Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
hrupek666
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.06.2014 18:16

Bocian napisał(a):A ile razy tym i tamtym autem wpadłeś w poślizg?

Error nie trzeba wpaść w poślizg żeby ESP zadziałało :D
ESP przyspiesza zużycie klocków hamulcowych i tarcz hamulcowych i mi osobiście przeszkadza ale nowicjusze są nim zachwyceni.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.06.2014 18:19

Piaseczyński Mędrzec ma rację.
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 18:57

hrupek666 napisał(a):

ESP przyspiesza zużycie klocków hamulcowych i tarcz hamulcowych i mi osobiście przeszkadza ale nowicjusze są nim zachwyceni.

Możesz wyjaśnić w jaki sposób przyspiesza Ci to zużycie...?
Mam u siebie ESP oraz wszystkie inne cuda i pierwsze klocki były wymieniane przy 90 tys.km na rutynowym przegladzie za mają zgodą bo nie chciałoby mi się przyjeżdzać za kilka tys.km na samą wymianę klocków...?
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 19:12

Wiecie mam wujka, który prawie wszędzie widzi spisek i pisze od cholery pism z zażaleniami itd. itp.
Zapewne w wyjściu do tzw. sraczyka też pewnie widzi spisek bo jakaś z góry nieokreślona siła każe mu tam iść...tylko nie wie do kogo napisać... :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.06.2014 19:18

Nie trzeba wpaść w poślizg, aby przekonać się o działalności systemu ESP. To taki "Anioł Stróż",
nie tyle ma Cię podnieść, ale pilnować, abyś się w ogóle nie potknął. :wink:

To przeświadczenie o szybszym zużywaniu się klocków wynika z tego, że kiedy jedziemy w deszczu
i włączamy wycieraczki, system ESP dba o nasz układ hamulcowy, aby był gotowy do natychmiastowego działania.
System delikatnie dopycha klocki do tarcz hamulcowych, osuszając je.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 12.06.2014 19:19

ESP nie zaszkodzi,a pomóc może, ale inne nowinki jak start/stop zaszkodzą jak najbardziej. Oczywiście informacje o wzmocnionym rozruszniku i aku między bajki można włożyć, ale ich przyspieszone zużycie to mały pikuś. Najgorsze jest niszczenie silnika poprzez stopniowe wycieranie panewek i gładzi cylindrowej. Silnik dlatego ma przebiegi idące w setki tysięcy kilometrów bo pomiędzy elementami panewka- wał korbowy, tłok- ścianka cylindra tworzy się film olejowy która zapobiega tarciu metalu o metal i jest wytwarzany przez ciśnieniową pompę olejową. Ta warstwa ochronna działa tylko wtedy gdy silnik pracuje. Każdorazowe zgaszenie i uruchomienie silnika sprawia, że nawet na gorącym silniku przez pierwsze sekundy warstwa filmu zostaje naruszona i części metalowe ścierają się. Jest to tym groźniejsze im silnik jest zimniejszy. Uruchamiasz silnik na parkingu w siarczysty mróz, przejeżdżasz kilkaset metrów do najbliższego skrzyżowania, uruchamia się system start/stop i mimo, ze przejechałeś tylko kilkaset metrów silnik zużył się tak jak byś przejechał kilkaset kilometrów.
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 19:32

realista2 napisał(a):ESP nie zaszkodzi,a pomóc może, ale inne nowinki jak start/stop zaszkodzą jak najbardziej. Oczywiście informacje o wzmocnionym rozruszniku i aku między bajki można włożyć, ale ich przyspieszone zużycie to mały pikuś. Najgorsze jest niszczenie silnika poprzez stopniowe wycieranie panewek i gładzi cylindrowej. Silnik dlatego ma przebiegi idące w setki tysięcy kilometrów bo pomiędzy elementami panewka- wał korbowy, tłok- ścianka cylindra tworzy się film olejowy która zapobiega tarciu metalu o metal i jest wytwarzany przez ciśnieniową pompę olejową. Ta warstwa ochronna działa tylko wtedy gdy silnik pracuje. Każdorazowe zgaszenie i uruchomienie silnika sprawia, że nawet na gorącym silniku przez pierwsze sekundy warstwa filmu zostaje naruszona i części metalowe ścierają się. Jest to tym groźniejsze im silnik jest zimniejszy. Uruchamiasz silnik na parkingu w siarczysty mróz, przejeżdżasz kilkaset metrów do najbliższego skrzyżowania, uruchamia się system start/stop i mimo, ze przejechałeś tylko kilkaset metrów silnik zużył się tak jak byś przejechał kilkaset kilometrów.

Ładnie i napisane i masz rację w 100%.
Start stop najlepiej wyrzucić bo na pewno wpływa negatywnie na żywotność silnika.
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 20:00

walp napisał(a):Nie trzeba wpaść w poślizg, aby przekonać się o działalności systemu ESP. To taki "Anioł Stróż",
nie tyle ma Cię podnieść, ale pilnować, abyś się w ogóle nie potknął. :wink:

To przeświadczenie o szybszym zużywaniu się klocków wynika z tego, że kiedy jedziemy w deszczu
i włączamy wycieraczki, system ESP dba o nasz układ hamulcowy, aby był gotowy do natychmiastowego działania.
System delikatnie dopycha klocki do tarcz hamulcowych, osuszając je.

Dokładnie to jest wlaśnie taki "anioł stróż" bo jak ktoś pisze że przez 20 lat nie wpadł w poślizg i jest mu to niepotrzebne i twierdzi że ABS, ESP itd. nic nie daje a jeszcze mu przeszkadza to chyba nie wie co pisze.
Właśnie w najmniej spodziewanym momencie możemy wpaść w poślizg, w najmniej spodziewanym momencie może nam coś wyskoczyć pod koła a wtedy działanie tych sytemów może być bezcenne.
Niech taka osoba, która twierdzi że jest takim "miszczem" kierownicy pójdzie na płytę poślizgową czy inne szykany w prawdziwych szkołach jazdy dla osób juz posiadających prawo jazdy i zobaczy co się dzieje przy nagłych sytuacjach nie do końca spodziewanych to z pewnością zweryfikuje swoje dotychczasowe myślenie na temat własnych umiejętności i systemów wspomagających takich ESP i ABS.
Brałem udział nie raz w takich szkoleniach zarówno zimą jak i latem bo jest to bardzo ciekawe doświadczenie, przejeżdzam co roku około 60-70tys.km, lubię sobie samochodem poszaleć w odpowiednich miejscach i wprowadzać samochód w fajne poślizgi (wtedy ESP i ABS przeszkadzają lecz tylko wtedy) ale nigdy nie powiem że ESP czy ABS mając sprawny samochód z dobrymi oponami jest mi zbędny i że czuję się jak mega zajeb...kierowca którego nic nie może zaskoczyć bo 20 lat nic się nie stało.
Male sprostowanie nie każdy samochód mający ESP ma system osuszania tarcz hamulcowych.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.06.2014 20:10

areq napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

Możesz wyjaśnić w jaki sposób przyspiesza Ci to zużycie...?
Mam u siebie ESP oraz wszystkie inne cuda i pierwsze klocki były wymieniane przy 90 tys.km na rutynowym przegladzie za mają zgodą bo nie chciałoby mi się przyjeżdzać za kilka tys.km na samą wymianę klocków...?

Po co mam ci wyjaśniać :?: Przecież ty wiesz lepiej a z resztą ktoś już napisał :smo:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.06.2014 20:22

areq napisał(a):Właśnie w najmniej spodziewanym momencie możemy wpaść w poślizg, w najmniej spodziewanym momencie może nam coś wyskoczyć pod koła a wtedy działanie tych sytemów może być bezcenne.

A co było do 1995r :?: A co będzie jak ci te systemy nie zadziałają :?: a co w sytuacji gdy wpadasz w poślizg i musisz uciec gazem( byłeś na autodromie tak piszesz to wiesz o co chodzi) a ESP ci nie da przyspieszyć :?: ty kontrujesz w jedną a ESP w swoją, napisze jeszcze raz ESP jest dobre dla laików i busów ( samochodów z paką i plandeką co mają lekki tył).
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 20:25

No właśnie widać kto wie najlepiej spoko...
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 20:28

Właśnie chodzi o to żeby w ten poślizg nie wpaść podczas normalnej jazdy i po to głównie jest ten system...a w tym na pewno pomaga
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.06.2014 20:33

areq napisał(a):Dokładnie to jest wlaśnie taki "anioł stróż" bo jak ktoś pisze że przez 20 lat nie wpadł w poślizg i jest mu to niepotrzebne i twierdzi że ABS, ESP itd. nic nie daje a jeszcze mu przeszkadza to chyba nie wie co pisze.
[...] nigdy nie powiem że ESP czy ABS mając sprawny samochód z dobrymi oponami jest mi zbędny i że czuję się jak mega zajeb...kierowca którego nic nie może zaskoczyć bo 20 lat nic się nie stało.

Widzę, że pijesz do mnie... Jednak zanim zaczniesz kogoś obrażać lub oceniać, radziłbym Ci nauczyć się czytać ze zrozumieniem :papa:
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 12.06.2014 20:34

Do nikogo nie pije...spoko
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.06.2014 20:50

areq napisał(a):No właśnie widać kto wie najlepiej spoko...

Ja wypowiadam swoje zdanie, ty robisz 90 tysi na klockach ja połowę tego.

Ale jutro pokażę moim kierowcą co robią sprinterami po 200tkm rocznie i powiem żeby klocki wymieniali co 90 tysi :? Ciekawe co powiedzą :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 298
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone