Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Bocian
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.06.2014 08:19

greenrs napisał(a):
dids76 napisał(a):Już gdzieś tu kiedyś pisałem, mam dwa auta tej samej marki wyprodukowane w tym samym okresie. Jedno nieekologiczne, stary 8 zaworowy benzynowy silnik itp. Drugie superoszczędne i ekologiczne ( w czasie kiedy weszło na rynek było najoszczędniejszym seryjnym samochodem).
Jak myślicie, które według mnie jest tańsze w utrzymaniu :?: :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

Ja wiem :D Ale Bocian powie, że jesteś zwolennikiem teorii spiskowych :oczko_usmiech:

Oczywiście :) To wszystko iluminaci :)
Niedługo wszystkie auta będą jeździły z takim znaczkiem :)
Obrazek
A&P
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&P » 07.06.2014 07:21

Koncerny muszą z czegoś żyć.
Konkurencja duża, klient grymasi, trzeba proponować coraz to nowe i lepsze i jeszcze lepsze towary żeby kasa płynęła.
Mamy co chwila więc face-liftingi aut, coraz to bardziej wymyślne propozycje wyposażenia, które ma na celu przyciągnąć klienta.

Część nowinek przyjmuje się i po krótkim czasie odbierane są fajne i pożądane. Dla mnie to czujnik deszczu czy kamera cofania. Inne, jako mało użyteczne i nie zwracam na nie uwagi - wielostrefowa klima, podświetlanie klamek. Inne są denerwujące (więc gupie :) ) - start & stop. Idea może i dobra, jak ktoś jedzie 100km i ma trzy skrzyżowania po drodze i przejazd kolejowy to niech se silnik odpocznie. Ale jeśli jadę 10 km po mieście, w korku i co chwila światła, zaczyna być to już mocno denerwujące, ale także, moim zdaniem, daje nieźle w kość podzespołom auta. Bo za długo siedzę w przemyśle by uwierzyć że wypuszczono specjalne rozruszniki i inne elementy dla aut ze S&S. Bujda.

Tak reasumując, najgorzej mają ci którzy kupują auta w których montowane są premierowe wynalazki - bo za ich własne pieniądze robią za testerów dla producenta auta. Za własne pieniądze, bo ASO nawet w przypadku naprawy gwarancyjnej wie jak wyjść na swoje.

I nie ma tutaj spisku, złej woli czy oszustw. Takie, panie, mamy czasy...

Oczywiście rozmawiamy o markach popularnych, bo taki RR nie musi zawracać sobie głowy jakimś S&S, bo jego siłą jest marka a jego klienci zwracają uwagę na coś innego niż potencjalne zmniejszenie spalania o 1L/100 km. Faux pas jest w ogóle pytać ile taki RR pali - bo co nie stać pana...?

--------

komentarz dla tych bardziej zapalczywych: mój punkt widzenia i moje własne doświadczenia. Nie wszyscy muszą się zgodzić :papa:
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 07.06.2014 21:25

A&P napisał(a):Koncerny muszą z czegoś żyć.
Konkurencja duża, klient grymasi, trzeba proponować coraz to nowe i lepsze i jeszcze lepsze towary żeby kasa płynęła.
Mamy co chwila więc face-liftingi aut, coraz to bardziej wymyślne propozycje wyposażenia, które ma na celu przyciągnąć klienta.

Część nowinek przyjmuje się i po krótkim czasie odbierane są fajne i pożądane. Dla mnie to czujnik deszczu czy kamera cofania. Inne, jako mało użyteczne i nie zwracam na nie uwagi - wielostrefowa klima, podświetlanie klamek. Inne są denerwujące (więc gupie :) ) - start & stop. Idea może i dobra, jak ktoś jedzie 100km i ma trzy skrzyżowania po drodze i przejazd kolejowy to niech se silnik odpocznie. Ale jeśli jadę 10 km po mieście, w korku i co chwila światła, zaczyna być to już mocno denerwujące, ale także, moim zdaniem, daje nieźle w kość podzespołom auta. Bo za długo siedzę w przemyśle by uwierzyć że wypuszczono specjalne rozruszniki i inne elementy dla aut ze S&S. Bujda.

Tak reasumując, najgorzej mają ci którzy kupują auta w których montowane są premierowe wynalazki - bo za ich własne pieniądze robią za testerów dla producenta auta. Za własne pieniądze, bo ASO nawet w przypadku naprawy gwarancyjnej wie jak wyjść na swoje.

I nie ma tutaj spisku, złej woli czy oszustw. Takie, panie, mamy czasy...

Oczywiście rozmawiamy o markach popularnych, bo taki RR nie musi zawracać sobie głowy jakimś S&S, bo jego siłą jest marka a jego klienci zwracają uwagę na coś innego niż potencjalne zmniejszenie spalania o 1L/100 km. Faux pas jest w ogóle pytać ile taki RR pali - bo co nie stać pana...?

--------

komentarz dla tych bardziej zapalczywych: mój punkt widzenia i moje własne doświadczenia. Nie wszyscy muszą się zgodzić :papa:

Cóż nie sposób się nie zgodzić. Masz Ci rację w 1000%.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.06.2014 06:46

Zamierzam zmienić samochód na Toyotę Avensis. Czy ktoś z praktyków mógłby powiedzieć jaką wersję z jakim silnikiem wybrać. Doczytałem się, że silnikiem na olej są bardziej kłopotliwe.
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 08.06.2014 21:40

darek1 napisał(a):Zamierzam zmienić samochód na Toyotę Avensis. Czy ktoś z praktyków mógłby powiedzieć jaką wersję z jakim silnikiem wybrać. Doczytałem się, że silnikiem na olej są bardziej kłopotliwe.

Powiedz jakiego Avensisa masz na myśli...mniej więcej który rocznik ?
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 08.06.2014 21:46

darek1 napisał(a):Zamierzam zmienić samochód na Toyotę Avensis. Czy ktoś z praktyków mógłby powiedzieć jaką wersję z jakim silnikiem wybrać. Doczytałem się, że silnikiem na olej są bardziej kłopotliwe.

Poza tym jeżdżę tylko dieslami już od lat i nigdy nie miałem z nimi problemów...marki naprawdę różne.
Żona jeździ benzyniakami i też nie można powiedzieć nic złego poza sporą różnicą w spalaniu.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 10.06.2014 14:53

Bocian napisał(a):
greenrs napisał(a):
BigDaniel napisał(a):Stare auto ale proste...

Takie auta były najpiękniejsze. Bez wszelkich bzdetów, ABS-ów, kontroli trakcji, asystentów parkowania itp.
Właśnie dziś gdzieś przeczytałem, że od przyszłego roku wszystkie nowe samochody mają być wyposażone w system start-stop, który wymaga innych, wzmocnionych akumulatorów, rozruszników i alternatorów - bardziej awaryjnych i oczywiście trzy razy droższych :evil:

I znowu spisek :mrgreen: Tym razem lobby prądowe :lol: Niedawno pisałem, ze samochody niedługo będą miały na stałe włączona klimę aby paliły więcej paliwa :)
A ja lubię mieć te wszystkie bajery. Ułatwiają życie.

no widzisz nie nie długo a już są takie, w których nie da się wyłączyć świateł mijania (nie drl) nie da się ustawić nadmuchu na szybę bez klimy....
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.06.2014 22:21

Bocian napisał(a):
hrupek666 napisał(a):
greenrs napisał(a):Takie auta były najpiękniejsze. Bez wszelkich bzdetów, ABS-ów, kontroli trakcji, asystentów parkowania itp.

To są jak ja to mówię samochody dla twardzieli :D . Ale niestety niektórzy już zapomnieli jak się jeździ bez tych systemów :evil:

Ale oczywiście oglądasz telewizje na czarno-białym odbiorniku a może kolorowym Rubinie? To były telewizory dla twardzieli :)

Porównanie trochę chybione...

Od kilku dni w aucie mojej żony świeci się kontrolka i komunikat "usterka układu ESP". Wstępne rozeznanie - koszty naprawy mogą wynieść od kilku stów do kilku tysięcy. Auto ma przebieg 30 tys. :!:
Ja nie mam ESP i jakimś cudem autem da się jeździć... Co ciekawe, nie widzę żadnej różnicy w prowadzeniu jednego i drugiego auta :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.06.2014 06:53

A ile razy tym i tamtym autem wpadłeś w poślizg?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.06.2014 07:05

Bocian napisał(a):A ile razy tym i tamtym autem wpadłeś w poślizg?

Nigdy żadnym z nich. Ostatni raz zdarzyło mi się to jakieś 20 lat temu... Jechałem maluchem :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.06.2014 08:27

greenrs napisał(a):
Bocian napisał(a):A ile razy tym i tamtym autem wpadłeś w poślizg?

Nigdy żadnym z nich. Ostatni raz zdarzyło mi się to jakieś 20 lat temu... Jechałem maluchem :oczko_usmiech:

No to czemu oczekujesz że ESP zadziała?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.06.2014 08:44

Nie oczekuję, nie potrzebuję, nie chcę tego. A mieć wkrótce będę musiał, bo taki jest trend - wyposażać samochody w mnóstwo niepotrzebnych układów elektronicznych wyłącznie po to, by zapewnić coraz większe zyski producentom. Dla mnie - jak już pisałem - te bajery nie znaczą nic i nie są mi do niczego potrzebne a jedyny efekt ich posiadania to coraz większe koszty utrzymania samochodu. A ja chciałbym mieć wybór.
Rozumiem, że ludziom trzeba dać pracę ale wszystko ma swoje granice.
Lubisz ziemniaki? Załóżmy, że nie :) A co zrobisz jak kiedyś lobby ziemniaczane doprowadzi do sytuacji, że każdy będzie musiał pięć razy w tygodniu jeść na obiad ziemniaki, żeby zwiększyć zyski ich producentów :mrgreen: Będziesz je jadł?
Wiem, wiem... to teoria spiskowa :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2014 08:48

greenrs napisał(a):Lubisz ziemniaki?

Ja lubię, ale w płynie, dobrze destylowane , minimum 40% :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.06.2014 08:49

Porównujesz auto z systemem z autem bez systemu. Twierdzisz, że nie widzisz różnicy w działaniu. Tyle, że to auto z systemem jeszcze nie miało możliwości żeby ten system zadziałał. To co porównujesz? Analogicznie do ziemniaków. Jadłeś placki ziemniaczane posolone i wiesz także, że są placki ziemniaczane z cukrem. I twierdzisz, że te z solą są lepsze choć tych z cukrem nie jadłeś? To logiczne?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.06.2014 09:16

dids76 napisał(a):
greenrs napisał(a):Lubisz ziemniaki?

Ja lubię, ale w płynie, dobrze destylowane , minimum 40% :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak wprowadzą obowiązek spożywania, to może Ci zaliczą... pod warunkiem, że będziesz zagryzał chipsami :mrgreen:

Dobra... Kończę ten OT. Każdy ma swoją prawdę i przy niej pozostanie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 297
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone