nowego diesla ze wszystkimi tymi filtrami cząstek, wrażliwymi wtryskami i wszystkimi innymi dodatkami:)
benzyna to co innego...:)

Tylko w benzynie obecnie króluje downsizing i bez doładowania ani rusz.

Toyota Corolla 2014 1,6 silnik wolno ssący.....
arni87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arni87 » 24.04.2015 14:57

kojacek napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Też kiedyś jeździłem autem z silnikiem 1.2. Był to Fiat Palio 75km. Niby na mieście sprawował się dobrze - nigdy ze świateł nie odjeżdżałem ostatni i nad morze jechało się dobrze. Niestety jak jechaliśmy do Zakopanego to za Krakowem myślałem że mam awarię silnika. Redukcja do 4-ki nie pomagała. Długie podjazdy go wykańczały. A na płaskim znowu dobrze ciągnął. To był ostatni mój samochód z tak małą mocą.

Od dużej mocy lepsza jest jeszcze większa moc ;)
Właśnie w takich sytuacjach duży silnik pokazuje swoje zalety-podjazdy go nie męczą, wyprzedzanie TIRa to nie problem itp
Jak niektórzy myślą-mając większą moc wcale nie trzeba szybko jeździć ;)

Pewnie, że nie. Większa moc to bezpieczeństwo.

Nie tylko moc w razie "W" ale i zwykle odpowiednio mocniejsze hamulce, lepsze zawieszenie itd itp.
A to się przekłada na bezpieczeństwo.

Każdy ocenia swoją miarą, pewnie stąd przekonanie, ze jak ktoś ma mocne auto to ma gdzieś przepisy i szybko jeździ (bo on gdyby takie miał to by tak jeździł :wink:
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 24.04.2015 15:02

AdamKce napisał(a):
North Slav napisał(a):Co nie zmienia faktu, że assistance kupię, szczególnie po lekturze niektórych przypadków na forum. Nie wiem jeszcze tylko gdzie najbardziej się opłaca...

PZU

W PZU zapłaciłem dwa razy za to samo co proponuje obecnie Interrisk. Kiedyś miałem w Interrisk wykupiony cały pakiet i wszystko było ok. Jak trzeba było wypłacić pieniądze z AC, czy musiałem korzystać z Assistance. Przeszedłem do PZU z uwagi na wyjazd do CRO bo mieli holowanie zagranicą do 1000km. Teraz Interrisk ma to samo. Myślę,że wrócę do Interrisku.
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 24.04.2015 17:24

marco156, a nie ma możliwości wykupienia samego assistance z holowaniem w jednej czy drugiej z tych firm?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 325
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone